Арабські країни розділилися за рівнем довіри ЗМІ

00:00,
26 Квітня 2013
1650

Арабські країни розділилися за рівнем довіри ЗМІ

00:00,
26 Квітня 2013
1650
Арабські країни розділилися за рівнем довіри ЗМІ
За показником довіри до національних інформаційних агентств у жителів арабських країн – разюча розбіжність у поглядах. Про це свідчать результати дослідження, оприлюдненого у середу на медіафорумі Qatar Media Industries Forum у місті Доха, повідомляє Al Jazeera.

Більшість населення Саудівської Аравії, Йорданії та Об’єднаних Арабських Еміратів вважає, що їхні медіа «гідні довіри». Натомість, із 10 тис. респондентів, опитаних катарським Північно-Західним університетом (Northwestern University) у Єгипті, Лівані й Тунісі своїм ЗМІ довіряє лише чверть опитаних.

Особливо цікавим, відзначила голова ради директорів Північно-Західного університету Еверетт Денніс (Everette Dennis), є ліванський феномен, оскільки вважається що преса у цій країні є вільною.

Крім цього, дослідники з Harris Interactive упродовж чотирьох місяців опитали 9,7 тис. респондентів у восьми арабських країнах – Єгипті, Катарі, Тунісі, Бахрейні, Лівані, Саудівській Аравії, Йорданії та ОАЕ. Аналітики спробували продемонструвати, як населення використовує ЗМІ, особливо новинні, після арабської весни. Директор із досліджень Harris Interactive Керрі Хілл (Kerry Hill) охарактеризував опитування як наймасштабніше дослідження використання медіа у регіоні.

Близько половини опитаних заявили, що підтримують більш жорстке регулювання інтернету у своїх країнах. При цьому у Катарі, Лівані та Саудівській Аравії відсоток тих, хто так вважає, дещо вищий.

Голова Harris Poll Гемфрі Тейлор (Humphrey Taylor) зауважив, що «подібне протиріччя дуже поширене». Він відзначив, що під час холодної війни більшість населення США заявляла про підтримку принципів свободи слова, однак заперечувала можливість публічної підтримки комунізму.

Дані опитування висвітлили великий розрив між багатими державами Перської затоки та розташованими західніше менш заможними арабськими країнами. Переважна більшість респондентів у затоці мають доступ до інтернету, зокрема, – 9 з 10 користувачів у Катарі та ОАЕ. Однак у Йорданії користувачів інтернету 46%, а в Єгипті – лише 22%. (За даними опитування Gallup від 2011 року, найнижчий показник проникнення інтернету в регіоні у Ємені – 2%.)

Єгипет і невелика острівна держава Бахрейн з погляду ставлення до медіа близькі до полярних протилежностей. Хілл описує Єгипет як «дуже бідну на ЗМІ країну, за винятком телебачення». У цей час бахрейнці жадібно споживають усі медіа, користуються соціальними мережами, читають книги, часописи і газети.

Коли мешканців регіону запитали про основні джерела отримання новин, близько 25% назвали Al Jazeera, 16% – саудівську Al Arabiya і 10% – Facebook.

Виявилося, що пошук Google – найпопулярніше джерело новин серед бахрейнців, Facebook – серед тунісців, LBC – серед ліванців, Al Hayat – серед єгиптян, Al Arabiya – серед саудівців. Al Jazeera лідирує у Катарі, ОАЕ та Йорданії.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
©Kim Badawi, Getty.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду