Вчителі  шкіл відвідали телецентр «1+1 медіа» в рамках Літньої Школи з медіаосвіти

Вчителі шкіл відвідали телецентр «1+1 медіа» в рамках Літньої Школи з медіаосвіти

00:00,
14 Серпня 2013
2881

Вчителі шкіл відвідали телецентр «1+1 медіа» в рамках Літньої Школи з медіаосвіти

00:00,
14 Серпня 2013
2881
Вчителі  шкіл відвідали телецентр «1+1 медіа» в рамках Літньої Школи з медіаосвіти
Вчителі  шкіл відвідали телецентр «1+1 медіа» в рамках Літньої Школи з медіаосвіти
Автори:
Для 16 медіапедагогів середніх загальноосвітніх шкіл була проведена екскурсія телецентром.

З учителями спілкувалась шеф-редактор «ТСН» Тетяна Пушнова та  інші співробітники "1+1 медіа".  Головною метою  екскурсії було ознайомлення з технологіями виробництва теленовин.

Візит на телеканал запланований у програмі Літньої Школи з медіаосвіти,  що проходила 9-13 серпня на базі відпочину «Зазим’я».  Організатором заходу є Академія Української Преси за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у партнерстві з Інститутом інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки України.

У Літній Школі взяли участь педагоги з різних областей України (Харківської, Полтавської Луганської, Запорізької, Дніпропетровської, Чернігівської, Миколаївської та ін.) і АР Крим.   Переважно це викладачі тих середніх шкіл, що беруть участь у всеукраїнському експерименті із впровадження медіаосвіти у навчально-виховний процесс (експеримент розпочався 2011 року). Учасники вже викладають чи будуть викладати у 2013/14 році предмет «Медіакультура» для старшокласників.

Під час школи відбулась низка лекцій та практикумів від експертів. Зокрема, про ефекти та впливи мас-медіа і теорію масової комунікації розповідав Валерій Іванов, президент АУП. Любов Найдьонова, заступник директора з наукової роботи Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, говорила з учасниками про вікові особливості впливу медіа на дітей, а також про соціально-психологічну модель медіаосвтіи в Україні.

Так, пані Найдьонова зазначила, хоча й пізно починати повноцінне медіавиховання з 10 класу, але є цілі, яких реально досягти: по-перше, це виховання критичного мислення у дітей і створення майданчика для комунікації і обговорення медіапродукції. По-друге, фактично, зараз медіапедагоги  можуть звертатись до учнів як до майбутніх батьків. «Діти не будуть медіаграмотними, поки не прийде нове покоління батьків, на яке ми зараз можемо впливати», - зауважила Любов Найдьонова.

Також учасники прослухали лекції про рекламні стратегії і вплив реклами від Тетяни Ковтун, викладача  Інституту журналістики КНУ ім. Т. Шевченка; про маніпуляції у медіа розповідав Андрій Кулаков (МГО «Інтерньюз-Україна»); про вплив інтернету на майбутні покоління Андрій Маштаков, експерт з нових медіа; медіатренер Олег Хоменок –розповідав про медіа як бізнес та типологію ЗМІ.

Практикуми з кіноосвіти і аналізу мови екранних мистецтв проводила Оксана Волошенюк, виконавчий директор АУП. Як створити шкільну газету, учасникам розповів Сергій Чернявський, а про критичне мислення у фотомистецтві говорила Вікторія Мироненко з Photocult.

Під час школи учасники ділись своїм досвідом та напрацюваннями (адже чимало вчителів та психологів були керівниками  гуртків чи факультативів  з медіаграмотності ще до початку експерименту) і демонстрували  відеороботи учнів. 

Учасникам було презентоване нове видання Академії Української Преси:  «Практична медіаосвіта:  авторські уроки». Це збірка уроків, авторами якої є медіапедагоги-практики та науковці. У книжці викладені уроки з різних  напрямів медіаосвіти: інтернет-грамотність, аналіз медіатекстів і запобігання маніпуляціям, кіноосвіта  та кінограмотність. 

   

З 14 по 19 серпня пройде  друга школа - для викладачів вищих навчальних педагогічних закладів, що відбудеться за підтримки Програми "У-медіа".  Метою Школи є підготовка викладачів до впровадження в систему вищої освіти навчального предмету «Основи медіаграмотності».

Нагадаємо, що з 2010 року діє «Концепція впровадження медіаосвіти в Україні».  Головна ідея концепції – сприяння становленню ефективної системи медіаосвіти в Україні, яка б забезпечила загальну підготовку дітей та молоді до безпечної та ефективної взаємодії із сучасною медіасистемою. Задля втілення у життя ідеї медіаосвіти Академія української преси спільно з партнерами реалізує низку проектів – наприклад, видано перший підручник на цю тему «Медіаосвіта та медіаграмотність»,  а також останніми роками проводяться Літні та зимові школи для вчителів і викладачів.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото надані організаторами
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду