Україна потребує нових реформ у сфері свободи слова і роботи ЗМІ – Freedom House

00:00,
4 Грудня 2013
1432

Україна потребує нових реформ у сфері свободи слова і роботи ЗМІ – Freedom House

00:00,
4 Грудня 2013
1432
Україна потребує нових реформ у сфері свободи слова і роботи ЗМІ – Freedom House
Організація Freedom House оприлюднив звіт «Крок вперед, крок назад: оцінка стану свободи слова в Україні протягом її головування у ОБСЄ», в якому дала низьку оцінку владі щодо забезпечення свободи слова в Україні.

У висновках звіту йдеться, що зроблених кроків на покращення нормативно-правової бази, які сприяють свободі слова та роботі журналістів і ЗМІ, недостатньо і «необхідні додаткові реформи».

Україна визначена як «Частково вільна» у рейтингу «Свобода світу-2013 р.», «Частково вільна» у рейтингу «Свобода преси – 2013 р.» та «Вільна» у рейтингу «Свобода в Інтернеті – 2013 р.»

Більше того – останнім часом збільшилася кількість випадків на журналістів та медіа, відзначає організація. Але влада не докладає зусиль ні для захисту журналістів, ні для розслідування таких справ.  

«Під час головування України напади на журналістів, в тому числі на публічних заходах, і хакерські атаки на журналістів і активістів, збільшилися. Слабке розслідування цих атак сигналізує, що напади на журналістів та порушення їхніх прав не отримуватимуть належної реакції», - резюмує Freedom House.

Інший проблемний момент зі свободою слова в Україні – жорсткий контроль влади над значною частиною національних медіа «або шляхом прямого володіння державною, або через контроль по факту, або через цензуру редакторів, які не хочуть засмучувати уряд чи правлячу партію».

З необхідних Україні реформ у медіагалузі - приватизація, створення суспільного мовлення і прозорість медіавласності,  йдеться у звіті.

Freedom House також закликає українських працівників ЗМІ самотужки покращити стандарти журналістики шляхом підвищення якості новин, маркування реклами і серйозного ставлення до етичних норм.

Повністю звіт можна прочитати в додатку до новини.

Нагадаємо, що 5-6 грудня цього року у Києві відбудеться 20-те засідання Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ. 

Freedom House – незалежна неурядова організація, що підтримує поширення свободи у світі.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
freedomhouse.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду