У вересні політичні новини Першого національного мають виключно одну точку зору – моніторинг АУП

00:00,
19 Вересня 2012
1775

У вересні політичні новини Першого національного мають виключно одну точку зору – моніторинг АУП

00:00,
19 Вересня 2012
1775
У вересні політичні новини Першого національного мають виключно одну точку зору – моніторинг АУП
Автори:
З початком виборчої кампанії зафіксоване різке зниження стандартів подачі інформації у новинних телепрограмах на восьми провідних телеканалах. У серпні лише кожне сьоме повідомлення містило дві точки зору. Про це свідчать дані моніторингу теленовин, який оприлюднила сьогодні Академія Української Преси.

Незважаючи на наближення парламентських виборів, у новинах підвищеної уваги до політичних тем не спостерігається. За словами Наталії Костенко, завідувачки відділом соціології культури і масової комунікації Інституту соціології НАН України, частка політичних новин у загальному потоці складає 28%. «Це вищий показник, ніж у попередні місяці, однак він не дотягує до тих показників уваги  до політичних подій, який ми спостерігали в період минулих виборів. Канали чітко слідують своїм стратегіям і, судячи з усього, не збираються їх змінювати»,  відзначила пані Костенко.

Стандарти новин залишаються критично низькими, у серпні лише кожне сьоме повідомлення (13%) містило дві точки зору – найнижчий показник за чотири хвилі спостережень. Найбільше їх на ТВі – 23%, найменше на Першому національному (3%) та СТБ (9%).

У перший тиждень вересня ситуація трохи краща – 16% повідомлень з декількома точками зору. Найменше у вересні їх на Першому національному – 2%. При чому  усі повідомлення про політичні    події  на Першому національному були з однією точкою зору. «На державному  каналі не надано жодної секунди синхрону опозиції, це єдиний канал, на якому не було жодної збалансованої новини з двома точками зору. Це вже називається не новинами, а пропагандою»,  відзначив  Валерій Іванов,  президент АУП.

АУП також провела моніторинг політичної реклами у серпні – на 8 каналах було 1024 рекламних повідомлень, в перерахунку на один канал в середньому це в 1,3 рази більше за кількістю, ніж у серпні 2007 року.  Лідерами за часткою рекламних повідомлень є Партія Регіонів – 31% (25% у серпні 2007 року), блок «Батьківщина»  16%, КПУ – 10%, «Україна-Вперед»  9%, УДАР – 7%, «Наша Україна»  – 6%.

При цьому в політичній рекламі частка повідомлень з антирекламою у серпні - 54%, що в 1,6 рази більше, ніж в серпні 2007 року (34%),  у показниках часу -  66% (64% у серпні 2007 року). Частка повідомлень з антирекламою найбільша на ТВі – 64%, а найменша на ТРК Україна – 34%.

Дослідження здійснювалося Академією Української Преси (АУП) за участі вчених Інституту соціології НАН України методом контент-аналізу новин прайм-тайму восьми провідних українських телеканалів – «Інтера», «1+1», Нового каналу, «України», СТБ, ICTV, Першого національного та TVi.

Детальніше про результати моніторингу читайте найближчим часом на сайті MediaSapiens.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
АУП
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду