Ліберійський журналіст обрав ув’язнення замість вибачення перед високопосадовцем

00:00,
20 Вересня 2013
1097

Ліберійський журналіст обрав ув’язнення замість вибачення перед високопосадовцем

00:00,
20 Вересня 2013
1097
Ліберійський журналіст обрав ув’язнення замість вибачення перед високопосадовцем
Видавець ліберійської газети FrontPage Africa Родні Сіх (Rodney Sieh) знову опинився за ґратами, відмовившись   публічно вибачитися перед колишнім високопосадовцем за образу, повідомили «Репортери без кордонів». 

Він цього не робитиме, бо в основу його  статей було покладено матеріали офіційних доповідей   Генеральної комісії з аудиту, пояснили адвокати засудженого журналіста. Ця комісія є антикорупційним органом африканської країни.  

Сіх від самого початку був поставлений  позивачем перед вибором: грошове відшкодування за наклеп або публічне вибачення. Від другого він категорично  продовжує відмовлятися.

Родні Сіх звинувачував у газетних публікаціях колишнього міністра сільського господарства Кріса  Тоу (Chris Toe) у розкраданні державних коштів. У відповідь той звинуватив журналіста у «довільній» інтерпретації фактів.

Правничі інстанції Ліберії включно із Верховним  судом підтримали позов екс-міністра про сплату йому як потерпілій особі  $1,6 млн.  компенсації «за наклеп».

Не спроможний сплатити цю астрономічну  суму, Родні Сіх опинився  майже місяць тому [22 серпня]  за   ґратами. Там він тяжко захворів, і його  перевели до  меморіальної лікарні ім. Джона Ф.Кеннеді. Цього тижня Сіха  повернули   до  столичної центральної в’язниці  у Монровії. Згідно з вироком, він  перебуватиме там, доки не сплатить позивачеві грошову компенсацію  за моральні збитки.               

Родні Сіх – відомий  журналіст. Під час громадянської війни в Ліберії він працював фронтовим репортером The Monrovia Daily News. Перебуваючи у вимушеній  еміграції, здобув професійну освіту у США, співпрацював з низкою американських газет. Після повернення на батьківщину заснував сайт FrontPageAfrica.com, який  щомісяця мав 20 млн. відвідувачів, а згодом  -  найпопулярнішу в країні  газету   FrontPage Africa. Рішенням суду її  закрито.  

Ліберійську та міжнародну громадськість особливо обурює те,  що  влада переслідує ветерана журналістики у державі, президент якої Еллен Джонсон Серліф (Ellen Johnson Sirleaf) є лауреатом Нобелівської премії миру.

Колеги Родні Сіха створили сайт freerodney.org, на якому закликають його звільнити.  Окрім фото журналіста на сайті розміщені карикатури, які відображають реальний стан зі свободою слова в Ліберії. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Кадр з відео / FrontPage Africa
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду