У Великобританії створять структуру, яка регулюватиме діяльність ЗМІ

00:00,
19 Березня 2013
1428

У Великобританії створять структуру, яка регулюватиме діяльність ЗМІ

00:00,
19 Березня 2013
1428
У Великобританії створять структуру, яка регулюватиме діяльність ЗМІ
Основні політичні сили Великобританії на засіданні у понеділок, 18 березня, прийшли до згоди у питанні необхідності визначення меж дозволеного у діяльності журналістів, а також створення організації, котра регулюватиме діяльність ЗМІ, повідомляє Reuters.

Цим рішенням, відзначає Reuters, британський політикум вирішив припинити епоху, коли журналісти використовували злам e-mail’ів, голосової пошти мобільних телефонів (як у справі із News of the World) та інші сумнівні дії з метою написання резонансних матеріалів.

Регулятор, ідею створення якого схвалили консерватори, лейбористи і ліберал-демократи, отримає повноваження штрафувати ЗМІ на суму до £1 млн ($1,5 млн).

Крім цього, у випадках визнання тих чи інших матеріалів неетичними або образливими цей орган може змусити видання опублікувати вибачення – на видному місці шпальти/сайту.

Прем’єр-міністр Великобританії Девід Кемерон (David Cameron) відзначив, що нова система буде «незалежним і адекватним» регулюванням діяльності ЗМІ у країні. Система дозволить попередити ситуації на зразок News of the World, вважає британський прем’єр.

Створення регулятора також передбачає внесення змін до британського законодавства, які гарантуватимуть, що нова система не зможе бути з легкістю змінена членами парламентів нових скликань.

«Це – гарантія того, що декілька наступних поколінь міністрів не зможуть втрутитися у цю систему без явної тотальної підтримки всього парламенту. Це – важливий крок», – зауважив Девід Кемерон, додавши, що задоволений проведеними законодавчими змінами.

Лідер лейбористів Ед Мілібенд (Ed Miliband) також висловив задоволення компромісним рішенням політичних сил. «Регулятор буде незалежним від преси. Це – система, яка буде випробувана», – заявив він парламенту.

Ініціатива британського уряду отримала чимало критики. Зокрема, у ОБСЄ відзначили, що «злочинна діяльність деяких журналістів не повинна використовуватися у якості виправдання для отримання контролю над усіма ЗМІ».

«Заснований урядом регулюючий орган, незалежно від того, наскільки незалежним він буде, може поставити під загрозу свободу ЗМІ», – заявила представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятовіч (Dunja Mijatovic).

«Причетність політиків підриває основний принцип діяльності ЗМІ: ЗМІ вимагають від політиків звітності», – підкреслює Кірсті Х’юз (Kirsty Hughes), голова Index on Censorship, організації, яка відстежує стан свободи преси.

Серед тих, хто підтримав рішення парламенту, – зокрема, Hacked Off, група жертв неетичної поведінки ЗМІ.

«Завдяки досягнутій трьома провідними політичними силами домовленості ми отримаємо систему саморегуляції, котра захистить суспільство – і у той же час захистить свободу слова. Отже, я налаштований оптимістично», – заявив Reuters виконавчий директор Hacked Off Браян Кеткарт (Brian Cathcart).

Створити незалежну організацію, яка контролюватиме діяльність ЗМІ, запропонувала 29 листопада 2012 року комісія судді Левесона, котра після історії із нині закритим таблоїдом News of the World протягом тривалого часу розслідувала принципи роботи британських ЗМІ.

Резюмуючи на засіданні комісії 2 тис. сторінок свого експертного висновку, Левесон додатково підкреслював, що мова йде про незалежний керуючий орган, який не буде пов’язаний із урядовими структурами.

Британська преса, за зауважував Левесон, часто діє, покладаючись на «свій власний кодекс честі» – який, однак, може і не відповідати загальноприйнятим уявленням щодо етики, моральності та журналістських стандартів.

Наразі преса у Великобританія вільна від контролю і працює за системою самоуправління за допомогою Комісії із скарг на пресу (Press Complaints Commission).

Крім цього, суддя Левесон поділився власними спостереженнями щодо того, що протягом останніх 30-35 років британський політикум вибудував «надзвичайно тісні» стосунки із пресою, що «погано співвідноситься із інтересами суспільства».

Наприкінці минулого року прем’єр Кемерон виступав із критикою пропозиції комісії судді Левесона із створення регулюючого діяльність ЗМІ органу. Тоді Кемерон відзначав, що подібний контроль може загрожувати свободі слова.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: The Sun.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду