У Сирії ісламісти викрали іспанського журналіста

У Сирії ісламісти викрали іспанського журналіста

00:00,
25 Вересня 2013
1427

У Сирії ісламісти викрали іспанського журналіста

00:00,
25 Вересня 2013
1427
У Сирії ісламісти викрали іспанського журналіста
У Сирії ісламісти викрали іспанського журналіста
Спеціального кореспондента газети El Periódico  de Catalunya  Марка Мархінедаса  (Marc Marginedas) викрали у Сирії  джіхадисти, повідомляє сайт газети.

Останній матеріал для публікації  Мархінедас надіслав до редакції  2 вересня.  У ньому він розповів про розчарування у лавах повстанців через віддалення перспективи нанесення  Сполученими Штатами  повітряних ударів, яка здавалася неминучою.

Востаннє іспанський журналіст  мав  контакт    з редакцією у Барселоні 4 вересня, уточнює elPeriódico.com.  Відтоді зв’язок з ним втрачено, і він опинився на становищі бранця. Джерела газети повідомили, що жодне угруповання повстанців не взяло на себе відповідальності за вчинений акт. Однак, стверджує видання, різні джерела свідчать, що  Мархінедаса разом з водієм перехопили джіхадисти поблизу  міста Хама. Відтоді з ним неможливо зв’язатися.

Директор із  зв’язків з громадськістю El Periódico  de Catalunya  Монсеррат Бальдома (Montserrat Baldoma) повідомила CNN телефоном з Барселони, що редакція вичекала певний час  перш, ніж оприлюднити звістку  про викрадення журналіста.  Натомість   докладалися зусилля, щоб звільнити Марка Мархіденаса.

Спецкор  EL Periódico  de Catalunya    прибув до Сирії 1 вересня через турецький кордон  у супроводі вояків «Вільної сирійської армії» (FSA).  Він мав інформувати  про  становище у країні у зв’язку з підготовкою до іноземного військового втручання і розслідувати застосування    хімічної зброї у серпні  в передмісті Дамаска.  Це була третя поїздка ветерана іспанської військової журналістики  до близькосхідної країни.


46-річний Марк Maрхінедас вивчав журналістику в університеті Наварри і в Амстердамському університеті   міжнародних відносин. Кар'єру розпочав  25 років тому кореспондентом в Алжирі. Працював також кореспондентом у Москві.  


Як спеціальний кореспондент висвітлював події у зонах військових конфліктів: в Іраку, Афганістані, Сирії та інших країнах. Maрхінедас – автор опублікованої минулого року книги  «Журналістика на полі бою» (Periodismo en el campo de batalla).

За даними «Репортерів без кордонів» (RSF), нині у Сирії ув’язнені, викрадені чи зникли безвісті 16 закордонних журналістів  і понад 60 сирійських репортерів і громадянських журналістів.

El Periodico.com повідомив, що минулого тижня джіхадист закликав в онлайні «захоплювати бранцями усіх журналістів», передусім іноземних,     обшукувати їхнє технічне обладнання та вилучати з нього знімки й повідомлення про джіхадистів. Під маскуванням репортерів, стверджував він, можуть приховуватися шпигуни.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: periodistadigital
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду