Міжнародні журналістські організації критикують закриття агенції РИА «Новости» та радіостанції «Голос России»

00:00,
12 Грудня 2013
2069

Міжнародні журналістські організації критикують закриття агенції РИА «Новости» та радіостанції «Голос России»

00:00,
12 Грудня 2013
2069
Міжнародні журналістські організації критикують закриття агенції РИА «Новости» та радіостанції «Голос России»
Міжнародна федерація журналістів (IFJ) і Європейська федерація журналістів (EFJ) різко негативно оцінила рішення президента Росії Володимира Путіна ліквідувати державну новинну агенцію РИА «Новости» та радіостанцію «Голос России» і створити  замість них міжнародну агенцію «Россия сегодня».

«Ми рішуче засуджуємо цей абсолютно   скандальний крок, - заявив президент МФЖ Джим Бумела (Jim Boumelha). – Акція, що справляє зловісне враження, усуває агенцію та радіостанцію, що були підзвітні російському народу Росії і робили спроби збалансовано висвітлювати події, та заміняє їх інформаційною агенцією, що стане часткою пропагандистської машини президента Путіна. Це надзвичайно  тривожна ситуація для свободи преси в Росії».

«Зважаючи на підозри державної пропаганди, ми стурбовані майбутнім тисяч журналістів і стрингерів, які працюють нині  в РИА «Новости», - заявив  президент ЄФЖ  Могенс Блічер Бьєррегард (Mogens Blicher Bjerregård). – Необхідно чітко визначити, яким чином нова агенція продовжуватиме свою місію з погляду професіоналізму та збереження  робочих місць. Якщо надійне забезпечення цього виявиться неможливим,  це може завдати шкоди демократії,  оскільки незалежна  журналістика є однією головних опор в її розвитку».

Як повідомлялося, 9 грудня  президент Російської Федерації Володимир Путін підписав указ про реорганізацію інформаційного агентства РИА «Новости». На його базі буде створено агентство «Россия сегодня», яке очолить Дмитро Кисельов. В агентство увійде також російська державна радіомовна компанія «Голос Росії», що мовить для закордону. Основним напрямком діяльності новоствореної агенції визначено «висвітлення за кордоном державної політики Російської Федерації та суспільного життя у Російській Федерації».

Російські експерти вбачають у цих останніх акціях бажання посилити діяльність з просування іміджу країни за кордоном. За останні п’ять років було створено низку організацій, що займалися іміджем Росії за кордоном. Відтепер цим займеться ще й величезний монстр, що називається «Россия сегодня», заявив російській службі BBC секретар Спілки журналістів Росії, голова Комітету по захисту свободи слова і  прав журналістів Павел Гутіонтов. «Заходів вживають під емоційним впливом  подій на Майдані», - додає телеведучий Ніколай Сванідзе.   

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
m24.ru
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду