Reuters: українські медіа відчувають тиск перед виборами

00:00,
9 Жовтня 2012
1431

Reuters: українські медіа відчувають тиск перед виборами

00:00,
9 Жовтня 2012
1431
Reuters: українські медіа відчувають тиск перед виборами
Перед парламентськими виборами 28 жовтня українські журналісти скаржаться на посилення тиску з боку владних структур, відзначає інформагентство.

Так, Reuters розповідає про журналістку Наталю Соколенко, яка після років блискучої кар’єри була змушена читати на рідному каналі СТБ новини про ДТП замість оприлюднення суспільно-важливої інформації, ситуацію із технічними та податковими проблемами каналу ТВі та історію «злету та падіння» резонансного законопроекту про наклеп.

«Тиск існує і у самому журналістському середовищі: самоцензура журналістів під впливом тих чи інших політичних структур, або ж згадування політиків у своїх матеріалах у обмін на грошову винагороду», – відзначає Reuters.

Чимала кількість експертів прогнозують ще більший тиск на ЗМІ у разі перемоги партії Януковича на парламентських виборах, додає інформагентство.

«Я боюся, що після парламентських виборів відбудеться грандіозна зачистка інформаційного простору», – заявила Ірина Бекешкіна, директор фонду «Демократичні ініціативи».

Втім, уряд Януковича, зауважує Reuters, всіляко спростовує подібні чутки, заявляючи про гарантоване дотримання свободи слова в усіх секторах інформаційного простору.

«Як і у більшості інших пострадянських республік, телебачення – безумовно головний інформаційний канал для 46 млн. населення, проте у країні немає жодного незалежного каналу, або суспільного телебачення, і майже за всіма телеканалами стоїть потужне фінансове угруповання. Випадок з ТВі, переслідування податкової, все це – класична тактика тиску на медіа у пострадянському суспільстві», – пише інформагентство, наводячи повідомлення керівника ТВі Миколи Княжицього щодо різкого зменшення аудиторії каналу з 13 млн. до 9 млн. глядачів.

Відзначає Reuters і широку практику публікації українськими ЗМІ проплачених матеріалів, пояснюючи при цьому своїм читачам етимологію слова «джинса» – коли отримані за матеріали гроші кладуть у задній карман джинсів.

Інформагентство наводить дані «Телекритики» щодо вартості деяких таких продуктів: $80 тис. за появу певної політичної фігури в ток-шоу, а 20-секундний кадр у новинах телеканалу можна придбати лише за $200.

«Перед виборами панує повне божевілля –політичні сили безсоромно платять не лише журналістам, але і їхньому керівництву, менеджерам та головним редакторам», – відзначає Наталя Соколенко.

Микола Княжицький розповів Reuters, що регулярно відхиляє пропозиції політичних структур вставити кадри з їхніми представниками у новинні випуски каналу.

Reuters  відзначає також і той факт, що законопроект про наклеп викликав хвилю спротиву в українському журналістському середовищі, згадуючи Віталія Журавського та розповідь головреда «Корреспондента» Віталія Сича щодо виходу «протестного» номеру із білою обкладинкою.

Інтернет-середовище, блогосфера більш наближені до об’єктивної подачі, проте навіть там важко знайти подані у абсолютно нейтральному ключі новини, зауважує Reuters.

Втім, у адміністрації президента Reuters резюмували: «Влада буде різко реагувати на будь-які порушення свободи слова».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Reuters
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду