«Репортери без кордонів» закликають М’янму розслідувати злочини екс-уряду проти ЗМІ

00:00,
18 Липня 2013
1327

«Репортери без кордонів» закликають М’янму розслідувати злочини екс-уряду проти ЗМІ

00:00,
18 Липня 2013
1327
«Репортери без кордонів» закликають М’янму розслідувати злочини екс-уряду проти ЗМІ
Гендиректор «Репортерів без кордонів» (RSF) Крістоф Делуар звернувся до президента М’янми Тейна Сейна із закликом розслідувати злочини колишнього військового уряду проти журналістів. Лист Делуара публікується на сайті RSF.

В листі, оприлюдненому у зв’язку з візитом Тейна Сейна (Thein Sein) до Франції, Крістоф Делуар (Christophe Deloire) запропонував створити слідчу комісію з боротьби із безкарністю за злочини, вчинені військовим режимом проти журналістів, блогерів та інтернет-активістів з 1962 року.

Ув’язнений в 1990 році кореспондент японської газети Asahi Shimbun Не Він (Ne Win) помер в тюремній лікарні в 1991-му від цирозу печінки. М’янманські військові звинувачували його у прихильності до опозиції, однак офіційно звинувачення проти репортера не висувалися, і судовий процес не відбувався, пише Делуар.

Генеральний секретар RSF нагадує й про інші факти антигуманного ставлення до журналістів. Так, в 1991 році у в’язниці помер карикатурист Ба Тау (Ba Taw), влада заявила, що причиною смерті став серцевий напад. У серпні 1998 року за гратами помер редактор щоденної газети Botahtaung Сау Він (Saw Win), його смерть також пояснювалася серцевим нападом.

У 1999-му в слідчому ізоляторі розвідувального управління помер фотокор урядової газети Kyemon Тар Він (Thar Win). Незадовго до його арешту видання опублікувало фотографію одного з впливових діячів м’янмарського режиму генерала Кіна Ньюнта (Khin Nyunt) – поруч з матеріалом із заголовком «Найбільший шахрай у світі». Представники влади стверджували, що причиною смерті Тар Віна став цироз печінки.

В 2003 році фотокореспондента Тіна Маунга О (Tin Maung Oo) жорстоко побили найманці режиму, коли він знімав напад на лідера опозиції Аун Сан Су Чжі (Aung San Suu Ky). Журналіст помер на місці. У 2007 році репортера Agence France-Presse Кендзі Нагаї (Kenji Nagai) застрелив м’янмарський військовий, коли Нагаї знімав демонстрацію на вулицях Рангуна. На відзнятому журналістами з М’янми відео, котре згодом показали японські ЗМІ, видно, як солдат забирає камеру Sony з тіла мертвого Кендзі Нагаї. Родина вбитого журналіста, пише Крістоф Делуар, все ще чекає правосуддя.

М’янма відкрила нову сторінку своєї історії – однак процес демократизації не буде завершено без офіційних зусиль, спрямованих на здійснення правосуддя у справах злочинів військового режиму, підкреслює генеральний секретар «Репортерів без кордонів». Медіаорганізація закликає розслідувати обставини загибелі журналістів, а також арештів, тортур, насильства і сотень вироків, котрі виносили суди за наказом військових.

«Розслідувавши ці вбивства і притягнувши винуватців до відповідальності, ви зробите історичний крок на шляху до національного примирення і забезпечення всіх прав людини у М’янмі», – наголосив Делуар у зверненні до Тейна Сейна.

Жорсткий контроль над діяльністю ЗМІ існував у М’янмі протягом тривалого періоду, проте з відходом у 2011 році від влади військових чимало обмежень почали пом’якшуватися.

Наприкінці липня 2012 року було оголошено про лібералізацію стосунків влади М’янми зі ЗМІ – представники Міністерства інформації країни заявили, що журналістам, котрі  пишуть на політичні і релігійні теми, більше не потрібно буде подавати свої матеріали державним цензорам перед публікацією.

До цього, у березні 2012-го, міністр інформації М’янми Чжо Сан оголосив про звільнення від цензури 173 газет і тижневиків, а також 124 щомісячних журналів  однак тоді реформа стосувалася видань, котрі висвітлювали питання культури, спорту, кіно, моди, літератури, науки і техніки.

Продовжуючи лібералізаційний курс, наприкінці грудня 2012 року влада М’янми дозволила видавати приватні газети, що було неможливо зробити протягом десятиліть.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: Bloomberg.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду