Сноуден зможе пересуватися територією Росії зі спецсвідоцтвом

00:00,
16 Липня 2013
1332

Сноуден зможе пересуватися територією Росії зі спецсвідоцтвом

00:00,
16 Липня 2013
1332
Сноуден зможе пересуватися територією Росії зі спецсвідоцтвом
Едвард Сноуден зможе вільно пересуватися територією Росії під час розгляду його клопотання про надання статусу біженця, для цього йому видадуть спеціальне свідоцтво. Про це повідомляє агентство РІА «Новости» з посиланням на джерела в правоохоронних органах.

Якщо Едвард Сноуден все ж таки подасть до російської Федеральної міграційної служби (ФМС) клопотання про отримання статусу біженця, цю заяву будуть розглядати, незважаючи на відсутність у інформатора документів. Паспорт екс-співробітника американських спецслужб був анульований владою США.

Попередній розгляд клопотання, розповів співрозмовник агентства, триває до п’яти днів, розгляд по суті справи – до трьох місяців. В окремих випадках ФМС може дозволити розгляд клопотання протягом додаткових трьох місяців. «Якщо ухвалено рішення про розгляд клопотання по суті справи, заявнику видається свідоцтво про це. Воно є документом-посвідченням особи заявника, і дає йому право на перебування на території РФ протягом всього періоду розгляду», – пояснив він.

У випадку відмови в наданні політичного притулку, Сноуден матиме можливість оскаржити це рішення. Скарга може розглядатися судами трьох інстанцій, при цьому на період розгляду скарги заявника не можуть вислати з країни.

Під час зустрічі з правозахисниками 12 липня Едвард Сноуден повідомив про своє рішення просити тимчасовий політичний притулок в Росії. Однак, за даними ФМС станом на понеділок, 15 липня, звернень від нього поки що не надходило. Колишній співробітник американських спецслужб все ще залишається у готелі аеропорту «Шереметьево».

Сноуден перебуває в транзитній зоні «Шереметьево» з 23 червня. Влада США пред’явила інформатору звинувачення у розголошенні секретної інформації після того, як він розповів журналістам про програму стеження за інтернет-користувачами PRISM, а також отримання спецслужбами США даних про дзвінки користувачів стільникового оператора Verizon.

Сноуден звертався з проханням про політичний притулок до урядів мінімум 21 країни, однак більшість з них відповіли йому відмовою. Надати притулок інформатору погодилася Венесуела, але вилетіти туди, не маючи проїзних документів, для Сноудена проблематично. Журналіст британської Guardian Гленн Грінвальд (Glenn Greenwald) розповів агентству Associated Press, що Сноуден зберіг копії документів, в яких детально описуються схеми роботи американських спецслужб.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: Reagan Plus Cats.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду