Журнал «Кореспондент» та сайт «Ліга» - лідери у дотриманні стандартів журналістики - ІМІ

00:00,
1 Листопада 2013
1522

Журнал «Кореспондент» та сайт «Ліга» - лідери у дотриманні стандартів журналістики - ІМІ

00:00,
1 Листопада 2013
1522
Журнал «Кореспондент» та сайт «Ліга» - лідери у дотриманні стандартів журналістики - ІМІ
Журнал «Кореспондент» та інтернет-видання «Ліга» лідирують у дотриманні професійних журналістських стандартів за результатами моніторингу 10-ти місяців 2013 р. Найгірші показники – у газети «Сегодня» і сайту «Обозреватель». Такі дані подає Інститут масової інформації.

Як показав моніторинг, рівень дотримання журналістських стандартів у другому півріччі 2013 року зріс у друкованих виданнях, але знизився в інтернет-виданнях.

У 2013 році рівень дотримання журналістських стандартів не опускався нижче 4,5 бали та не піднімався вище 5,5 балу як в друкованих, так і в інтернет-виданнях (максимальна оцінка — 6 балів).

За словами експертки ІМІ Олени Голуб, найчастіше порушуються стандарти повного представлення фактів та балансу думок. «Якщо в друкованих виданнях намагаються звертатись до експертної думки, то інтернет-видання цей стандарт практично ігнорують і експертів майже залучають», — зазначила Олена Голуб.

Загалом, у жовтні друковані видання отримали 4,96 бала, а інтернет – 5,17 бала з 6 можливих.

Серед друкованих медіа незаперечним лідером з дотримання журналістських стандартів став журнал «Кореспондент»: у жовтні він отримав 5,56 бали, а за підсумками 10 місяців - 5,65. Таким чином випередив свого найближчого суперника - журнал «Український тиждень» - на 0,6 балів.

Згідно з висновками експертів ІМI, обидва видання практично не порушують  стандарти точності, відокремлення фактів від коментарів та оперативності.

Найгірші показники серед друкованих видань у жовтні показала газета «Факти», що отримала 4,5 бали з 6 можливих. Найгірші показники дотримання професійних стандартів за десять місяців – у газети «Сегодня»: 4,62 бали станом на листопад 2013.

Серед інтернет-видань, найкращі показники у жовтні продемонстрували портали «Ліга» та Lb.ua, які одержали по 5,33 бали з 6 можливих. За підсумками десяти місяців 2013 року серед інтернет-видань лідирує «Ліга» із середнім балом 5,44.

Найгірші показники у жовтні має сайт «Обозреватель», що отримав 4,9 бали. Це пояснюється великою кількістю «джинси», додають в ІМІ і нагадують, що згідно моніторингу «джинси» «Обозреватель» вже кілька місяців є лідером з розміщення матеріалів з ознаками замовлення серед інтернет-видань, що підпадають під моніторинг. Сайт має найгірші результати і за підсумком десяти місяців 2013 року.

У  жовтні 2013 року Інститут масової інформації провів моніторинг шести загальнонаціональних друкованих видань («Комсомольская правда в Украине»,  «Факты», «Корреспондент», «Коментарі», «Сегодня» і «Український тиждень») та чотирьох інтернет-видань  («Ліга», «Обозреватель», «УНІАН» і Lb.ua) на предмет дотримання ними шести основних журналістських стандартів: баланс думок, оперативність, достовірність, відокремлення фактів від коментарів, точність, повнота представлених фактів. Експерти проаналізували 89 матеріалів у друкованих та 84 — в  інтернет-виданнях, що вийшли  у період з 7 до 13 жовтня 2013 р. Проект реалізовується за підтримки Інтерньюз Нетворк.

Графіки: Інститут масової інформації

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
imi.org.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду