Потрібно спрощувати процедуру вступу до профспілок та залучати студентів - президент Європейської федерації журналістів

00:00,
22 Листопада 2013
2019

Потрібно спрощувати процедуру вступу до профспілок та залучати студентів - президент Європейської федерації журналістів

00:00,
22 Листопада 2013
2019
Потрібно спрощувати процедуру вступу до профспілок та залучати студентів - президент Європейської федерації журналістів
Студенти  та молоді фахівці є найбільш цінними членами журналістських спілок,  вважає президент Європейської федерації журналістів  Могенс Бліхе-Б’єррегард

Питання організації журналістських профспілок і правил залучення членів обговорювали під час семінару  Європейської федерації журналістів, що пройшов у Києві. Вчора також відбулось офіційне приєднання НСЖУ та НМПУ до Європейської федерації.

Могенс Бліхе-Б’єррегард, президент ЄФЖ та президент Данської спілки журналістів, ділився досвідом організації спілки і давав поради, як можна покращити роботу органу саморегулювання. За його словами, у Данії членом спілки може стати кожен, хто має  «хоч якесь відношення до створення контенту», в тому числі фрілансери. Особлива увага приділяється молодим фахівцям та студентам. «Студенти – найбільш цінні члени ваших організацій, тому що вони наше майбутнє, - зазначив він. -  У Данії 16% з членів спілки – це студенти. Вони краще знають нові медіа, ніж ми з вами, тому не просто приймайте їх до організації, а прислухайтесь до них, питайте про потреби».

Крім того, Бліхе-Б’єррегард рекомендує максимально спростити процедуру вступу до спілки: «Не намагайтесь ускладнити цей процес, умови та форма мають бути зрозумілими та простими». Він наголосив, що з розвитком нових медіа та мультимедійних редакцій, постає питання, чи слід включати до членів спілок тих, хто працює з візуальним контентом – наприклад, інфографіків.

На конференції виступив представник Білоруської Асоціації журналістів Михайло Янчук, він зазначив:  однією з головних проблем членства в асоціації є те, що вступити туди можуть тільки офіційно працевлаштовані журналісти. Тобто  фрілансери такого права не мають, оскільки просто не вважаються журналістами. Він додав, що у Білорусії нові ЗМІ можуть створювати тільки ті журналісти, які мають 5 років досвіду: «Через це молоді фахівці та студенти не можуть реєструвати свої проекти».

Про український досвід у цьому питанні розповідав Юрій Луканов, голова НМПУ: «Якщо журналіст працює як фрілансер, то ми приймаємо його у профспілку і він користується всіма правами. Але виникає питання, як вчиняти з блогерами – адже якщо людина просто постить собі кішечок у блог, то вона впринципі теж блогер». На сьогодні, за словами пана Луканова, медіапрофспілка може приймати тих блогерів, які регулярно пишуть на певну тему, розвивають свій блог, мають стабільну аудиторію – траплялись випадки, коли такі блогери звертались у профспілку з проханням захистити їх права.      

Президент Європейської федерації журналістів зауважив, що профспілки повинні активно поширювати інформацію про свою діяльність – через інтернет-сайти, телебачення, мобільні телефони та роз’яснювати, у чому переваги членства. Серйозним питанням лишається обсяг грошових внесків: «Треба знайти золоту середину – щоб журналісти могли собі це дозволити, але в той же час розміри внесків мають бути достатніми, аби люди відчували присутність організації, щоб була можливість досягати змін». Він зауважив, що для різних членів Данської спілки внески різняться  – для студентів це 10 євро на місяць, для фрілансерів – 60 євро.

Могенс Бліхе-Б’єррегард зазначив, що найпоширеніша послуга, яку надає Данська спілка – це допомога в оформленні трудових договорів.

Про різницю між європейськими та українською спілкою говорив Олег Наливайко, голова НСЖУ: «У Європі усі колишні творчі спілки займаються лише профспілковою діяльністю – це щось подібне на нашу медіапрофспілку:  захист трудових прав, контракти, скорочення, стосунки з власниками. Творчі спілки залишились у країнах колишнього СРСР – у нас ширша діяльність:  робота з юнкорами, студентами, творчі конкурси. Хоча мій прогноз такий, що ми теж більше будемо йти у профспілкову діяльність, бо зараз все більше приділяємо уваги захисту журналістських прав».  

 Семінар відбувся в рамках триденної  Конференції з питань безпеки, свободи слова та розбудови сильних спілок та профспілок журналістів у Східноєвропейському регіоні, що проходить  21-23 листопада у Києві.

23-го листопада Національна спілка журналістів України та Незалежна медіапрофспілка України організують прес-конференцію, присвячену Всесвітньому дню боротьби проти безкарності та Марш проти безкарності, щоб згадати колег, які загинули, виконуючи свій професійний обов'язок.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: Twitter
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду