В Туреччині за звинуваченням в антидержавній змові засуджено 23 журналістів

00:00,
7 Серпня 2013
1395

В Туреччині за звинуваченням в антидержавній змові засуджено 23 журналістів

00:00,
7 Серпня 2013
1395
В Туреччині за звинуваченням в антидержавній змові засуджено 23 журналістів
Спеціальний суд у Сіліврійській в’язниці виніс вироки журналістам за звинуваченням в причетності до таємної змови з ультранаціоналістичною організацією Ergenekon, котра готувалася здійснити державний переворот. Про це 6 серпня повідомляє Міжнародний інститут преси (IPI).

Журналісти засуджені до ув’язнення терміномі від п’яти років до довічного. IPI наводить повний перелік 23 засуджених із термінами винесених їм вироків.

Серед засуджених працівників ЗМІ – колишній журналіст і лідер партії Yeni Party Тункай Йозкан (Tuncay Özkan). Його засудили до довічного тюремного ув’язнення. Через обтяжуючі вину обставини Йозкан відбуватиме вирок в одиночній камері з прогулянками на свіжому повітрі тривалістю лише одну годину на день.

Засуджено також і письменника та науковця Ялчина Кючюка (Yalcin Kucuk), йому винесено вердикт 22 роки і 6 місяців тюремного ув’язнення. Куджуку загрожує ще один судовий процес – у справі видання OdaTV, котре жорстоко критикувало турецьку владу за «настирливі пошуки учасників змови і заколоту».

На лаві підсудних в цій справі опинився також Недім Шенер (Nedim Şener), журналіст, відзначений нагородою Міжнародного інституту преси World Press Freedom Hero.

За даними «Комітету захисту журналістів» (CPJ), в 2012 році за кількістю ув’язнених журналістів Туреччина посіла перше місце серед всіх країн світу.

Виконавчий директор IPI Елісон Бетел Маккензі (Alison Bethel McKenzie) охарактеризувала останні вердикти турецьким журналістам як «наочний прояв екстремізму, до якого призвело нечітке антитерористичне і кримінальне законодавство». Маккензі також закликала звільнити засуджених в рамках справи Ergenekon на час розгляду апеляцій.

Крім цього, Маккензі звинуватила віце-прем’єр-міністра Туреччини Булента Аринджа (Bulent Arinc) в порушенні публічно даних обіцянок. В 2012 році під час зустрічі з делегацією IPI Ариндж обіцяв, що новий законодавчий пакет торкнеться в тому числі питань свободи слова, завдяки чому частина журналістів вийдуть з тюрем, нагадала Маккензі. Однак, в кінцевому підсумку, в цьому питанні вдалося досягнути лише «незначого прогресу», додала виконавчий директор IPI.

Маккензі закликала турецький уряд провести законодавчу реформу, в рамках якої критичне висвітлення подій в країні буде відділене від тероризму , а в конституції країни будуть закріплені нові гарантії свободи слова, котрі відповідали б Європейській конвенції з прав людини.

В гучному турецькому процесі на лаві підсудних опинилися 275 осіб, розгляд справи тривав 5 років. Вони звинувачуються в спробі вчинити у 2003 році державний переворот і скинути прем’єр-міністра Реджепа Тайїпа Ердогана (Recep Tayyip Erdogan). Колишній начальник генштабу турецької армії генерал Ількер Башбуг і десятки відомих діячів засуджені на довічне ув’язнення. З 275 звинувачених виправдані лише 21.

Таємну організацію Ergenekon, яка підтримує ідею світського, а не ісламського суспільства, суд визнав терористичною. Провідну роль в Ergenekon відігравали військові, котрі протистоять очолюваній Ердоганом ісламістській Партії справедливості і розвитку (Adalet ve Kalkınma Partisi, AKP). Багатьма ЗМІ і міжнародними організаціями судовий процес був розцінений як «полювання на відьом». 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: The National Turk.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду