У Малі – журналістська революція

У Малі – журналістська революція

00:00,
10 Квітня 2013
1293

У Малі – журналістська революція

00:00,
10 Квітня 2013
1293
У Малі – журналістська революція
У Малі – журналістська революція
Малійські журналісти влаштували інформаційний бойкот урядові через арешт колеги

Журналісти приватних медіа цієї африканської країни протестують проти арешту [6 березня – MS] редактора газети Le Républicain Букарі Дау (Boukary Daou) через публікацію звинувачувального листа президенту Діонкунду Траоре (Dioncounda Traoré) за надання високої посади та фінансового кушу ватажку державного перевороту.

Журналісти провели дні «мертвої преси» і бойкотують висвітлення діяльності влади.

Масштабна акція, розголос від якої вийшов за межі країни та африканського континенту, розпочалася 12 березня з безпрецедентного блекауту медіа, повідомила BBC. Того дня на газетних розкладках у столиці Бамако не з’явилися періодичні видання. Відмовилася виходити в ефір більшість приватних радіостанцій. Наступного дня акція протесту незалежних журналістів охопила всю країну.

Президент малійської Спілки вільних радіо- й телевізійних мовників (URTL) Дауда Маріко (Daouda Marico) заявив: «У нас – повна підтримка. Страйкують усі газети та 98% радіостанцій країни». Виняток становила державна газета L'Essor та державний радіо- й телемовник ORTM.

«Рішення про страйк обходиться нам дорого. Для нас журналістика – це засіб існування. Ми втрачаємо значний прибуток. Та в кінцевому рахунку ми ведемо боротьбу, захищаючи свободу журналістики й преси у Малі», – вважає головний редактор газети Le Républicain Ассан Коне (Assane Koné).

BBC повідомила, що протягом трьох днів не виходила друком жодна з близько 40 приватних газет, а 16 місцевих приватних FM-радіостанцій не виходили в ефір або транслювали музику.

Продовженням цієї загальнонаціональної акції став бойкот висвітлення діяльності державних установ, поки влада не звільнить Букарі Дау, який скніє за ґратами.

Редактора Le Républicain арештували 6 березня в редакції буквально за декілька годин після того, як у газеті було опубліковано відкритого листа президентові Малі від капітана урядових військ Туре (Touré). У момент арешту міністр зв’язку Манґа Дембеле (Manga Dembele) заявив, що Букарі Дау діяв «безвідповідально» й «непатріотично».

У запальному листі йшлося: «Пане Президенте! Ми дізналися, що у той час як ми гинемо у великій пустелі, капітан Саноґо отримує щомісяця 4 млн франків за те, що він очолив переворот, кинувши країну в теперішню ситуацію. Інші представники його клану, які відмовляються брати участь у бойових діях, насолоджуються таким самим ставленням до себе».

Натомість середня місячна зарплатня рядового солдата малійських урядових військ становить усього $100 – у 80 разів менше, ніж «заробляє» Саноґо.

Нині урядові війська Малі, спираючись на підтримку французького експедиційного корпусу, відвойовують північну частину території Малі, захоплену після державного перевороту туареґами та ісламістськими бойовиками – спільниками «Аль-Каїди».

Лист містив пересторогу від військових: «Якщо це рішення [щодо капітана-заколотника. – MS] не буде скасовано упродовж найближчих двох тижнів, ми припинимо бойові дії…».

Капітан Амаду Ая Саноґо (Amadou Haya Sanogo) захопив владу в Малі в березні минулого року внаслідок вчиненого ним державного перевороту. Однак зіткнувшись із міжнародними санкціями, змушений був поступитися владою Траоре. Як висловилася France 24, він «приземлився на золотому парашуті, отримавши, зокрема, зарплатню екс-глави держави. Хоча офіційно Саноґо пішов у відставку, спостерігачі стверджують, що він лишається за лаштунками влади».

Президент доручив, зокрема, капітану-заколотнику очолити комітет із нагляду за реформуванням армії, зазначає ВВС.

Резонансний лист наводить на думку, що високий посадовий оклад капітану Саноґо – «стимул для майбутніх державних переворотів», вважає France 24.

Серед малійських журналістів і в медіа превалює думка, що саме він із почуття помсти наказав арештувати Букарі Дау.

У березні протягом більше тижня служба державної безпеки тримала редактора Le Républicain у досудовому ув’язненні в одиночній камері, а після цього передала його поліційній бригаді з розслідувань. Дау звинуватили «у підбурюванні до непокори» та «у свідомому поширенні неправдивої інформації» й перевели до центральної в’язниці в Бамако.

Президент Траоре стверджує: арешт Букарі Дау – це наслідок поточного надзвичайного стану в Малі, що «задля національної безпеки» надає урядові та місцевій владі найширші повноваження для пошуків, конфіскацій і арештів.

Під час візиту до Сенегалу він заявив журналістам: Дау лишатиметься під вартою, бо «вийшов за межі свободи преси», підбурюючи вояків тікати з фронту, повідомила RFI. «Його буде звільнено у тому разі, якщо за тим, що було написано, немає нічого іншого», – стверджував голова держави.

Генеральний секретар Організації молодих журналістів Малі Кассім Траоре (Kassim Traoré) заявив, що редактор Le Républicain відмовився розкрити особистість офіцера, лист якого було опубліковано під прізвищем капітана Туре. «Агенти служби безпеки вимагали під час допитів, щоб Дау назвав джерело інформації, та він відмовився. Це його обов'язок як журналіста, – вважає Траоре. – Саме тому його й досі утримують під вартою».

Якщо Букарі Дау судитимуть, йому загрожує максимальний тюремний термін до трьох років і штраф у розмірі 150 млн франків КФА, розповів Комітету захисту журналістів головний редактор Le Républicain Ассан Коне.

Судовий розгляд справи Букарі Дау призначено на 16 квітня. Адвокати подали клопотання про звільнення ув’язненого під час судового розслідування під заставу.

Після вчиненого у березні 2012 року державного перевороту Комітет захисту журналістів зафіксував у Малі 62 акції насильства проти медіа. Журналісти зазнали нападів, погроз, залякувань, замахів, свавільних арештів і цензури з боку сепаратистських та ісламістських радикальних угруповань та урядових сил безпеки. Торік за матеріали з критикою уряду агенти державної безпеки арештовували й допитували щонайменше 12 репортерів.

Не випадково професійні журналістські організації, як повідомив сайт Maliweb, після загального зібрання, що відбулося цього тижня в Будинку преси в Бамако, вирішили продовжити бойкот і не висвітлювати діяльності уряду.

Акція вийшла за межі вимоги звільнити редактора Le Républicain Букарі Дау. Репортери малійських приватних медіа мають намір змусити уряд вести з ними прямі переговори, щоб запобігти періодичним атакам на репортерів та нападам на редакції.

P.S.  Днями у справіБукарі Дау, ув’язненого  за публікацію звинувачувального листа президенту Діонкунду Траоре, відбувся суттєвий поворот. Влада під тиском  тимчасово звільнила його під заставу з-за ґрат.

Однак 19 квітня він має постати перед судом. «Букарі на свободі не тимчасово, він – на свободі», - заявляє адвокат журналіста. Це  - не бажання видати бажане за дійсне,  а  намір домагатися справедливого вироку і його остаточного звільнення.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Букарі Дау / maliactu.net
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду