Про що мовчали новини у серпні-2013

Про що мовчали новини у серпні-2013

13 Вересня 2013
1965

Про що мовчали новини у серпні-2013

1965
Узагальнений моніторинг за серпень 2013 року матеріалів суспільно-політичної тематики з ознаками замовності (або цензури) в теленовинах, а також випадків замовчування важливої для суспільства інформації.
Про що мовчали новини у серпні-2013
Про що мовчали новини у серпні-2013

 

Описово проаналізовано новини за тиждень із 5 по 10 серпня.

Моніторинг за липень 2013-го дивіться тут.

1. Матеріали з порушеннями професійних стандартів, які можуть свідчити про ознаки замовності (цензури)

Загалом протягом звітного тижня серпня в підсумкових випусках щоденних новин досліджуваних телеканалів була така кількість матеріалів суспільно-політичної тематики з порушеннями професійних стандартів, які можуть свідчити про ознаки замовності (цензури):

Таблиця 1. Загальна кількість матеріалів з порушеннями проф.стандартів, які можуть свідчити про ознаки замовності (цензури):

На звітному тижні серпня загальна кількість таких матеріалів на більшості каналів була меншою, ніж у липні. Це може пояснюватися загальним зниженням суспільно-політичної активності. Показники каналів зменшилися пропорційно, хіба що на Новому каналі кількість таких матеріалів залишилася такою ж, як у липні.

Таблиця 2. Кількість матеріалів бізнесової тематики з ознаками замовності:

На звітному тижні серпня матеріалів бізнесової тематики з ознаками замовлення було небагато. На каналі ICTV в окремому сюжеті рекламувалася нова книжка письменника П.Санаєва, що надійшла до продажу. На каналі «Україна» був матеріал про введення нової технології очищення металу на комбінаті «Запоріжсталь», що належить холдингу Ахметова. На Першому каналі, «1+1», «Інтері», Новому каналі і ТВі 7 серпня в ефір вийшли матеріали про те, що громадська організація «Народний контроль» упіймала на великій кількості прострочених харчів «один з великих гіпермаркетів» на Оболоні. З одного боку, замовчання перерахованими каналами ключової обставини – назви гіпермаркета – може свідчити про те, що телеканали побоялися судових позовів. Але з іншого боку, також може бути ознакою комерційної замовності. Адже теленовини повинні подавати глядачу якісну та повну інформацію. А замовчання назви проблемного гіпермаркету - однозначно  на користь цього магазину та на шкоду глядачам.

Таблиця 3.1. Кількість матеріалів з порушеннями по основних лініях: позитивні або нейтральні, без балансу думок, матеріали про ВЛАДУ:

Таблиця 3.2. Кількість матеріалів з порушеннями по основних лініях: негативні, без балансу думок, матеріали про ОПОЗИЦІЮ:

 ПРИМІТКА: Сума цифр необов’язково збігатиметься з загальними показниками (таблиця 1), оскільки є матеріали, де водночас розвиваються обидві лінії.

У матеріалах з порушеннями стандартів, що можуть свідчити про ознаки замовності (цензури) канали порушують наступні стандарти:

Таблиця 4.1. Порушення стандарту БАЛАНСУ ДУМОК:

 Таблиця 4.2. Порушення стандарту ПОВНОТИ інформації:

 

Таблиця 4.3. Порушення стандарту ВІДОКРЕМЛЕННЯ ФАКТІВ ВІД ДУМОК:

Таблиця 4.4. Порушення стандарту ДОСТОВІРНОСТІ подачі інформації:



Таблиця 4.5. Порушення стандарту ТОЧНОСТІ подачі інформації:

Головною темою звітного тижня серпня були аварія на «Стиролі», де більшість каналів впродовж всього тижня навіть не намагалися вдаватися до незалежних експертних оцінок кількох важливих у темі факторів, зокрема щодо можливості цілком імовірної причини аварії – зношеність обладнання на підприємстві, щодо оцінки достатності й надійності засобів захисту людей на підприємстві і щодо імовірної шкоди, яку могла завдати аварія навколишньому середовищу і жителям Горлівки. Натомість більшість каналів йшла услід за офіційними заявами власника підприємства Фірташа, прокуратури і держекоінспекції, наголошуючи на тому, як швидко було ліквідовано аварію, на «локальності» аварії, а отже, її нешкідливості для міста і оточуючого середовища тощо.

Ще одна тема цього тижня, якій канали приділили значну увагу, - це втеча з-під домашнього арешту екс-ректора Ірпінського податкового університету Мельника, звинуваченого у хабарництві. Частина каналів не озвучували ряд важливих аспектів теми, таких, як можлива ненадійність браслету стеження, на які свого часу МВС витратило значні гроші, і можливої причетності до втечі правоохоронців, які мали б відстежувати пересування Мельника.

8 серпня ряд каналів, зокрема Перший канал, «Інтер», СТБ, 5-й канал та «Україна», незбалансовано і неповно подають інформацію про часткове відкриття тунелю на Поштовій площі в Києві. При цьому на Першому каналі і ICTV озвучується (без слова у відповідь) суто політична заява прем’єра про те, що у затягуванні строків здачі тунелю винна опозиція, яка блокує роботу Київради.

9 серпня незбалансовано (або з формальною імітацією балансу) і неповно подають тему рішення апеляційного суду щодо легітимності Київради Перший канал, «Інтер», 5-й канал, «Україна» і ТВі. І тут лише 5-й канал згадує про намір «Батьківщини» оскаржити це судове рішення.

Того ж таки дня СТБ, Новий канал, ICTV і «Україна» подають матеріали про ювілей Кучми, в яких за рахунок тенденційного підбору фактів і думок політиків та політологів дають однозначно позитивну оцінку Кучмі як політику і результатам його двох президентських каденцій. Не згадуючи при цьому ні про «касетний скандал», ні про жорстке протистояння Кучми парламенту в момент ухвалення першої української Конституції тощо.

Загалом же на початку серпня суспільно-політична активність була значно нижчою за інші місяці року, чим можна пояснити невисокі загалом показники кількості матеріалів з порушеннями стандартів, що можуть свідчити про ознаки замовності (цензури). Тому переважно – це були традиційні короткі форми про події «паркетного» характеру (заяви і пересування високопосадовців), що зазвичай подаються каналами без дотримання стандартів балансу думок і повноти, часто – з порушенням стандарту відокремлення фактів від думок (тобто з оцінковою лексикою або висновками журналістів) і подеколи – з порушенням стандарту достовірності інформації.

Йдеться про повідомлення на такі теми, як:

Янукович доручив підняти знайдений на дні Чорного моря підводний човен «Щука» (5 серпня) на Першому каналі, «1+1» і «Інтері».

Янукович доручив розібратися з утилізаційним збором (5 серпня) на «Інтері» і ICTV.

Арбузов побував у Центрі серця (5 серпня) на Першому каналі, «Інтері», Новому каналі і ICTV.

Азарова непокоїть зростання цін на послуги ЖКГ (5 серпня) на «Інтері» та «Україні».

Янукович поговорив телефоном з президентом Європарламенту (7 серпня) на Першому каналі, ICTV та 5-му каналі тощо.

2. Замовчання каналами суспільно важливої інформації у серпні 2013:

На звітному тижні серпня телеканалами не оприлюднювалися такі теми, факти і думки, озвучення яких було б невигідним для влади (дані за серпень – тиждень з 5 по 10 серпня, за липень – тиждень з 1 по 6 липня, за червень – тиждень з 3 по 8 червня, за травень – тиждень з 20 по 25травня, за квітень – тиждень з 1 по 6 квітня, за березень – тиждень з 4 по 9 березня).

Таблиця 5. Загальна кількість замовчань важливих тем, думок, фактів або бекграундів: 

Таблиця 6. Кількість замовчань каналами інформації про різноманітні акції протесту різних політичних сил і окремих груп населення, про судові заборони таких акцій, а також про дії правоохоронців з блокування таких акцій і кримінального переслідування їх учасників:

Таблиця 7. Кількість замовчань каналами інформації, пов’язаної з наступами на свободу слова:

 Жодний з каналів не повідомляв про такі події цієї тематики:

Нардеп Шевченко вважає, що знищенням чернівецького телеканалу ТВА влада намагається тиснути на «батьківщинівця» Пишного (7 серпня)

Нардеп Шевченко: знищення каналу ТВА – не господарський конфлікт, а конфлікт між журналістами і владою, яка не звикла чути правду про себе (7 серпня)

28 депутатів Буковини звернулися з відкритим листом до Нацради, вимагаючи відновлення мовлення ТВА (10 серпня)

Суд відмовив руху «Чесно» у позові до апарату ВР щодо ненадання декларацій лідерів парламентських фракцій (9 серпня)

Таблиця 8. Кількість замовчань каналами інформації, пов’язаної зі зниженням різних складових добробуту населення або окремих його груп:

 

З подібних тем жодний канал не повідомляв про таке:

У Севастополі вартість проїзду в міському транспорті зросла в півтора рази (8 серпня)

Таблиця 9. Кількість замовчань каналами інформації, пов’язаної з наступами влади на бізнеси або рейдерства, які підтримуються владою:

 

З подібних тем жодний канал не повідомляв про таке:

Українські винороби прогнозують падіння виробництва через припинення держпідтримки галузі (5 серпня)

Виробництво автівок в Україні в липні скоротилася майже на чверть (9 серпня)

Таблиця 10. Кількість замовчань каналами інформації, пов’язаної з публічними заявами і діями опозиції:

Жодний канал не повідомляв про наступні заяви і дії опозиції:

Сім’я Тимошенко не проситиме Януковича про її помилування – тітка екс-прем’єра (5 серпня)

«УДАР»: Мінюст систематично перешкоджає реєстрації змін у керівних органах наших парторганізацій (5 серпня)

«УДАР» відкрив у Донецьку «Музей обіцянок Януковича» (6 серпня)

Фракція «БЮТ-Батьківщина» бойкотуватиме позачергове засідання Київради через її нелегітимність (6 серпня)

«УДАР»: влада зачищає Донбас від опозиційних лідерів кримінальним переслідуванням (6 серпня)

Томенко: президентські вибори без участі Тимошенко будуть нелегітимними з суспільної точки зору (7 серпня)

Опозиція внесла законопроект про вільний доступ громадян України на береги водойм (8 серпня)

«Батьківщина» вимагає від української влади жорсткої реакції на інцідент в Азовському морі – заява (8 серпня)

Опозиціонери внесли законопроект про заборону «Беркута» на мітингах (8 серпня)

Таблиця 11. Кількість замовчань каналами інформації, пов’язаної з конфліктними ситуаціями, спровокованими діями влади в гуманітарній сфері:

Жодний з каналів не повідомляв про таке:

В Луганську закрили останній український книжковий магазин (8 серпня)

Таблиця 12. Кількість замовчань каналами інформації, пов’язаної з конфліктними ситуаціями, спровокованими діями силових структур, а також вибіркового судового переслідування і жорстокого поводження, спрямованих проти представників опозиції та проти некриміналізованих представників населення, окремих людей, а також насильницьких дій проти опозиціонерів та активістів, пов’язаних з їхньою політичною чи громадською діяльністю:

Інші прикметні теми, замовчані всіма каналами:

Голова Комітету з закордонних справ Європарламенту закликав негайно звільнити Тимошенко (5 серпня)

Голова Комітету з закордонних справ Європарламенту обурений поведінкою своєї колеги, що вчинила провокацію проти Тимошенко (5 серпня)

Введення в дію закону про утилізаційний збір зашкодить економічним відносинам України з ЄС – представництво ЄС (5 серпня)

Кравчук назвав брехнею заяву Царьова про неконституційність угоди з ЄС (6 серпня)

КВУ вважає 22 грудня не кращою датою виборів у проблемних округах, побоюючись низької явки виборців через свята (7 серпня)

Золотовалютні резерви України в липні продовжували зменшуватися – на півмільярда доларів (7 серпня)

«Регіоналка» Лукаш спростувала заяву «регіонала» Царьова про невідповідність українському законодавству угоди з ЄС (7 серпня)

Кримське відділення Комітету виборців України заявляє про провокації влади проти організації (7 серпня)

В ДТП, вчиненому співробітником прокуратури в Одесі, одна людина загинула, одна поранена (10 серпня)

Моніторинг дотримання професійних стандартів у роботі інформаційних служб українських телеканалів здійснюється громадською організацією «Телекритика» за підтримки USAID, наданої через «Інтерньюз Нетворк». Метою моніторингу є підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності, дотримання журналістських стандартів та підвищення якості медійного продукту.

Об’єктом моніторингу є сюжети суспільно-політичної тематики у вечірніх (головних) випусках новин на «Інтері», ICTV, «1+1», СТБ, Новому каналі, Першому національному, 5-му каналі й ТРК «Україна». Період проведення моніторингу: 5–10 серпня.

Моніторинг є незалежною експертною оцінкою громадської організації «Телекритика». Всі висновки й точки зору, висловлені в усіх публікаціях моніторингу, можуть не збігатися з точкою зору USAID чи «Інтерньюз Нетворк». Методологію проведення моніторингу викладено тут. Матеріали проекту читайте в рубриці «Моніторинг» сайту MediaSapiens. У 2012 році методологія зазнала зміни, тепер моніторинг здійснюється протягом одного тижня щомісяця.

Примітка: за серпень – дані за тиждень з 5 по 10 серпня, за липень - дані за тиждень з 1 по 6 липня,  за червень – дані за тиждень з 3 по 8 червня, за травень – дані за тиждень з 20 по 26, за квітень – дані за тиждень з 1 по 6 квітня, за березень – дані за тиждень з 4 по 9 березня. 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: gazeta-ptk.org.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1965
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду