«Дзеркало тижня», «Українська правда» і ТВі бойкотують УНІАН. Це викликало дискусію у медіасередовищі

00:00,
18 Лютого 2013
5750

«Дзеркало тижня», «Українська правда» і ТВі бойкотують УНІАН. Це викликало дискусію у медіасередовищі

00:00,
18 Лютого 2013
5750
«Дзеркало тижня», «Українська правда» і ТВі бойкотують УНІАН. Це викликало дискусію у медіасередовищі
Два провідні українські медіа бойкотують одну із найстаріших українських інформаційних агенцій.

Редакції «Дзеркала тижня» (газети та сайту), а також «Української правди» оголосили бойкот інформаційній агенції УНІАН через те, що вона вдавалася до фальсифікації новин про представників опозиції Олександру Кужель та Сергія Власенка.  Вони відмовилися використовувати інформаційну продукцію УНІАН, допоки керівництво агенції публічно не пояснить свої дії та допоки не спростує опубліковані сфальсифіковані новини.

Так, першою про бойкот заявила редакція «Дзеркала тижня». Повідомлення про це з’явилося на сайті цього видання 16 лютого.  

У ньому зокрема зазначалося: «Тижневик «Дзеркало тижня» за майже двадцять років виходу лічені рази використовував новини УНІАН. Однак наш сайт співпрацював з агентством досить тісно. Тому, щоб захистити наших читачів від ризику вкидання недостовірної інформації, редакції тижневика «Дзеркало тижня. Україна» і сайту DT.UA ухвалили рішення бойкотувати новинну стрічку УНІАН доти, доки:

1. керівництво агентства публічно не роз’яснить причин «вкидання» інформфальсифікату;

2. не прибере зі стрічки фальшиві новини;

3. не опублікує спростування новин, поява яких підірвала довіру до агентства».

Увечері цього ж дня до «Дзеркала тижня» приєдналася редакція «Української правди», про що було повідомлено у блозі на сайті.


В «Українській правді» вважають, що агентство з 20-річною історією, стало не просто каналом розповсюдження недостовірної інформації, але й «активним учасником інформаційної війни на боці влади, що систематично встановлює цензуру в Україні».

Редакція «УП» висловила солідарність з журналістами УНІАН, які «протистоять перетворенню цього ресурсу в інструмент пропаганди». 

«Сьогодні журналісти агентства мають набагато більшу довіру, ніж бренд УНІАН. Розуміючи, що бойкот може вдарити по їх цитованості та професійній гідності, ми пропонуємо журналістам УНІАН під власним ім’ям публікувати тексти своїх повідомлень, а також аналітичні матеріали на персональних сторінках у фейсбуці для подальшого використання в медіа»,  йдеться у повідомленні від редакції «Української правди».

Колектив каналу ТВі також зробив заяву про приєднання до бойкоту новинної стрічки інформаційного агентства УНІАН. Про це повідомляє прес-служба телеканалу.

У заяві йдеться про те, що «колектив телеканалу ТВі протягом останнього тижня стежить за ситуацією в інформагентстві УНІАН, з яким співпрацює з моменту свого існування та новинам якого звик довіряти». На телеканалі розуміють, що публікація фальсифікованих новин про Сергія Власенка та Олександру Кужель завдає нищівного удару по репутації агентства.

У такій ситуації колектив ТВі вирішив приєднатися до бойкоту УНІАН та вимагати виконання вимог, озучених із самого початку колегами із  «Дзеркала тижня» (які ви можете прочитати вище).

У той же час телеканал поки не розриває угоду про співпрацю з УНІАН. «З поваги до редакторів сайту (Любові Жаловаги, Валентини Романенко, Олександра Волинського, Наталі Овдієнко, Романа Романенка, Наталії Негрей), які у відкритому листі розповіли про останні фальсифіковані новини, ми поки що не розриваємо угоду про співпрацю із інформаційним агентством, але змушені будемо це зробити у випадку невиконання вищезазначених вимог»,  йдеться у заяві ТВі.

Це рішення «Дзеркала тижня» та «Української правди», до якого приєднався ще й телеканал ТВі, викликало дискусію в медіасередовищі. Окремі журналісти виступають проти бойкоту, оскільки вважають, що він знищить агентство. Таку позицію уособлює авторська колонка журналіста УНІАН Сергія Воропаєва. «Бойкотування не вирішує і головної проблеми, а саме – створення запобіжників для того, щоб уникнути повторення появи неправдивих інформаційних повідомлень в майбутньому»,  пише він, зазначаючи, що «своїм рішенням про бойкотування УНІАН «Дзеркало тижня» та «Українська правда» фактично пропонують надати ліцензію на вбивство одного з найстаріших інформаційних агентств України».

Критично поставилась до бойкоту і політик Олександра Кужель, про яку були розповсюджені фейкові новини.

«Наверное, мы настолько привыкли жить в состоянии несвободы, что чья-то позиция активной борьбы с этой самой несвободой выглядит нонсенсом. Иначе почему вдруг с такой готовностью подвергаем общественной обструкции позицию большинства журналистов УНИАН, не согласных с информационной политикой «пересаженных» в агентство заботливыми руками садовников с АП руководителей? Бойкотируем и клеймим, тем самым подыгрывая чей-то грамотно расписанной партитуре, в финале которой – уничтожение значимого и уважаемого игрока среди отечественных СМИ?

Убеждена, что большой ошибкой является ставить знак равенства между менеджментом УНИАНа, прислуживающего Банковой, и десятками честных, профессиональных журналистов, 20 лет создающих безукоризненную репутацию информационного агентства»,  написала вона на свій сторінці у Facebook.

Олександра Кужель також висловила сподівання, що факти фальсифікації її інтерв’ю та інтерв’ю Сергія Власенка не стануть приводом для знищення найстарішого інформаційного агентства, а  стануть «лише поштовхом для подальшого розвитку  якісної журналістики та демократичного оновлення суспільства».
 

Нагадаємо, що 11 лютого ВО «Батьківщина» заявила, що сайт УНІАН розмістив сфальсифіковані заяви народних депутатів Олександри Кужель і Сергія Власенка.  Недостовірними названо інформацію від імені Сергія Власенка про спроби отруєння та стеження за ним осіб «у костюмах мультиплікаційних ведмедів». Також 11 лютого народний депутат Олександра Кужель заявила, що новину УНІАН Кужель: «Мене можуть посадити на 10 років» частково сфальсифіковано й додано декілька неправдивих абзаців. Новини вийшли лише на сайті, а в стрічці новин інформаційної агенції, які отримують інші медіа за передплатою, її не було.

Як повідомляла «Телекритика», шість редакторів сайту УНІАН зробили спільну заяву, що впевнені: сфальшовані коментарі – це джинса, і відповідальність за це мають нести гендиректор агентства і шеф-редактор. Генеральний директор УНІАН Вадим Осадчий відмовився коментувати «Телекритиці» цю заяву.

Також Незалежна медіа-профспілка України у зв’язку з цими подіями заявила, що призначене кілька місяців тому керівництво інформаційного агентства УНІАН, має піти у відставку.

Колектив УНІАН у свою чергу оприлюднив звернення до основного акціонера Ігоря Коломойського, голови Національної спілки журналістів України Олега Наливайка та керівника групи 1+1 Олександра Ткаченка, у якому також закликає з метою зберегти репутацію УНІАН відкликати призначений на початку 2012 року менеджмент.

Сайт MediaSapiens раніше публікував репліку Андрія Куликова з цього приводу, а також коментарі журналістів та політологів.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: Novosti-N.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду