Литва заарештує 79 осіб за штурм вільнюського телецентру 1991 року

Литва заарештує 79 осіб за штурм вільнюського телецентру 1991 року

00:00,
12 Січня 2014
1473

Литва заарештує 79 осіб за штурм вільнюського телецентру 1991 року

00:00,
12 Січня 2014
1473
Литва заарештує 79 осіб за штурм вільнюського телецентру 1991 року
Литва заарештує 79 осіб за штурм вільнюського телецентру 1991 року
Генеральна прокуратура Литви готує ордери на арешт 79 громадян Росії, Білорусі та України у справі про штурм телецентру 13 січня 1991 року. Про це повідомляє interfax.by. 

Генеральний прокурор Литви повідомив, що лише Україна виконала їхнє прохання про правову допомогу і вручила двом підозрюваним постанову суду. За його словами, Білорусь виконувати її відмовилася, а Росія взагалі не надала відповіді. Генпрокурор також розповів, що раніше підозрювані належали до керівництва Комуністичної партії, Міністерства внутрішніх справ СРСР, Міністерства оборони, були військовослужбовцями або працювали в КДБ.

За повідомленням литовської Генпрокуратури 79 осіб, які є громадянами Росії, Білорусі та України, фігурували в акціях протесту у січні 1991 року в Литві. Тоді для придушення «антирадянських протестів» до Вільнюса ввели повітряно-десантні війська. Бронетанкові колони були спрямовані до двох протестних осередків – будівлі парламенту та телецентру, який виходив у ефір аж до початку штурму. Коли бійці групи «Альфа» увірвалися до телестудії близько другої ночі, телемовлення припинилося.

Внаслідок придушення протестів поранили 600 осіб, загинуло 15. Крім мирних громадян, помер один боєць «Альфи».

Через деякий час Президент СРСР Михайло Горбачов заперечив свою причетність до подій і сказав, що не посилав «Альфу» до Вільнюса.

23 серпня 1999 року за цією ж справою були засуджені Миколас Бурокявичюсу, Юозас Єрмалавічюс, Юозас Куоляліс, Ляонас Бартошявічюс, Станісловас Міцкявичюс та Ярослав Прокопович. Однак слідство продовжувалося аж дотепер. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Поховання жертв en.wikipedia.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду