Турецька влада розпочала полювання на користувачів соцмереж

00:00,
5 Червня 2013
1284

Турецька влада розпочала полювання на користувачів соцмереж

00:00,
5 Червня 2013
1284
Турецька влада розпочала полювання на користувачів соцмереж
«Турецька поліція кидає в тюрми користувачів Twitter», – під таким заголовком опублікував матеріал від 5 червня Spiegel. Протягом дня німецький тижневик відредагував заголовок, додавши слова «протести проти Ердогана». Загалом Spiegel повідомляє про арешти щонайменше 25 користувачів сервісу мікроблогів.

Лише в Ізмірі за публікацію відповідних повідомлень у Twitter заарештовано 16 осіб, інформує CNN Türk. Інформагентство Anatolia News Agency повідомляє, що у західному регіоні охопленої антиурядовими протестами країни поліція розшукує ще десятьох підозрюваних у поширенні «образливої інформації, яка вводить в оману». На сайті газети Zaman Today опубліковано повідомлення про те, що у столиці країни заарештовано іранця, котрий підозрюється у підбурюванні до протестів. Spiegel характеризує такі дії турецького уряду як страх влади перед «злим інтернетом».

Віце-прем’єр-міністр Туреччини Бюлент Аринч (Bülent Arınç) заявив на прес-конференції в Анкарі про можливе обмеження інтернет-доступу з метою запобігти поширенню насильства. Про це 4 червня повідомив Комітет захисту журналістів (CPJ).

«Ми знаємо, що події координуються з деяких центрів. Ми знаємо, що публікуються фальшиві новини, – заявив Бюлент Аринч. – Є можливість усе це закрити, припинити доступ». Віце-прем’єр також відзначив, що в інтернеті поширюються «аморальні новини». «Погляньте на твіти. Дехто хоче, щоб полісменів масово знищували», – додав він.

Заява Аринча, котрий у зв’язку із закордонним візитом Реджепа Таїпа Ердогана (Recep Tayyip Erdoğan) виконує обов’язки голови держави, співзвучна з попередніми висловлюваннями  прем’єр-міністра.

Тим часом Туреччину охопила вакханалія насильства проти представників ЗМІ. За даними «Репортерів без кордонів» (RSF), з початку протистояння поранень від поліції зазнали щонайменше 14 журналістів. Медіаорганізація називає імена нових постраждалих. Cеред них – репортер лівої газети Günlük Evrensel і національного каналу Hayat TV Ісмаїл Афакан (Ismail Afacan). Афакан був збитий з ніг, і отримав травму ока, коли стамбульські полісмени вгамовували натовп за допомогою водометів.

Фотокореспондента газети Hürriyet Daily News Селчука Самілоглу (Selçuk Samiloglu) було поранено в руку і ногу. Журналіст перебуває у стамбульській лікарні Таксим, де переніс операцію. Репортер газети Sol Онур Емре (Onur Emre) був серед журналістів, поранених у Стамбулі під час запуску у натовп каністр із сльозогінним газом. Його колега в Анкарі Фатос Калачай (Fatos Kalaçay) під час висвітлення столичних демонстрацій зазнав образ і знущань з боку поліції.

Крім цього RSF повідомляє подробиці того, що сталося з пораненим фотокореспондентом Reuters Османом Йорсалом (Osman Örsal)  фото якого публікували світові ЗМІ. Минулої п’ятниці, коли розпочинався конфлікт, він був біля французького консульства у Стамбулі, де отримав поранення від кинутої у нього каністри зі сльозонним газом. Йорсал і досі перебуває у лікарні Таксим, у якій йому наклали шви. Стан здоров’я журналіста поліпшується.

Журналіст Ахмет Шік (Ahmet Şık), також поранений у перший день протистояння, виписався з лікарні з накладеними швами. Інформація, яку подає Комітетет захисту журналістів, засвідчує: в умовах гострого конфлікту репортери опинилися між двома вогнями.

На площі Таксим у Стамбулі невдоволені демонстранти побили устаткування знімальної групи проурядового CNN Türk у той час, як журналісти каналу записували інтерв’ю. Самі репортери при цьому не постраждали. Редактор вечірніх новин CNN Türk Алі Гювен (Ali Güven) розповів CPJ, що у зв’язку з цими подіями його оператори бояться з’являтися у парку Gezi Park, де починалися буремні події. «Це цілком зрозуміло, – відзначив Гювен. – Такою була реакція на висвітлення подій ЗМІ». «Але медіа відкоригували свою позицію», – додав він.

Віце-президент Турецького національного комітету Міжнародного інституту преси (IPI) Емре Кізілкая (Emre Kizilkaya) заявив: учасників акцій протесту «розлютило» те, що деякі медіа, передусім NTV і CNN Türk, замовчували факти масових демонстрацій, які відбулися у десятках міст. Причини подібного блекауту не відомі – на запитання , чи був причиною цієї цензури відданий Ердоганом наказ, чи це була викликана страхом самоцензура, відповіді поки що немає, додав Кізілкая.

Тим часом, відзначив Емре Кізілкая, міжнародні ЗМІ – CNN International, Al Jazeera і BBC – вели репортажі з площі Таксим наживо.

«Репортери без кордонів» (RSF) звертають увагу на те, що в деяких стамбульський районах на кілька годин було відключено доступ до інтернету, а сайти ЗМІ зазнавали хакерських атак. Крім цього, спостерігалися збої мобільного зв’язку. Причини цього поки що не відомі.

Акції протесту в парку Gezi Park на стамбульській площі Таксим розпочалися наприкінці минулого тижня – учасники мітингів виступали проти будівництва тут торгового центру. Згодом демонстрації переросли в антиурядові протести – відставки уряду вимагали, зокрема учасники мітингів у Анкарі. Поліція розганяла демонстрантів, використовуючи сльозогінний газ і водомети. Про те, що серед постраждалих опинилися їхні журналісти заявляли авторитетні світові ЗМІ, зокрема, інформагентство Reuters. Про атаки з боку поліції і демонстрантів на турецьких журналістів повідомляли представники Комітету захисту журналістів.

Рокритикувала дії турецької поліції і представник Держдепартаменту США Джен Псакі (Jen Psaki). Представники хакерської групи Anonymous на знак солідарності з демонстрантами зламали сайти турецьких урядових установ і деяких місцевих ЗМІ.

Міністр внутрішніх справ Туреччини Муаммер Гулер (Muammer Guler) визнав, що хвиля демонстрацій прокотилася у 67 з 81 турецьких провінцій. За даними CNN, під час протестів за останні два дні постраждали більше трьох тисяч осіб, двоє з яких загинули.

На початку травня 2013 року на площі Таксим відбувалися демонстрації, учасники яких зібралися вшанувати пам’ять молодих революціонерів, страчених тут у 1972 році. Тоді міжнародні медіаорганізації також повідомляли про те, що внаслідок надмірного застосування сили поліцією постраждали журналісти.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
©Sedat Sune, EPA.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду