У Сирії звільнили двох викрадених шведських журналістів

У Сирії звільнили двох викрадених шведських журналістів

00:00,
9 Січня 2014
1167

У Сирії звільнили двох викрадених шведських журналістів

00:00,
9 Січня 2014
1167
У Сирії звільнили двох викрадених шведських журналістів
У Сирії звільнили двох викрадених шведських журналістів
Стрінгер впливової шведської газети Dagens Nyheter Маґнус Фалкехед (Magnus Falkehed) і незалежний фоторепортер   Ніклас Хаммастрьом (Niclas Hammarström) вже на волі після півторамісячного  перебування у сирійському полоні. Про це з посиланням на Шведський Червоний хрест повідомила агенція  Associated Press. 

Цю інформацію підтвердило Міністерство закордонних справ Швеції. Журналістам надають допомогу шведські  дипломати. Водночас хто викрав журналістів і яким чином їх звільнили Офіційний Стокгольм не повідомляє.

Однак речниця національної поліції Джессіка Крассер Фремнелл (Jessica Krasser Fremnell) заявила, що її відомство тісно співпрацювало з іншими, щоб забезпечити звільнення журналістів.

«Відчуваю велике полегшення від того, що шведські журналісти  вирвалися із Сирії. На жаль, є ще інші, яких тримають всупереч їхній  волі», – написав у Twitter міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт.

Представник Ліванського  Червоного хреста заявив, що допоміг перевезти одного журналіста із сирійсько-ліванського кордону до Бейруту і передав його офіційним шведським дипломатам.  Інший журналіст повернувся до ліванської столиці самостійно. Разом з тим гуманітарна організація, за його словами, не брала участі у переговорах про звільнення шведських журналістів.

У телефонному інтерв’ю з Бейруту шведській газеті Aftonbladet фоторепортер Ніклас Хаммерстрьом розповів,  що його та Маґнуса Фалкехеда злочинці викрали торік  23 листопада поблизу ліванського кордону. В той час журналісти поверталися з Сирії. За декілька днів вони  спробували втекти, однак це закінчилося невдачею. Хаммерстрьома поранили в ногу.

«Я почувався надзвичайно щасливим, що не стік кров’ю, – сказав фоторепортер. – Щоб помститися, викрадачі чимдужче били нас, застосовуючи зброю». 

Ніклас Хаммерстрьом уточнив,  що його звільнили у неділю за «драматичних» обставин», однак не розкрив подробиць. Фалкехеда звільнили у середу, повідомила AP.

Репортери без кордонів (RSF) привертають увагу до того, що внаслідок наступу Вільної сирійської армії проти збройної терористичної організації «Ісламська держава в Іраку і Леванті» (ISIS) останнім часом звільнено декількох викрадених журналістів. Серед них – турецький репортер Буньямін Айгюн (Bunyamin Aygün) та сирійські громадянські журналісти Ахмед Бремо (Ahmed Bremo) і Мілад даль-Шібабі (Milad Al-Shibahi).

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
facebook.com/stodniclasochmagnus
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду