Барак Обама наказав припинити стеження за штаб-квартирою ООН

00:00,
30 Жовтня 2013
1132

Барак Обама наказав припинити стеження за штаб-квартирою ООН

00:00,
30 Жовтня 2013
1132
Барак Обама наказав припинити стеження за штаб-квартирою ООН
Автори:
Рішення було прийняте в рамках ревізії роботи американських спецслужб, викликаної шквалом жорсткої критики з боку європейських союзників США. Повідомляється, що припинено також стеження за лідерами союзних із США держав.  

Про припинення шпигування за ООН повідомляє агенція Reuters з посиланням на американського посадовця, ознайомленого із рішенням.

«Сполучені Штати не проводять електронного нагляду за штаб-квартирою ООН у Нью-Йорку», - сказав представник адміністрації президента на правах анонімності.

Він також додав, що рішення було прияйте протягом останніх кількох тижнів.

Незрозумілим залишається, чи Штати припинили моніторинг тільки дипломатів, акредитованих у ООН в Нью-Йорку, чи ще десь у світі.  

Не секрет, що штаб-квартира ООН та дипмісії членів організації, розташовані у Нью-Йорку, були об’єктами шпигунських програм як з боку США, їхніх союзників та опонентів, відзначає Reuters.

Даний наказ, очевидно, є одним із заходів програми ревізії роботи американських спецслужб, ініційованої Білим домом.

У вівторок, 29 жовтня, директор Агентства національної безпеки Кіт Александер (Keith Alexander) і Джеймс Клеппер (James Clapper) з Digital Network Information, DNI давали свідчення перед Комітетом з питань розвідки Палати представників (House Intelligence Committee) після того, як у Конгресі був представлений законопроект з обмеження програм стеження АНБ. Документ отримав значну підтримку у законодавчому органі США.

Підсумок слухань подає британська Guardian.

Так, представники американських служб розвідки заявили, що втрата розвідпотужностей може призвести до «катастрофічної» атаки на кшталт 11 вересня на США .

Клеппер не заперечив, що Штати здійснювали нагляд за іноземними лідерами.

Александер заявив, що повідомлення про те, що АНБ зібрала десятки мільйонів телефонних дзвінків у Франції є «повною брехнею». Він не прозвітував про збір великої кількості даних, здійснений АНБ. Але зауважив, що вищезгадані повідомлення містять помилкові дані «надані АНБ іноземними партнерами» для даних, що збирає Агентство.

Спікер Білого дому Джей Карні (Jay Carney) заявив, що президент уже запровадив певні зміни у роботі американських служб нагляду. Багато анонімних джерел з Білого дому повідомляють, що президент наказав припинити стеження з союзними лідерами.

Обговорення торкалися двох програм спецслужб, оприлюднених у американських та іноземних медіа, - збір телефонних дзвінків та нагляд за іноземними інтернет-юзерами. Обидві програми передбачають отримання дозволу від Суду у справах про нагляд за іноземними розвідками (Foreign Intelligence Surveillance Court, Fisa). Критики попереджають, що обидві програми збирають значну інформацію про американців.

Представники розвідки в принципі погодилися на розсекречення деяких рішень Fisa – як знак прозорості. Термін збору телефонних даних американців АНБ може бути зменшений із п’яти років до трьох.

Нагадаємо, що у неділю, 27 жовтня, газета Wall Street Journal повідомила, що Обама припинив програму стеження за німецьким канцлером Ангелою Меркель влітку цього року.

А 21 жовтня французька Le Monde вийшла із статтею про шпигування АНБ за громадянами Франції.

Усі публікації щодо викриття ґрунтуються на секретних документах, переданих журналістам колишнім співробітником АНБ Едвардом Сноуденом.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Обама в ООН. abcnews.go.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду