Колумбійська влада охороняє журналістів від кілерів

00:00,
20 Травня 2013
1414

Колумбійська влада охороняє журналістів від кілерів

00:00,
20 Травня 2013
1414
Колумбійська влада охороняє журналістів від кілерів
Директор Національного охоронного відомства Колумбії (Unidad Nacional de Protección, UNP) Андрес Вільямісар оголосив про викриття змови з метою вбивства журналіста-розслідувача Ґонсало Ґілльєна, а також репортерів Corporación Nuevo Arco Iris Леона Валенсії і Аріеля Авіли, пише El Universo.

«Вперше протягом тривалого періоду з джерела, яке заслуговує на повну довіру, ми отримали докладну інформацію, – заявив Андрес Вільямісар (Andrés Villamizar). – Нам повідомили на кого і де планується вчинити напад. У відповідь ми вжили заходів із посилення охорони». Нині Ґонсало Ґілльєн (Gonzálo Guillén), Леон Валенсія (León Valencia) і Аріель Авіла (Ariel Ávila) перебувають під захистом UNP.

Вільямісар також розповів, що кілер, відомий у вузьких колах під псевдонімом Моррончо, прибув до столиці Колумбії Боготи, де повинен був зустрітися зі своїми спільниками. І хоча кілера ще не заарештовано, план убивства йому реалізувати не вдасться, запевнив голова UNP. Леон Валенсія, в свою чергу, заявив, що замах на нього пов’язаний із публікацією документальних матеріалів про зв’язки політиків із нелегальними воєнізованими угрупованнями.

Загалом цей місяць виявився драматичним для колумбійських журналістів, котрі підтримують політику теперішнього уряду, спрямовану на остаточне досягнення національного примирення. Їхня позиція зіштовхується з протидією крила марксистсько-ленінських Революційних збройних сил Колумбії (FARC) і пов’язаних з ними наркокартелів.

Так, 1 травня невідомі намагалися вбити редактора відділу розслідувань авторитетного столичного видання Semana Рікардо Кальдерона (Ricardo Calderón). У машину журналіста влучили п’ять куль, однак сам він залишився неушкодженим. Кальдерон є автором резонансних репортажів з Центру ув’язнення Толемайда (Centro de Reclusion de Tolemaida) про екстравагантні привілеї, якими користувалися тут колишні військові, засуджені за найгрубіші порушення прав людини. Його матеріали, наголошує Semanа, стали причиною національного скандалу. Після замаху Кальдерон перебуває під охороною UNP, а президент країни Хуан Мануель Сантос (Juan Manuel Santos Calderón) заявив, що особисто доручив директору UNP розслідувати цей злочин.

Крім цього, 10 травня, як повідомляє Фундація за свободу преси (La Fundación para la Libertad de Prensa, FLIP), за 300 кілометрів від столиці, у місті Калі, було вбито ветерана колумбійської журналістики, популярного ведучого і директора радіостанції Planeta Альберто Ласаро дель Вальє (Alberto Lázaro del Valle).

За даними Inter Politico, 5 травня у північному окрузі Сесар було поширено листівку з погрозами на адресу восьми журналістів. Репортерів Ерленс Ґутьєррес (Herlency Gutiérrez) з RCN Radio, Хайме Хосе Даса (Jaime José Daza) з Maravilla Stereo, Дамаріса Рохаса (Damaris Rojas) з газети Al Día, Реньє Аспрілью (Renier Asprilla) з El Heraldo, Катю Оспіно (Katia Ospino) з Noticias UNO y CM&, Оскару Арсуаґа (Óscar Arzuaga) з La Tribuna del Cesar de Radio Guatapuri), Убальдо Анаю Флореса (Ubaldo Anaya Flórez) з Noticiero RPT, Мартіна Мендосу (Martín Mendoza) з Caracol Televisión було оголошено «військовими цілями». Від журналістів вимагалося протягом доби залишити адміністративний центр округу Вальєдупар і припинити «совати носа» у земельні справи. Щоб підкреслили серйозність своїх намірів, автори листівки вирішили прикрасити її зображенням гвинтівки. У зв’язку з цією справою представники FLIP провели серію зустрічей у державних відомствах, під час яких розглядалися необхідні для запобігання теракту заходи. 

Публічні погрози почали періодично лунати після того, як у червні 2011 року колумбійський уряд ухвалив закон щодо повернення захоплених військовими угрупованнями та пов’язаними з ними наркобаронами 2 млн. га земельних угідь у власніть 400 тис. селянських родин. Під приціл потрапили і журналісти, які висвітлювали цю ситуацію.

Декрет про створення при МВС Національного охоронного відомства Хуан Мануель Сантос, який до обрання президентом працював журналістом, підписав у жовтні 2011 року. На UNP покладено функції із «забезпечення особливого захисту особам, котрі під час виконання своїх обов’язків можуть потрапити у екстремальні ситуації, ризикуючи своїм життям, недоторканністю, свободою та особистою безпекою».

Голова держави, пише Notimérica, заявив, що зараз під його «особистим захистом» перебувають 90 журналістів, а загалом UNP опікується безпекою 7,5 тис. колумбійців. «Я хочу, щоб мене чітко зрозуміли: наш уряд повністю відданий тому, щоб розслідувати будь-яку справу, котра суперечить фундаментальному праву колумбійців отримувати інформацію», – відзначив колумбійський президент.

Втім, в укладеному «Комітетом захисту журналістів» (CPJ) антирейтингу Impunity Index-2013 («Індекс безкарності-2013») Колумбія і цього року увійшла до першої десятки країн світу з найгіршими показниками. При цьому представники «Комітету захисту журналістів» відзначили і «стабільний прогрес», який у аспекті розслідування злочинів країна демонструє останнім часом.

Пов’язані зі ЗМІ і захистом прав журналістів проблеми неможливо одразу вирішити у країни, де з 1960-х років точилася непримиренна громадянська війна. Однак вже зроблене, саму тенденцію і роботу колумбійського Національного охоронного відомства високо оцінили, зокрема, представники Міжнародного інституту преси (IPI), заявивши: «Прихильники свободи преси хвалять колумбійське відомство UNP. Вони вважають, що подібну модель варто наслідувати іншим країнам, де фіксується високий рівень насильства щодо журналістів».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Хуан Мануель Сантос. Фото: AP.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду