АНБ виплачувало інтернет-компаніям багатомільйонні компенсації

00:00,
27 Серпня 2013
1184

АНБ виплачувало інтернет-компаніям багатомільйонні компенсації

00:00,
27 Серпня 2013
1184
АНБ виплачувало інтернет-компаніям багатомільйонні компенсації
АНБ довелося виплатити компенсації Google, Yahoo!, Microsoft і Facebook за пов’язані з наданням доступу до інформації витрати. Це сталося після того, як в жовтні 2011 року суд визнав деякі дії розвідвідомства такими, що порушили Четверту поправку до Конституції США. Про це 23 серпня пише газета Guardian.

Ці надані Едвардом Сноуденом (Edward Snowden) документи, відзначає видання, стали першим підтвердженням фінансових відносин між АНБ та інтернет-компаніями. Розмір «багатомільйонних» компенсацій, котрі відомство виплатило інтернет-корпораціям, не уточнюється.

Представник Yahoo! в бесіді з Guardian відзначив, що американське законодавство «зобов’язує уряд США компенсувати провайдерам витрати на законодавчо необхідні процедури». У відповідності до цього законодавства, Yahoo! вимагала компенсацію від американського уряду. Представник Facebook відзначив, що соціальна мережа не отримувала компенсацій, а Google і Microsoft не надали з цього питання конкретної відповіді.

Крім цього, газета The Independent повідомила 23 серпня про те, що британські спецслужби мають на Близькому Сході секретну базу, котра аналізує електронне листування, інтернет-трафік та інформацію про телефонні дзвінки в регіоні. Місцезнаходження бази не розкривається.

Отримані дані направляються до британського Центру урядового зв’язку (Government Communications Headquarters, GCHQ), котрий ділиться інформацією з американським АНБ. Влада Великобиратанії стверджує, що база є ключовим елементом в боротьбі з тероризмом і що отримана інформація дозволяє попередити теракти.

Пояснюючи відмову повідомити точне місцезнаходження бази та іншу детальну інформацію, в The Independent нагадали про конфлікт між британською владою і газетою Guardian. Також редакція The Independent нагадала, що колеги з Guardian погодилися не публікувати інформацію, котра може зашкодити національним інтересам Великобританії.

Крім цього, газета «Коммерсантъ» з’ясувала деякі нові обставини справи Сноудена. Посилаючись на власні джерела, видання 26 серпня повідомляє, що Сноуден контактував з диппредставниками РФ ще до того, як сів в літак «Аэрофлота» «Гонконг-Москва» і навіть відзначив у російському консульстві в Гонконзі свій 30-й день народження.

Змінити ж свої плани вирушити далі в одну з країн Латинської Америки (Еквадор або Болівія) через Гавану інформатор був змушений тому, що Куба під тиском США погрожувала заборонити літаку посадку, якщо на його борту буде Сноуден. Пізніше російський президент Володимир Путін відзначив, що США «по суті заблокували подальший переліт Сноудена», оскільки «налякали країни», через які він міг прибути до Латинської Америки.

В США екс-співробітник ЦРУ і АНБ Едвард Сноуден звинувачується в шпигунстві і розкритті секретних даних, після того як він розповів журналістам про глобальну програму стеження PRISM. З 23 червня інформатор перебував в транзитній зоні російського аеропорту «Шереметьево». На початку серпня Сноуден отримав в Росії тимчасовий притулок на рік, і залишив зону аеропорту.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: Indian Express.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду