«Огляд дня» телеканалу ZIK визнано найчеснішими регіональними новинами

00:00,
1 Квітня 2013
2972

«Огляд дня» телеканалу ZIK визнано найчеснішими регіональними новинами

00:00,
1 Квітня 2013
2972
«Огляд дня» телеканалу ZIK визнано найчеснішими регіональними новинами
Громадська організація «Телекритика» визначила, як «джинсували» новини регіональних телеканалів протягом 2012 року.

Громадська організація «Телекритика» за результатами моніторингу сюжетів в місцевих випусках новин на телеканалах Криму («Неаполь», ДТРК «Крим», Чорноморська ТРК), Львова (ЛОДТРК, ZIK, ТРК «Люкс»), Харкова (ХОДТРК, 7-й канал, Simon) визначила найменш і найбільш «джинсові» випуски регіональних новин. Дані моніторингу презентувала Наталя Соколенко.

Найчеснішими новинами із найменшою кількістю матеріалів із ознаками замовності експерти визнали «Огляд дня», телеканал ZiK (6% сюжетів із ознаками замовності). У ТРК «Люкс» – 8%, ЛОДТРК – 17%, найбільше замовних матеріалів у Державної телерадіокомпанії Крим (ДТРК) – 33%. Середній показник «джинси» у регіонах: Львів – 11%, Харків – 18%, Крим – 25,8%.

Найпрофесійнішими новинами (за сумою балів оцінки дотримання професійних стандартів стали новини телеканалу «Чорноморська» (Крим) – 4,10 бали, друге місце у телеканалу Simon (Харків) – 4,08. Львівські канали набрали: ТРК «Люкс» і ZiK по 3,79 бали. ЛОДТРК – найменший результат із усіх дев’яти каналів – 3,10 бали.

Найкраще дотримувалися стандарту «баланс думок і точок зору» ТРК «Люкс» і ZiK – 0,52 бали. Найгірше ТРК «Неаполь» (Крим) – 0,35.

Найоперативніші новини  – ТРК «Люкс» – 0,87 бали. Найменше балів за стандарт «оперативність» у «7-го каналу» (Харків) – 0,65 бали.

З лютого 2012 року ГО «Телекритика» за підтримки USAID та «Інтерньюз Нетворк» розпочала моніторинг новин із ознаками замовності (або цензури) на місцевих телеканалах, а також дотримання регіональними журналістами професійних стандартів.

Основним завданням моніторингу є покращення якості контенту вітчизняних медіа та підвищення рівня дотримання професійних стандартів журналістами. Журналістські матеріали оцінювалися в два етапи.

Експерти виявляли у сюжетах ознаки замовності («джинси») та цензури за такими критеріями (результат – у відсотках замовних сюжетів від усіх матеріалів): матеріал відстоює або просуває  інтереси однієї сторони; цілком або майже ідентичний матеріал поданий  в інших ЗМІ; експертами є особи, які некомпетентні коментувати подію або процес; безпідставно акцентується увага лише на позитивних або негативних характеристиках суб’єкта; матеріал містить елементи, які сприяють реалізації товарів, робіт або послуг одного суб’єкта; «протокольні» матеріали з заходів чиновників/політиків, в яких відсутня зрозуміла суспільно-важливої новина.

Експерти оцінювали, наскільки журналісти при створенні сюжетів дотримувалися професійних стандартів (результат вираховувався за сумою балів): 1) оперативність; 2) баланс думок і точок зору; 3) точність; 4) повнота представлених фактів; 5) достовірність; 6) відокремлення фактів від коментарів.

Моніторинг є незалежною експертною оцінкою громадської організації «Телекритика». Всі висновки й точки зору, висловлені в усіх публікаціях моніторингу, можуть не збігатися з точкою зору USAID чи «Інтерньюз Нетворк».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: ZIK.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду