Фінальний фініш

27 Жовтня 2012
1495

Фінальний фініш

1495
Тижневики втомились від виборів і наштампували банальностей. Огляд телевізійних тижневиків за 21 жовтня 2012 року.
Фінальний фініш

Вихід виборчої кампанії на «фінішну пряму» тижневики різних каналів почали оголошувати ще у вересні. Тепер, коли вже нема куди фінішніше – до виборів тиждень, - творцям підсумкових інформаційно-аналітичних програм не позаздриш. Крім виборів, висвітлювати особливо нічого. Жодних політичних подій, які не мали б передвиборного підтексту чи передумов, у державі не відбувається, адже органи законодавчої та виконавчої влади паралізовані агітаційною активністю їхніх учасників та керівників. Верховна Рада вже не перший тиждень на агітканікулах, уряд ухвалює тільки символічно-популістські рішення, а частіше заявляє про грандіозні плани. Є ще, звісно, Віктор Янукович – незмінний учасник розмаїтих вкрай важливих заходів, про факт участі в яких просто необхідно сповістити:

«А сегодня Виктор Янукович принял участие в открытии подворья Афонского Свято-Пантелеимоновского монастыря в Свято-Михайловской церкви. Президент присутствовал на богослужении, которое провел Митрополит Киевский и всея Украины Владимир. А после службы Виктор Янукович поклонился мощам Святого Великомученика Пантелеймона, которые доставили вчера из Афонского монастыря в Греции», - «Подробности недели», «Інтер».

Але відкриттів подвір’я на цілий випуск не назбирається. Є й інші теми, наприклад ця, якої торкнувся Вахтанг Кіпіані у своїх «Підсумках» та ТВі:

«18 жовтня у Києві було викрадено представника російської опозиції Леоніда Розважаєва. Невідомі люди в чорному кинули його до авто неподалік від управління у справах біженців, куди він звернувся з запитом про можливість отримання політичного притулку, і вивезли у невідомому напрямку. Сьогодні депутат Державної Думи Росії Ілля Пономарьов підтвердив, що його помічника Розважаєва вивезли до столиці Росії, і що йому загрожує арешт за організацію масових заворушень, йдеться, звісно, про антипутинські мітинги в центрі Москви. Прикметно, що українські спецслужби та міліція ніяк не коментують абсурдну ситуацію, чому на території держави діють спецпідрозділи іншої держави, які проводять затримування опозиційних політиків».

Але це тема слизька, небезпечна, від неї тхне газом і серйозними розмовами у високих кабінетах. Тижневикам залишається або реанімувати не зовсім свіжі теми (наприклад, відсутність прогресу в пошукові Ярослава Мазурка) під умовно свіжими приводами (в цьому випадку, зокрема, набуття чинності законом «Про охоронну діяльність», що розширює права приватних охоронних фірм – «1+1», наприклад, зробив із цього висновок приблизно такий, що тепер щоразу, заходячи до супермаркету, ми діставатимемо по нирках), або ж робити шаблонні сюжети на тему «ярмарку політичної марноти». Сюжети ці часом мають такий вигляд, неначе їх видобули з архівів кількарічної давнини й лишень змінили назви деяких політсил і прізвища лідерів. Ось приблизний перелік нехитрих ідей, які використовують для остаточного узагальнення передвиборного бедламу:

Всі брешуть. Про те, яких фантастичних передвиборних обіцянок наплодили політичні сили перед виборами, чому до них треба ставитись скептично і що було б, якби обіцяне втілили в життя. «Пришла весна, настало лето - спасибо партии за это! В преддверии парламентских выборов политические силы приписывают себе множество заслуг, а людям обещают сплошной рай. Социальный, налоговый, культурный... Читая предвыборную агитацию, можно поверить, что чуть ли не завтра мы избавимся от чиновников-казнокрадов, а маленькие пенсии - это вообще лишь какое-то временное недоразумение», - Олег Панюта, «Подробности недели», «Інтер». Характерно, що в сюжеті Сергія Ружицького дісталось навіть обіцянкам Партії регіонів:

«Палатка Партии регионов разбита прямо перед входом в одну из столичных поликлиник. Перед выборами в 2007-ом бело-синие, как и их оппоненты, обещали стране едва ни медицинский рай. Теперь регионалы более конкретны - врачу сулят зарплату в 8 тысяч гривен. Уверяют - улучшение почувствуют и медсёстры. Их оклад с жалкой тысячи с копейками вырастет сразу до пяти. Однако таким обещаниям стоматолог Анна уже не верит, считает - они так и останутся только на бумаге.

Анна, врач столичной поликлиники: "Чтобы это сделать, нужно иметь какой-то фундамент и какую-то почву для этого, а у нас ничего для этого нет. Сделать зарплату 8 тысяч гривен... Откуда? Человек, имеющий здравый смысл и хоть чуть разбирающийся в экономике и политике он поймет, что это нереально"».

Можливо, й не варто шукати подвійне дно в кожному несподіваному акценті, - новини все-таки роблять живі люди, - одначе такий несподіваний випад проти ПР перегукується з тим, як завзято «Інтер» висвітлював конфлікт у Броварах (закінчилось це печально для кореспондента Романа Бочкали, якого спустили зі сходів – цікаво, чи потрапить ця історія до «Подробностей недели» 28 жовтня?), завдаючи таким чином опосередкованої іміджевої шкоди масажистові Азарова й неформально підтримуваному владою кандидату Сергію Федорченку. Втім, в аналізованому сюжеті про регіоналів відгукуються значно стриманіше, ніж про їхніх опонентів, особливо тих, чиї рейтинги останнім часом почали лякати біло-синіх:

«УДАР тоже бьет в цель, используя свои "приёмы". Чтобы получить побольше заветных галочек в бюллетенях, ударники подкупают избирателя не менее популистскими обещаниями. Например, открытие бизнеса за каких-то полчаса. Но и это не предел. Партия уверяет, что добьется импичмента президента». Зауважмо, що обіцянки коментують Денис Богуш і Михайло Погребинський; принаймні одного з них, а саме другого, важко назвати рівновіддаленим від аналізованих політичних сил. Тоді вже треба було для балансу брати когось на зразок Олексія Гараня. 

Більш поміркований варіант розбору обіцянок, вірніше, варіантів майбутнього запропонувала програма Алли Мазур «ТСН. Тиждень»: «Оберіть нас – і все буде зроблено, – відверто заявляє в ефірі Прем’єр. У тому самому палко переконують і його суперники на виборах. Щоб не так закипали у вас мізки від навали обіцянок, ми провели експеримент. І п’ятьом партіям, можливим лідеркам, даємо можливість перемогти на виборах теоретично. Який вигляд матиме Україна, якщо всі ці гасла оживуть». У сюжеті Марини Макущенко коротко змальовані головні зміни, які пропонують партії-лідери, та наведені коментарі експертів, які пояснюють, чому ці обіцянки не є реальними або чому їхнє виконання буде згубним для країни. Наприкінці матеріалу глядачів заспокоюють: «Якщо повірити у гасла, то наші діти будуть тотальними боржниками і розплачуватимуться за наші не економічні тарифи, не зароблені виплати і нерозумні пільги. За те, що у 2012-му їхні батьки воліли сьогодні з’їсти курку, а не дочекатися від неї яєць завтра. Хоча, дуже лякатися теж нічого. Прикладів 100-відсоткового виконання виборчих обіцянок в історії України ще не було».

Перш ніж покпинити з передвиборних обіцянок, «1+1» навів цілий асортимент «намірів», озвучених Миколою Азаровим:

«А зараз про дороги, заводи і електростанції. Прем’єр Азаров, перед тим, як піти у передвиборну відпустку, озвучив плани масштабного будівництва на наступний рік. 2013-го уряд планує прокласти об’їзну дорогу навколо Дніпропетровська, нове шосе на Кримському півострові, в об’їзд Севастополя, нову трасу між Донецьком та Луганськом, а в Карпатах – Бескидський тунель. Серед новобудов 2013-го третій та четвертий енергоблоки Рівненської АЕС, завод із виробництва пального для атомних електростанцій і нові гідроблоки на Дністровській ГЕС. Серед пріоритетних проектів, будівництво терміналу і сприймання скрапленого газу на Одещині та нових платформ із видобутку газу у Чорному морі.

Микола Азаров, Прем’єр-міністр України: "Уряд розраховує, що в 2013-му році обсяг капітальних інвестицій складе біля 300 мільярдів гривень, з них будівельні роботи за рахунок усіх джерел фінансування до 100 мільярдів гривень"». По суті це мало вдірізняється від передвиборних обіцянок, позаяк утілення цих планів найбільше залежить саме від результатів виборів.  Таким чином, іронічна недовірливість подальшого сюжету-прогнозу не могла не вплинути на сприйняття повідомлення про заяву Азарова.

Нема нічого святого. Про те, які чорні технології застосовують одне проти одного кандидати, переважно мажоритарники. «Чим ближче до виборів, тим більше бруду кандидати кидають один в одного. Не гребують ані політичним, ані особистим», - Азад Сафаров, «Час: Підсумки тижня», 5 канал. Є в його матеріалі пряме звинувачення на адресу Партії регіонів із неявним посиланням на «Опору»:

«Найбільше до брудних технологій вдається провладна партія. Пік загострення – за тиждень-два до виборів, – проаналізували громадські активісти.

Ольга Айвазовська, керівник ГО "Опора": "Тому що "чорний" піар має емоційний вплив, і він не може бути довготерміновим".

Михайло Пацюрко, спостерігач за виборами з Канади: "Так багато "чорного" піару".

На "чорний" піар у Львові образились регіонали. Вимагали через суд зняти ось ці білборди. Та суд програли. Як не бруд, то хуліганство. Тут же, у Львові, невідомі жбурнули вибухівку до агітаційних наметів опозиціонерів».

У цьому жанрі непогано попрацювала Юлія Банкова, підготувавши для ТВі сюжет із найяскравішими зразками мажоритарної гризні, мімікрії та інших виявів цинізму. Нагадала журналістка також про іншу, не меншу проблему: «За підрахунками соціологів, близько 20% людей навіть не знають, що виборча система в Україні віднедавна змішана, а відтак – і про існування мажоритарників не відають». Щоправда, наприкінці матеріалу Юлія з незрозумілою метою і неясно від чийого імені (каналу? Свого власного?) заходилась повчати глядача, до того ж, звертаючись до нього на «ти»: «Низький рівень політичної культури та зацікавленості – ось причина того, що за тиждень люди підуть голосувати невідомо за кого. Такі висновки соціологів. Вони перед виборами особливо ретельно вивчають виборця. І єдине, що зможе врятувати ситуацію – це бажання знати більше. Дізнався сам – розкажи сусіду. Не знаєш – запитай. Сходи на зустріч з кандидатом, поговори з ним, почитай його біографію».

Знову двійка! Про те, як опозиційні політичні сили намагаються і не можуть домовитись, обманюють і очорнюють одна одну, замість діяти консолідовано. На цю тему докладно висловились ТВі та ICTV. «Цього тижня вся увага була прикута до опозиційних сил, які намагалися скоординувати свої дії. В результаті ж партія "УДАР" схоже вже остаточно вирішали йти своїм окремим шляхом. Спочатку "УДАР" та "Батьківщина" зробили спробу погодити єдиних кандидатів на мажоритарних округах, але переговори провалилися. Все скінчилося лише взаємним роздратуванням і взаємними претензіями. Потім "Батьківщина" і "Свобода" урочисто підписали угоду Про намір створити єдину демократичну опозицію в новому парламенті. "УДАР" знову лишився осторонь. Однопартійці Кличка заявили, що до голосування жодних домовленостей не підписуватимуть», - сповістили «Факти тижня» ICTV, й справді досить докладно описали цей конфлікт. Що ж, він на це заслуговує. Одначе запитання викликає те, як представлена в матеріалі Олександра Візгіна позиція влади, яка, власне, стороною конфлікту не є:

«Лідери Партії регіонів намагалися дистанціюватися від опозиційного конфлікту. А голова партії Микола Азаров у передвиборних поїздках по країні акцентував увагу не на політиці, а на економічних та соціальних досягненнях уряду.

Микола Азаров, Прем'єр-міністр України: "Беспрецедентное количество машин скорой помощи сейчас выделено, беспрецедентное количество GPS-систем установлено. И мы в следующем году практически завершим модернизацию скорой помощи по всей стране. Разумеется, естественно, мы должны и дороги сделать. Ну я имею в виду те, по которым наших больных будут транспортировать"».

Що мається на увазі під намаганнями лідерів дистанціюватися, можна лише уявляти, а наведена цитата Азарова, видається, натякає на те, що, на противагу опозиції, якій на думці самі конфлікти та переділ шкури невбитого ведмедя, влада планує конструктивно працювати після виборів і обіцяє конкретні справи. Зауважмо, що, всупереч словам журналіста, в синхроні йдеться не так про досягнення, як про обіцянки, і то не надто конкретні.

І сміх, і гріх. Іронічно про потуги політиків, переважно представників влади, подобатись і агітувати. Сюди ж належить потужний пласт матеріалів про «гречку» та інші технології підкупу виборців.  У цьому жанрі найкраще відзначилась Ольга Петрів із 5 каналу, зробивши справді дотепний сюжет про смішних регіоналів. Особливо розважає частина про музей Партії регіонів у Харкові. Сарказм убивчий:

«Віктор Янукович, Президент України: "Когда увидишь своими руками, как говорят, глазами потрогаешь".

Цей крилатий вислів із уст Президента цілком міг би стати рекламним салоганом новоствореного музею».

Подекуди, заповнюючи порожнечу, що утворилась унаслідок відсутності реальних подій, журналісти говорять багато зайвих слів, що нагадують про призабуті вже тиради Олеся Терещенка в тижневику «1+1» кількарічної давнини.

«Все, дальше – выборы. До них депутаты на работу в Верховную Раду ходить не будут – все заняты кампанией. А в штабах политических партий, кроемее насущных предвыборных вопросов, на повестке стоят уже два основных вопроса о ближайшем будущем – кто станет спикером в новом созыве парламента и кто там сформирует большинство», - Андрій Данилевич, «События недели», «Україна».

«В реальной жизни все по-другому - слово с делом у народных избранников расходится все чаще. А популизм и вовсе не вмещается ни в какие рамки. Недаром говорят, что никогда так не лгут, как во время войны, после охоты и перед выборами», - Сергій Ружицький, «Подробности недели», «Інтер».

З загальної картини приємно вибивається живий репортаж Сергія Андрушка, який, розкриваючи поняття «тушка», чіплявся до депутатів-перебіжчиків, не забувши навіть людину-гору Коротюка, який нещодавно перебіг із БЮТ до Партії регіонів. Добрий приклад притягнення політиків до медійної відповідальності.

Суворий і справедливий

Несподівана ситуативна «відлига» в «Подробностях недели» «Інтера» скінчилась – серія матеріалів про опозицію, очевидно, виявилась для декого згори неприйнятним вільнодумством. А відсутність паркетного «порожняку» про заяви влади знову  змінилась повідомленнями на кшталт цього:

«Украинская власть должна интересоваться не показателями симпатий электората, а реальным улучшением жизни людей. Об этом Виктор Янукович заявил на заседании комитета по экономическим реформам. Одна из приоритетных задач власти на следующие годы - рост зарплаты украинцев. Кроме того, Нацбанк вместе с отечественными банками должен подготовить программу кредитования реального сектора экономики. На заседании речь шла и о реформах в медицине. Говорил президент, в частности, о ценах на лекарства. Процесс их снижения забуксовал, упрекнул профильного министра Виктор Янукович.

Виктор Янукович, Президент Украины: "Я попереджую, Раїса Василівна, вас особисто: як тільки закінчаться вибори, на Раді національної безпеки і оборони ми розглянемо все під мікроскопом, що виконано, що не виконано. І якщо ми знайдемо виконавців, які загальмували ці процеси, вони будуть за це відповідати. Майте на увазі. На чолі з вами"».

Наскільки обґрунтованими є звинувачення Януковича на адресу Богатирьової? Чи справді вона винна? Що значить «процес зниження цін забуксував» у цифровому еквіваленті? Що з цього приводу думає сама Раїса Василівна? Очевидно, не нашого ума справа.

Втім, одне повідомлення, не надто зручне для влади, в «Подробностях недели» все ж було: «Тем временем генеральный секретарь Совета Европы Турбьёрн Ягланд предупредил - существует опасность, что парламентские выборы в Украине не будут признаны честными и свободными. Об этом он заявил в интервью немецкому изданию "Дер Тагесшпигель". Господин Ягланд, по его словам, предостерегал украинское руководство, что неучастие Юлии Тимошенко в парламентских выборах может привести к протестам. В интервью генсек Совета Европы также коснулся "дела Луценко" и призвал Киев выполнить решение Европейского суда по правам человека в отношении экс-главы МВД. Он подчеркнул - получил заверения в том, что решение суда будет выполнено, во время встречи с президентом Украины Виктором Януковичем». 

Читайте твітер

«Україна і Швейцарія погодили текст угоди про спрощення візового режиму. Про це в соцмережі "Твіттер" написав міністр закордонних справ Костянтин Грищенко. За його словами, угода буде підписана під час його найближчої зустрічі зі швейцарським колегою. Подібна вже діє з Польщею, і завдяки їй українці заощадили мільйони євро на візах. Із 15 вересня наші співвітчизники, що їдуть працювати чи вчитися до Польщі, більше не платять гроші за отримання національної візи. Туристи й надалі сплачуватимуть за неї 20 євро», - такою, за версією Першого національного, була одна з трьох найпомітніших подій тижня. Посилання на твітер міністра, безперечно, свідчить про неабияку просунутість авторів програми в нових медіа, проте перевірити і доповнити цю інформацію, перш ніж стверджувати щось про мільйони євро (це ж скільки сотень тисяч українців їздили до Швейцарії?), було таки варто. Характерно, що угода ще не підписана, а українці вже щось заощадили. Магія! Зауважмо також, що решта дві найважливіші новини – закон про травматичну зброю і те, що Мазурка досі не знайшли. Виборів у країні, якщо вірити «Підсумкам тижня», немає – у випуску про них жодної згадки. Логічно, адже для передвиборних тем на державному каналі є «Останнє попередження».

Любов до інвестора

Телеканал «Україна» вже третій вікенд поспіль посилає своєму власникові відчайдушні сигнали: Рінате Леонідовичу, ми вас любимо! Цього разу в «Событиях недели» вийшов сюжет, присвячений початку будівництва на одному з єнакіївських підприємств СКМ. Звісно, це не менщ глобальна подія, аніж дніпропетровський новобуд Пінчука, яким хвалились на ICTV. «Инвестиция недели. 150 миллионов долларов. В этот четверг состоялся старт самого масштабного инвестпроекта в металлургии за всю историю независимой Украины. Это строительство необычного промышленного объекта – воздушно-распределительной установки. По сути, это будет предприятие по производству кислорода для металлургических цехов. Когда оно заработает, себестоимость украинского металла снизится, качество улучшится, а значит – его будут охотнее покупать в мире. Соответственно и Украина будет получать больше налогов от продажи чугуна и стали. А экспорт металла, как известно, главный источник доходов страны. Инвестиции, а тем более большие, – это всегда признак большого доверия между партнерами по бизнесу и между предпринимателями и государством, в котором они собираются работать». Високий прес-релізний штиль у поєднанні з доволі простими логічними конструкціями та відвертими лестощами можна вважати свідченням того, що сюжет робився для Головного Глядача. Сподіваємось, що Рінат Леонідович цього недільного вечора був удома й дивився саме «Україну», тож вірнопідданський запал Андрія Данилевича і його колег не був марним.

І про приємне

Однією з тем, яку за логікою професійних ЗМІ пропустити й не висвітлити просто неможливо, а за логікою ЗМІ підгодованих джинсою – цілком реально, став позов Наталії Королевської проти соціологічних контор «Демократичні ініціативи» та КМІС із вимогою визнати результати їхніх досліджень недостовірними. Але сміливості вистачило лише програмі «Час: Підсумки тижня» 5 каналу. На жаль, із балансом у матеріалі Наталії Жижко не все гаразд – хоч там і наведені дуже цікаві пояснення представника однієї з контор, зневажливо прозваних «рогами і копитами», та все ж позиція Королевської повноцінно не представлена (від її імені говорить адвокат Олександра Павленко). Натомість, компанії, на які вона подала до суду, названо «авторитетними» без доконаних аргументів.

Несподівано цікавим виявився матеріал Ольги Мальчевської на тему, від якої  українські глядачі ще досить недавно мали оскому – переведення часу. Це інфотейнмент, але він добре ілюструє ідеологічно-маразматичний рівень аргументації, якою маніпулюють політики, дивним чином наділені правом вирішувати, в якій часовій зоні бути Україні.

І, нарешті, хочеться позитивно відзначити серйозну розмову, що відбулася між Вахтангом Кіпіані та Мирославом Поповичем. Співставлення із першою розмовою випуску – з представниками двох політичних партій, - створює разючий контраст. Адже Мирослав Попович говорив про цінності, глибинну моральну мотивацію, що спонукає людей брати на себе частку відповідальності за майбутнє, а політики – начебто теж про вибори, але в їхньому суєтному й надто непривабливому вимірі.

Верстка підсумкових телетижневиків 21 жовтня 2012 року

ТВі, «Підсумки з Вахтангом Кіпіані»

Напередодні виборів тема українських VIP-політв’язнів мусується європейськими високопосадовцями.

"Протушкований" парламент: детальний аналіз від ТВі на прикладах ілюстрований.

Гості студії – Ростислав Павленко, кандидат у депутати, заступник керівника виборчого штабу партії УДАР, та Ксенія Ляпіна, кандидат у депутати, ВО "Батьківщина".

18 жовтня у Києві було викрадено представника російської опозиції Леоніда Розважаєва.

Гість студії – Мирослав Попович, член ініціативної групи "Першого грудня":

Упіймай виборця: технологічні хитросплетіння оплутали мажоритарні округи.

Після резонансного злочину в торгівельному центрі "Караван" різко зросла кількість дискусій на тему, для чого потрібна українцям зброя.

Перший національний, «Підсумки тижня»

Огляд найпомітніших українських подій тижня

Гриби продовжують забирати життя українців 

Дворічна Ліза бореться за своє життя      

Огляд найцікавіших подій тижня 

«1+1», «ТСН. Тиждень»

Приватні охоронці отримали більші повноваження     

Депутати не дозволили торгувати сільськогосподарською землею    

Прем’єр озвучив плани масштабного будівництва на наступний рік

"ТСН-Тиждень" моделює майбутнє держави у разі перемоги кожної з партій         

Тимошенко вимагає повернення у колонію

"Тиждень за одну хвилину"           

"ТСН-Тиждень" дослідила наслідки переведення часу 

Жовті води – українське радіаційне гетто           

Український тиждень моди завершився показом Олексія Залевського          

«Інтер», «Подробности недели»

Политические силы приписывают себе множество заслуг      

Выборы могут не признать честными и свободными   

Президент провел заседание комитета по экономическим реформам

Виктор Янукович принял участие в открытии подворья Афонского Свято-Пантелеимоновского монастыря           

Украинским аграриям - дешевые кредиты         

Украинские люди-бабочки ощущают нехватку медикаментов           

В Украине снова появились игровые салоны    

Количество оправдательных приговоров в Украине - меньше одного процента     

Мир страдает от засилья отходов 

ICTV, «Факти тижня з Оксаною Соколовою»

Передвиборчі перегони вийшли на фінішну пряму      

Вступив у силу новий закон про охоронну діяльність 

"Факти тижня" спробували розшукати ідеальний ЖЕК           

У Києві відбулась конференція в сфері Інтернет-технологій та інновацій    

Найкрасивіша українка мешкає у Харкові          

Селебрітіс працюють, не покладаючи рук          

5 канал, «Час: Підсумки тижня»

Співробітники охоронних структур отримали право на носіння зброї, використання спецзасобів та собак           

В Україні – соціологічний скандал          

Соціологія стала приводом для конфлікту між "Батьківщиною" та "УДАРом"        

У YouTube витекло чергове відео Юлії Тимошенко      

В мажоритарних округах – війна компроматів  

Кандидати в депутати страждають манією величі        

«Україна», «События недели»

"УДАР" отказался подписывать коалиционное соглашение до выборов      

До выборов осталась ровно неделя          

На ЕМЗ начали строительство воздушно-распределительной установки     

Лечиться в Украине станет дешевле        

Каждая шестая украинка может заболеть раком груди 

Ушла из жизни Сильвия Кристель           

Моніторинг здійснено громадською організацією «Телекритика» в рамках проекту «Моніторинг дотримання журналістських стандартів у підсумкових інформаційно-аналітичних телепрограмах з навчальним відеокомпонентом» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Засади моніторингу дивіться тут.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1495
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду