НАМ ініціювала боротьбу з піратством типу card sharing

00:00,
8 Липня 2013
2269

НАМ ініціювала боротьбу з піратством типу card sharing

00:00,
8 Липня 2013
2269
НАМ ініціювала боротьбу з піратством типу card sharing
Незалежна асоціація телерадіомовників запропонувала створити в рамках Міжвідомчої робочої групи окрему підгрупу, яка б вивчила питання захисту прав власності на аудіовізуальний контент. Ініціатива була підтримана на черговому засіданні МРГ.

Ініціативу Незалежної асоціації телерадіомовників (НАМ) підтримали на черговому засіданні Міжвідомчої робочої групи (МРГ) з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів «Відкрита розмова» 8 липня. В першу чергу йдеться про боротьбу з таким видом піратства як card sharing.

Card sharing – це отримання кінцевим споживачем нелегального доступу до кодованих каналів платного ТБ за допомогою спеціального програмного забезпечення в його обладнанні і незаконного поширення ключів доступу в інтернеті.

«Ми розуміємо складність питання піратства,  відзначила Катерина Мясникова, виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників. – Боротьба з піратством потребує об’єднання зусиль індустрії та правоохоронних органів». Мясникова запропонувала створити в рамках МРГ окрему підгрупу, яка б детально вивчила це питання і виробила необхідні рекомендації. 

Петро Кононов, представник Viasat, наголосив на тому, що продукт, який пропонують пірати, дуже дешевий. «Тобто це фактично демпінг. А це негативно впливає на індустрію платного телебачення»,  сказав він.

За словами Кононова, card sharing в Україні використовують приблизно 500 тис. домогосподарств. Найбільш поширений злам російської платформи НТВ+, яка пропонує більше 150 каналів. Цінова пропозиція card sharing – в межа $1-8, в залежності від кількості каналів. Ринкова ціна відповідних легальних пропозицій – від $4 до більше ніж $100 на місяць. Таким чином, стверджує Петро Кононов, якщо середня сплата за використання card sharing складає $4 на місяць, то загальна сума платежів на рік складає $24 млн. Несплачений ПДВ при цьому становитиме $5 млн (або 40 млн грн) на рік. 

«Боротьба з card sharing – дуже складна річ, оскільки вона пов’язана з технологічними рішеннями. Ми звертаємося до МРГ, бо розуміємо, що без співпраці індустрії та правоохоронних органів цю проблему не вирішити», – відзначив Петро Кононов.

Учасники «Відкритої розмови» дійшли згоди у необхідності створити цю робочу підгрупу в межах робочої групи щодо сприятливого інвестиційного клімату, розвитку телерадіомовлення та індустрії преси в Україні, яку очолює голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України Олександр Курдінович.

До роботи цієї підгрупи долучаться і правоохоронці. Заступник начальника Управління зв’язків з громадськістю МВС України Сергій Бурлаков зауважив, що до обговорення цього питання необхідно залучати також об’єднання правовласників. «Основна умова настання кримінальної відповідальності за 176 статтею – це матеріальна шкода у значному розмірі. Виникає багато питань як розраховується ця шкода»,  сказав Бурлаков. 

Бурлаков додав, що до цієї роботи буде долучено управління боротьби з кіберзлочинністю МВС. Також вирішено долучити до роботи підгрупи фахівців з Міністерства освіти і науки України з питань захисту інтелектуальної власності.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: Pakistani Forum.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду