Ефіопського журналіста допитують за розкриття примх колишньої першої леді

00:00,
17 Травня 2013
1414

Ефіопського журналіста допитують за розкриття примх колишньої першої леді

00:00,
17 Травня 2013
1414
Ефіопського журналіста допитують за розкриття примх колишньої першої леді
Співробітники федерального департаменту поліції в Аддіс-Абебі влаштували колишьньому редактору тижневика Sendek Фереву Абебе допит стосовно джерел матеріалу про вдову Мелеса Зенауї, опублікованого його виданням у жовтні 2012 року. Про це з посиланням на місцеві джерела повідомляє «Комітет захисту журналістів» (CPJ).

За даними CPJ, допит Ферева Абебе (Ferew Abebe) тривав декілька годин. Витік інформації з палацу в Аддіс-Абебі протовжує хвилювати ефіопську владу, хоча після скандалу пройшло вже півроку, відзначає медіаорганізація.

У статті Sendek повідомлялося, що після смерті прем’єр-міністра Мелеса Зенауї його вдова Азеб Месфін (Azeb Mesfin) вперто відмовлялася залишити національний урядовий палац. Через це наступник Зенауї, лідер правлячої партії Хайлемаріам Десален (Hailemariam Desalegn), не міг переїхати до своєї резиденції. Опублікований Sendek матеріал містив посилання на анонімне джерело в уряді. Сама скандальна ситуація широко обговорювала як в ефіопській, так і у світовій пресі.

Ферев Абебе відмовився повідомити, хто саме був інформатором видання, посилаючись на законодавчі гарантії збереження конфіденційності журналістських джерел. Згідно з кримінальним кодексом Ефіопії, суд може змусити репортерів розкрити джерела лише у випадку, коли йдеться про вчинений проти конституційного ладу, безпеки чи системи оборони держави злочин.

В очікуванні подальшого розслідування поліція звільнила журналіста під заставу у 5 тис. ефіопських биррів (близько $265). За даними «Комітету захисту журналістів», поліція також викликала на допит одного із заступників головного редактора Sendek, ім’я якого не розкривається, але згодом звільнила його, не пред’явивши звинувачень.

Ефіопський режим намагався приховати смерть Зенауї від ЗМІ, однак після посилення уваги до раптового зникнення політичного лідера державному телебаченню довелося наприкінці серпня 2012 року оприлюднити відповідну заяву. Після смерті Зенауї влада Ефіопії помилувала редактора опозиційного тижневика Feteh Темесгена Десалегна (Temesgen Desalegn), а також звільнила шведських журналістів Мартіна Шиббі (Martin Sсhibbye) і Йогана Перссона (Johan Persson).

Як відзначає Daily Nation, у внутрішній політичний боротьбі, котра розгорнулася перед призначенням Хайлемаріама Десалена, вдова Зенауї була однією з ключових фігур. Азеб Месфін, підкреслює видання, тривалий час відігравала у ефіопському політичному житті таку ж важливу роль як і її чоловік. Зокрема, вона була одним із лідерів руху проти марксистського режиму Менгісту Хайле Маріама (Mengistu Haile Mariam).

Після приходу Зенауї до влади Азеб Месфін стала ще більш впливовою особою. «Вона була не просто дружиною Мелеса Зенауї, вона була практично другим лідером у розгорнутій її чоловіком тиранії. Насправді ті, хто добре її знали, стверджують, що вона вкрай неприємна особа і ще більший диктатор, аніж її чоловік», – говорив про Месфін ефіопський політичний експерт Абебе Джеллау (Аbebe Gellaw).

«За 21 рік, які провела тут вдова Мелеса Зенауї, – писало про історію із резиденцією видання Daily Maverick, – офіційна резиденція прем’єр-міністра припала їй до вподоби. Протягом майже двох місяців вона відмовлялася звільнити її і переїхати разом з трьома дітьми на одну з фешенебельних вілл в Аддіс-Абебі. Примхам 57-річної колишньої першої леді, яка надзвичайно любить владу, можна не дивуватися». 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
©Noor Khamis, Reuters.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду