Як єгипетський телеведучий посварив Каїр та Вашингтон

Як єгипетський телеведучий посварив Каїр та Вашингтон

00:00,
6 Квітня 2013
1440

Як єгипетський телеведучий посварив Каїр та Вашингтон

00:00,
6 Квітня 2013
1440
Як єгипетський телеведучий посварив Каїр та Вашингтон
Як єгипетський телеведучий посварив Каїр та Вашингтон
Про дипломатичний казус довкола справи єгипетського телеведучого Бассема Юссефа.

Критика єгипетського уряду в комедійній програмі Daily Show with Jon Stewart, що транслювалася в понеділок [1 квітня] на американському телеканалі Central Comedy, наступного дня «переросла в дипломатичний казус», пише The New York Times.

Перших 11 хвилин поспіль американський політичний телекомедіант Джон Стюарт глузував у зв’язку із розслідуванням справи свого єгипетського колеги – найпопулярнішого на Близькому Сході політичного телесатирика Бассема Юссефа. Справу проти нього порушили «за кримінальні жарти», що висміюють президента Мохаммеда Морсі та його ісламістську політичну партію. 

Посольство США в Каїрі розповсюдило у Twitter лінк [згодом, схоже, це повідомлення було видалено, оскільки зараз ця сторінка у Twitter не відкривається. – MS] на цей випуск Daily Show.

Реакція офісу єгипетського президента не забарилася. В інтернеті поширився твіт: «Не личить дипломатичній місії займатися такою негативною політичною пропагандою».

Офіційний речник держдепартаменту США Вікторія Нуланд, відповідаючи під час брифінгу на запитання про справу Бассема Юссефа, висловила стурбованість, що «в поєднанні з нещодавніми ордерами на арешт інших політичних активістів» це «свідчить про тривожу тенденцію посилення обмежень свободи слова».

«…Нас також непокоїть, – заявила вона, – що уряд Єгипту, схоже, таки розслідує ці справи, тимчасом як повільно чи неадекватно розслідує напади на демонстрантів біля президентського палацу в грудні 2012 року, інші справи вкрай жорстокого поводження поліції та незаконного обмеження доступу журналістів до медіагромад [ідеться про media cities – такі собі віртуальні громади (здебільшого в соцмережах), що об'єднують соціально активних людей за географічним принципом. – MS]. Схоже, неупереджене правосуддя не функціонує».

У відповідь політична партія президента Мохаммеда Морсі засудила «кричуще втручання у внутрішні справи Єгипту у справі, яка ще розслідується». Заява речника держдепартаменту викликала критичні відгуки в англомовній версії «Братів-мусульман» на Twitter та гнівну заяву у Facebook політичного крила –  Партії свободи і справедливості, яка висувала кандидатуру Мохаммеда Морсі на президентських виборах.

Повідомлення про те, що єгипетська прокуратура розслідує справу Бассема Юссефа, з’явилися наприкінці січня 2013 року. Президентський офіс стверджував, що про його шоу «поширюються неправдиві новини, які можуть сприяти порушенню громадського спокою і безпеки суспільства та зачепити адміністрацію».

30 березня було видано ордер на арешт ведучого сатиричної програми за звинуваченням в образі ісламу та президента.

Того ж дня Бассем повідомив про це на своєму аккаунті у Twitter і заявив, що сам віддасть себе в руки прокуратури. До цього жартома додав: «Якщо вони люб’язно не надішлють сьогодні по мене поліцейського фургона й не позбавлять мене клопоту з транспортуванням».

Бассем як зазвичай грав за своїми правилами, представляючи скрутну ситуацію в комічній формі. Він прибув до прокуратури у величезному головному уборі для посвячень, який президент Морсі носив на церемонії під час нещодавнього візиту до Пакистану. Ще не закінчився допит – як він пожартував: «Поліцейські та юристи хочуть зі мною сфотографуватися. Може, тому вони замовили мій арешт?».

В інтерв’ю популярній СNN Юссеф повідомив, що в прокуратурі його декілька годин допитували про кожний жарт і зрештою звільнили під заставу 15 тис. єгипетських фунтів (£1500). Натовп прихильників, що зібрався біля будівлі, вигукував: «Бассем! Бассем!».

Справу єгипетського телесатирика, як запевняють офіційні єгипетські джерела, розслідують за позовом, поданим проти нього громадянами, яких «психологічно зачіпає безглуздя, глумління та лихослів’я проти голови держави».

Офіс Мохаммеда Морсі вмістив на Facebook заяву про те, що допит Юссефа, проводив «прокурор, повністю незалежний від президента» і що справу «ініціював не президент, а громадяни». «Усі громадяни, – стверджувалося також у повідомленні, – можуть вільно висловлювати свої думки без обмежень, що панували за попереднього режиму».

У відповідь на критику єгипетських ісламістів речник держдепартаменту Вікторія Нуланд твердо наполягала на своєму. «Ми дотримуємося позиції уряду США, яку я висловила», – написала вона на сторінці у Facebook.

Єгипетський телеведучий, письменник-сатирик і лікар Бассем Юcсеф став популярним невдовзі після того, як 2011 року в країні вибухнула революція. Нині його сатиричну програму теленовин El-Bernameg (у перекладі з арабської – шоу) дивляться понад 30 млн глядачів на Близькому Сході.

Бассеф бере участь у ток-шоу на світових телемережах – BBC, CNN, Al Jazeera, Central Comedy.

Минулого року американський телеведучий Джон Стюарт запросив єгипетського колегу до Нью-Йорка на своє телешоу.

Джон запитав Бассема, чи важко вести політичне комедійне шоу в нинішньому Єгипті.

«Іноді мене лупцюють»,– відповів той з кам’яним виразом обличчя.

І додав: «Та ні. Це я жартую». «Насправді все гаразд, – пояснив Бассем. – Ми зламали традиційні телепрограми. Тепер люди кажуть: “Він каже те, що хочемо сказати ми”. Ми намагаємося бути ще й кумедними».

«Приватні особи» неодноразово подавали судові позови проти Бассема Юссефа, та вперше призначений президентом Морсі генпрокурор Талаат Абдалла довів їх до розгляду.

Телеведучий програми El-Bernameg спрямовує саркастичні стріли проти «Братів-мусульман», що піднеслися за нової влади.

Теперішнього президента Юсефф зображує «фараоном, схильним до словесних ляпів». Після того, як у листопаді минулого року той надав собі широких повноважень, прозвав його «Суперморсі» та «Морсі – об'єднувачем влади», натякаючи на його неспроможність об'єднати єгиптян.

Юссеф повідомив у Twitter, що проти нього подано ще один позов за невідомий раніше «злочин» – «образу Пакистану». Він охарактеризував це як цілеспрямовану кампанію переслідування.

Як повідомляють медіа, проти єгипетського телесатирика подано вже понад два десятки судових позовів. Підґрунтям для цього стало законодавство, що дозволяло колишньому диктаторові Хосні Мубараку жорстко розправлятися з громадянами, обвинуваченими у висміюванні його уряду.

Автори: Роберт Маккей та Карім Фахім

Джерело: The New York Times

Переклад: Аркадій Сидорук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: stream.aljazeera.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду