«Хорошист» – «Інтер» та «перший маніпулятивний» – державний Перший національний

26 Жовтня 2012
2662

«Хорошист» – «Інтер» та «перший маніпулятивний» – державний Перший національний

2662
Піар влади, джинса технічних проектів та мажоритарників, маніпуляції з соціологією, підігравання всім опонентам Об’єднаної опозиції – тренди медійної виборчої кампанії-2012. Моніторинг теленовин загальнонаціональних каналів, 14–20 жовтня 2012 року
«Хорошист» – «Інтер» та «перший маніпулятивний» – державний Перший національний

«Телекритика» здійснює щотижневий моніторинг теленовин на загальнонаціональних каналах у рамках меморандуму «Відкриті новини заради чесних виборів». Результати моніторингу публікуватимуться протягом передвиборного місяця. Матеріали попередніх звітів ви можете подивитися тут і тут.

У цьому моніторингу досліджуються основні вечірні випуски новин телеканалів – підписантів меморандуму – саме ті, які йдуть в ефір у прайм-таймі й мають найбільшу аудиторію протягом дня. Досліджуються такі загальноукраїнські та мережеві канали:

Перший національний (випуск о 21:00),

«Інтер» (випуск о 20:00),

СТБ (випуск о 22:00),

Новий канал (випуск о 19:00),

ICTV (випуск о 18:45),

5-й канал (випуск о 19:00),

«Україна» (випуск о 19:00).

Моніторинг проводиться за розшифровками ефірів, зробленими ТОВ «БТЛ-Про».

У моніторингу аналізується висвітлення чи замовчання каналами окремих важливих тем або окремих фактів чи думок, які є важливими при висвітленні цих важливих тем. Орієнтиром для цього слугують інформаційні стрічки двох інформагенцій – «Інтерфакс-Україна» та УНІАН.

Моніторинг здійснюється щотижня. Його розбито на три розділи:

передвиборна тематика (всі теми, які безпосередньо стосуються виборів),

важливі теми дня (теми, які складають інформаційну картину дня і які окремими каналами висвітлювалися з порушеннями стандартів),

прямий піар влади (матеріали, які позитивно показують владу, але в яких задля цього порушено стандарти інформаційної журналістики).

Основним об’єктом дослідження моніторингу є порушення журналістами (ведучими випусків і репортерами – авторами сюжетів) основних стандартів інформаційної журналістики:

балансу думок,

відокремлення фактів від думок,

достовірності інформації,

повноти подачі інформації,

точність інформації.

Повний опис методики дивіться у прикріпленому файлі.

Резюме до звіту за тиждень 14–20 жовтня ми розпочнемо з відповіді телеканалу «Інтер». Нагадаємо, 22 жовтня ми публікували лист і коментарі директора ТОВ «Національні інформаційні системи» («Інтер») Лариси Горської до моніторингу новин від ГО «Телекритика» за 8–13 жовтня. При цьому редакція обіцяла опублікувати свої коментарі до зауважень пані Горської, що ми і робимо сьогодні (зауваження телеканалу «Інтер» виділено синім кольором).

«1.Серьезная проблема в выборе т.н. общественно важных тем».

Частково можна погодитись, адже два різних редактори можуть по-різному оцінювати важливість однієї й тієї ж теми. А тому дискусії тут цілком можливі й навіть доречні – це, власне, є й однією з цілей нашого моніторингу. І в рамках таких дискусій потрібно обговорювати аргументацію – чому ми з одного боку, а з іншого – редакція окремого каналу вважаємо ту чи іншу тему важливою або ж ні в контексті представлення повної інформаційної картини дня.

Щодо нашої прискіпливої уваги до заяв опозиції. Їх відображено в нашому моніторингу як замовчані теми тому, що, на нашу думку, велику кількість заяв з боку влади на різні теми, представлена в ефірах телеканалів, має бути збалансовано й заявами опозиції.

«2. Мониторинг не анализирует источник информации. А одним из критериев журналистики является чистота источника и объективность. А 5 канал дает все, не утруждая себя проверкой. Их задача – заполнить эфир».

Тут ми не погоджуємося. Пані Лариса стверджує, що певні заяви (наприклад, представників міжнародної спільноти щодо Тимошенко та політв’язнів) було зроблено не в документах і не з трибуни, а в інтерв’ю ЗМІ. Від цього вага сказаного офіційними особами для офіційного ЗМІ не стає меншою! Адже в моніторинг теми з блогів чи соцмереж нами не включаються. Включаються тільки ті теми, де джерело інформації зрозуміле та авторитетне.

До того ж, якщо важлива інформація з’являється в інформаційному просторі, вона точно буде тиражуватися. І не тільки інтернет-ЗМІ. Отже, серйозна редакція повинна провести власну роботу з підтвердження й доповнення такої інформації у першоджерелах. В конкретному випадку «Інтер» посилався на особистий лист Хілларі Клінтон Юлії Тимошенко, коментувати який відмовилися в Держдепі США. Але ж, зрештою, є можливість звернутися й до самої Хілларі Клінтон або ж до офісу Демократичної партії США.

«3. Просматривается явная заангажированность в пользу оппозиции, где важными считаются любые их заявления. Мы замучаемся давать ответку на каждое их популистское заявление».

Див. пункт 1. Заяви влади та її сателітів телеканали не «замучуються» давати.

«4. Отсутствие мониторинга воскресных итоговых выпусков приводит к тому, что не замеченными остаются освещенные в них темы. Как пример:

История с “побитой” Чорновол была очень подробно показана в “Подробностях недели” за 7 октября. Интер сделал расследование, т.к. были вопросы к факту побития….

История с самоубийством в Лукьяновском СИЗО была показана “Интером” 14 октября в большом критическом материале о произволе в СИЗО».

Недільні підсумкові випуски – це зовсім інший формат. І, що важливіше, це інший склад аудиторії. Чудово, якщо для аналітичного випуску журналісти проводять журналістське розслідування якоїсь події, але в новинах точно потрібно повідомляти про цю подію того ж дня. На це вони й новини. Й подія, на яку редакція витрачає такий значний ресурс, точно є соціально значущою, а отже, вона повинна потрапляти автоматично й у випуски новин.

«5. Остаются незамеченными материалы, которые были в эфире, и отмечается их умалчивание. Например, сюжет о разгроме летней площадки кафе сестры Тимошенко “Интер” дал в “Подробностях” от 10 октября».

Тут ми визнаємо свою помилку. При опрацюванні такого об’єму інформації помилок, на жаль, уникнути складно, але ми дуже намагаємося.

Водночас ми ще раз хочемо подякувати Ларисі Горській та її команді за професійний, спокійний діалог аргументів, до якого завжди прагнула й «Телекритика» :) Як і за те, що саме «Інтер» демонструє протягом жовтня найбільше бажання змінити новини каналу на краще.

Далі – резюме по тенденціях, виявлених нами в черговій серії моніторингу.

Тиждень 14–20 жовтня 2012 року

Тенденція перша

Протягом тижня з 14 по 20 жовтня в ефірі більшості каналів, крім Першого каналу й ICTV, кількість грубих порушень стандартів у матеріалах передвиборної тематики відчутно зменшилася. Також зазначимо, що деякі канали у своїх сюжетах почали маркувати посадовців – членів Партії регіонів – наприклад, Миколу Азарова та Сергія Тигіпка – саме в якості кандидатів у депутати, що можна вітати. Левову частку таких матеріалів подає Перший канал.

Головним порушенням для подібних матеріалів залишається недотримання балансу думок. Це особливо неприйнятно за наявності контроверсійних позицій та/або звинувачень, на які журналісти просто зобов’язані дати можливість відповісти тим, на чию адресу вони лунають.

В цілому на цьому тижні канали згадували в коротких формах (усне повідомлення + синхрон) або в сюжетах із порушенням журналістських стандартів таких кандидатів у депутати чи представників політичних сил (цифра – кількість матеріалів за тиждень) у матеріалах передвиборної тематики:

Кандидат чи політична сила

Перший

«Інтер»

СТБ

Новий

ICTV

5-й

«Україна»

Азаров як кандидат

4

1

2

Тігіпко як кандидат

2

Представники Партії регіонів різні

4

2

1

1

1

Оксана Калетнік

1

КПУ

1

1

1

Наталія Королевська

3

1

1

2

Партія Ляшка

1

Олександр Третьяков

1

«Свобода»

5

1

2

1

2

1

1

«УДАР»

5

3

1

6

3

2

ОО «Батьківщина»

3

4

3

2

3

4

2

Ми бачимо, що порівняно з минулим тижнем (дивись тут) збільшилася кількість таких матеріалів про представників Партії регіонів. Але це відбулося зокрема тому, що раніше, як ми вже зазначили, Азарова й Тігіпка в подібних матеріалах маркували виключно як посадовців (див. таблицю у розділі «Піар влади»). На звітному тижні в частині цих матеріалів вони марковані саме як кандидати в депутати.

Дещо зменшилася кількість подібних матеріалів про Королевську й комуністів.

Велику увагу телеканали протягом тижні приділили двом темам – зняття УДАРом і «Батьківщиною» мажоритарних кандидатів і підписанню «Батьківщиною» й «Свободою» угоди про майбутню коаліцію, до якої не приєднався УДАР). Обидві теми мали в собі негативні для опозиції моменти. Більш збалансованими у висвітленні цих тем були «Інтер», 5-й канал та «Україна», хоча незначні порушення інших стандартів (відокремлення фактів від думок і достовірності) в них траплялися.

Наводимо кілька яскравих прикладів матеріалів із порушенням балансу думок:

Тема – Королевська звинувачує «Батьківщину» й УДАР

«Огляд передвиборчих подій

Перший національний, 21:00, 16.10.2012

РЕПОРТАЖ: Самостійно захищати результати голосування у виборчих комісіях буде партія "Україна – Вперед!", – заявила лідер політсили Наталя Королевська. За її словами, приватні інтереси не дали змоги демократичним силам об'єднатися заради перемоги на парламентських виборах. Королевська каже: раніше пропонувала, щоб у кожному мажоритарному окрузі опозиційні сили висунули єдиного кандидата в депутати. Не вірить політик і в плани опозиції об'єднати зусилля у виборчих комісіях, щоб не допустити фальсифікацій.

СИНХРОН: Наталія Королевська, лідер партії "Україна – Вперед!": "Пока между собой Арсений Петрович с Виталием выясняют – кто из них умней и сильней, у кого выше рейтинг – было время упущено, и совместная стратегия победы потеряна. Теперь наша политическаясила приняла решение по защите голосов на выборах действовать самостоятельно"».

«Королевская считает провальным процесс объединения сил УДАРа и "Батьківщини"

ТРК "Украина", 19:00, 16.10.2012

СТУДИЯ: "Батьківщина" и УДАР провалили процесс объединения сил перед выборами, – считает лидер партии "Украина – Вперед!" Наталья Королевская. По ее мнению, оппозиционеры поставили частные интересы выше общих, и теперь во многих округах, где ранее у кандидатов от власти не было шансов, не будет шансов у оппозиционных сил.

СИНХРОН: Наталия Королевская, лидер партии "Украина – Вперед!": "Пока между собой Арсений Петрович с Виталием выясняют, кто из них умнее, кто сильнее, у кого выше рейтинг, было время упущено, и совместная стратегия победы потеряна. Теперь наша политическая сила приняла решение по защите голосов на выборах действовать самостоятельно"».

(В обох матеріалах – грубе порушення стандарту балансу думок: немає слова у відповідь на обвинувачення.)

Наталія Королевська – піар: без бекґраунду щодо того, чому партія «Україна – Вперед!» вирішила самостійно «захищати результати виборів», без коментування цих намірів із боку незалежних експертів та інших учасників передвиборчих перегонів:

«Огляд передвиборчих подій

Перший національний, 21:00, 19.10.2012

РЕПОРТАЖ: Як розгледіти махлювання під час голосування й захистити результати виборів, однопартійців та спостерігачів навчали в партії "Україна – Вперед". Наталя Королевська заявила: її команда захищатиме результати голосування самостійно. За перебігом виборів стежитиме 30 тисяч представників партії. Також країною курсуватиме тисяча мобільних груп – порушення на виборчих дільницях вони фільмуватимуть. А відео викладатимуть на сайті "Захисти свій голос". Окрім того "Україна – Вперед!" проведе паралельний підрахунок голосів.

СИНХРОН: Наталія Королевська, лідер партії "Україна – Вперед!": "Наша политическая сила уверенна в победе. Хоть мы и самая новая партия и первый раз берём участие в выборах в Украине. Но мы прекрасно отдаем себе отчет, что нам поверили сотни тысяч людей по всей стране. Мы проехали всю страну – встречались, общались и получили кредит доверия. И теперь перед нами стоит задача защитить каждый голос и не отступить ни шагу назад».

«Дайджест передвиборчих подій

СТБ, 22:00, 19.10.2012

РЕПОРТАЖ: Захищати результат сьогодні тренувались півтисячі спостерігачів, юристів та членів виборчкомів від партії "Україна – вперед!" – вони вчилися виявляти порушення серед голосування та протидіяти їм. Загалом у день волевиявлення число захисників зросте до 30-ти тисяч. Паралельно діятиме тисяча мобільних груп, що на фото та відео фіксуватимуть порушення. Також партія вестиме власний лік голосів.

СИНХРОН: Наталія Королевська, лідер політичної партії "Україна – вперед!": "Мы проехали всю страну, и встречались с людьми, общались и получили кредит доверия. И теперь перед нами стоит задача защитить каждый голос и не отступить ни шагу назад"».

«"Україна – Вперед!" провела штабні навчання

ICTV, 18:45, 19.10.2012

СТУДІЯ: Сьогодні партія "Україна – Вперед!" провела штабні навчання для своїх представників у виборчих комісіях, юристів і спостерігачів. У день голосування політсила Наталі Королевської направить на виборчі дільниці понад 30 тисяч волонтерів, які, за словами лідерки партії, не пропустять жодного порушення і боротимуться з можливими фальсифікаціями результатів голосування. Крім того, 28 жовтня країною пересуватимуться спеціальні мобільні групи, які в режимі реального часу фіксуватимуть на фото та відео всі порушення за допомогою сайту "Захисти свій голос". Також партія вестиме паралельний підрахунок голосів.

СИНХРОН: Наталія Королевська, лідер партії "Україна – Вперед!": "В нашей стране, к сожалению, не важно, как голосуют, а важно, как считают. Поэтому тысяча мобильных бригад будут ездить от участка к участку и полностью весь процесс голосования будет находиться под контролем. Последний бой, последняя неделя избирательной кампании будет самая сложная и самая тяжелая, но мы к этому готовы"».

«В штабе "Украина – Вперед!" учат способам защиты голосов избирателей

ТРК "Украина", 19:00, 19.10.2012

СТУДИЯ: А вот как защитить голоса избирателей – учат в штабе Натальи Королевской "Украина – Вперед!". Слушатели курса – представители партии в избирательных комиссиях, юристы и наблюдатели. В день выборов эти мобильные группы будут курсировать по регионам и фиксировать на фото- и видеоаппаратуру все нарушения. Королевская уверяет: предлагала и другим партия присоединиться, но те отказались.

СИНХРОН: Наталья Королевская, лидер партии "Украина – Вперед!": "Сегодня наши оппозиционеры озабочены своими личными рейтингами, своими внутренними разбирательствами. Кто-то звезду поймал. Наша команда сегодня мобилизовала все свои силы и готовы полностью защитить каждый голос и защитить результаты выборов"».

ПІАР ПАРТІЇ РЕГІОНІВ

Азаров в агітаційній поїздці

«Огляд передвиборних подій

Перший національний, 21:00, 18.10.2012

СТУДІЯ: Далі – про навколовиборні події.

РЕПОРТАЖ: Стабільний розвиток країни й передбачувана економічна ситуація. Це головні досягнення уряду за два з половиною роки роботи. Про це заявив під час поїздки до Криму Микола Азаров. Прем'єр-міністр офіційно взяв коротку відпустку, щоб поспілкуватися з виборцями. На півострові він відвідав кілька міст і наголосив: завдяки прогнозованій економіці подальший розвиток інфраструктурних та соціальних проектів цілком реальний. Уже в наступні 5 років держава планує будувати 100 тисяч квартир на рік у рамках програми "Доступне житло", а ще – відкривати нові лікарні й надалі збільшувати зарплати працівникам бюджетної сфери.

СИНХРОН: Микола Азаров, голова Партії регіонів, перший номер виборчого списку: "Мы открываем, сотни больниц, реконструируем. Только что я в Ялте хирургический корпус в Левадийской больнице смотрел. По стране ездил – десятки, сотни. А когда думаешь об объемах, масштабах, то понимаешь, что мы находимся в самом начале. Необходимо повышать и заработную плату и врачам и среднемедицинскому персоналу. Сколько могли мы сделали. Я не буду говорить, сколько мы подняли, сколько повысили. Опять же говорю – это мы только в начале. Мы обязательно выведем заработную плату в нашей стране на европейский уровень"».

«Микола Азаров відвідав Запоріжжя

ICTV, 18:45, 16.10.2012

СТУДІЯ: Микола Азаров взяв одноденну відпустку і поїхав в Запоріжжя як лідер Партії регіонів. Місту він пообіцяв до кінця року частково запустити рух новим мостом. Повністю 12-річний довгобуд введуть в експлуатацію наступного року. Микола Азаров зустрівся з колективом підприємства "АвтоЗАЗ", де пообіцяв не підвищувати тарифи на житлово-комунальні послуги для населення. Уряду вдалося втримати тарифи, незважаючи на дорогий російський газ. Також підтримки потребують українські автовиробники. Для них Кабмін планує зменшити податок на прибуток до 19%, розглядається і можливість підвищення ввізного мита на імпортні автомобілі. (Останні три речення немарковані як думки Азарова)

СИНХРОН: Микола Азаров, лідер Партії регіонів: "Решение мы найдем обязательно. И найдем такое решение, которой вас поддержит, и потребителя, и покупателя, нашего украинца не поставит в условия, когда мы ему будем навязывать что-то. Так не годится. Как только мы нашего покупателя будем навязывать, вы забудете про повышение качества"».

«Огляд передвиборчих подій

Перший національний, 21:00, 19.10.2012

СТУДІЯ: Далі – про навколовиборні події в Україні.

РЕПОРТАЖ: В Україні й надалі будуватимуть об'єкти інфраструктури – житло, лікарні, метро, дороги, попри будь-які фінансові труднощі. Про це заявив голова Партії регіонів Микола Азаров. Сьогодні він відвідав Харків. У Національній юридичній академії поспілкувався зі студентами та викладачами. І розповів: мріє, щоб харків'яни незабаром вибороли Нобелівську премію, а їхнє місто повернуло собі статус наукової та культурної столиці. Також Микола Азаров наголосив: держава вже потурбувалася про те, щоб випускники вишів були забезпечені першими робочими місцями.

СИНХРОН: Микола Азаров, голова Партії регіонів: "Мы приняли недавно закон, который вступит в силу с 1 января 2013 года. Он условно называется "о занятости". Он предусматривает работодателю, создающему новые рабочие места и берущему на работу выпускников вузов очень серьёзные преференции – по уплате и социального взноса, и целый ряд других преференций"».

Олександр Єфремов про успішну роботу ПР у парламенті

 

«Огляд передвиборчих подій

Перший національний, 21:00, 17.10.2012

СТУДІЯ: Далі – про навколополітичні події в Україні.

РЕПОРТАЖ: Бюджет-2013 мають ухвалити до кінця року. І зробить це нинішній склад парламенту – одночасно з ухваленням мораторію на продаж землі. У цьому переконаний голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. Сьогодні він підбив підсумки роботи парламентської більшості у Верховній Раді шостого скликання. За його словами, за ці п'ять років були ухвалені стратегічні документи. Серед яких – Бюджетний, Податковий, Митний та Кримінально-Процесуальний кодекси. А ще – проведено адміністративну та пенсійну реформи. Парламент також суттєво скоротив кількість дозвільних документів для підприємців. "Регіонали" планують не збавляти темп і в наступному скликанні.

СИНХРОН: Олександр Єфремов, народний депутат, голова фракції Партії регіонів: "Наша политическая сила имеет самую большую мотивацию, чтобы выполнить свои обещания. Нам нужно ещё время для того, чтобы решить те проблемные вопросы, решение которых мы уже начали и которые, с нашей точки зрения, при окончательном их разрешении повлекут за собой значительное улучшение жизни наших людей. Именно это поставлено приоритетом Президентом нашего государства Виктором Федоровичем Януковичем, и именно это сегодня реализуется и Кабинетом министров, и большинством в парламенте"».

(Відсутність балансу думок – оцінку цій роботі мають давати також політичні опоненти й експерти.)

Сергій Тігіпко з’їздив до Кіровограда

«Огляд передвиборчих подій

Перший національний, 21:00, 17.10.2012

РЕПОРТАЖ: Без підтримки культури не розвиватиметься економіка та соціальна сфера. Про це заявив віце-прем'єр-міністр України Сергій Тігіпко в Кіровограді. Там після реконструкції відкрили обласний академічний театр. Це перший професійний театр в Україні, заснований Марком Кропивницьким 130 років тому. Тепер він – один із найсучасніших в нашій державі, – сказав Сергій Тігіпко. Адже при реконструкції використовували новітні технології, повністю замінили систему освітлення та підняли сцену.

СИНХРОН: Сергій Тігіпко, заступник голови Партії регіонів: "Те, що вдалося зробити, – мені здається, це величезне досягнення. Ви знаєте, якщо Україна відновлює, реконструює, добавляє театри, то у нас велике майбутнє. Але я знаю одне: говорити про культуру можна багато, і це потрібно робити. Але підтримати інфраструктурою, підтримати заробітною платнею – оце дуже важливо"».

(Якщо темою, як заявлено, є відкриття реконструйованого театру, – Тігіпко може бути хіба що одним із коментаторів, головні учасники події – працівники театру, будівельники, які його реконструювали.)

Піар Сергія Клюєва

«Газові плити запрацювали у селі на Донеччині

СТБ, 22:00, 19.10.2012

СТУДІЯ: Газові плити запрацювали у селі на Донеччині. Відтепер мешканці Ярового спритніше поратимуться на кухні та матимуть змогу обігрівати оселі не грубками. Сьогодні три тисячі людей отримали газ до домівок з газогону. Завдовжки магістраль – понад три кілометри, а вартість – шість мільйонів гривень. До кінця року до газогону долучаться ще 15 населених пунктів Донеччини. (Не вказано джерел фактичної інформації. – Авт.)

СИНХРОН: Сергій Клюєв, народний депутат України, фракція Партії регіонів: "На следующий год мы запланировали двести домов, это четыре улицы, в городе Соледаре газифицировать, село Красное. Также будем принимать меры по газификации и Ямполя, Ильичевска, Диброво и также других населенных пунктов Артемовского района и Красного Лимана"».

«На Півночі Донеччині продовжується газифікація

ICTV, 18:45, 19.10.2012

СТУДІЯ: 10 тисяч мешканців Артемівська і ще 15 населених пунктів півночі Донеччини до кінця року підключать до централізованого газопостачання. Народний депутат від Партії регіонів Сергій Клюєв пообіцяв і далі реалізовувати програму газозабезпечення. Сьогодні до газогону під’єднали село Ярова, де живе 3 тисячі людей. Довжина зведеної магістралі – понад 3 кілометри, її ціна – майже 6 мільйонів гривень. Газогін прокладено за сучасними інноваційними технологіями з енергоефективним обладнанням. Підземні поліетиленові труби забезпечують подвійну міцність. Врізатися в такий діючий газолін можна без зупинки подачі палива, а автоматична аварійна система відключення робить його цілком безпечним. Будівництво таких систем обходиться на третину дешевше за традиційні. (Не вказано джерел фактичної інформації)

СИНХРОН: Сергій Клюєв, народний депутат України, фракція Партії регіонів: "В этом году мы стабилизировали газ в микрорайоне Западном в городе Артемовске. 10 тысяч жителей получают стабильно газ. Сегодня мы на этом замечательном празднике – и 3 тысячи человек поселка Ярового получили сегодня газ"».

ПІАР УДАРу

«Віталій Кличко відвідав Івано-Франківськ

ICTV, 18:45, 17.10.2012

СТУДІЯ: Не допустити фальсифікацій і захистити результат парламентських виборів. Таке завдання ставить перед однопартійцями Віталій Кличко. Сьогодні лідер партії УДАР перебуває на Західній Україні. Політик переконаний – спочатку треба сформувати демократичну більшість, а вже згодом ділити портфелі в майбутньому уряді. Головна мета – перемога демократичних сил. Віталій Кличко також прокоментував звернення об’єднаної опозиції "Батьківщини" про утворення демократичної коаліції в Верховній Раді, наголосивши, що наміри мають не лише підписуватися на папері, а й чітко дотримуватися. Мають залишатися найсильніші кандидати, – погоджені обома силами, – наголосив Віталій Кличко на прес-конференції в Івано-Франківську.

СИНХРОН: Віталій Кличко, лідер партії УДАР: "І на сьогоднішній день ми партія УДАР є друга за підтримкою українців. Про це говорять дані соціологів, і є однією альтернативою партії влади – Партії регіонів. Тому що інші партії вже співпрацювали"».

ПІАР КПУ

«Огляд передвиборних подій

Перший національний, 21:00, 18.10.2012

РЕПОРТАЖ: Повернути стратегічні підприємства у власність держави пропонує Компартія. Це один з пунктів її антикризової програми. Держава має контролювати, насамперед, підприємства оборони, зв'язку та атомної енергетики. Доходи від них поповнюватимуть бюджет країни, а не великого капіталу, – заявляє комуніст Олександр Голуб. Тому держава має володіти контрольними пакетами акцій стратегічних об'єктів.

СИНХРОН: Олександр Голуб, народний депутат, фракція КПУ: "Мова не іде, що прийде якийсь революціонер з "Маузером", і буде щось у когось відбирати. Буде проаналізовано, до речі, яким чином були приватизовані ті чи інші підприємства. Треба проаналізувати чи виконує власник ті зобов’язання, які він на себе брав. Це скорочення робочих місць, це утримання соціальної сфери, це податки і так далі. І якщо він не виконує цих умов, то держава має право і має можливість згідно законодавчого акту повернути собі цю власність"».

«Огляд передвиборних подій

Перший національний, 21:00, 20.10.2012

СТУДІЯ: Далі у випуску – про навколовиборні події в Україні.

РЕПОРТАЖ: Гідна робота, доступне житло та нормальні умови для життя. Комуністи обіцяють допомагати українцям, передусім підтримувати молодь. І не лише гаслами, а й реальними справами. У КПУ сподіваються цього разу покращити свій результат на виборчих перегонах і мати в новому парламенті фракцію, принаймні, вдвічі більшу, ніж у попередньому скликанні. Головне, – каже член партії Олександр Голуб, – щоб голосування було максимально чесним.

СИНХРОН: Олександр Голуб, народний депутат України (КПУ): "На сьогоднішній день ми основні свої зусилля спрямуємо на паралельний підрахунок голосів, на юридичний захист цих голосів, які є. На спостереження за виборчим днем і вже після цього коли будуть рахуватися бюлетені"».

«Петро Симоненко відвідав Кривий Ріг

ICTV, 18:45, 16.10.2012

СТУДІЯ: Націоналізація підприємств та, як наслідок, підтримка села та економічні покращення. Про це із жителями Кривого Рогу говорив лідер комуністів Петро Симоненко. Лідер КПУ впевнений: саме приватна власність, зосереджена у руках великого капіталу, не дає українцям достойно жити. Якщо ж повернути ключові підприємства державі – в бюджеті країни з’являться додаткові гроші на пенсії та зарплати, на дешеві тарифи, на тепло та зрозумілі державні програми підтримки для села і молоді. А якщо до цього додати ще й державну монополію на алкоголь і тютюн, яка має бути обов’язковою, то покращити життя людям можна вже за рік, – переконаний Петро Симоненко. Він також обіцяє спростити податки, насамперед для робітників.

СИНХРОН: Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: "Для рабочих мы предлагаем дифференцированную шкалу подоходного налога. И рабочих, я вас предупреждаю, мы, коммунисты, установим следующее. Получаешь минимальную зарплату – вообще не платишь подоходный налог. А кто получает миллионы доход – будет до 60% подоходный налог платить. Вас это устраивает?"».

ПІАР ВО «СВОБОДА»

«Олег Тягнибок зустрівся з виборцями Миколаївщини та Одещини

ICTV, 18:45, 18.10.2012

СТУДІЯ: Зустрічі з виборцями півдня України для лідера партії "Свобода" Олега Тягнибока сьогодні були непростими. Якщо на Миколаївщині очільнику українських націоналістів вдалося спокійно поспілкуватися із людьми, то у Балті на Одещині його зустрів мітинг учителів шкіл, учнів та вихованців місцевого інтернату, які били в барабани, заглушуючи Тягнибока. Втім він таки зустрівся зі своїми прихильниками у місті Балта, де наголосив, що серед першочергових завдань його партії у новому парламенті буде скасування "харківської угоди", яка, на думку лідера "Свободи", принесли загрозу державному суверенітету та економічні збитки.

СИНХРОН: Олег Тягнибок, голова Всеукраїнського об’єднання "Свобода": ""Свобода", прийшовши в парламент, однозначно розпочне процес денонсації "харківських угод", і ми ухвалимо закон про енергетичну безпеку України, який передбачатиме диверсифікацію джерел постачання енергоносіїв, енергозаощадливі технології"».

Згадування інших кандидатів і політсил:

 

«Огляд передвиборчих подій

Перший національний, 21:00, 15.10.2012

РЕПОРТАЖ: Плащаницю Пресвятої Богородиці привезли до Житомира. Цього дня вклонитися святині віряни могли у Хресто-Воздвиженському соборі міста. Відтак вона перебуватиме в кафедральному Преображенському соборі. Одна з головних православних святинь прибула з Єрусалима й мандрує Україною вже місяць. В Україні плащаниця Пресвятої Богородиці перебуває за підтримки Міжнародного благодійного фонду Олександра Фельдмана.

СИНХРОН: Олександр Фельдман, голова міжнародного благодійного фонду: "Когда есть мир, межцивилизационные отношения, когда люди уважают друг друга, появляется шанс для развития страны, появляется всплеск культуры, бизнеса. Всего-всего. Но не дай Бог, какой-то конфликт происходит, извините, уходит абсолютно все. Поэтому мое глубокое убеждение: не только религиозные деятели должны этим заниматься. Должны заниматься этим политики, исповедующие религиозные принципы. Должны заниматься этим государственные чиновники. Каждый на своем месте"».

 

«Огляд передвиборчих подій

Перший національний, 21:00, 17.10.2012

РЕПОРТАЖ: Одна з найбільших православних святинь – Плащаниця Божої матері – залишиться в Україні ще на три тижні. Такий дозвіл дав Патріарх Ієрусалимський Теофіл Третій. Збільшити термін перебування святині його просив засновник Міжнародного благодійного фонду Олександр Фельдман. Він – ініціатор привезення плащаниці в Україну. Тож, вклонитися святині можна буде до тринадцятого листопада. Нині вона – в Тернополі у храмі Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії. А вже завтра вирушить на добу до Почаєва».

 

«Огляд передвиборчих подій

Перший національний, 21:00, 20.10.2012

РЕПОРТАЖ: Перебування Плащаниці Божої Матері на українській землі продовжили ще на три тижні. Сьогодні раритет із Єрусалимського подвір'я – в Броварах на Київщині. На центральній вулиці міста святиню зустрічали віряни й духовенство. А для поклоніння її виставили в церкві апостолів Петра й Павла. В Україну Плащаницю Божої Матері привезли за сприяння Міжнародного благодійного фонду Олександра Фельдмана. Вклонитися їй уже встигли десятки тисяч вірян із різних міст».

 

«Огляд передвиборчих подій

Перший національний, 21:00, 16.10.2012

РЕПОРТАЖ: Сільські та селищні ради повинні мати право оформляти спадщину. Ухвалити такі зміни до закону пропонує лідер Радикальної партії. Олег Ляшко заявляє: люди скаржаться, що змушені витрачати гроші на дорогу до райцентру, платити за послуги нотаріуса і вистоювати довжелезні черги. Іноді, за словами Ляшка, через завищену вартість оформлення спадку люди просто кидають цю справу.

СИНХРОН: Олег Ляшко, лідер Радикальної партії:"Коли олігархи не платять податки взагалі, а з людини, яка вік прожила у цій хаті, побудувала цю хату за свої гроші. А тепер, щоб оформити цю хату чи на жінку, чи на чоловіка – треба платити тисячі гривень, що така хата стільки не коштує, а скільки разів треба з’їздити до нотаріуса?"».

Тенденція друга

Низка каналів – перш за все «Україна», Перший національний та Новий канал – продовжують маніпулювати з соціологічними даними. Вже можна констатувати, що це усталена «чорна» технологія на цих виборах.

Докладні пояснення позиції авторів моніторингу щодо стандартів висвітлення соціологічних даних під час виборів читайте тут.

Також звертаємо увагу на редакційні стандарти ВВС щодо теми «Опитування громадської думки, соціологічні дослідження, голосування». Їх можна знайти за цим посиланням.

Отже, приклади порушень стандартів при висвітленні тем соціологічних досліджень:

«Огляд передвиборчих подій

Перший національний, 21:00, 15.10.2012

РЕПОРТАЖ: Боротьба за правдиві рейтинги. Соціологи заявляють про об'єктивність своїх досліджень напередодні виборів. Днями у ЗМІ вони обмінялися звинуваченнями у заангажованості. Фахівці "Інституту досліджень регіонального розвитку України", студії комунікацій "Політлаб" та "Нью імідж маркетінг груп" відкидають усі закиди про неправдивість рейтингів. А публічні звинувачення називають конкуренцією на ринку соцдосліджень. Вона спрямована на підрив репутації молодих компаній, – переконують експерти». (Незбалансованість, критична неповнота інформації, зокрема немає належних бекґраундів щодо названих фірм. Про справжність соціологічної служби свідчить ряд ознак, яких у названих фірм немає.)

«Украинские социологи рассорились

ТРК "Украина", 19:00, 15.10.2012

СТУДИЯ: Украинские социологи рассорились. Представители разных служб, которые оценивают шансы политических партий на предстоящих выборах, обвиняют друг друга в необъективности и заангажированности. И это при том, что через два дня вступает в силу запрет на обнародование рейтингов. Заключать меморандум о перемирии исследователи не намерены. Чьи данные оказались точнее – станет известно после объявления Центризбиркомом официальных результатов голосования.

ТИТРОВАНО: "В Украине происходит социологическая вакханалия. Такого нет ни в одной стране мира. В каждой избирательной кампании фальшивых рейтингов и институций становится все больше". Ирина Бекешкина, директор фонда "Демократические инициативы". Киев, 27 сентября 2012.

СИНХРОН: Сергей Демьянов, исполнительный директор Института исследований регионального развития Украины: "Поведение руководителя фонда "Демократические инициативы" Ирины Бекешкиной мы считаем фактом проявления недобросовестной конкуренции на рынке исследовательских услуг. И в случае дальнейшего использования подобных методов также снимаем с себя всякие моральные ограничения в формах и методах конкурентной борьбы с фондом "Демократические инициативы"».

(Незбалансованість – немає слова у відповідь на адресні обвинувачення фонду «Демініціативи». Немає належних бекґраундів щодо названих фірм. Ось який коментар натомість отримала від Ірини Бекешкіної «Телекритика» – фактично, виконавши роботу журналістів каналу «Україна»: «Абсолютно маніпулятивний сюжет. Починаючи з назви – "Соціологи пересварилися". У тім-то й справа, що соціологи пересварилися з не-соціологами. Далі – використання моїх слів людьми, проти яких ці слова і були спрямовані. Це – цинічна маніпуляція. 

А ці фірми дійсно не є соціологічними і ніяких соц. досліджень (принаймні, загальнонаціональних) не проводять»).

Водночас жоден із телеканалів не повідомляє про заявлені цього дня наміри різних соціологічних фірм проводити чотири різних екзит-поли. Ця тема потребувала серйозного висвітлення.

«Более 10% украинцев до сих пор не знают, за кого голосовать на выборах

ТРК "Украина", 19:00, 16.10.2012

СТУДИЯ: Более 10% украинцев до сих пор не знают, за кого голосовать на предстоящих выборах, – говорят социологи. Согласно исследованию, проведенному компанией NewImageMarketingGroup, в Верховную Раду попадают 5 партий. Больше всего электоральных симпатий получит Партия регионов и УДАР Кличко. Фактически не изменился рейтинг "Батьківщини" и коммунистов. А вот "Украина – Вперед!" смогла преодолеть 5-процентный барьер, оставив позади "Свободу".

СИНХРОН: Виктор Пироженко, социолог: "Партийная структура парламента обновится почти наполовину, как это ясно. Три партии будут представлять, в основном, перестроечное… как бы советское и перестроечное поколение – коммунисты, регионалы, объединенная оппозиция. Две партии (УДАР и "Украина – Вперед!"), которые, согласно этому рейтингу, проходят, будут представлять молодые слои, то есть более новое, молодое поколение"».

(Компанія NewImageMarketingGroup не є авторитетною професійною соціологічною службою, тож канал оприлюднює недостовірні дані.)

«Огляд передвиборчих подій

Перший національний, 21:00, 17.10.2012

РЕПОРТАЖ: Майбутній парламент може оновитися наполовину. Про це свідчать останні дослідження компанії "Нью Імідж Маркетинг Груп". Відповідно до них: півскладу займуть так звані представники покоління перебудови, а другу половину – більш молоді. У компанії підрахували: понад 27 відсотків українців збираються підтримати Партію регіонів. 19,5 – "УДАР" Віталія Кличка. Далі з невеликим відривом ідуть "Батьківщина" на чолі з Арсенієм Яценюком та КПУ Петра Симоненка. А партію Наталії Королевської "Україна – вперед! " підтримують 6,4% виборців.

СИНХРОН: Віктор Пироженко, аналітик Українського рейтингового агентства: "Партийная структура парламента обновится почти на половину, как это ясно. Три партии будут представлять в основном советское и перестроечное поколение – коммунисты, "регионалы" и объединенная оппозиция. А две партии – УДАР и" Украина – Вперед!", которые согласно этому рейтингу проходят – будут представлять более молодое поколение"».

(Компанія NewImageMarketingGroup не є авторитетною професійною соціологічною службою, тож канал оприлюднює недостовірні дані.)

«Українці хочуть нових облич

Новий канал, 19:00, 18.10.2012

СТУДІЯ: Українці хочуть нових облич. При цьому не мають чіткої інформації ні про нових, ні про старих політиків. Тому їхні електоральні вподобання і змінюються. Такий висновок соціологів. Вони розповідають, у деяких мажоритарних округах із вибором досі не визначилася половина населення. Звідси, переконують, і такі різні дані. Самі ж політичні лідери використовують соціологічні дослідження для прийняття стратегічних рішень. (Повна недостовірність інформації)

СИНХРОН: Сергій Дем’янов, виконавчий директор Інституту досліджень регіонального розвитку України: "Если штаб заказывает исследование, то там кроме рейтинга каких-то партий или кандидатов, кроме всего прочего присутствует портрет собственного электората, кто это, что это, и главная задача, как к себе привлечь тех, кто не определился. Или не хочет идти на выборы, как их привести на выборы"».

(Інститут досліджень регіонального розвитку України не є авторитетною професійною соціологічною службою.)

Тенденція третя

Продовжує позитивну динаміку щодо дотримання журналістських стандартів телеканал «Інтер». В попередньому огляді ми зауважили розширення кола передвиборчих тем на цьому каналі.

Цього тижня зазначимо, що саме «Інтер» подавав найбільшу кількість повідомлень щодо порушень, виявлених під час виборчої кампанії.

Зокрема, Лише «Інтер» повідомляє таке:

«В Тернопольской области в борьбе за места в избиркомах используют умерших и тяжело больных

Интер, 20:00, 15.10.2012

СТУДИЯ: Участие в избирательном процессе любой ценой. В Тернопольской области в борьбе за места в избиркомах используют даже умерших и тяжело больных. Их документы как кандидатов в члены комиссий подали в окружкомы как мелкие, малоизвестные, так и крупные политсилы. При этом, оказывается, сами кандидаты-инвалиды, заявления не писали. В ситуации уже разбирается прокуратура.

РЕПОРТАЖ: Автор: Инна Белецкая. До выборов в парламент меньше двух недель, а в Тернопольской области не могут досчитаться сотен членов избирательных комиссий. Часто поиски представителей политсил приводят наблюдателей на кладбища. Оказалось, получить должность члена избиркома можно посмертно. Брат этой женщины умер два года назад. Что не помешало шести политическим силам подать его кандидатуру как члена нескольких избирательных комиссий. Заметила это сестра, и то потому, что сама является членом окружкома.

СИНХРОН: Оксана Стадник, жительница Теребовли: "Він був включений до шести партій, людина, яка вмерла. Всі технічні партії. Це не те, що обурило, я не знаю, що він їм зробив. Щоб так глумитися по його пам'яті, по його душі".

РЕПОРТАЖ: Иван – инвалид с детства. Мужчине 38 лет. У него церебральный паралич. Из-за серьезного заболевания он с трудом передвигается, и вообще не ходил в школу. Неделю назад родные узнали: Иван – член избиркома в селе Новоселка.

СИНХРОН: Богдан Солтысяк, отец инвалида: "Ну хто його написав в комісію, я питаю – з райсобеза, ну, з райсобеза – що вони не знають, який він є? Як би він зміг? Як він ні читати, ні писати, нічого він не знає".

РЕПОРТАЖ: Евгения Владимировна в списках членов избиркома села Новоселка значилась как председатель. Ее кандидатуру подала одна из малоизвестных партий. Семь лет назад женщина перенесла инсульт. Она даже дверь открыть сама не может. Как такое произошло, в избирательной комиссии ответить не могут. Новый председатель Мария Курысь признается – в Новоселке из 20 членов избиркома 5 – тяжелые инвалиды.

СИНХРОН: Мария Курысь, председатель избирательной комиссии села Новосилка: "Щоб стати членом комісії, то, певно, треба заяву написати? – Ну, там, заяву і копію паспорта. – А як тоді? Ми не винні – то так Зборів дав".

РЕПОРТАЖ: В Зборовском окружкоме просим показать заявления и копии паспортов кандидатов в члены комиссий. Документы вот в этих коробках. Они опечатаны. Председатель окружкома оправдывается – ответственность за правдивость информации несут политсилы, которые подают списки. А его подчиненные просто физически не могут отследить махинации.

СИНХРОН: Михаил Сухецкий, председатель окружной избирательной комиссии №165: "Напевно, щоб зайняти місця в комісіях, а потім міняють на людей, які вже будуть працювати".

РЕПОРТАЖ: В Комитете избирателей Украины уверяют – сознательно сажать инвалидов в кресла членов комиссий никто не собирался. И объясняют схему использования таких фантомов.

СИНХРОН: Александр Черненко, председатель комитета избирателей Украины: "Дзвонили і кажуть: "У мене є квота в комісії, якийсь там містер Х, дайте 10 чи 5 тисяч доларів, якщо йдеться про окружну комісію, і ми того містера Х відкличемо, якого ми ніколи зроду не бачили, а ви подасте реальну живу людину, тільки за це заплатите гроші".

РЕПОРТАЖ: В прокуратуре области обращения о манипуляциях с документами умерших и инвалидов получали. Говорят, обязали окружком и милицию провести проверки. Результатов пока нет».

«В десяти областях страны зафиксированы 20 случаев использования админресурса

“Интер”, 20:00, 19.10.2012

СТУДИЯ: В десяти областях страны зафиксированы 20 случаев использования админресурса. И это – за последние три недели. Такие данные представлены в промежуточном отчете ОБСЕ. В большинстве случаев, говорят наблюдатели, админресурс был использован в поддержку Партии регионов или ее кандидатов. Среди других нарушений предвыборной кампании – подкуп избирателей и массовая замена членов окружных и участковых комиссий».

 

«Суд запретил Виталию Кличко проводить встречи с избирателями в городе Вишневом

Интер, 20:00, 18.10.2012

СТУДИЯ: И как только что стало известно, Киевский окружной админсуд запретил Виталию Кличко проводить встречи с избирателями в городе Вишневом, поскольку это создаст, цитирую "реальную опасность беспорядков". В партии УДАР уже обжаловали запрет и заявили: встреча с Виталием Кличко состоится».

 

«В Закарпатской области совершено нападение на четверых агитаторов от объединенной оппозиции

Интер, 20:00, 18.10.2012

СТУДИЯ: В Закарпатской области совершено нападение на четверых агитаторов от объединенной оппозиции. Это произошло накануне в селе Верхний Коропец – Мукачевского района. Один из пострадавших утверждает: они с товарищами разносили агитпродукцию – газеты, брошюры и календари, когда к ним подошли молодые люди и предложили купить все материалы за 200 гривен. Агитаторы отказались. Чуть позже неизвестные в масках стали угрожать им расправой, забрали и сожгли агитматериалы. А еще прокололи колеса их машины.

СИНХРОН: Юрий Твердохлиб, агитатор: "Під'їхали група молодиків близько 9 чоловік, забрали усю агітаційну пресу, після чого її підпалили, і сказали з погроженнями, щоби ми забиралися із села. Під час цього всього роздавали нам стусанів".

СТУДИЯ: В милиции сообщили: уголовное дело пока не возбуждали. Но уже допрашивают подозреваемых в нападении. Кто они – не говорят».

В десяти областях страны зафиксированы 20 случаев использования админресурса

“Интер”, 20:00, 19.10.2012

СТУДИЯ: В десяти областях страны зафиксированы 20 случаев использования админресурса. И это – за последние три недели. Такие данные представлены в промежуточном отчете ОБСЕ. В большинстве случаев, говорят наблюдатели, админресурс был использован в поддержку Партии регионов или ее кандидатов. Среди других нарушений предвыборной кампании – подкуп избирателей и массовая замена членов окружных и участковых комиссий.

Лише «Інтер» та 5-й канал повідомляють таке:

 

«В Донецке обнаружили участок-призрак

“Интер”, 20:00, 15.10.2012

СТУДИЯ: В Донецке наблюдатели международной организации CIS-EMO обнаружили участок-призрак. Избирателей приглашали проголосовать по несуществующему адресу. Эксперты CIS-EMO уверены – это новая предвыборная технология, направленная на снижение явки. В комиссии утверждают: путаница с адресами чисто техническая.

РЕПОРТАЖ: Автор: Ирина Исаченко. Этот дом под номером 6 – последний на улице Коксохимической. Здание под номером 7, судя по атласу, не существует, а ведь именно по такому адресу должен находится избирательный участок. Все 1120 избирателей получили приглашение проголосовать на Коксохимической, 7, тогда как на самом деле их участок расположен по адресу Россошанская, 5. Старожилов поселка это не смутило: есть же приписка – Клуб.

СИНХРОН: Валерий Цуканов, житель Донецка: "Мы знаем, что в ДК все время регистрируют нас, и мы там голосуем постоянно".

РЕПОРТАЖ: Но наблюдатели международной организации CIS-EMO эту путаницу с адресами уже назвали "черной технологией".

СИНХРОН: Станислав Бышок, главный научный консультант миссии CIS-EMO: "Что это значит – человек, придя в день выборов на несуществующий участок, которого там не окажется, по этому адресу, выругается, топнет ногой и пойдет домой, не проголосовав".

РЕПОРТАЖ: Это просто техническая ошибка, – уверяет председатель участковой комиссии, и с гордостью демонстрирует, как идет подготовка к выборам. Урны уже стоят, камеры висят, явка будет. А в путанице с адресами виноват исполком райсовета.

СИНХРОН: Аркадий Протасов, председатель участковой комиссии: "Здесь, собственно, виноват реестр исполкома, то, что неправильно адрес. Все придут сюда, просто тут не очень обращают внимание на почтовый адрес".

РЕПОРТАЖ: Виноват не исполком, а новый собственник здания, – утверждают в райсовете. При покупке он зарегистрировал клуб по другому адресу.

СИНХРОН: Светлана Гаврильчина, управляющая делами исполкома Кировского районного совета Донецка: "Был изменен адрес предприятием на Россошанская, 5. Но, к сожалению, предприятие не поставило в известность орган местного самоуправления, и что интересно – и администрацию клуба".

РЕПОРТАЖ: Ошибку уже исправили – ЦИК внесла в списки правильный адрес, а избирателям разослали новые приглашения. Но на этом нарушения здесь не закончились, – сообщили в Комитете избирателей Украины. Оказывается, первые заседания участковая комиссия проводила не на Коксохимической и не на Россошанской, а на территории завода.

СИНХРОН: Ольга Мартыновская, наблюдатель от КИУ по избирательному округу № 44: "Заседания проходили на предприятии ПАО "Донецк-кокс". И мы узнали информацию, причем сам секретарь нам заявил, что 17 членов комиссии – это люди, которые работают на данном предприятии. На каком основании находились списки в совершенно другом помещении?"

РЕПОРТАЖ: Ответить на этот вопрос не может и сам глава участковой комиссии.

СИНХРОН: Аркадий Протасов, председатель участковой комиссии: "Я даже не могу объяснить, как это, почему так получилось. Может, незнание закона. Может быть…"»

 

«Дільницю-фантом виявили у Донецьку спостерігачі

5 канал, 19:00, 15.10.2012

СТУДІЯ: Дільницю-фантом виявили у Донецьку спостерігачі. Понад 1000 виборців отримали запрошення прийти на вибори за адресою, якої просто не існує. Вказаної у запрошенні вулиці навіть немає на карті міста. В окружній комісії пояснюють: помилка – випадкова, суто технічна. І обіцяють найближчим часом виправити.

СИНХРОН: Наталія СЛЮСАРЕВА: "Внимание не обратила, потому что еще очки не одела, не прочла. Ну конечно, потом бы прочла и обратила".

РЕПОРТАЖ: Автор: Юлія БОЖКО. Наталія Слюсарева – одна з тих, хто отримав запрошення на вибори за неіснуючою адресою. У документі нагадують: 28 жовтня потрібно прийти на дільницю, що по вулиці Коксохімічній, 7, хоча справжня адреса дільниці – Россошанська, 5. Жінка каже: така плутанина з вулицями трапляється не вперше.

СИНХРОН: Наталія Слюсарева: "У нас так не первый раз, у нас такси, даже сколько мы вызываем, едут на Коксохимическую, а не на наш адрес. И потом уже перезванивают: где? Потому что, получается, улица одна: по левую сторону – Коксохимическая, по правую – Россошанская".

РЕПОРТАЖ: Помилку в запрошеннях на вибори виявили міжнародні спостерігачі. Вказаної адреси просто не з найшли на мапі міста.

СИНХРОН: Ольга Мартиновська, довгостроковий спостерігач по міському округу №44: "Коксохимическая, 7 – на карте нет вообще. То есть, адрес заканчивается, последний дом – №6. Проблема состояла в том, что люди приходили, там было закрыто, никакого участка не было, хотя уже все ДВК начали свою работу".

РЕПОРТАЖ: На виборчій дільниці кажуть: це помилка незначна і на явку виборців уплинути не може. До того ж, винуваті не вони.

СИНХРОН: Аркадій Протасов, голова виборчої комісії дільниці №141817: "Путаница эта произошла по вине отдела реестра. Здесь мы никакого отношения не имеем к этому. Почему так произошло, почему перемена адресов почтовых – это не наша… даже комиссия здесь отношения никакого не имеет".

РЕПОРТАЖ: Натомість чиновники кивають на власників клубу, де розташована виборча дільниця. Мовляв, це підприємство не повідомило про зміну адреси, за якою зареєстрований заклад.

СИНХРОН: Світлана Гаврильчина, заступник голови Кіровської районної ради Донецька: "Был предприятием изменен юридический адрес клуба на Россошанскую, 5. Но органы местного самоуправления не знали об изменении этого юридического адреса, поэтому в подання, как оно называется, "до первинного утворення звичайних виборчих дільниць на постійній основі", которое было отправлено в ЦВК, был указан адрес – улица Коксохимическая, 7".

РЕПОРТАЖ: На дільниці кажуть: помилку в адресі вже виправили. І до кінця тижня всі виборці, а їх понад 1000, мають отримати нові запрошення».

 

Також лише «Інтер» повідомив про теми, які не стосуються безпосередньо виборчої кампанії, але є, на наш погляд, суспільно важливими, в тому числі й у контексті виборчих перегонів:

«Второй раз за месяц неизвестные нападают на телеканал ТВ-6 в Горловке

Интер, 20:00, 17.10.2012

СТУДИЯ: Второй раз за месяц неизвестные нападают на телеканал ТВ-6 в Горловке. Сегодня ночью были разбиты окна монтажной комнаты и вырезан кабель на крыше здания. В эфир канал не выходит. Директор телекомпании считает, что это спланированная акция, ведь кабель вырезают не впервые. Утверждает – такое происходит после выхода в эфир сюжетов о связях милиции с криминалитетом Горловки.

СИНХРОН: Юлия Гур, директор телеканала ТВ-6: "Это есть наступление на свободу слова, кому-то информация становится просто неудобной, а повреждение кабелей – это есть самый простой и доступный способ блокировать работу телеканала".

СТУДИЯ: В милиции версию о том, что нападения связаны с журналистской деятельностью, считают несостоятельной. Там уверяют: уже задержали двоих подозреваемых, и это наркозависимые люди. Уголовное дело пока не возбуждали».

 

«Коммунисты захватили муниципальный телеканал

“Интер:, 20:00, 17.10.2012

СТУДИЯ: Информагенства сегодня пестрили громкими заголовками – коммунисты захватили муниципальный телеканал. Как сообщалось, четверо депутатов горсовета захватили студию и требуют прямого эфира. Сами народные избранники говорят – все более чем преувеличено. Что же произошло на самом деле – разбирался Сергей Бордюжа.

РЕПОРТАЖ: Автор: Сергей Бордюжа. Пять минут эфира на муниципальном телеканале – и буря негодования со стороны фракции КПУ в горсовете. Информацию о заоблачных доходах коммунистов депутаты расценили как клевету. За объяснением – коммунисты пришли на канал. Требуя встречи с руководством телеканала, представители Компартии разместились в этой студии. Покинуть помещение люди обещали только после согласия дать им эфирное время для выступления. Пока гости ожидали аудиенции, в интернете появились заголовки – депутаты-коммунисты захватили запорожский телеканал. И все же разбираться в ситуации приехали и спецслужбы, и милиция. Но их вмешательство не понадобилось. Это не захват, – заявили депутаты, – а попытка разобраться в ситуации.

СИНХРОН: Александр Зубчевский, депутат Запорожского горсовета: "Этот телеканал изначально планировался как информационный. Как несение информации. Но ни как суждение, давание каких-то оценок, а тем более – высасывание из пальца, из интернета всех сплетен, которые распространяются в отношении деятельности нашей партии".

РЕПОРТАЖ: Руководство телеканала заявляет – никаких намерений скомпрометировать компартию не было. Просто в эфире процитировали информацию из печатных СМИ.

СИНХРОН: Людмила Маринюк, директор коммунального предприятия "МТМ": "Перед тем как эта передача выходит, происходит юридическая экспертиза, юрист полностью просматривает, нам предоставляет автор этой передачи документальное подтверждение этих фактов, которые, в общем-то, излагаются у нее в этой передаче".

РЕПОРТАЖ: Дабы уладить конфликт, коммунистам пообещали предоставить пять минут эфира, во время которого они смогут опровергнуть ранее обнародованную информацию. В свою очередь, депутаты намерены еще и через суд добиваться извинений от журналистов».

«Жмеринский районный суд поставил точку в деле о нападении на журналистов "Подробностей"

“Интер”, 20:00, 17.10.2012

СТУДИЯ: Вердикт Фемиды. Жмеринский районный суд поставил точку в деле о нападении на журналистов "Подробностей". Напомню, на сотрудников "Интера" напали во время съемок сюжета о местном фермере, который превратил односельчан в настоящих рабов. Тогда пострадал оператор Василий Меновщиков. Решение в пользу журналистов для нашей страны – большая редкость. А вот в деле о рабстве точку пока ставить рано. Фермер продолжает утверждать, что люди, бесплатно работавшие на него по 20 часов в день, делали это добровольно.

РЕПОРТАЖ: Автор: Роман Бочкала. В августе Виктор выглядел гораздо хуже. Тогда он только вырвался из рабства. Житель Жмеринского района утверждает, что два года провел в настоящем плену вот в этом дворе – у местного фермера Василия Бондарчука. Постоянные унижения и побои. Каторжный труд. И все это до сих пор перед глазами.

СИНХРОН: Виктор Коваль, житель села Копыстырин Жмеринского района: "Щоб ніхто не попадав туди, де я був. И хочу тих наказати, щоб вони сіли. За те, що вони зробили зі мной".

РЕПОРТАЖ: Еще тогда, в августе, Виктор пожаловался в милицию. Но там отказалась возбуждать уголовное дело. Мужчина уже и не надеялся на справедливость. Но после выхода в эфир нашего сюжета и вмешательства прокуратуры, Жмеринский райотдел все же усмотрел в действиях фермера-рабовладельца состав преступления. Впрочем, за эти два месяца Виктора в милицию ни разу не вызывали.

СИНХРОН: Виктор Коваль, житель села Копыстырин Жмеринского района: "Як ви тоді були, після того ніхто не приїжджав".

РЕПОРТАЖ: Общественный защитник Виктора – Анатолий Кулик – считает, что реально следствие не ведется. Милиция лишь создает видимость работы. Мы хотели узнать, как идет следствие по делу о рабстве. И что уже сделано милицией. Но начальник Жмеринского райотдела отказался комментировать эту тему.

СИНХРОН: Геннадий Ткачук, начальник Жмеринского райотдела милиции: "Существует статья 387 Криминального кодекса Украины про заборону розголошення даних попереднього розслідування".

РЕПОРТАЖ: Так совпало, что именно в день нашего приезда милиция, наконец, оповестила Виктора о том, что он признан потерпевшим. И в этот же день в райотделе мы встретили Романа – парня, которого фермер также, якобы, незаконно удерживал. Но общаться с журналистами он не пожелал. Во время съемок предыдущего сюжета жертвой фермера стал и наш оператор. В него попали камни и канистра с машинным маслом. Прокуратура возбудила уголовное дело и уже передала в суд. За нападение на нашу съемочную группу фермеру грозит до 3 лет лишения свободы. И сегодня в этом зале пройдет судебное заседание, которое должно поставить точку в этой истории. На скамье подсудимых Василий Бондарчук гораздо спокойней, чем на своем подворье. Говорит почти шепотом, вину признает и даже раскаивается. И вот решение судьи – фермер признан виновным в препятствовании работе журналистов и нанесении телесных повреждений.

ИНХРОН: Судья: "Бондарчука Василя Павловича визнати винним за статтею 171 частиною 1 Кримінального кодексу України і призначити йому покарання у виді штрафу у розмірі 510 гривень. Його ж визнати винним за статтею 125 частиною 2 Кримінального кодексу України і призначити покарання у виді штрафу у сумі 340 гривень".

РЕПОРТАЖ: А вот, каким будет наказание для фермера за незаконное удерживание людей пока сказать сложно. Доказать это, казалось бы, более очевидное преступление на деле оказалось сложнее. Денег на адвоката у Виктора нет. Но отступать он не намерен».

Тенденція четверта

Телеканали – перш за все ICTV, 5 канал та «Інтер» – на цьому тижні частіше повідомляли про реакцію західних політиків та інституцій на українські вибори.

Ось деякі приклади таких повідомлень

Лише «Інтер», ICTV та 5-й канал повідомляють:

«Посол Франции выразил обеспокоенность правовой ситуацией в Украине

“Интер”, 20:00, 15.10.2012

СТУДИЯ: Послы стран Веймарского треугольника – Франции, Германии и Польши – считают, что дальнейшая евроитеграция Украины будет зависеть от оценки наблюдателями парламентской избирательной кампании. Посол Франции выразил обеспокоенность правовой ситуацией в Украине накануне выборов. А его коллега из Германии отметил, что при формировании своей позиции относительно подписания Соглашения между Украиной и ЕС, Берлин будет руководствоваться выводами миссии наблюдателей.

СИНХРОН: Кристоф Вайль, Чрезвычайный и Полномочный посол Германии в Украине: "Если говорить о будущем Соглашения об ассоциации, то честные и справедливые выборы являются важным условием. Это не единственное и недостаточное условие. Но оно необходимо для подписания Соглашения между Украиной и Евросоюзом"».

«Без позитивної оцінки парламентських виборів Україні буде важко продовжувати євроінтеграцію

ICTV, 18:45, 15.10.2012

СТУДІЯ: Без позитивної оцінки парламентських виборів Україні буде важко продовжувати євроінтеграцію, – заявляють посли країн Євросоюзу на дискусії в Інституті світової політики в Києві. За словами дипломатів, позиція ЄС ґрунтуватиметься передусім на аналізі виборів Організацією з безпеки та співробітництва в Європі. Їх позитивні відгуки та оцінки можуть допомоги діалогу Києва та Брюсселя. Утім перспективи євроінтеграції, – додають дипломати, – залежить не лише від виборів. Важлива також воля української влади і далі проваджувати європейські цінності.

СИНХРОН: Крістоф Вайль, посол Німеччини в Україні: "Оцінка виборів є передумовою для визначення того якою буде інтеграція України з Європою у майбутньому, та як проходитиме процес переговорів щодо угоди Про Асоціацію. Але це не єдине передумова. Для цього потрібна воля та відданість керівництва України цій меті".

СИНХРОН: Андрій Олефіров, заступник міністра закордонних справ України: "Жодні події не мають стати на перешкоді підписанню угоди Про Асоціацію, її подальшому втіленню в життя. Головна мета для України – це якраз через угоду Про Асоціацію наблизитися якомога ближче до Європейських стандартів"».

«Дипломатам не подобається українське вибіркове правосуддя

5 канал, 19:00, 15.10.2012

СТУДІЯ: Чесні вибори – важлива, але не єдина умова для парафування умови про асоціацію з ЄС. Про це заявляють посли Франції, Німеччини та Польщі. На їхню думку, ще однією проблемою на шляху України до євроінтеграції є вибіркове правосуддя. Дипломати нагадали, що Євросоюз не раз висловлював стурбованість цим питанням. Водночас у вітчизняному МЗС запевняють: жодні події не мають завадити підписанню Угоди.

СИНХРОН: Генрик Літвін, посол Польщі в Україні: "З Української сторони – взагалі забагато відповідальності передається на Європейський Союз – це не від нас залежить, ця ситуація. Хід діалогу щодо інтеграції залежить, перш за все, від детермінації і активності і української сторони".

СИНХРОН: Крістоф Вайль, посол Німеччини в Україні: "Якщо говорити про майбутнє Угоди про асоціацію з Європейським Союзом – то чесні, прозорі та справедливі вибори є важливою умовою, можливо, недостатньою, але необхідною для подальшого підписання Угоди між ЄС та Україною"».

«Новий голова представництва ЄС в Україні дав першу прес-конференцію

ICTV, 18:45, 16.10.2012

СТУДІЯ: Демократичні і прозорі парламентські вибори в Україні – один з ключових критеріїв Євросоюзу щодо перспектив взаємовідносин з нашою державою. Сьогодні на своїй першій прес-конференції у Києві новий голова представництва Євросоюзу в Україні Ян Томбінський заявив: від оцінки наших виборів залежить і проведення саміту "Україна-ЄС". Ще одна умова такої зустрічі – ситуація з політично мотивованим правосуддям в Україні. Якщо після голосування наша держава надішле меседж відданості демократичним цінностям, то Брюссель знайде політичну волю якнайшвидше підписати угоду про асоціацію. Нині ж йдеться лише про технічне узгодження документа до кінця року. Водночас новий посол Євросоюзу відзначив, що в Україні немає цензури і є свобода самовираження.

СИНХРОН: Ян Томбінський, голова представництва Євросоюзу в Україні: "Для того, щоб країни з ЄС ухвалили позитивне рішення з угоди про асоціацію, необхідно показати наявність всіх необхідних політичних моментів, щоб не було жодного сумніву в тому, що Україна намагається рухатися в напрямку до асоціації з ЄС. Мають бути виконані належні політичні критерії".

СТУДІЯ: У відповідь посол України при Євросоюзі Костянтин Єлісєєв вважає, що питання саміту "Україна – Євросоюз" не потрібно політизувати. Щорічне проведення цієї зустрічі передбачено двосторонньою угодою, а форум – це можливість обмінятися поглядами на всі питання та проблеми. Угода про асоціацію не готова нині до підписання технічно – її перекладають на всі офіційні мови ЄС».

«Спостерігачі від ОБСЄ вказують на недоліки висвітлення передвиборчої кампанії (повідомив лише 5 канал)

5 канал, 19:00, 20.10.2012

СТУДІЯ: Тим часом довгострокові спостерігачі від ОБСЄ твердять, що на провідних телеканалах мало часу приділяється висвітленню передвиборної кампанії. Натомість багато ефірних годин виділено для платної політичної реклами. На думку спостерігачів, це може негативно вплинути на можливість виборців ознайомитись з різними політичними поглядами. Крім того, провідні телеканали не збільшили кількість дискусійних програм у період проведення передвиборної агітації, – сказано у звіті спостерігачів. Ще одне зафіксоване порушення: в ефірі топ-каналів надають перевагу правлячій партії, оскільки журналісти висвітлюють головним чином діяльність державних інституцій. Нагадаємо, за результатами щотижневого моніторингу Держкомтелерадіо, опозиція представлена на телебаченні значно більше, ніж партія влади. А Прем’єр Микола Азаров напередодні заявляв, що місія ОБСЄ взагалі не зафіксувала порушень виборчого процесу».

Тенденція п’ята

Дещо коректніше телеканали стали подавати заяви й точки зору міжнародних спостерігачів за виборами в Україні.

Зокрема, можна послатися на такий позитивний приклад, як висвітлення трьома каналами проміжних висновків спостерігачів CIS-EMO:

«Наблюдатели обнародовали предварительные выводы о самых типичных нарушениях накануне парламентских выборов

Интер, 20:00, 18.10.2012

СТУДИЯ: Наблюдатели международной миссии СIS EMO сегодня обнародовали предварительные выводы о самых типичных нарушениях накануне парламентских выборов в Украине. Прежде всего, это вступление в ту или иную партию буквально накануне выборов, причем так поступают и провластные, и оппозиционные кандидаты-мажоритарщики. Кроме этого, наблюдатели отмечают активное использование в последнюю неделю административного ресурса.

СИНХРОН: Олег Верник, наблюдатель международной миссии СIS EMO: "Нас турбує, що в останній тиждень підвищився градус використання адмінресурсу. І це спостерігається і за змістом ЗМІ. Особливо нас дратує, як місію спостереження позиція комунальних ЗМІ. Комунальні ЗМІ утримуються за рахунок податків"».

«Міжнародні спостерігачі відзначають посилення адміністративного тиску

Новий канал, 19:00, 18.10.2012

СТУДІЯ: Що ближче до виборів, то більше адміністративний тиск. Це помітили міжнародні спостерігачі. Але з висновками, чи вплине це на волевиявлення, не поспішають. І от щодо підкупу певні: не вплине. Кажуть, нині народ розумний і зиск матиме, і проголосує за кого захоче. Єдине, що спостерігачі радять – не надто довіряти кандидатам мажоритарникам.

СИНХРОН: Олег Верник, представник міжнародної організації зі спостереження за виборами CIS-EMO: "Ті мажоритарники, що реально змагаються за перемогу, є представниками тих чи інших олігархічних, тобто фінансово-промислових груп. Вони відповідно дуже вряд чи можуть чисто прозоро представляти власні партійні бренди, які вони взяли в лізинг, в оренду на час передвиборчої кампанії"».

«Міжнародні спостерігачі вказують на високий рівень використання адмінресурсу

5 канал, 19:00, 18.10.2012

СТУДІЯ: Місія міжнародних спостерігачів CIS-EMO вказує на високий рівень використання адмінресурсу під час передвиборної кампанії в Україні. Найбільше порушень спостерігачі фіксують від кандидатів-мажоритарників, а найпоширеніша технологія, яку масово застосовують під час виборів 2012 року, – присутність у складі виборчих комісій представників маловідомих партій за відсутності лідерів перегонів. Водночас представники місії CIS-EMO не бачать критичних порушень під час перегонів, які могли б вплинути на визнання виборів такими, що відбулися.

СИНХРОН: Олег Верник, місія спостереження CIS-EMO: "Адміністративний ресурс все ж таки діє. І це спостерігається і за змістом засобів масової інформації. Особливо нас дратує, як місію міжнародного спостереження, все ж таки позиція комунальних ЗМІ. Наприклад, в Київській області майже всі абсолютно комунальні видання, які друкуються за рахунок місцевих бюджетів, віддають суттєву перевагу одній з партій в цих виборчих перегонах. Це просто не можна не помічати, хіба що заплющити очі і не помічати це"».

Водночас, телеканал ICTV й на цьому тижні грубо порушив стандарти у висвітленні реакції міжнародних спостерігачів (нагадаємо, подібні маніпуляції спостерігалися на деяких каналах і протягом двох попередніх тижнів жовтня. Дивися про це тут і тут.

Міжнародні спостерігачі

 

«Канада направить до України 430 спостерігачів

ICTV, 18:45, 16.10.2012

СТУДІЯ: Канада на цих парламентських виборах буде представлена найбільшою в історії цієї країни кількістю спостерігачів – 430 людей. Більша частина прилетить в Київ до кінця тижня. Але ключові експерти працюють в Україні ще з початку виборчої кампанії. Сьогодні вони представили свій другий проміжний звіт. У передвиборчому періоді спостерігачі зафіксували як позитивні, так і негативні моменти. До плюсів зарахували скасування закону про наклеп і заборону на тимчасову зміну місця голосування. Невдало ж, на думку канадців, налагоджена організація виборчого процесу на окружних та дільничних рівнях. Спостерігачі інформують про акти насильства проти кандидатів, непрямий підкуп виборців, зловживання адміністративним ресурсом. А розгляд скарг та апеляцій не демонструє ані прозорості, ані результатів, чим підриває справедливість виборчого процесу.

СИНХРОН: Анна Шиптур, координатор місії Канади в Україні: "У Mission Canada Викликають занепокоєння недоліки виборчого процесу, зокрема підкуп виборців, неналежний доступ до збалансованої та достовірної інформації у ЗМІ, неефективний розгляд скарг та відсутність покараних за виборчі порушення"».

Повідомлення штучно згладжує суть проміжного звіту, виносячи на перше місце позитивні моменти і повідомляючи негативні моменти побіжно і в більш м’яких формулюваннях – для порівняння, дивися синхрон на 5-му каналі. Порушено стандарт точності інформації. Опущено одну з ключових тез про політичних в’язнів, лідерів опозиції. Порушено стандарт повноти інформації.

«Канадські спостерігачі оприлюднили попередній звіт щодо виборчої кампанії

5 канал, 19:00, 16.10.2012

СТУДІЯ: Парламентські вибори в Україні відбуваються на тлі очевидного політичного вмотивованого ув’язнення лідерів опозиції. Про це ідеться у попередньому звіті місії канадських спостерігачів. Саме неможливість брати участь у перегонах Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, на думку учасників, є найбільшим негативним фактором усієї виборчої кампанії. До того ж, за даними звіту, характерними ознаками передвиборного періоду є масштабний підкуп голосів, використання адміністративного ресурсу та процвітання неконкурентних методів політичної боротьби.

СИНХРОН: Анна Шиптур, координатор місії Канади в Україні: "Варто зупинитися на кількох негативних моментах. По-перше, неможливість брати у перегонах Юлії Тимошенко та Юрія Луценко. Їх ув’язнення має політично умотивований характер. А тому канадський уряд вже закликав звільнити опозиціонерів. Також ця кампанія характеризується перевищеним зловживання адміністративного ресурсу. Місцеві органи влади і надалі використовують для того, щоб перешкоджати проведенню кампанії опозиційними кандидатами. Ми наголошуємо на тому, що використання адміністративного ресурсу перш за все впливає на справедливість та чесність виборчого процесу"».

Тенденція шоста

Канали групи Пінчука продовжували на звітному тижні піар-кампанію проти заступника Дніпропетровського міського голови (але врешті-решт завершили її).

«У Дніпропетровському 24 окрузі з виборів знявся однофамілець одного з кандидатів

СТБ, 22:00, 16.10.2012

СТУДІЯ: Клони сходять з дистанції. У дніпропетровському 24 окрузі з виборів знявся однофамілець одного з кандидатів. Це свідчить про те, що пенсіонер не лише не мав наміру балотуватись навсправжки, а й був чиїмось технічним кандидатом. Цей округ вже привернув увагу європейської спільноти. Днями місто очікує на цілий десант міжнародних спостерігачів.

РЕПОРТАЖ: Автор: Юлія Шептицька. Одним клоном на парламентських виборах поменшало. У скандальному 24 окрузі в Дніпропетровську свою кандидатуру з перегонів зняв 62-річний Іван Безбах, безробітний пенсіонер. Цього домагався однойменник технічного кандидата – справжній кандидат у народні депутати Яків Безбах. Схоже, на цей округ повертаються чесні й прозорі правила гри. Так, під тиском громадськості, окружна виборча комісія відмовилася від послуг юриста, що водночас представляв у судах інтереси і ОВК, і одного з кандидатів.

СИНХРОН: Тетяна Панченко, голова окружної виборчої комісії: "Я не считаю этот вопрос таким принципиальным, и чтобы успокоить оппозицию и не вызывать такого ажиотажа, мы в двухстороннем порядке разорвали юридический договор с юристом, который прямо так всех раздражал. На сегодняшний день у нас нет юридического договора на обслуживание нашей комиссии".

РЕПОРТАЖ: Позитивно цю звістку сприйняли не лише кандидати-мажоритарники, а й самі члени комісії. Вони сподіваються, що після скандального жеребкування довіра до роботи ОВК відновиться.

СИНХРОН: Марина Почекай, членкиня окружної виборчої комісії: "С точки зрения международных наблюдателей, это повысит доверие к комиссии, это покажет, что мы незаангажированная комиссия. Что все члены комиссии нацелены на то, чтобы провести подсчет результатов голосования в соответствии с законодательством".

РЕПОРТАЖ: Водночас міжнародна спільнота не припиняє пильнувати перегони в 24-му окрузі. Невдовзі сюди приїде низка офіційних спостерігачів з різних країн. Вони спостерігатимуть за більшістю виборчих дільниць.

СИНХРОН: Марк Строжев, міжнародний спостерігач: "Как показывает практика международного наблюдения, наибольшие нарушения фиксируются в так называемых специальных участках. Мы уделим им особенное внимание. Одним из таких является психиатрическая больница. Мы также постараемся, чтобы во всех ключевых моментах, на всех ключевых этапах избирательного процесса выборов и подсчета голосов мы будем присутствовать на избирательных участках".

РЕПОРТАЖ: Латвієць Марк Строжев запевняє: він з колегами ретельно слідкуватиме, аби фіксувати порушення. Утім, сподівається, що такий вагомий міжнародний десант вплине на те, аби в будь-якого з учасників виборчих перегонів не виникало б навіть думки бодай трішки сфальшувати результати голосування».

«Позитивні зміни у 24 мажоритарному окрузі Дніпропетровська

Новий канал, 19:00, 16.10.2012

СТУДІЯ: Позитивні зміни у 24 мажоритарному окрузі Дніпропетровська. Знявся з виборів Іван Безбах – технічний кандидат, якого ніхто в очі не бачив. Його залучали для відтягування голосів у претендента на перемогу Якова Безбаха. А ще окружком нарешті позбувся юриста, який представляв інтереси як ОВК, так і одного з кандидатів. Міжнародні спостерігачі попереджають: слідкуватимуть тут за всіма порушеннями та змінами. Вони вже посилили в окрузі свою присутність.

РЕПОРТАЖ: Автор: Андрій Шустов. Новини з 24 округу на користь Якова Безбаха. З виборчого бюлетеня зникне його двійник. Івана Безбаха, колишнього водія, а нині пенсіонера залучили до перегонів для відтягування голосів від справжнього кандидата, щоб люди просто заплутались у прізвищах. Це стало несподіванкою навіть для найближчих сусідів пенсіонера.

СИНХРОН: Жінка: "Ванька наш, а тот этот Иван Безбах, да? Мы знаем его с положительной стороны, как сосед – замечательный".

СИНХРОН: Жінка: "Та никогда. Мы первый раз слышим, что Иван в якусь політику лізе".

РЕПОРТАЖ: Позитивні зміни і в самому окружкомі. Там нарешті позбулись послуг юриста Олега Каспарова, який сидів на двох стільцях: представляв інтереси і ОВК, і одного з кандидатів.

СИНХРОН: Тетяна Панченко, голова окружної виборчої комісії: "Я не считаю этот вопрос таким принципиальным. И чтобы успокоить оппозицию и не вызывать такого ажиотажа, мы в двухстороннем порядке разорвали юридический договор с юристом, который прям так всех раздражал. На сегодняшний день у нас нет договора на юридическое обслуживание нашей комиссии".

РЕПОРТАЖ: Зникненням Каспарова задоволені і члени ОВК. Це, кажуть, збільшить довіру до комісії, зокрема і міжнародної спільноти.

СИНХРОН: Марина Почекай, членкиня окружної виборчої комісії: "Это повысит доверие к нашей окружной комиссии, это покажет, что мы незаангажированная комиссия, что в принципе все члены комиссии нацелены на то, чтобы провести подсчет результатов голосования в соответствии с законодательством".

РЕПОРТАЖ: 24 мажоритарний округ – під прицілом міжнародних спостерігачів. Вони збільшують свою присутність і обіцяють контролювати все, що відбуватиметься там і надалі.

СИНХРОН: Маркс Строжевс, міжнародний спостерігач: "24 избирательный округ получил известность, и теперь сюда ожидается прибытие международных наблюдателей как от международных организаций, так и от государств. И мы хотели бы, чтобы нарушений, которые были до сих пор, впредь не было и выборы бы состоялись и были бы признаны легитимными".

РЕПОРТАЖ: На думку міжнародних спостерігачів, становище в 24 мажоритарному окрузі Дніпропетровська, яке вже відоме всій Європі, стане своєрідним лакмусом виборчого процесу в Україні».

«На скандально відомому одномандатному 24 окрузі Дніпропетровська – позитивні зміни

ICTV, 18:45, 16.10.2012

СТУДІЯ: Увага міжнародних експертів та громадських організацій дали свої результати. На скандально відомому одномандатному 24 окрузі Дніпропетровська – позитивні зміни. Технічні кандидати покидають передвиборчу гонку. Першим пішов Іван Безбах, якого завербував провладний кандидат для відтягування голосів у свого найбільшого конкурента – Якова Безбаха. Зміни і в окружній виборчій комісії. Тут позбулися юриста, який сидів на двох стільцях: представляючи в суді інтереси і окружної виборчої комісії, і провладного кандидата. Міжнародні спостерігачі попереджають: чим ближче до виборів, тим їхній нагляд буде ретельнішим.

РЕПОРТАЖ: Автор: Ольга Ніколайчик. Технічні кандидати покидають передвиборчу гонку. Свою кандидатуру зняв пенсіонер Іван Безбах, який не має жодного відношення до політики. Він уникав спілкування із журналістами, ніхто не знає, як він виглядає. Трюк із однаковими прізвищами в бюлетені вже не спрацює. Позитивні зміни – і в окружній виборчій комісії. Голова Тетяна Панченко таки виконала вимоги членів комісії і звільнила юриста, який захищав в суді інтереси і окружкому, і одного з кандидатів.

СИНХРОН: Тетяна Панченко, голова окружної виборчої комісії, одномандатного округу №24 Дніпропетровська: "Чтобы успокоить оппозицию и не вызывать такого ажиотажа, мы в двухстороннем порядке разорвали юридический договор с юристом".

РЕПОРТАЖ: Члени комісії, які активно відстоювали незаплямованість репутації роботи ОВК, вважають відсторонення юриста своєю маленькою перемогою.

СИНХРОН: Марина Почекай, член окружної виборчої комісії, одномандатного округу №24 Дніпропетровськ: "Это повысит доверие к нашей окружной комиссии. Это покажет, что мы незаангажированная комиссия, что, в принципе, все члены комиссии нацелены на то, чтобы провести подсчет результатов голосования в соответствии с законодательством".

РЕПОРТАЖ: Міжнародні спостерігачі зіграли у процесі наведення порядку на 24-му окрузі не останню роль. Їхнє обурення дало свої результати. Та припиняти ретельно слідкувати за тим, як відбувається кампанія у Самарському та Індустріальному районах Дніпропетровська іноземці не збираються.

СИНХРОН: Марк Строжевс, міжнародний спостерігач (Латвія): "Будут также наблюдатели от зарубежных стран и других международных организаций. Мы с ними будем сотрудничать, координировать нашу деятельность. Мы надеемся, что ни участок, ни одно нарушение не останутся без внимания".

РЕПОРТАЖ: Міжнародні спостерігачі сподіваються, що порушень більше не буде і вони не вплинуть на результат виборів, а саме голосування по всій країні пройде чесно і легітимно, як на тому неодноразово наголошував Президент України».

Ще кілька суттєвих порушень журналістських стандартів у локальних матеріалах

Під час висвітлення контроверсійних подій навколо спільного зняття кандидатів-мажоритарників УДАРом та Об’єднаною опозицією лише ICTV та «Україна» повідомили про спростування Кличком поширеної деякими ЗМІ начебто їхньої спільної заяви з Тягнибоком. Але при цьому в матеріалі «України» жодним чином не зазначено, що це була за заява – тобто, було порушено стандарт повноти інформації.

 

«Кличко назвав фальшивкою поширену в ЗМІ спільну заяву з Тягнибоком

ICTV, 18:45, 15.10.2012

СТУДІЯ: Ну і паралельно партія УДАР уже напередодні звернулася до Центрвиборчкому про скасування реєстрації 32 кандидатів у мажоритарних округах на користь колег з "Батьківщини". (Неточність: 26 – на користь «Батьківщини», ще 6 – на користь самовисуванців. – Авт.) Натомість спільну заяву з всеукраїнському об’єднанням "Свобода" в партії Віталія Кличка назвали фальшивкою. Ударівці наголошують: жодних спільних заяв із "Свободою" їх лідер не робив. А згадану в пресі інформацію поширили з фальшивого сайту, який повністю копіює сторінку "Українського демократичного альянсу реформ". Його очільник вважає це спланованою спец операцією, щоб пересварити опозиційні сили.

СИНХРОН: Віталій Кличко, лідер партії УДАР: "Мы приходим в финальный этап избирательной кампании. И здесь используются любые методы, любые нечестные методы для того, чтобы облить грязью, манипуляции. Все заинтересованы для того, чтобы оппозиция окончательно разругалась. Ну, а кто может быть в этом заинтересован – очень просто догадаться"».

«Оппозиция пытается договориться о совместных действиях

ТРК "Украина", 19:00, 15.10.2012

СТУДИЯ: Оппозиция пытается договориться (оцінка є і неточністю, оскільки обидві політсили ухвалили конкретні рішення. – Авт.) о совместных действиях. Сегодня "Батьківщина" сняла с выборов 26 кандидатов в пользу УДАРа Виталия Кличко. То же самое для своих возможных союзников ранее сделал УДАР. Но совместные действия все равно не удаются.

РЕПОРТАЖ: СТЕНДАП: Автор: Александр БОНДАРЕНКО. Съезд объединенной оппозиции проходит в центральном офисе партии "Батьківщина" за закрытыми дверями. Насколько горячие там дискуссии по поводу того, кого из кандидатов снимать с выборов, можно только догадываться.

РЕПОРТАЖ: Время от времени из штаба партии выходят кандидаты. Только от них можно узнать, что происходит внутри.

СИНХРОН: Александр Черноволенко, кандидат в народные депутаты по округу № 220: "Ми знайшли тих людей, які добровільно вирішили підтримати наших друзів-суперників".

РЕПОРТАЖ: После того, как к журналистам выходят руководители избирательной кампании, становится известно ненамного больше. О каких именно округах идет речь – "Батьківщина" не уточняет.

СИНХРОН: Александр Турчинов, заместитель председателя партии "Батьківщина": "Ми зняли на користь партії УДАР 26 кандидатів в народні депутати. Причому я хочу акцентувати, що серед них є і чинні народні депутати України".

РЕПОРТАЖ: Накануне, когда партия Виталия Кличко принимала аналогичное решение, она назвала конкретные округа, в которых просила своих возможных союзников уступить. Просьба осталась не услышанной. Пожертвовали непроходными, преимущественно на востоке и юге Украины.

СИНХРОН: Виталий Кличко, председатель партии УДАР: "Политика кулуарных договоренностей, манипуляций и неоткрытых действий, нелогичных действий только лишь с одной целью – партийных интересов либо интересов отдельных групп, но ни в коем случае не интересов избирателей".

РЕПОРТАЖ: В Партии регионов пока с иронией смотрят на попытки конкурентов договориться.

СИНХРОН: Александр ЕФРЕМОВ, председатель фракции Партии регионов в Верховной Раде Украины: "Мы, откровенно говоря, предупреждали своих коллег, что либо нужно ответственно относиться в период формирования изначально, либо потом они столкнутся с той проблемой, с которой они фактически столкнулись, когда идет выяснение отношений в еще несформированном их представительском корпусе в следующей Верховной Раде".

РЕПОРТАЖ: На одном из интернет-сайтов сегодня распространили фальшивое совместное заявление Виталия Кличко и Олега Тягнибока, которые якобы обвиняли Арсения Яценюка в сотрудничестве с властью».

5-м каналом було не дотримано балансу думок при висвітленні цієї теми:

«Охорона Азарова розбила телефон журналістці

5 канал, 19:00, 20.10.2012

СТУДІЯ: Охорона Азарова та його масажиста Сергія Федоренка, який є кандидатом від Партії регіонів у Броварах на Київщині, розбила телефон журналістці. Про це повідомляє прес-служба громадської організації "Громадський захист Київщини". За її інформацією, сьогодні Азаров, за офіційною версією, мав бути присутнім на відкритті ярмарку в Броварах. Однак там його не бачили. Натомість він зайшов до будинку культури "Прометей" у супроводі Сергія Федоренка. Присутні на заході люди стверджують, що там він агітував за кандидата, – зазначає прес-служба громадської організації. Журналістів у будівлю, де знаходиться виборча дільниця, не пустили. Один з охоронців розбив одразу два мобільних телефони, один з яких належить журналістці місцевого інтернет-видання "Маєш право знати", а інший – активісту організації "Наступ"».

«Інтер» подав матеріал із критично порушеним стандартом повноти інформації:

 

«В Украине представили результаты работы проекта "Справедливое правосудие"

Интер, 20:00, 15.10.2012

СТУДИЯ: В Украине, в рамках проекта "Справедливое правосудие", изучали работу судов. Для этого провели опрос среди посетителей. С начала года свое мнение украинцы высказали о деятельности 34 судов. Винницкий апелляционный работает на пятерку. Вопросов было несколько. В частности, на просьбу оценить качество работы суда – 92% респондентов ответили "отлично" и "хорошо". Так же высоко люди отзываются о профессионализме работников суда. Их знание отметили 95,5% опрошенных. Среди недостатков респонденты назвали отсутствие пандусов для инвалидов.

СИНХРОН: Виталий Кузьмишин, председатель Винницкого апелляционного административного суда: "Я вважаю, що це один із помічників для того, щоб і вивчити недоліки роботи будь-якої державної установи, і напрацювати шляхи вдосконалення цієї роботи. Тому якраз з цієї метою ми провели таке анкетування відвідувачів суду".

СИНХРОН: Дэвид Майкл ВОН, руководитель проекта USAID „Справедливое правосудие": "Сегодняшние результаты показывают, что мнение тех граждан, которые имеют собственный опыт посещения суда, отличается от мнения тех людей, которые говорят исходя лишь из того, что они слышали. Поэтому очень важно, чтобы суд организовывал и развивал такой диалог с общественностью"».

Критична неповнота інформації: 1) не зазначено, скільки, яких людей і якими методами було опитано, 2) немає бекґраунду, якими були результати опитувань інших 33 судів.

Піар влади

На тижні з 14 по 20 жовтня канали згадували переважно у традиційних коротких формах (усне повідомлення + синхрон) таких представників влади або владні структури (цифра – кількість матеріалів за тиждень):

Представник влади чи владна структура

Перший

«Інтер»

СТБ

Новий

ICTV

5-й

«Україна»

Янукович

5

3

3

2

4

1

6

Азаров

1

1

3

2

4

1

5

Тігіпко

1

1

1

1

Колесніков

1

1

2

Податкова

1

1

1

1

2

Уряд різне

1

1

1

2

Бойко

1

1

1

Микола Присяжнюк

1

1

Київська влада

1

1

1

Семиноженко

1

Литвин

1

Хорошковський

1

«Укрзалізниця»

1

Герман

1

Загалом кількість таких матеріалів залишається сталою. Порівняно з попереднім тижнем зросла кількість таких матеріалів про Януковича. Невелике зменшення таких матеріалів про Азарова й Тігіпка пояснюється, як ми вже зазначали, тим, що частина каналів маркувала їх не як урядовців, а як кандидатів у депутати, тож їх зараховано у блоці передвиборних тем.

Наводимо кілька яскравих прикладів таких матеріалів із порушенням професійних стандартів.

Піар Януковича:

 

«Президент провів нараду з питань розвитку ОПК

Перший національний, 21:00, 15.10.2012

СТУДІЯ: Збільшувати оборонне замовлення держава має з року в рік. На цьому наголосив Віктор Янукович під час наради з питань розвитку оборонно-промислового комплексу. Кожне підприємство, яке працює на "оборонку", потребує розробки окремого плану розвитку чи реструктуризації, – зауважив глава держави. А запровадження сучасних наукових розробок дасть продукції змогу стати більш конкурентоспроможною на зовнішніх ринках. Також Президент зазначив, що без модернізації оборонно-промислового комплексу неможливо говорити про реформування самих Збройних Сил.

СИНХРОН: Віктор Янукович, Президент України: "Переоснащення наших Збройних Сил сучасним озброєнням, військовим обладнанням різних напрямків, модернізація нашої армії, реформування наших Збройних Сил – все це буде потребувати нашої великої згуртованої роботи. Оборонно-промисловий комплекс – це той комплекс, який повинен працювати на оборонну здатність країни перш за все"».

«Україна вироблятиме більше зброї для своєї армії

ICTV, 18:45, 15.10.2012

СТУДІЯ: Щороку Україна вироблятиме більше зброї для своєї армії. Про це сьогодні йшлося на нараді з розвитку військово-промислового комплексу у Президента країни. За роки незалежності чимало підприємств галузі зазнало суттєвих збитків. Проте багато заводів продовжують успішно працювати. І тепер український ВПК потребує модернізації. Зокрема потрібне планування оборонного замовлення, а також аналіз стану підприємств і нові пропозиції. (Не названо джерел фактів і авторства думок. – Авт.) Віктор Янукович наголошує – оборонне замовлення – це майбутнє. І з боку в рік воно збільшуватиметься. Адже наше військо потребує переоснащення. Військово-промисловий комплекс має працювати не лише на військову обороноздатність країни, а й на економічну. Гроші від продажу зброї – суттєва складова бюджету. А Україна входить до світових лідерів з виробництва військово-технічного оснащення. (Нечітко зазначено межі думки Януковича. – Авт.)

СИНХРОН: Віктор Янукович, Президент України: "Переоснащення наших Збройних сил, модернізація нашої армії, реформування наших Збройних сил. Все це буде потребувати нашої великої згуртованої роботи"».

«Янукович провел совещание по вопросам развития ОПК

ТРК "Украина", 19:00, 15.10.2012

СТУДИЯ: Украина ежегодно будет наращивать производство военной техники. Виктор Янукович провел совещание по вопросам развития оборонно-промышленного комплекса. Президент отметил, что за все время независимости отрасль пришла в упадок, поэтому сейчас должны разработать план развития каждого предприятия ВПК. Необходимо обеспечить их заказами, а впоследствии – внедрять достижения оборонного комплекса в промышленность. (Нечітко зазначено межі думки Януковича. – Авт.)

СИНХРОН: Виктор Янукович, Президент Украины: "Друга складова – це економіка, конкурентоспроможність нашої країни на зовнішніх ринках. Оборонно-промисловий комплекс завжди був експортером технологій в промисловість"».

Новини як такої немає: проведення президентом наради й загальні декларації, без жодної конкретики, не є суспільно важливою новиною.

«Президент открыл в Луганске современный дворец спорта

“Интер”, 20:00, 16.10.2012

СТУДИЯ: Сегодня в Луганске Президент Украины открыл современный дворец спорта. Капитанам футбольных команд глава государства вручил новые мячи и пожелал спортивных побед. Как нужно забивать голы – Виктор Янукович продемонстрировал сам, ударив по мячу на новом поле. О более серьезных вещах президент говорил с представителями промышленности. Он заявил, что горняки всех закрытых шахт должны быть трудоустроены. Сохранить рабочие места люди смогут благодаря новым заводам по производству синтетического газа, который будут получать из угля. Строительство начнется уже в следующем году.

СИНХРОН: Виктор Янукович, Президент Украины: "Это будут китайские инвестиции. И на Украине будет построено 5 таких заводов. С нашими партнерами из Китая мы нашли решение выделения на эту программу 3,5 миллиардов долларов. Сегодня уже все документы оформлены, начинается рабочий процесс"».

«Янукович відкрив у Луганську новий палац спорту

Новий канал, 19:00, 16.10.2012

СТУДІЯ: У Луганську новий надсучасний палац спорту. Відкривав особисто Президент. Віктор Янукович вручив капітанам дитячих команд з міні-футболу нові м’ячі і зробив перший удар на новому полі. Глава держави каже: без допомоги великого бізнесу та меценатів будівництво спортивних об’єктів у країні було би не можливе.

СИНХРОН: Віктор Янукович, Президент України: "В наших регионах идет постоянная работа, обновление инфраструктуры спортивной, модернизируются спортивные базы, строятся спортивные площадки и бассейны. И этот праздник пришел и на Луганщину"».

«Президент відкрив у Луганську сучасний Палац спорту

ICTV, 18:45, 16.10.2012

СТУДІЯ: Президент України Віктор Янукович в Луганську відкрив сучасний Палац спорту. Комплекс вартістю в 40 мільйонів гривень будували п’ять років. Новий стадіон розрахований на 2,5 тисяч місць. (Немає джерела фактичних даних. – Авт.) Також глава держави провів велику нараду, головна тема якої – будівництво заводів з переробки вугілля в синтетичний газ. Такі сучасні комплекси зводитимуть за гроші китайських інвесторів вже наступного року. В Україні буде всього п’ять таких заводів. І два з них – в Луганській області. На це піде 3,5 мільярди доларі. (Джерело фактичної інформації не зазначене. – Авт.) Сьогодні ж Віктор Янукович пообіцяв сприяти у завершенні реконструкції дороги "Луганськ – Дебальцеве" і добудові трьох сільських шкіл, бо якісна освіта, особливо на селі, – найперший пріоритет держави. Не менш важлива та ефективна – медична реформа. Тож і в Луганську до кінця року з’явиться сучасний перинатальний центр.

СИНХРОН: Віктор Янукович, Президент України: "Я не вижу пока оснований для беспокойства. Естественно, мы постараемся к этому времени обеспечить всем необходимым оборудованием, и чтобы уже в 13-м году этот центр начал работать по полной программе"».

«Янукович провел заседание комитета по экономическим реформам

“Интер”, 20:00, 17.10.2012

СТУДИЯ: Не выборами едиными. Исполнительная власть должна интересоваться не показателями симпатии электората, а улучшением жизни людей. Об этом Виктор Янукович заявил на заседании комитета по экономическим реформам. Среди плюсов – глава государства отметил подросшую на 15% зарплату украинцев. А вот над чем ещё предстоит поработать, так это, в частности, цены на лекарства. Процесс их снижения – забуксовал, упрекнул профильного министра Президент.

СИНХРОН: Виктор Янукович, Президент Украины: "Я попереджую, Раїсо Василівно, вас особисто: як тільки закінчаться вибори, на Раді національної безпеки і оборони ми розглянемо все під мікроскопом, що виконано, що не виконано. І якщо ми знайдемо виконавців, які загальмували ці процеси, вони будуть за це відповідати. Майте на увазі. На чолі з вами".

СТУДИЯ: Кроме социальных вопросов, на заседании комитета речь шла об экономике. Виктор Янукович поручил министрам смягчить налоговую политику, упростить процесс получения кредитов и снизить давление проверяющих органов. Все это необходимо, чтобы отечественные и зарубежные бизнесмены активнее вкладывали деньги в украинскую экономику. Начатые в стране реформы необратимы – в этом единодушны Кабмин, депутаты и президентская Администрация.

СИНХРОН: Сергей Левочкин, глава администрации президента Украины: "Ми повинні зробити все для того, щоб реформи продовжувалися, бо це єдиний шлях для розвитку нашої держави. Люди кажуть, що під лежачий камінь вода не тече. Треба робити зусилля для того, щоб змінювати країну на краще"».

«Президент Янукович виступив на засіданні Комітету з економічних реформ

ICTV, 18:45, 17.10.2012

СТУДІЯ: Президент Янукович виступав сьогодні на засіданні Комітету з економічних реформ. Він переконаний – для залучення інвестицій всі виробничі технології варто максимально оновити. І як показовий приклад, Глава держави навів будівництво з нуля електросталеплавильного комбінату "Інтерпайп сталь" у Дніпропетровську, найсучаснішого підприємств в Європі, і єдиного зведеного в Україні за останні 40 років, вартістю понад 700 мільйонів доларів. Чиновників Президент закликав сприяти бізнесу на всіх етапах створення та роботи підприємств. Від міністрів Віктор Янукович вимагає взятися за подальший розвиток інфраструктури. Будівництво таких доріг, якими здолати відстань зі сходу на схід, на захід можна буде за 14 годин. Торкаючись теми медичної реформи. Перинатальні центри Президент назвав одним із найуспішніших проектів охорони здоров’я. Віктор Янукович переконаний, що незабаром до всіх сфер суспільного життя країни увійде інформатизація. Від електронного реєстру пацієнтів лікарень до інформації про вільні місця у дитячих садках.

СИНХРОН: Віктор Янукович, Президент України: "Найближчим часом отримання паспорту, довідку, заміна посвідчень водія або реєстрація нового бізнесу не потребуватиме відвідування органів влади. Достатньо скористатися доступом до Інтернету"».

«Президент провел заседание комитета экономических реформ

ТРК "Украина", 19:00, 17.10.2012

СТУДИЯ: Президент Украины предложил министрам совместно сформировать ориентиры на 2013 год и посетовал на то, что украинцы эти самые ориентиры теряют. Во время заседания комитета по экономическим реформам Виктор Янукович заявил, что благосостояние в стране растет, зарплаты увеличились на 15%. Это отразилось и на потребительской корзине. Тем не менее, люди недовольны высокими ценами на медикаменты, недоступностью жилья и высокой безработицей. (Нечітко зазначено межі думки Януковича. – Авт.)

СИНХРОН: Виктор Янукович, Президент Украины: "Політична напруга настільки велика сьогодні, настільки знову людям забили голову політики, що люди вже знову почали, як кажуть, втрачати орієнтири – хто каже правду, хто бреше"».

Піар Азарова

На Першому каналі й ICTV подібні матеріали йдуть як передвиборна агітація прем’єра, який цього дня взяв відпустку.

«Прем’єр відвідав ЗАЗ

СТБ, 22:00, 16.10.2012

СТУДІЯ: Уряд найближчим часом визначиться, як витягти вітчизняний автопром з прірви. Таке Прем’єр-міністр Микола Азаров пообіцяв працівника Запорізького автозаводу, виробництво якого останніми роками впало вятеро. Автоскладальники поскаржились Прем’єру на низьку заробітну платню – півтори тисячі гривень на місяць. А Микола Азаров працівникам ЗАЗу – на високу ціну на газ.

СИНХРОН: Микола Азаров, прем'єр-міністр України: "Вот мы России отдаем просто так за газ, который одна девочка подписала, 12 ваших заводов, продукцию 12-ти ваших заводов. Просто дарим. И они еще ходят нам рассказывают, какие они хорошие. Я вот иногда думаю: те, кто за них голосуют, чего вам не заплатить стоимость жилищно-коммунальных услуг в соответствии с этой ценой на газ. Это примерно в три раза дороже"».

«Прем’єр обіцяє підтримку вітчизняного автомобілебудування

Новий канал, 19:00, 16.10.2012

СТУДІЯ: Прем’єр Микола Азаров обіцяє підтримку вітчизняного автомобілебудування. Пообіцяв на Запорізькому автомобільному заводі. Утім, за його словами, підтримку не можна розглядати лише як збільшення мита на імпортні авто. Треба шукати, як задовольнити потреби і споживача, і виробника, і економіки.

СИНХРОН: Микола Азаров, Прем’єр-міністр України: "Развитие экономики для нас самая главная задача. Вот чтоб таких предприятий как можно больше создавалось. На базе развития экономики можно повышать и заработную плату, и пенсии, и мосты строить, и жилье строить. Но если разваливать экономику – никогда в жизни ничего строить нельзя и не будешь"».

«Николай Азаров посетил Запорожский автомобильный завод

ТРК "Украина", 19:00, 16.10.2012

СТУДИЯ: Тарифы на жилищно-коммунальные услуги не увеличивались 2 года и расти не будут. В этом премьер Николай Азаров заверил сегодня во время визита на Запорожский автомобильный завод. Он осмотрел производство, пообщался с рабочими и ответил на вопросы прессы. В частности, Азаров заявил, что власть удерживает тарифы, вопреки слишком дорогому российскому газу. И напомнил: Украина ежегодно переплачивает северному соседу около 5 миллиардов гривен из-за контракта, подписанного предыдущим правительством.

СИНХРОН: Николай Азаров, Премьер-министр Украины: "Продукцию 12 наших заводов просто отдаем, дарим. И они еще ходят и нам рассказывают, какие они хорошие. Я вот иногда думаю – вот те, кто за них голосует, ну чего вам не заплатить стоимость жилищно-коммунальных услуг в соответствии с этой ценой на газ? Это примерно в 3 раза дороже"».

«Операційний блок Лівадійської лікарні в Ялті отримав друге життя європейського рівня

ICTV, 18:45, 18.10.2012

СТУДІЯ: Операційний блок Лівадійської лікарні в Ялті отримав друге життя європейського рівня. Після капітального ремонту сьогодні його відкрив Микола Азаров. На відновлення та обладнання держава витратила майже 26 мільйонів гривень. Тепер усі операційні оснащені новим обладнанням для анестезії, сучасними хірургічними та нейрохірургічними комплектами для найскладніших операцій. (Нема джерел фактичних даних. – Авт.) Також прем’єр-міністр наголосив на активізації програми доступного житла. За п’ять років Україна має вийти на новий рівень, а саме – будівництво 100 тисяч квартир на рік. Микола Азаров підкреслив: цьому сприятиме державна програма іпотечного кредитування "Доступне житло", у рамках якої можна під низькі відсотки отримати кредит терміном на 25 років з невеликим першим внеском. Квартири одразу переходитимуть у власність людей, за умови поступового погашення позики.

СИНХРОН: Микола Азаров, прем’єр-міністр України: "И эти квартиры должны быть реально доступными. Наши люди должны их покупать. Причем покупать не какие-то с большими доходами, а учителя, врачи, вся буквально бюджетная сфера. То есть отчисления, будут предоставляться кредиты на 25 лет"».

«100 тысяч дешевых квартир в год пообещал премьер Никола Азаров в Севастополе

ТРК "Украина", 19:00, 18.10.2012

СТУДИЯ: 100 тысяч дешевых квартир в год пообещал премьер Никола Азаров в Севастополе. Такую амбициозную задачу, по его словам, правительство собирается решить уже через 5 лет. Эти квартиры должны быть доступны всем бюджетникам. Кредиты под жилье планируют давать на 25 лет под минимальные проценты.

СИНХРОН: Николай Азаров, премьер-министр Украины: "Наши люди должны их покупать, причем покупать не какие-то с большими доходами, а учителя, врачи, вся буквально бюджетная сфера. Такая программа, а они во всем мире работают, позволит нам выйти на уровень индустриального строительства жилья, где-то примерно 100 тысяч квартир в год. А это громадный толчок для развития металлургии, машиностроения, строительной индустрии и так далее, и так далее"».

Натомість ось приклад сюжету за участі представника влади, який телеканал «Інтер», на відміну від інших каналів, подає збалансовано, надаючи слово і критично налаштованим людям:

«Премьер посетил Харьков

“Интер”, 20:00, 19.10.2012

СТУДИЯ: Чтобы студенты могли обзавестись собственным жильем – им придется потрудиться. Об этом Николай Азаров сказал сегодня учащимся в Харькове. Премьер отметил, что по программе "Доступное жилье" первый взнос составляет 25% от стоимости квартиры. Студенты в ответ заявили, что такая сумма неподъемна для молодежи. Премьер посоветовал молодым людям работать на двух работах, чтобы получить заветные квадратные метры.

СИНХРОН: Николай Азаров, премьер-министр Украины: "И никто не собирается, дорогие мои друзья, на блюдечке с голубой каемочкой преподносить хорошую квартиру. За нее надо потрудиться очень серьезно. Я ведь не сказочник-премьер, который приехал и будет вам сказки рассказывать".

СТУДИЯ: Сами молодые люди в сказки Премьера не верят. Лидия Калинина совсем недавно окончила университет. Говорит – если и пойдет на вторую работу, то скопить денег даже на первый взнос на квартиру сможет только через несколько лет.

СИНХРОН: Лидия Калинина, жительница Харькова: "Давайте посчитаем: я работаю на одной работе. Рабочий день у меня не нормированный. Ну, где-то примерно с 9 до 7, чаще всего это происходит. Зарабатываю я тоже не нормировано, но в районе трех тысяч гривен. Я, конечно, могу пойти на вторую работу. Но вопрос, а жить мне когда? Я буду полностью откладывать, полностью, все до копейки, то на первый взнос мне нужно будет собирать два года. Правители просто не понимают, как живут простые украинцы"».

Піар Хорошковського

«Валерий Хорошковский посетил с рабочим визитом Германию

“Интер”, 20:00, 15.10.2012

СТУДИЯ: Соглашение об ассоциации между Украиной и Евросоюзом может быть подписано до конца этого года. Об этом заявил первый вице-премьер-министр Украины Валерий Хорошковский во время рабочего визита в Германию. О евроинтеграции, инвестициях, энергетике и увеличении товарооборота между двумя странами Валерий Хорошковский говорил с вице-канцлером и министром экономики Германии Филиппом Реслером, немецкими бизнесменами и политиками. Одной из главных тем берлинских встреч были и предстоящие выборы в Украине. От их проведения – зависят будущие отношения Украины с Евросоюзом.

СИНХРОН: Валерий Хорошковский, первый вице-премьер-министр Украины: "Маю зазначити, що угода повністю погоджена, вона завізована і очікує тільки політичного рішення. Тому, ще раз, дійсно, проведення виборів – це є фундаментальна річ. Якщо вони будуть визнаними такими, що відповідають загальноєвропейським принципам, це, я впевнений, це відкриє нам дорогу для всіх подальших питань розвитку, в тому числі – асоційованого членства, безвізового режиму, а вже в перспективі – й повного членства"».

Немає коментарів з боку представників Німеччини.

Замовчані важливі теми

15 жовтня (понеділок)

Лише ICTV повідомляє таке:

Фракція БЮТ просить ВР розглянути до виборів законопроект про декриміналізацію статей КК, за якими засуджено Тимошенко

Жоден із каналів не повідомляв у новинах про такі події понеділка і неділі:

Німецькі лікарі вважають, що Тимошенко слід продовжувати лікувати

Азаров вважає, що скандал з ТВі «не вартий виїденого яйця», оскільки канал дивиться не так багато людей, як центральні канали

Жоден із телеканалів не повідомляє про заявлені цього дня наміри різних соціологічних фірм проводити 4 різних екзит-поли.

16 жовтня (вівторок):

Лише 5-й канал дає такі теми:

В інтернеті з’явився новий запис начебто з палати Тимошенко

Учасники «Першого грудня» закликали учасників виборчого процесу не ставати на сторону зла

Жоден із каналів не повідомляв про таке:

«Воля» відімкнула канал ТВі в Полтаві, Херсоні, Сімферополі і Сумах

Дітям-сирітам у київських училищах два роки не виплачували належну їм матеріальну допомогу на підручники – прокуратура Києва

Жоден із каналів не повідомляє про такі передвиборні теми:

Господарський суд надоперативно призначив 25 жовтня розгляд позову Королевської до соціологів

УДАР ніколи не співпрацюватиме з Партією регіонів – Кличко

17 жовтня (середа):

Лише «Інтер» подає наступні теми:

Вдруге за місяць невідомі нападають на телеканал ТВ-6 у Горлівці

Комуністи захопили муніципальний телеканал

Жмеринський районний суд поставив крапку у справі про напад на журналістів «Подробиць»

Лише ICTV повідомляє таке:

Єжи Бузек закликав звільнити політв’язнів

Жоден із телеканалів не повідомляє такого:

Німеччина заблокує асоціацію з Україною, поки не випустять на волю Тимошенко – глава комітету Бундестагу

Група з 51 депутата звернулася з поданням до Конституційного Суду оцінити відповідність Конституції «мовного» закону

Мер Тернополя заявляє, що західноукраїнські міста не отримали від уряду лімітів на газ для опалення

Спад промислового виробництва в Україні досяг 7%

Президент ПАРЄ висловив захоплення мужністю і силою волі Тимошенко

Україна в боротьбі з бідністю повернулася до показників 2006 року, за рахунок збіднення жителів міст – Інститут демографії

З бюджету витратять 13 млн. грн на ремонт дороги до мисливської резиденції Януковича

«ОПОРА» зафіксувала на відео агітацію за кандидата-«регіонала» священнослужителем у церкві на Буковині

«Спільний простір»: Партія регіонів займає у випусках новин телеканалів 43% часу

Головний редактор полтавської газети заявляє про погрози фізичною розправою від невідомих за публікації про порушення проти опозиційного кандидата

18 жовтня (четвер):

Жоден із каналів не повідомляв про такі передвиборні теми:

У Львові в агітнамети кандидата від опозиції кинули вибухівку, двоє агітаторів постраждали

В Кременчуку на кандидата в депутати під час передвиборної агітації скоєно напад

УДАР і «Батьківщина» координуватимуть свої дії з захисту результатів виборів

Штаб Об’єднаної опозиції в день і ніч виборів працюватиме на Софійському майдані

КВУ заявляє про масовість підкупу виборців

Соціологи КМІС позиваються до суду на Королевську за заяву про начебто несправжність соцдосліджень інституту

Луганська опозиція подала до суду на мера міста за грубі порушення ним виборчого законодавства

Мер Тернополя: Держказначейство блокує платежі міської влади на медицину, освіту, комуналку

Канцлер Німеччини зустрілася з керівниками української опозиції і висловила їм свою солідарність

Троє одеських журналістів заявляють про погрози за розслідування земельних афер регіонала Барвіненка

Лише «Інтер» і 5-й канал повідомляють:

Європейський суд із прав людини розгляне скаргу Юлії Тимошенко («Інтер2)

Скаргу Тимошенко на несправедливе судочинство почав розглядати Європейський суд з прав людини (5 канал)

Головний обвинувачуваний в організації терактів у Дніпропетровську оголосив голодування («Інтер»)

Один із дніпропетровських терористів оголосив голодування (5 канал)

Тимошенко поскаржиться в Європейський суд на українську владу за «злите» до інтернету відео з лікарні

Євросуд відкрив провадження за скаргою Тимошенко на порушення права на справедливий суд

Лише ICTV повідомляє таке:

Жозе Мануель Баррозу ратував домагатися звільнення та політичної реабілітації Юлії Тимошенко

19 жовтня (п’ятниця)

Лише «Інтер», 5-й канал і «Україна» повідомляють таке:

«Міжнародна амністія» провела акцію під Адміністрацією президента («Інтер»)

Amnesty International закликає створити незалежне бюро розслідувань міліцейських злочинів (5 канал)

Правозахисники провели акцію біля Адміністрації президента (ТРК «Україна»)

Жоден із каналів не повідомляє:

Німецькі лікарі заявляють про неможливість успішного лікування Тимошенко в Україні через відеоспостереження, неконфіденційність спілкування з хворою та інші стресові для неї фактори

Другий «дніпропетровський терорист» оголосив голодування через неправдиві заяви Генпрокурора на свою адресу

Янукович без виборів назвав новим мером Єнакієвого свого однопартійця Олійника

Захисники Луценка позиваються до керівництва Менської колонії відносно обмеження прав екс-міністра на побачення і права на конфіденційність спілкування з адвокатами

У Борисполі пограбували виборчий штаб УДАРу

Регіонали програли в суді кандидату від УДАРу позов, яким хотіли заборонити йому вести передвиборну агітацію

ЦВК знайшла ще майже 4,5 тисячі «двійників» виборців

Спостерігачі СІS-ЕМО вважають технологією те, що виборкоми складаються з представників партій-«карликів», але «винуватити в цьому нікого»

20 жовтня (субота)

Лише 5-й канал повідомляє таке:

Спостерігачі від ОБСЄ вказують на недоліки висвітлення передвиборчої кампанії

Жоден із каналів не повідомляє про таке:

Довгострокові спостерігачі зафіксували понад тисячу фактів порушень в кампанії Азарова-молодшого, зокрема підкуп виборців і незаконної агітації

Погоджений кандидат від опозиції в окрузі, де голосуватиме Тимошенко, зняв свою кандидатуру з виборів через переслідування владою

Нижче ви можете завантажити такі файли:

Опис методики моніторингу

Висвітлення телеканалами важливих тем. 15-20  жовтня 2012 року

Висвітлення телеканалами передвиборної тематики. 15-20  жовтня 2012 року

Прямий піар влади. 15-20  жовтня 2012 року

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
polittech.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2662
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду