«Чорний піар» та соціологічні маніпуляції

12 Жовтня 2012
2469

«Чорний піар» та соціологічні маніпуляції

2469
Перший тиждень жовтня у теленовинах маніпулювали соціологією, а група каналів Пінчука розкручувала інцидент з присмаком «чорного піару» у Дніпропетровську. Передвиборчий моніторинг теленовин загальнонаціональних каналів.
«Чорний піар» та соціологічні маніпуляції

«Телекритика» здійснює щотижневий моніторинг теленовин на загальнонаціональних каналах в рамках меморандуму «Відкриті новини заради чесних виборів». Результати моніторингу публікуватимуться протягом передвиборчого місяця.

У цьому моніторингу досліджуються основні вечірні випуски новин телеканалів-підписантів Меморандуму – саме ті, які йдуть в ефір у прайм-тайм і мають найбільшу аудиторію протягом дня. Досліджуються такі загальноукраїнські та мережеві канали:

Перший національний (випуск о 21:00),

«Інтер» (випуск о 20:00),

СТБ (випуск о 22:00),

Новий канал (випуск о 19:00),

ICTV (випуск о 18:45),

5-й канал (випуск о 19:00),

«Україна» (випуск о 19:00).

Моніторинг проводиться за розшифровками ефірів, зробленими  ТОВ "БТЛ-Про".

В моніторингу аналізується  висвітлення чи замовчання каналами окремих важливих тем, або окремих фактів чи думок, які є важливими при висвітленні цих важливих тем. Орієнтиром для цього слугують інформаційні стрічки двох інформагенцій – «Інтерфакс-Україна» і УНІАН.

Моніторинг робиться щотижня. Його розбито на три розділи:

передвиборна тематика (всі теми, які безпосередньо стосуються виборів),

важливі теми дня (теми, які складають інформаційну картину дня, і які окремими каналами висвітлювалися з порушеннями стандартів),

прямий піар влади (матеріали, які позитивно показують владу, але в яких задля цього порушено стандарти інформаційної журналістики).

Основним об’єктом дослідження моніторингу є порушення журналістами (ведучими випусків і репортерами – авторами сюжетів) основних стандартів інформаційної журналістики:

баланс думок,

відокремлення фактів від думок,

достовірність інформації,

повнота подачі інформації,

точність інформації.

Повний опис методики дивіться у прикріпленому файлі.

Нижче ви можете завантажити такі файли:

Опис методики моніторингу

Висвітлення телеканалами важливих тем. 1-6 жовтня 2012.

Висвітлення телеканалами передвиборної тематики. 1-6 жовтня 2012-10-12

Прямий піар влади. 1-6 жовтня 2012

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
ICTV
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2469
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду