Як джинсували місцеві телеканали в листопаді 2012-го

Як джинсували місцеві телеканали в листопаді 2012-го

19 Грудня 2012
1869

Як джинсували місцеві телеканали в листопаді 2012-го

1869
Новини регіональних телеканалів у листопаді залишилися рекламним майданчиком для кандидатів у депутати від партії влади та псевдоопозиції. Моніторинг регіональних теленовин за листопад-2012.
Як джинсували місцеві телеканали в листопаді 2012-го
Як джинсували місцеві телеканали в листопаді 2012-го

Узагальнений моніторинг за листопад 2012 року матеріалів із ознаками замовності (або цензури) на місцевих телеканалах, а також дотримання регіональними журналістами професійних стандартів.

Проаналізовано новини на телеканалах Криму («Неаполь», ДТРК «Крим», Чорноморська ТРК), Львова (ЛОДТРК, ZIK, ТРК «Люкс»), Харкова (ХОДТРК, 7 канал, Simon).

Методологія моніторингу новин на місцевих телеканалах аналогічна методології моніторингу новин на загальнонаціональних каналах. Її викладено тут.

Моніторинг регіональних новин за жовтень можна подивитися тут.

Огляд матеріалів із ознаками замовності (джинса у випусках новин)

Харків

Із завершенням виборчої кампанії в ефірі харківських телеканалів кількість матеріалів із ознаками замовності знизилася всемеро. Лише 9% репортажів експерти Вікторія Кондратська та Роман Шостак віднесли до джинси. Минулого місяця харківські журналісти встановили антирекорд за весь період моніторингу – в 63% досліджених сюжетів експерти виявили ознаки, головно, політичного замовлення від кандидатів у депутати.

Попри покращення показників, 7-й канал і в листопаді мав найгірші результати за кількістю джинси – 15% сюжетів схожі на проплачені чи замовлені.

Найкраще спрацював телеканал Simon – експерти не виявили жодного сюжету з ознаками комерційної чи політичної замовності. В ефірі Харківської облдержтелерадіокомпанії ХОДТРК – 11% джинсових сюжетів.

Головні герої джинси – представники влади. В сюжетах, які експерти віднесли до категорії замовних, посадовці розповідали про «покращення» без жодного експерта чи представника опозиції. Найяскравіше замовність виявилася в сюжетах про проведення виборів: ХОДТРК від 3 листопада: «Михайло Добкін, голова ХОДА: "Практически все без исключения международные наблюдатели отметили, что в Харьковской области не было системных нарушений избирательного законодательства, которые могли бы повлиять на результаты выборов. За исключением мелких недоразумений, которые носили абсолютно локальный характер, избирательная кампания была организована четко. Люди в абсолютно свободной обстановке могли проголосовать за те партии и тех кандидатов по мажоритарным округам, за кого они хотели"». Думки головного опозиційного політика Харківщини – Арсена Авакова, що в цей час оприлюднював свої дані й оцінки виборів у Харкові, журналісти проігнорували, так само, як не помітили й інших учасників перегонів від опозиційних партій.

Львів

Львівські журналісти також видали значно менше джинси після виборів, ніж напередодні голосування. Експерти Анна Гін та Анатолій Мажора в листопаді виявили 7% сюжетів із ознаками замовності, тоді як у жовтні – 18% (11 матеріалів).

Найбільше сюжетів із ознаками замовності в ефірі Львівської облтелерадіокомпанії (ЛОДТРК) – 13%. Герої цих сюжетів – очільник Львівської облдержадміністрації, а також найвищі посадовці держави – президент, прем’єр-міністр. Меседжі Віктора Януковича й Миколи Азарова, що їх ретранслювали в ефірі ЛОДТРК, жодним чином не стосувалися проблем регіону: «Президент України Віктор Янукович привітав українців з нагоди 69-ї річниці визволення Києва від фашистських загарбників. Глава держави зазначив, що історична битва за місто Київ стала однією з найбільш драматичних сторінок Великої Вітчизняної війни». Репліка Миколи Азарова про вибори також не стосувалася Львівської області, оцінка волевиявлення від прем’єр-міністра не була збалансована жодним представником опозиції чи експертом: «Жовтневі вибори до парламенту найдемократичніші, – переконані в уряді. Прем’єр-міністр Микола Азаров в чергове зазначив, остаточний підрахунок голосів ЦВК оголосить 15 листопада. Тому стурбованість Європи щодо затягування підрахунку передчасна».

Найкращі показники в каналу ZiK – експерти помітили лише один підозрілий матеріал. У ТРК «Люкс» друге місце – в ефірі було помічено два сюжети з ознаками замовності. Обидва матеріали про мера Львова Андрія Садового і його політичний проект «Самопоміч». В одному сюжеті йдеться про довідник здоров’я від «Самопомочі». Другий сюжет, про Львівський природничий музей, журналісти розпочинають одразу двома синхронами мера Садового, що, на думку експертів, вказує на очевидну заангажованість автора сюжету.

Крим

Кримський ефір у листопаді значно очистився від джинси. Експерти Отар Довженко і Прасковія Дворянин нарахували 13% сюжетів (14 матеріалів) із ознаками замовності, у порівнянні із 34% у передвиборний жовтень.

Найкращі новини в листопаді у ТРК «Чорноморська» – в ефірі досліджуваного тижня не було жодного матеріалу з ознаками замовності. Абсолютну чистоту від джинси на цьому каналі експерти зафіксували вперше за 10 місяців моніторингу.

Найгірші показники в державного телеканалу ДТРК «Крим» – 20% матеріалів із ознаками замовності. Перед виборами у джинсових новинах ішлося про кандидатів у депутати, то після волевиявлення підозрілі матеріали були звичайним «паркетом». Так журналісти називають просту – некритичну – ретрансляцію у новинах подій за участі високопосадовців: «Засідання ВР АРК почали з нових призначень». Так само, як в ефірі Львівської та Харківської держтелерадіокомпаній, державний телеканал Криму подає виключно позитивні оцінки організації парламентських виборів: «На думку членів наглядової ради, вибори в Криму пройшли чесно, демократично і без грубих порушень».

На другому місці за кількістю джинси в листопадовому ефірі – ТРК «Неаполь» – 18% (5 матеріалів) із ознаками замовності. Сюжети, що викликали сумніви експертів, як і в усі передвиборчі місяці, некритично ретранслювали позицію членів партії УДАР, у списку якої до Верховної Ради пройшов відомий кримський політик Сергій Куніцин.

Аналіз дотримання журналістських стандартів

Тільки-но завершилася виборча кампанія, журналісти істотно підвищили рівень дотримання професійних стандартів. Однак стандарти балансу думок і повноти представлених фактів не врятувало й завершення виборів. Як і раніше, в журналістів за цими стандартами найнижчі показники.

Харків

Найкраще дотримувалися професійних стандартів журналісти Simon – 4,37 бали із 6 можливих (третє місце серед 9 досліджуваних каналів Харкова, Львова і Криму). Порівняно з жовтнем цей телеканал поліпшив свій результат за всіма шістьма стандартами на 0,64 бали.

Найгірше із професійними стандартами у державного мовника – ХОДТРК – 3,94 бала. На 1,01 бала поліпшив свої показники роботи за професійними стандартами 7-й канал – у листопаді 4,11 бала.

Загалом у листопаді харківські журналісти підвищили рівень дотримання професійних стандартів на 0,69 бала: спільний результат – 4,14 бала.

Найкраще виходило працювати за стандартом достовірності (посилання на джерела інформації): ХОДТРК отримала в експертів за цей стандарт найвищий бал – 0,94. В той же час журналісти ХОДТРК найгірше дотримують стандарту балансу думок і точок зору – 0,29 бала. Так само найкраще зі стандартом достовірностій у приватних мовників – Simon та 7-го каналу – 0,89 та 0,91. І найгірші показники за стандартом балансу думок і точок зору – 0, 54 і 0,49.

Крим

Відчутне покращення в роботі журналістів з точки зору дотримання стандартів відбулось і в Криму. В листопаді загальний бал кримських телеканалів – 4,08, тоді як у жовтні – 3,46.

ТРК «Чорноморська» – найкраща в Криму за рівнем дотримання стандартів: 4,48 бала, тоді як у жовтні – 3,46. (Це друге місце з 9 досліджуваних каналів Харкова, Львова і Криму).

Найнижчі стандарти показав телеканал «Неаполь» – 3,75 бала (у жовтні – 3,09). ДТРК «Крим» також підвищив професійність порівняно з жовтнем – 4,02 бала (3,26 у жовтні).

В листопадовому кримському ефірі значно покращилося дотримання стандарт балансу думок і точок зору. Особливо разючі зміни сталися в роботі журналістів державного телеканалу ДТРК «Крим» – 0,58 бала, що навіть більше, ніж у лідера за сумою балів за всіма шістьма стандартами ТРК «Чорноморська» – 0,57 бала. Найгірше з балансом у ТРК «Неаполь» – 0,32 бала. Традиційно низький середній показник «повноти представлених фактів» – 0,41 бала, однак два канали підвищили свої оцінки за цим стандартом порівняно з жовтнем, майже вдвічі ТРК «Неаполь» – 0,32 (у жовтні – 0,24), ДТРК «Крим» – 0,44 (у жовтні – 0,23), у ТРК «Чорноморська» найвищий результат – 0,48, однак порівняно з жовтнем він не покращився.

Львів

Львівський регіон показав найвищий узагальнений результат за дотриманням професійних стандартів – 4,39 бала (у жовтні – 3,79).

Найкращий з-поміж 9 досліджуваних каналів трьох регіонів – львівський телеканал «Люкс» – 4,62 бала із шести можливих.

Найгірше дотримується професійних стандартів державний телеканал ЛОДТРК – 4,19 бала. Однак результат державного мовника у листопаді відчутно кращий, ніж попереднього місяця (3,41 у жовтні) і набагато ліпше, ніж у журналістів державних телеканалів Криму (ДТРК «Крим» – 4,02) і Харкові (ОДТРК – 3,94).

Найлегше давалися львівським журналістам стандарти оперативності подання інформації: середній показник – 0,90, а також точність подання інформації: за цим стандартом вони отримали 0,92 бала. Хибували львівські журналісти на стандарт достовірності – посилалися на джерело новин лише у 61% матеріалів. Найгірше зі стандартом повноти представлених фактів – 0,58 бала. Однак це все одно значно кращий показник, ніж у жовтні. Наприклад, ЛОДТРК у жовтні за стандартом повноти представлених фактів набрала лише 0,21 бала, тоді як у листопаді – 0,42.

Нагадаємо, що результати моніторингу засобів масової інформації також є оцінковими судженнями, відповідно до статті 47-1 Закону України «Про інформацію», і не мають офіційного характеру.

Моніторинг дотримання професійних стандартів у роботі інформаційних служб українських телеканалів здійснюється громадською організацією «Телекритика» за підтримки USAID, наданої через «ІнтерньюзНетворк». Метою моніторингу є підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності, дотримання журналістських стандартів та підвищення якості медійного продукту.

Об’єктом моніторингу є сюжети в місцевих випусках новин на телеканалахКриму («Неаполь», ДТРК «Крим», Чорноморська ТРК), Львова (ЛОДТРК, ZIK, ТРК «Люкс»), Харкова (ХОДТРК, 7-й канал, Simon).

Моніторинг є незалежною експертною оцінкою громадської організації «Телекритика». Всі висновки й точки зору, висловлені в усіх публікаціях моніторингу, можуть не збігатися з точкою зору USAID чи «ІнтерньюзНетворк». Методологію проведення моніторингу викладено тут. Матеріали проекту читайте в рубриці «Моніторинг» сайту MediaSapiens.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: Panorama-mukachevo
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1869
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду