Від пропаганди Угоди з ЄС до шельмування євромайдану

Від пропаганди Угоди з ЄС до шельмування євромайдану

27 Січня 2014
4112

Від пропаганди Угоди з ЄС до шельмування євромайдану

4112
З серпня по грудень минулого року наскрізною темою на більшості досліджуваних телеканалів була Європа. Моніторинг регіональних новин (серпень – грудень 2013-го).
Від пропаганди Угоди з ЄС до шельмування євромайдану
Від пропаганди Угоди з ЄС до шельмування євромайдану

Згідно скандальних рішень, ухвалених 16 січня частиною народних депутатів у нестандартний спосіб, які, втім, передбачають суворі покарання поршуникам цих рішень, прошу вибачення у всіх, кому неприємно буде читати цей аналіз роботи регіональних теленовин. Та попри будь-які рішення, в мене, як людини, журналістки, медіаекспертки є і буде особиста думка про те, що відбувається в інформаційному просторі моєї країни. Згідно Декларації ООН з прав людини, Європейської Конвенції з прав людини, Конституції України, Закону про інформацію, я маю право висловлювати свої думки. Весь цей текст є моїми оціночними судженнями, що базуться на вивченні журналістських матеріалів за визначеною методикою.

Узагальнений моніторинг із серпня по грудень 2013 року матеріалів із ознаками замовності (або цензури) на місцевих телеканалах Криму («Неаполь», ДТРК. «Крим», Чорноморська ТРК), Львова (ЛОДТРК, ZIK, ТРК «Люкс»), Харкова (ХОДТРК, 7 канал, Simon), Вінниці (Вінницька обласна державна телерадіокомпанія «Вінтера», телеканал «Віта», ТРК «Вінниччина») й міста Суми (Сумська обласна державна телерадіокомпанія, ТРК «Відікон», «Академ ТВ»).

Методологія моніторингу новин на місцевих телеканалах аналогічна методології моніторингу новин на загальнонаціональних каналах. Її викладено тут.

Моніторинг регіональних новин за липень можна подивитися тут.

З серпня по грудень наскрізною темою на більшості досліджуваних телеканалів була Європа. Спершу в сюжетах ішлося про підготовку до підписання Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС, потім про відмову від підписання і реакцію суспільства на зупинку європейського поступу України. Серед інших топ-тем новинних випусків – місцеві політичні новини, або ж піар місцевих керівників та київських керівників, відзначення різних професійних свят, медична реформа та новини з місцевих відділень банків, страхових компаній і навіть ресторанів.

У цій частині моніторингу наведено статистику і приклади сюжетів, що, на думку авторів дослідження, не відповідають професійним стандартам і містять ознаки замовності – політичної або комерційної. Жодних документальних доказів, що сюжети були замовлені, оплачені, експерти не мають. Утім, відхід від стандартів при створенні таких сюжетів, на думку експертів, є очевидним. Тобто, якщо глядачі отримали перекручену, незбалансовану інформацію із навмисним підкресленням виключно позитивних (негативних) характеристик, фактів про певну особу, установу чи бізнес-структуру, такі сюжети на журналістському сленгові називають джинсою.

Кількість матеріалів з ознаками замовності (джинса)

Дотримання журналістами професійних стандартів

СЕРПЕНЬ

Крим. Найчесні новини серпня

Вперше за весь час моніторингу найнижчі показники наявності в ефірі сюжетів із ознаками замовності показали кримські журналісти – лише 1% від усіх репортажів, що вийшли в період серпневого моніторингу (10–18 серпня). Причому на телеканалах «Чорноморська» і «Неаполь» таких сюжетів експерти не виявили взагалі. Лише один сюжет із ознаками замовності – з категорії «паркетних» вийшов на державному телеканалі ДТРК.

Вінниця. Голова Вінницької облради допомагає грантожерам шукати гранти?

Натомість вінницькі журналісти у серпні встановили антирекорд цього місяця. Експерти побачили ознаки замовності у 65% сюжетів. Абсолютний антирекорд по кількості сюжетів із ознаками замовлення встановили харківські журналісти у вересні – 75%! Експерти відзначили несподівано високий показник у телеканалу «ВІТА» – 63%, у попередні періоди моніторингу сюжетів із ознаками замовності або було дуже мало, або й зовсім журналісти обходилися без джинси.

У серпні новини телеканалу «Віта» разом із державним «Вінтера» та «Вінниччиною» прославляли депутата обласної ради Сергія Кудлаєнка: «Безоплатно відвідати Лядівський монастир мають можливість вінничани. Щонеділі з різних храмів міста туди виїжджає автобус такі паломницькі поїздки організовує депутат обласної ради Сергій Кудлаєнко» (12 серпня). Державний телеканал «Вінтера» традиційно славив народного депутата Григорія Калетника. Не тільки у журналістському тексті, синхронах самого Калетника, а ще й устами місцевої чиновниці: «СИНХРОН: Любов СПІРІДОНОВА, заступник голови облдержадміністрації. В Україні є 1000 фестивалів але цей, який проходить сьогодні "Кришталеві джерела" він надзвичайно відрізняється від інших. Тому що він один єдиний в Україні і такий потрібний. І я думаю що все те що ми побачимо на фестивалі, те що запропонують наші діти, вони Григорій Миколайович, обов’язково "проросте зерно" (12 серпня)».

Ще один постійний герой сюжетів із ознаками замовлення – голова Вінницької облради Сергій Татусяк. У сюжеті «Вінтери» за серпня журналісти розповідають у цілком позитивній тональності, що Татусяк проводить виїзні засідання на тему «Як здобути грант» від ЄС: «Тривають виїзді засідання голови обласної Ради у районах присвячені вивчення Європейського досвіду здобуття грандів ЄС на реалізацію соціальних проектів.

СИНХРОН: Сергій Татусяк, голова Вінницької обласної Ради. Вже виділяються кошти від Європейського Союзу на реставрацію культурної спадщини 3 млн. євро на реставрацію Муші крепості Буші. Ми зараз будемо моніторити з Європейцями теж обговорювати ці питання. Це серйозний додатковий ресурс» .

7 жовтня цей же канал розмістив сюжет «Геть грантожерів з Вінниччини!», у якому затаврував усіх, хто дає гранти, в тому числі європейські фонди, і тих, хто «здобуває» гранти, зокрема авторів цього моніторингу. До слова, найбільшим отримувачем грантів в Україні є уряд. «Ми надали Україні з 1991 року і до сьогодні 3,3 млрд євро як грантів», – сказав єврокомісар Штефан Фюле 23.11.2013, повідомляє ВВС.

Суми. Очільник області Чмир: «Звідки ти така розумна?»

Моніторинговий період збігся з важливими та доленосними подіями в Сумській обласній раді; всі три телеканали висвітлювали відставки та політичну боротьбу доволі збалансовано. Натомість прикладом імовірно замовного матеріалу є сюжет Сумської обласної державної телерадіокомпанії 18 серпня про те, як губернатор Чмир на виконання соціальних ініціатив президента забезпечує дітям дитсадки: «Студія: На Сумщині запрацювала електронна черга в дитсадки. Як працює електронний запис вирішив перевірити губернатор і пішов у садочок, найбільший у області. Репортаж: малеча розмовляє з дорослими на серйозні теми.

СИНХРОН: дівчинка: "Щоб росли дітки здорові, не боліли".

СИНХРОН: Юрій Чмирь, губернатор: "Звідки ж ти така розумна"?

СИНХРОН: "Мене так мама народила"».

Харків. Сімейні хроніки депутата на державному телебаченні

Першість із політичної джинси утримує Харківська державна обласна телерадіокомпанія (ХОДТРК) – 39%. У 9 випадках це матеріали про протокольні заходи. Наприклад, сюжет від 15 серпня «Янукович прийняв вірчі грамоти від нового посла США», в 11 випадках – матеріали відстоюють інтереси однієї сторони, як у сюжеті 15 серпня «У Луганську прем’єр урочисто відкрив два медичні заклади обласного значення»), і фактично є не чим іншим, як піаром президента, уряду, урядовців або керівників обласної влади: «Михайло Добкін наголосив на необхідності ефективної роботи системи навчальних закладів» (12 серпня). У сюжеті за 16 серпня «У Богодухові відзначили День міста та 70-річчя визволення від німецько-фашистських загарбників» головною подією свята є присутність на ньому знов таки депутата Олександра Біловола: «РЕПОРТАЖ: З бальними танцями та гучними піснями відзначили богодухівці день народження міста та 70-річчя визволення Богодухова від німецько-фашистських загарбників. Подякувати ветеранам за безхмарне небо над головою приїхав і народний депутат України Олександр Біловол.

СИНХРОН: Олександр Біловол, народний депутат України: " Дорогі мої земляки! Я хотів би сьогодні побажати кожній родині, кожному із вас міцного здоров’я, сімейного затишку, благополуччя, любові і здоров’я вашим дітям, дорогим нашим ветеранам, які на протязі цих 70 років прославляють наш Богодухівський район, нашу Слобожанщину і нашу Україну"».

Загалом у одному сюжеті призвіще цього депутата журналістами згадується тричі, наведено два синхрони Олександра Біловола, а на додачу двічі згадують і його дружину Тетяну.

До розряду курйозної джинси можна віднести сюжет ХОДТРК за 13 серпня «На “Автобазі” задоволені підписанням закону про утилізаційний збір»:

«РЕПОРТАЖ: Стимулом для розвитку автобудівельної галузі називають вітчизняні виробники нещодавно підписаний главою держави закон про утилізаційний збір. Про це, зокрема, президенту повідомив Олександр Пеклушенко, голова Запорізької облдержадміністрації.

СИНХРОН: Олександр Пеклушенко, голова Запорізької ОДА: "Я передал ему благодарность всего коллектива, и сам лично завтра встречусь, передам слова Президента. Президент очень рассчитывает на то, что коллектив "АвтоЗАЗа" с учетом этого закона сделает рывок и прорыв. Подробнее остановились на ситуации в сельском хозяйстве. Нам было сказано о том, что Запорожская область была лидером по производству овощей, фруктов, и мы должны вернуть утраченные позиции"».

Сюжет не пояснює, що це за новий закон, незрозуміло, чому так радіють вітчизняні виробники, зокрема ті, що випускають автомобілі, й чому від їхнього імені говорить чиновник, а не директор заводу. І до чого далі ситуація у сільському господарстві? І яке це має відношення до життя Харківської області? Експерти припускають, що журналістам державної телерадіокомпанії «спустили» професійно слабкі темники з Києва, які вони вимушені подавати, нехтуючи стандартами неупередженої інформації.

Львів. Вказівка президента

Традиційно в ефірі львівських телеканалів небагато сюжетів із ознаками замовності. Найменше в Нового каналу – 8%, найбільше – у Львівського обласного телебачення ЛОДТРК, однак це все одно у рази менше, ніж на державних телеканалах інших досліджуваних регіонів. Наприклад, в ефірі державного теленканалу «Вінтера» у Вінниці експерти у серпні у 70% сюжетів побачили ознаки замовності. Приклад сюжетів із ознаками замовності на ЛОДТРК про визначну роль президента Януковича в будівництві пропускного пункту і під’їздної дороги:

«СТУДІЯ: У студії – Галина Тищук. На Львівщині розпочали будівництво ще одних воріт в Європу. Новий митний пункт пропуску "Грушів – Будомєж" планують відкрити 1 грудня. Таку вказівку "Укравтодору" дав сам президент України.

СИНХРОН: Віктор Шемчук, голова Львівської облдержадміністрації: "Ми сьогодні доганяємо те, що ми не змогли зробити раніше. Ця дорога повинна була бути ще в кінці минулого року спроектована, здана, і цей пункт пропуску повинен був працювати. Для того, щоб це стало можливим, прийшлося добитися втручання безпосередньо глави держави. Віктор Федорович Янукович дав особисте доручення "Укравтодору" все-таки цю дорогу зробити».

ВЕРЕСЕНЬ

Харків. Слава депутатам!

Державне телебачення встановило антирекорд місяця і всього моніторингу: у 75% сюжетів у період моніторингу (9–15 вересня) є ознаки замовності. В цілому з усіх 5 областей – у харківському регіоні найбільше таких сюжетів – 47%. На думку експертів, харківські журналісти забагато уваги приділяють народним депутатам-мажоритарникам, обраним у Харкові. Причому журналісти не висвітлюють їхню законодавчу роботу, а славлять їхні «добрі» справи, що не мають жодного стосунку до законотворчої діяльності. На 7-му каналі за тиждень два таких сюжети про народного депутата Валерія Писаренка:

«Студія – Альона-Ліна Макарова: Аби досягти поставленої мети, одного бажання, звичайно, замало, потрібні знання. За ними і прийшли до Харківського ліцею №89 першокласники…

Синхрон: Валерій Писаренко, народний депутат України: То, что первоклашки уже сейчас могут гордо называться лицеистами, наверное, это особое чувство, которое они при приходе из садика в лицей должны сейчас ощущать. Мне тоже приятно, что этот день рождения мы сегодня празднуем вместе, я вас поздравляю».

Та ще один сюжет про вихованців спецгімназії: «Репортаж: Вихованці гімназії, теж досягають гарних результатів на різноманітних музичних конкурсах. Часто влаштовують концерти. Так сталось і цього разу.

Синхрон: Валерій Писаренко, народний депутат України: Все дети, которые сегодня выступают, я принял решение, что они все в этом году станут учасниками моей именной стипендии, и получат эту стипендию уже в этом году».

Львів. Суддівське свято

Львівські телеканали знову подали найменше матеріалів із ознаками замовності – 7%. Половина сюжетів із ознаками замовності припадає на матеріали ОДТРК – 4 сюжети, або 9% від усіж новин цього телеканалу.Також виявлено три таких сюжети в матеріалах ТРК ZIK (8% від загальної кількості матеріалів) і один сюжет у новинах Нового каналу (3% від усіх новин каналу). ТРК ZIK у своїх сюжетах «піарить» громадсько-журналістський рух «Народний контроль». Так, ознаки політичної замовності містять матеріали «Потужну кампанію з просування України до Європи розгорнув у Західній Україні громадсько-журналістський рух “Народний контроль”» (12 вересня, автор – Юлія Басенко) і «Найбільший прапор Євросоюзу в Україні розгорнули у центрі Львова» (13 вересня, без авторства). У цих сюжетах просувається позиція лише однієї сторони, до того ж часто відсутнє розділення фактів і коментарів журналіста. На ЛОДТК – «паркет» про суддів: «Студія – Ірина Палига:, Львівському окружному адміністративному суду виповнилось 5 років... До речі, недавні опитування виявили, що львів’яни таки довіряють Феміді. (Дані опиувань і того, хто проводив, журналістка не наводить. – Авт.).

Оксана Василик, кореспондентка: Наразі в Україні наявність Адміністративного суду і подібних справ свідчить про європейськість країни, – кажуть експерти… Львівський окружний адміністративний суд святкує 5-річчя. За час роботи судді можуть похизуватися не тільки довірою громадян, а й футбольною командою, яка займає призові місця на всеукраїнських змаганнях між представниками Феміди».

Також ЛОДТРК подала за цей тиждень два матеріали, які мають ознаки комерційної замовності і просувають товари та послуги окремих фірм та організацій. Так, матеріал «Алкоголізм вбиває Україну» (10 вересня, авторка – Інна Царук) піарить послуги спільноти взаємодопомоги «Оселя», а сюжет «Прочитати свою улюблену книжку відтепер можна будь де і коли всього за три гривні в тиждень» (13 вересня; авторка – Василина Петришин) рекламує послуги компанії «Київстар».

Вінниця. У фокусі уваги – профсвята і грамоти

Середній показник регіону із кількості сюжетів із ознаками замовності у вересні – 32%. Матеріали телеканалу «Віта», в яких експерти побачили ознаки замовності, дуже вирізняються від решти контенту новин цього каналу, загалом зроблених професійно. У сюжеті за 14 вересня типовий для державних телеканалів «паркет»:

«Олександр Михальчук, ведучий: Грошовими винагородами та грамотами сьогодні пообіді відзначили кращих спортсменів, тренерів та спортивних діячів Вінниччини. Нагородження пройшло в приміщенні міської ради. Його присвятили Дню фізичної культури та спорту, який відзначать завтра 14 вересня. Загалом сьогодні нагородили близько сотні людей».

Приводом для матеріалу є навіть не саме псевдосвято Дня фізичної культури та спорту, а паркетна церемонія нагородження у міській раді. Синхрон, яким проілюстроване це повідомлення, малоінформативний і має характер похвали місцевій та центральній владі. А ось наступне повідомлення у випуску:

«Олександр Михальчук, ведучий: Кращих працівників Служби з надзвичайних ситуацій сьогодні привітали з Днем рятівника. Їм присвоїли чергові звання, вручили відзнаки та грамоти.

Синхрон: Руслан Шевчук, начальник управління з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області: "… хочу привітати весь особовий склад ветеранів, пенсіонерів Державної служби, пожежної охорони, працівників аварійно-рятувальних формувань та всіх, хто причетний до рятувальної справи. Зі святом Дня рятівника"».

День рятівника, як і інші професійні свята, не є справжньою подією, важливою та цікавою для аудиторії. Це змушує думати про інші, окрім професійних, міркування та мотиви, з яких редактор включив це повідомлення у такому вигляді (текст привітання не обходить практично нікого, крім самих надзвичайників) у випуск новин.

Схожий «паркет» в ефірі «Вінтери» (Вінницької обласної державної телерадіокомпанії) 9 вересня про участь українських чиновників в економічному форумі у Польщі. Цікаво, як піднесено й упевнено всі вони – від віце-прем’єра до крупних підприємців із Вінниччини – говорять про неминуче підписання Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Синхрони з сюжету Тетяни Добровольської:

«Олександр Вілкул, віце-прем'єр-міністр України: "Впевнений, що залучення України до єдиного європейського і політичного, і економічного простору сприяє відновленню і зростанню економіки Європи і всіх європейських країн".

Іван Звонарьов, директор ТОВ "Агрохімзбут": "Підписання Угоди, яке планується у листопаді, дозволить нам, особливо бізнесменам, відійти від тих дуже складних процедур, коли ми не мали можливості брати до роботи прямі європейські фінансові інструменти".

Петро Загороднюк, директор вінницького представництва ТМ "Наша ряба": "Приємно те, що Україна в особі віце-прем'єра Вілкула підтвердила свій шлях розвитку в сторону Європи, підтвердила своє прагнення підписати Угоду про асоціацію, і всі ми ждемо, чекаємо від цього поштовху як в розвитку економіки держави, так і в розвитку бізнесу"».

Крим. Регіонали за «перфектні» європейські цінності

Кожен п’ятий сюжет в ефірі трьох досліджуваних кримських телеканалів містить ознаки замовності. Цього місяця – лише політичної. Комерційної джинси у моніторинговий період не виявлено. Практично щодня у випусках новин державного телеканалу ДТРК Крим виходять сюжети, у котрих повторюється теза «ситуація зрушила з місця після звернення до Анатолія Могильова». Або щось на кшталт «тільки особисте втручання Могильова…».

Сюжет за 12 вересня:

«Сергей Минчик, ведущий: Юристы Совета министров автономии прорабатывают возможность обращения в Верховный Суд Украины относительно пересмотра решения Высшего хозсуда страны. Об этом пайщикам агрофирмы "Крым" заявил председатель правительства республики Анатолий Могилев. Он рассказал людям, как власть будет защищать права пострадавших граждан дальше».

Також сюжети цього каналу містять посилання на соціальні ініціативи президента з приводу і без тощо. Відсоток умовної джинси на державному телеканалі становить у моніторинговий період 27%.

І так само, як в і в ефірі вінницького державного телелебачення, представники влади у кримському телеефірі піарять Угоду про Асоціацію між Україною та ЄС, як в сюжеті тк «Чорноморська»:

«Синхрон: Олег Зарубинський, народний депутат України: С помощью Ассоциации, с помощью Зоны свободной торговли, кстати, углубленной зоны свободной торговли, подтягивает свои технические характеристики, стандарты, ценостные ориентации к тем, которые на сегодняшний день являются все таки перфектными».

Суми. Україна простягла руку Євросоюзу

Кількість сюжетів із ознаками замовності становить 13%. Державна телекомпанія Сумська ОДТРК та ТРК «Відікон» зловживали «паркетними» новинами про діяльність влади з елементами хвалебних од. В таких сюжетах майже не приділялося уваги змісту «зустрічей» чи «промов», вони просто транслювались глядачу. Зокрема, як мантру, пропагували цитати високо посадовців про майбутнє підписання Угоди про Асоціацію. Сюжет Сумської ОДТРК починається з комічної сентенції журналіста Максима Еделя: «Україна простягла руку Євросоюзу». І далі: «Про курс на інтеграцію у світову спільноту чітко проголосив президент. Відтак вигоди від такого кроку вітчизняні товари безперешкодно продаватимуть у Європі вже у найближчому майбутньому».

Майже той самий «сюжет» вийшов у новинному випуску ТРК «Відікон»: Репортаж: «Україна на незворотному шляху до Євросоюзу. Ключова теза, яку виголосив Президент України Віктор Янукович, на відкритті сесії Верховної Ради. Вільний продаж українських товарів на найбільшому в світі ринку товарів і послуг». І тотожний сюжет у ТРК «Академ TV».

ТРК «Відікон» невтомно нахвалює місцеву владу. Навіть там, де чиновники роблять свою звичайну роботу, як у сюжеті за 11 вересня: «Богдан Шелудяк, кореспондент: Майже 400 тисяч гривень коштуватиме сумським тепловикам заміна ділянки тепломережі на Театральній. І хоча перекласти теплопровід на одній з центральних площ робота клопітка, за словами тепловиків, вони намагатимуться зробити все швидко і якісно».

Експертам видається, що новиною радше було б, якби хтось з комунальників пообіцяв щось зробити повільно і неякісно.

ЖОВТЕНЬ

Львів. В ефірі – московський цирк

Найменше сюжетів із ознаками замовності у жовтні (7–12 жовтня), як і у вересні, видали в ефір львівські журналісти, – 6% від загальної кількості. З курйозної джинси – сюжет на Новому каналі, де славлять, ба навіть, рекламують… московський цирк: «Тетяна Муравель, кореспондентка: У програмі цирку – ще й дресировані пуми, танець у виконанні східних красунь – лами та овець, а ще – видовищне повітряно-акробатичне шоу "Батерфляй" і, звичайно ж, добрий та смішний клоун. Артисти, які зірвали шалені овації, даруватимуть свою майстерність львівським глядачам ще до 20 жовтня».

До сюжетів із ознаками політичної джинси ЛОДТРК віднесені сюжети за 8 вересня «Судді, адвокати, прокурори, нотаріуси сьогодні святкують» та «У Львові обирали найвпливовіших людей міста». У першому, відверто вітальному, відсутня зрозуміла суспільно-важлива інформація, у другому просуваються інтереси лише однієї особи: на відміну від інших телекомпаній, Львівська ОДТРК серед лауреатів рейтингу найвпливовіших людей міста називає тільки переможця в одній номінації – голову Львівської Обласної державної адміністрації Віктора Шемчука.

Крим. В новинах – «героїзація» Анатолія Могильова

В жовтні 2013 року порівняно з вереснем (26%) і серпнем (1%) значно збільшилася кількість сюжетів із ознаками замовності – до 30%. Появу частини сюжетів, які мають ознаки політичної замовності, максимально висвітлюють позитивні риси представників окремих політичних сил, штучно надумують інформаційні приводи, експерти пов’язують із активною підготовкою до довиборів до Верховної Ради АРК на одному з округів у зв’язку зі смертю депутата.

У випуску телеканалу «Неаполь» за 7 жовтня піарять кандидата: «Кристина Яцкив, ведущая: Уже стало известно имя кандидата от Партии регионов, на промежуточных выборах в Крымский парламент. Им стал глава Сакской райгосадминистрации Александр Овдиенко.

Алексей Щербак, корреспондент: Глава крымской парторганизации Анатолий Могилев убежден, что именно этот кандидат сможет достойно представлять интересы сакского региона в крымском парламенте.

Синхрон: Анатолий Могилев, председатель КРО Партия регионов: "Во-первых он прошел военную службу, это человек, который привык к порядку, который понимает, умеет ставить задачи, умеет требовать выполнения поставленных задач. Опытный, хозяйственный, опытный руководитель, и я полагаю он успешно руководил Сакской райадминистрации, поэтому успешным будет депутатом Верховной Рады Крыма. И я бы очень хотел, что бы жители сакского района поддержали эту именно кандидатуру, мы считаем что он наиболее достойный, для того, что бы представлять Сакский район в Верховной Рады Крыма". Алексей ЩЕРБАК, корреспондент: Новоизбранный кандидат, занимает должность главы райгосадминистрации 5 месяцев. За это время успел четко определиться с приоритетными направлениями развития региона».

Цікаво, чому журналісти не подають показників соціально-економічного розвитку, що обраховуються Кабінетом міністрів України? Це був би конкретний факт, що характеризує успішність чи неуспішність пана Овдієнка на державній посаді. І це могло би стати раціональним аргументом для виборців. Однак журналісти подали лише бездоказові заяви однопартійців кандидатів.

Як і попередні місяці, кримські журналісти славлять Анатолія Могильова, підкреслюючи, що справи в Криму вирішуються тільки після особистого втручання прем’єр-міністра. Як в сюжеті на каналі «Неаполь»: «Кристина Яцкив, ведущая: Праздник газа в Добровольской долине продолжается. Сегодня селян навестил сам спаситель, крымский премьер Анатолий Могилев. Он символично зажег огонь на газовой плите, а затем встретился с людьми… Корреспондент: Провожали крымского премьера всей улицей. Селяне не уставали рассылаться благодарностями. Уверены, теперь жизнь пойдет как по маслу.

Синхрон: Анатолий Могилев, председатель Совета Министров Крыма: "Плясать начинать и пить шампанское"».

Вінниця. Калетники і Ко

Порівняно з вереснем (32%), кількість сюжетів із ознаками замовності зменшилася до 26%. Увагу привернули різкі коливання в рівні дотримання стандартів від випуску до випуску на «Віті» та «Вінниччині» – трапляються випуски, насичені підозрілими або «паркетними» матеріалами, а в інші дні новини майже цілком нормальні. Крім місцевої влади, найбільше серед політичних сил піаряться комуністи – власники «Вінниччини» – Калетники та їхні політичні партнери. На державному телеканалі «Вінтера» також піарять Григорія Калетника, а ще вийшов хвалебний сюжет про народного депутата Григорія Заболотного.

В матеріалі «Вінтери» за 9 жовтня, присвяченому освяченню нової дзвіниці в селі, журналісти дали й привітання від Григорія Калетника, хочі він стосунку до церкви не має.

«Синхрон: Василь Дубина, сільський голова с. Костянтинівка, Липовецького району: "Силами громади, силами наших меценатів, коштами наших меценатів ми збудували цю невелику дзвіницю, і закупили дзвони".

Кореспондент: Селяни отримали поздоровлення від народного депутата Григорія Калетніка, який передав подарунки для храму та релігійної громади.

Людмила Шаповалюк, помічник народного депутата Григорія Калетніка: "Дозвольте від імені народного депутата Калетніка Григорія Миколайовича привітати вас з цим прекрасним святом, яке дійсно вселяє радість у ваші душі"».

«Вінтера» 7 жовтня: «Кореспондент: Приїзд народного обранця до Теплика відбувся напередодні Дня вчителя. Тому не привітати освітян з їхнім професійним святом Григорій Заболотний не міг.

Синхрон: Григорій Заболотний, народний депутат України: "Ви є особливі. На вас особливі надії. Тому що сьогодні на стільки сильно падає мораль, на стільки обезцінюються високі людські якості. Я хочу сьогодні вам всім подякувати за вашу нелегку, надзвичайно важливу працю"».

Суми. Медведчук на обох приватних телеканалах

Приблизно в кожному п’ятому сюжеті (21%) виявлено ознаки замовності. ТРК «Відікон» в більшості випадків транслювала «паркетні» новини про представників місцевої влади. В сюжетах висвітлювали думки однобоко. Багато хвалили чиновників чи політичну силу. У сюжеті за 8 жовтня «Суми – вектор партнерства на Польщу» сумський міський голова Геннадій Мінаєв і герой, і експерт сюжету. Він взагалі єдиний, хто говорить (три синхрони). «Урядовці заявляють про завершення першого етапу медичної реформи в Україні – територіальної оптимізації». Мова про «дуже гарну реформу», з нею взагалі ніяких проблем немає. Хоча критиків вистачає. На Вінничині, де триває експеримент з упровадження медичної реформи, її називають «геноцидом українського народу». І приклад сюжету із явними ознаками комерційної замовності в ефірі «Відікона»: «Леся Мусіяченко, кореспондентка: Провідна на сьогодні має більше 80 страхових продуктів. Відкривають нові відділення. Впроваджують інноваційні підходи і сучасні технології. Одним словом – завжди на крок попереду(!)».

А ще на «Відіконі» в однозначно позитивному світлі журналісти розповідають про юристів. Причому про всіх однаково добре.

«Відікон» 8 жовтня:

«Сьогодні юристи відзначають своє професійне свято.

Леся Мусченко, кореспондентка: І недарма їх фах символізує Феміда. Без пристрасті, і без емоцій. Панує тут тільки верховенство права».

Така ж сама ситуація з сюжетом про День юристів на ТРК «Академ TV»: «Професійне свято в день, чиє життя проходить під девізом Знати прав, служити праву, захищати право».

І синхронно й однобоко прозвучав у сумському телеефірі «Український вибір» Медведчука, в усіх сюжетах просувалася одна точка зору – без політичних конкурентів і навіть експертів. «Державною має керувати народ, переконані учасники громадського руху «Український вибір». – ТРК Академ TV» (Виступає «Український вибір»). «В Європейський чи Митний Союз – ось політичне перехрестя, де нині опинилася наша держава – ТРК “Академ TV”», – матеріал повністю транслює думку однієї політичної сили. Такий самий матеріал у ТРК «Відікон»: «На Сумщині проголосували за проведення Всеукраїнського референдуму».

Харків. Хороші депутати

У харківському телеефірі також виявлені ознаки замовності в кожному п’ятому сюжеті – 21%. До постійних героїв таких сюжетів – Михайла Добкіна, Геннадія Кернеса, Валерія Писаренка – додалися народна депутатка Ірина Горіна та її колега у парламенті Віктор Остапчук. У випуску новин державної телекомпанії ОТБ за 8 жовтня: «Анжела Сушко, кореспондент: Сучасність вимагає навчати дітей за сучасними освітніми програмами, впевнена народний депутат України Ірина Горіна. Тож, і ініціювала в дитсадках Фрунзенського району, якими опікується, проект з впровадження новітніх методик Малої академії наук.

Ірина Горіна, народний депутат України: Это очень серьезная, новая методика подготовки деток, что-то запоминается, что-то в игровой форме очень легко хватается, то есть, мы надеемся, что это будет большой прорыв к тому, что дети в школу будут идти уже на достаточно высоком уровне знаний, которые необходимы».

Ані слова про парламентську роботи Горіної нема. І сюжет 12 жовтня там же про щедрість народного депутата Віктора Остапчука, теж без згадки про його законодавчі ініціативи: «Кореспондент: Привітати шевченківських педагогів зі святом Віктор Остапчук запросив гурт "С-клас". Талановиті артисти охочі до улюбленої справи, тому не відмовилися заспівати і для журналістів. За сприяння народного депутата концерти відомих вітчизняних виконавців пройшли в чотирьох райцентрах Харківщини».

ЛИСТОПАД

Вінниця. Антиросійська риторика уряду за тиждень до зриву Угоди з ЄС

Середній показник матеріалів із ознаками порушення журналістських стандартів, що може свідчити про їхній замовний характер, становить 34% – більше, ніж у жовтні (26%). Абсолютна більшість матеріалів, ідентифікованих як замовні, належить до категорії політичної джинси – 39 із 41; при цьому обидва матеріали з категорії комерційної джинси було виявлено в новинах телеканалу «Віта». Щоправда, конфлікт, якого стосуються ці матеріали, можна трактувати і як політичний: «Ольга Сольвар, ведуча: Сьогодні о 6-й годині вечора група людей перекрила рух транспорту по вулиці Соборній. В такий спосіб люди висловлювали незгоду з будівництвом спорткомплексу та багатоповерхівки в районі 18 школи. Певний час рух транспорту Соборною був паралізований. Ситуацію вчерговий раз намагалися використати політики, які були серед натовпу. Ось як усе було.

Мітингувальники: "Стадіон дітям, стадіон дітям, стадіон дітям… За стадіон, проти забудови…".

Володимир Слишинський, заступник Вінницького міського голови: "Це абсолютно незаконні дії. З моєї точки зору, це іде, як блокування транспортної комунікації. Тому ми будемо ставити питання про притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які це вчинили".

Мітингувальник: "Давайте послушаем, как они смогли перепутать стадион с пустырем».

У цьому матеріалі свідомо упущені важливі складові, які мали в ньому бути – чітка позиція власників спорткомплексу, бекґраунд щодо будівництва тощо. Також незрозуміло, про яких саме політиків ішлося. Другий сюжет на цю тему дає змогу пересвідчитися, що «Віта» не є безсторонньою у висвітленні цього конфлікту, проте немає ясного розуміння, хто саме може бути замовником матеріалу. У другому матеріалі також фігурує пан Слишинський, але немає чітких позицій усіх сторін конфлікту.

На державному телеканалі «Вінтера» – офіційні хроніки без спроби аналізу. Сюжет за 13 листопада, за тиждень до відмови уряду від підписання Угоди з ЄС, однак цікавий антиросійською риторикою прем’єра Азарова: «Кореспондент: Нові технічні регламенти з боку Росії – захмарні ціни на газ та нафту, а також надто високі мита дестабілізують українську економіку. Падіння експорту в Росію на чверть несе загрозу закриття українських підприємств, відчутне зниження доходів бюджету і соціальних стандартів, – зазначає Микола Азаров. Глава уряду наголошує – наразі нагального перегляду потребують україно-російські угоди стосовно зовнішньоекономічної діяльності. Утім завдання уряду – не допустити аби це позначилося на зарплатах та пенсіях українців.

Микола Азаров, Прем'єр-міністр України: "Питання №1 національної політики – це нормалізація відносин з Росією».

Журналісти не ставлять експертам логічного запитання: а хто або що зіпсувало відносини з Росією, власне, експертам не ставлять жодного питання. І з цього ж сюжету цитата про Угоду з ЄС: «Сергій Орєхов голова Держпоживінспекції: "Первоочередной задачей ближайших лет является масштабная модернизация национального производства, укрепления конкурентных позиций отечественного производители на внешних торговых рынках. В рамках соглашения с ЕС, Украина взяла на себя обязательство приблизить свои технические регламенты к Европейским"».

Телеканал «Вінниччина» з місяця в місяць однобічно висвітлює питання референдуму – просуває виключно позицію комуністів – ані опонентів, ані експертів у сюжеті немає. Натомість Петро Симоненко виступає експертом і з референдуму за Митний Союз, і оцінює Угоду із ЄС, поширюючи неправду про цей документ: «Петро Симоненко народний депутат України, лідер Комуністичної партії України: "Масса проблем сегодня в системе охраны здоровья, и конституционная норма о том, чтобы доступной, бесплатной была медицина, не выполняется. А они кроме этого, требуют одно – чтоб у нас гей-парады были и однополые браки, пропаганда была в школах".

Марина Маланчук, кореспондентка: А тому всеукраїнський референдум з питання вступу до Митного союзу в своїй активній фазі, – кажуть комуністи. На Вінниччині, зокрема, активно проходить збір підписів.

Сергій Драчук, секретар Вінницького обласного комітету КПУ: "На сьогоднішній день ми активно працюємо саме по питанню референдуму, і уже більше половини необхідних підписів на Вінниччині ми зібрали. Методика у нас різна по збору підписів, саме голосів: ми проводимо їх на вулиці, на палатках, ми і робимо по квартирний обхід"».

В інші дні – наприклад, 15 листопада – в ефірі «Вінниччини» трапляються збалансовані й вільні від комуністичної джинси випуски.

Харків. Антилідер із сюжетів з ознаками замовлення

Тема євроінтеграції та депутатських приймалень була топовою в випусках харківських новин у листопаді. Головними героями матеріалів із ознаками замовності є керівники Харківської облдержадміністрації та міської ради Харкова: вони і надалі беруть участь у малозначущих заходах, (наприклад, прямий авіарейс із Харкова до Ізраїлю) котрі могли б відбутися без їхньої представницької участі, та коментують події, щодо оцінювання яких не є фаховими експертами. Народні депутати також регулярно «звітують» у випусках новин. З’явився новий персонаж у такого роду сюжетах – народний депутат Анатолій Денисенко. «Альона Ільїна-Макарова, ведуча: Він обрав шлях творення, і про результати своєї роботи в якості народного депутата України Анатолій Денисенко прозвітував перед мешканцями Комінтернівського району.

Євгенія Кутнова, кореспондент: Рік роботи народного депутата. Анатолій Денисенко звітує перед людьми. Святкування дня визволення Харкова від фашистських загарбників на національному рівні, продовження будівництва станції метро Перемога, реконструкції філармонії, історичного музею, реалізація соціальних ініціатив Президента, робота в окрузі. Все це було обіцяно, нині втілено в життя.

Олена Пєскова, харків'янка: Перемены очевидны: они вошли в каждый дом, они вошли в каждый двор, они затронули каждую семью. Везде детские площадки, спортивные, то есть на лицо оздоровление города.

Євгенія Кутнова, кореспондент: Але попереду, відзначає сам народний обранець, роботи не менше.

Анатолій Денисенко, народний депутат України: Мы хотим более серьезней и все больше делать работ в парке Артема, в конце концов превратить его в очень благоустроенный парк. Мы намерены дальше продолжать работать во дворах, мы помогаем людям в ремонте подъездов».

Журналісти не звертають уваги на очевидні речі: всі добрі справи, які зробив пан Денисенко, більш властиві для депутата районної чи міської ради і не мають нічого спільного із завданнями члена національного парламенту. Що ж до діяльності і звітності саме парламентаря, журналісти мали би поцікавитися кількістю поданих ним законопроектів (за рік Анатолій Денисенко подав 7 законопроектів і тричі виступив у залі парламенту), відвідуваності засідань Верховної Ради та комітетів та іншої саме законодавчої роботи. До того ж, немає серйозної експертної думки, опозиційного кандидата, що був суперником пана Денисенка на окрузі.

Суми. Джинса від опозиції. Піар Угоди з ЄС від влади за тиждень до зриву підписання

Державній телерадіокомпанії вкотре не вдалося збалансовано, подаючи різні думки, висвітлити так званий «офіціоз», а також тему Майдану. З ефіру СОДТРК не зникають протокольно-офіційні повідомлення про заяви президента і прем’єра, про досягнення міністерств, про малозначущі офіційні заходи за участі голови Сумської облдержадміністрації. Водночас, в ефірі ТРК «Відікон» 11 грудня експерти виявили і сюжет з ознаками замовності від опозиції: «В Сумах по вулиці Баумана з’явився новий дитячий майданчик:

Олександр Лисенко, голова сумської обласної організації ВО Батьківщина: Найголовніше сьогодні для кожного батька, для кожної мами – це щастя, настрій, здоров’я її дитини. Сьогодні ті усмішки, які сьогодні є, і ми бачимо на обличчях наших дітей, які сьогодні на цьому майданчику грають і бігають, – це найголовніше, мабуть, для нас в житті. Батьківщина завжди буде працювати над тим, щоб працювати для нашого майбутнього».

Синхронно на двох каналах 11 грудня з’явилися сюжети про оновлення автопарку у сумських міліціянтів. При цьому ані слова про вартість автівок, тендери, хоча сумчани, як платники податків, ці закупівлі оплатили. «Сумські правоохоронці отримали десять новеньких авто – ТРК “Відікон".

Кореспондент: Стражі порядку запевняють, що робитимуть все можливе для того, аби мешканці регіону відчували себе спокійно і впевнено».

Та «брат близнюк» того матеріалу: десять нових «Тойот» тепер у розпорядженні сумської міліції – ТРК «Академ TV».

Курйозний сюжет із ознаками комерційного замовлення видала ТРК «Академ ТВ». Сюжет про те що «автівки таки крадуть», починається з маленького хлопчика. «Анатолій Кравченко, кореспондент: 12-річний Денис захоплюється машинами. Каже – їх завжди тримає у надійному місці.

Денис: На полках та під кроватью.

Анатолій Кравченко, кореспондент: У дорослому світі набагато складніше».

Далі йде розлогий матеріал про крадіжки авто чи майна із авто. Та тільки в останньому закадровому тексті – несподівана розв’язка:

«Анатолій Кравченко, кореспондент: Таких засобів на ринках та магазинах цілий букет. Однак пан Андрій запевняє: всі методи діють лише до певного моменту. Тому найкращий захист для автомобіля – страхування.

Микола Щербаченко, перший заступник Сумської обласної дирекції НАСК Оранта: Чтобы сохранить ваше транспортное средство, страховая компания Оранта предлагает добровольное страхование транспортных средств.

Анатолій Кравченко, кореспондент: Тож безпека вашої автівки у ваших руках. Все залежить від того, який саме захист ви оберете!».

Крим. Могильов – герой-рятівник

Особливою ж темою для розмови стосовно дотримання професійних стандартів інформаційної журналістики у новинах регіональних телекомпаній АР Крим є засилля новин, які містять ознаки замовності. Цікаво, що у листопаді, незалежно від загальної кількості сюжетів у новинах кожного з телеканалів (і форми власності), які підлягали моніторингу, умовно джинсових матеріалів було рівно третина. Онозначно превалює політична джинса. Сюжетів із ознаками просування товарів, або послуг того чи іншого суб’єктах за тиждень зафіксовано по 1-2. Що ж стосується ознак політичної замовності, то трапляються простот кричущі випадки. Наприклад, випуск новин ДТРК Крим за 14 листопада: з 10 сюжетів у п’яти в позитивному ключі так чи інакше фігурує Анатолій Могильов, у ще двох – голова ВР Володимир Константинов. Дуже характерними є сюжети з конструкцією «партия и правительство», тільки тут фігурує у ролі героя-рятівника від всіх проблем Анатолій Могильов і Партія регіонів, Янукович і Партія регіонів або просто Партія регіонів. Сюжет від 14 листопада:

«Сергей Минчик, ведущий: Учащиеся школы № 13 в Феодосии долгое время с опасностью для жизни переходили дорогу к своему учебному заведению. Детям и дальше пришлось бы лавировать между автомобилями, если бы городские активисты не обратились на "горячую линию" Анатолия Могилева. После вмешательства крымского премьера на опасном участке установили комплекс "лежачий полицейский"».

Львів. Майже без політики

До сюжетів з ознаками політичної джинси ZIK віднесені сюжети від 14 листопада «Проти проплачених суддівських рішень стали пікетом під стінами Апеляційного суду ошукані тернопільські пайовики» та «Патріоти Львівщини закликали всіх галичан виступити проти зриву підписання асоціації між Україною та Європейським Союзом». Обидва матеріали відстоюють інтереси лише однієї сторони, думка іншої не доводиться. Львівська ОДТРК відзначилася самопіаром 15 листопада («16 листопада відзначаємо День працівників радіо, телебачення та зв’язку») та піаром факультету комерційної (!) академії 15 листопада («Факультет міжнародних економічних відносин Львівської комерційної академії святкує»).

«Валерій Лазарчук, ведучий: Ювілей – 20 років. Факультет міжнародних економічних відносин Львівської комерційної академії святкує. Відділ вишу створений у 1993 році і здійснює підготовку студентів за двома напрямами: “Міжнародні економічні відносини” і “Маркетинг”. Сьогодні в день свята вперше в аудиторії зібрались ректорат, деканат, випускники та студенти. Були присутні і наші журналісти.

Ірина Качмарик, кореспондент: На урочистий вечір зібралися усім колективом. Привітати колег прийшли представники ректорату, декани інших факультетів та студенти. Для присутніх з нагоди ювілею факультету Міжнародних економічних відносин концерт».

В цілому порівняно із жовтнем кількість таких сюжетів зменшилася, а львівський Новий канал має за листопад нульовий результат по сюжетах з ознаками комерційної або політичної замовності. Експерти припускають, що низькі показники замовних матеріалів каналів Львівської ОДТРК і «Новий канал» обумовлюються, на нашу думку, тим, що вони не подають політичних новин з життя області, а саме така інформація є найвразливішою в оцінці журналістських стандартів.

ГРУДЕНЬ

Крим. «Это майдан бандеровцев, петлюровцев, махновцев, а не майдан всей страны»

Якість новин трьох кримських телеканалів у моніторинговий період, що збігся з усеукраїнською акцією протесту проти дій влади (євромайданом), є вкрай низькою, а кількість матеріалів із порушеннями журналістських стандартів, що можуть свідчити про замовний характер, величезною. Причиною вочевидь є політична ситуація в країні, позаяк усі аналізовані кримські телеканали використовуються своїми власниками та політичними партнерами як інструмент інформаційної війни. Більше половини – 58%, матеріалів новин кримських телеканалів містять ознаки можливої замовності. Це надзвичайно високий показник. А показник телеканалу «Неаполь» – 70%. Це один з антирекордів за весь час моніторингового проекту. Відсоток підозрілих матеріалів у новинах ДТРК «Крим» і «Чорноморської» – 49%. Абсолютна більшість підозрілих матеріалів – 97 із 99 – належить до умовної категорії політичної джинси, тільки два – комерційної. Без сумніву, абсолютна більшість матеріалів, які мають ознаки замовних, не були оплачені їхніми замовниками, а створені, вважають експерти, з порушеннями стандартів на вимогу або на догоду власникам і політичним патронам телеканалів.

Говорячи про акції євромайданівців у Сімферополі, «Неаполь» удається не просто до пропагандистських, а до агресивних формулювань, намагаючись усіляко дискредитувати предмет матеріалу:

«Мария Бабко, корреспондент: Решительны и в большинстве, как выяснилось агрессивные сторонники евроинтеграции в минувшую субботу вновь собрались на центральной площади Симферополя. Правда вместо заявленной тысячи человек, участников около полутора сотен. Среди них пара тройка студентов.

Студентка: Я учусь в ТНУ.

Мария Бабко, корреспондент: А вот Катерина куда активнее. Оппозицию на баррикадах не поддерживает, действие Беркута осуждает. В Европу здесь и сейчас не хочет, понимает, стране будет трудно. Пришла по зову сердца, подержать флаг.

Катерина, студентка: Просто вчера спросили, кто хочет быть волонтером, подержать влаги. Вот я стою и держу флаг, это в принципе волонтерство.

Мария Бабко, корреспондент: В этот раз самосознание митингующих большой прорыв. Если раньше отворачивались, и были не в состоянии ответить на вопросы, сегодня явно готовились. Правда многие с вожделенной Европой знакомы понаслышке, теоретически. При этом люди утверждают, оппозицию не поддерживают, стоят за то, что бы в Украине хорошо жилось.

Женщина: Насрать на оппозицию, просто насрать на оппозицию. Народ Украины вышел».

Після цього у випуску – абсолютно в іншому тоні витриманий сюжет про мітинг прихильників чинної влади та проросійських організацій з вимогою «прекратить политический хаос». Окремий матеріал присвячено акції на підтримку дій «Беркуту»:

«Корреспондент: Севастопольцы поддержали действия киевского спецподразделения милиции Беркут. Напомню, в процессе охраны общественного порядка, на главной площади страны, милиционерам пришлось применить силу. В результате стычек пострадали как митингующие так и сотрудники органов внутренних дел. Действия правоохранителей стали активно осуждать оппозиционеры. В Севастополе представители общественных организаций выразили поддержку бойцам спецподразделения и потребовали от руководства страны принятия более жестких мер для наведения порядка в столице.

Татьяна Ермакова, председатель общественной организации Русская община Севастополя: Мы вышли в поддержку Беркута, потому что беспредел, который там твориться, должен был подавлен быть если у нас есть президент, если у них есть президент, был подавлен в одночасье. Это никакой не протест, это никакая ни акция за справедливость, это не революция, это просто шабаш, клоунада».

По інший бік тих самих барикад перебуває ТРК «Чорноморська». Так, випуск 10 грудня починається з новини про штурм офісу «Батьківщини» в Києві (нагадаємо, цей телеканал належить депутатові від цієї партії Сенченку). Разом із тим, порівняно з проаналізованими вище матеріалами, тон сюжету значно нейтральніший – фактично справді грубим порушенням, окрім нерелевантності самого інформаційного приводу для кримської аудиторії, є відсутність балансу думок.

Так само порівняно нейтральним є наступний матеріал, знятий за участі колишнього кореспондента «Інтера» і прибічника чинної влади Максима Равреби – про антимайдан у Маріїнському парку. До честі «Чорноморки» слід сказати, що, попри опозиційну орієнтацію каналу, вони не дозволяють собі зверхнього ставлення до звезених Партією регіонів за гроші чи примусово людей, ба, навіть захищають їх: «В столице сторонники президента столкнулись с неуважительным и презрительным отношением со стороны оппозиционного майдана и подконтрольной ему прессы. Их показывают в негативном свете и называют презрительно титушками».

Харків. «Паразиты, которые досаждают нашим детям»

В зв’язку з грудневими подіями, коли пріоритетом інформаційного простору був євромайдан, зросла кількість матеріалів із ознаками політичної замовності. В першу чергу ХОДТРК працювала в інформаційному просторі як «голос влади». Причому інформація в переважній більшості була націлена на те, що стабільність веде до покращення. Матеріали з ознаками політичної замовності просували інтереси однієї сторонни. Крім того, був ряд сюжетів, так званих темників із АП, в яких головною темою, як у прилів’ї – хто не працює, той не їсть, – ті, хто працюють, дбають про добробут держави, всі ж інші – дестабілізують ситуацію в державі.

ХОДТРК: «Ірина ГНАТЮК, ведуча: Харківські підприємства працюють стабільно. Заводи Слобожанщини, такі як "Турбоатом", "Електроважмаш", "Роганський м’ясокомбінат" та "Хлібзавод "Салтівський" виконують свою роботу у повному обсязі. Про це розповіли керівники підприємств під час прес-туру для засобів масової інформації. Нові замовлення, стабільна заробітна плата та висока якість виробленої продукції – ось такий перелік головних цілей, до яких прагнуть основні економічні джерела Харківщини. З "Турбоатомом" пов’язує своє майбутнє чимало молодих фахівців, кадровий склад заводу омолодився майже на третину. Для підприємства поточний рік видався успішним, а перелік замовлень поповнюється із кожним роком, – запевнив заступник начальника цеху з підготовки виробництва Віталій Мицик».

Ще один сюжет ХОДТРК в такій же тональності:

«Кореспондент: Політична нестабільність знижує шанси на здобуття Україною права проводити зимову Олімпіаду 2022 року. Про це Микола Азаров сказав, звертаючись до учасників засідання оргкомітету з підготовки та участі українських спортсменів у міжнародних змаганнях.

Микола Азаров, прем’єр-міністр України: "Надеюсь, что они, наконец, прекратят блокирование нашего высшего законодательного органа и приступят к нормальной работе. Ведь самая лучшая защита интересов людей – это участие в законодательной работе, это поправки, это активное участие, обсуждение, это доказательство того, своей концепции, своих подходов. А если просто заблокировать трибуну, то движения ж вперед никакого не происходит. Тем более, что этот законопроект, о котором я сейчас говорю, он вообще к политике никакого отношения не имеет"».

Неоднозначним є сюжет за 13 грудня каналу Simon, який навіть складно назвати тим, що має ознаки політичної замовності. Це радше відверте політичне хамство, коли депутати, яким громадяни делегували повноваження, дбають виключно про себе, та ще й за бюджетні кошти, та ще й транслюють цю інформацію у ЗМІ:

«Владимир Мазур, ведущий: Депутаты обласного совета хотят привить себя от гриппа за бюджетные средства. Во время заседания комиссии по вопросам здравоохранения прозвучало предложение внести изменения в областною бюджет на будущей сессии и выделить деньги на закупку французских вакцин Вакси грипп. По словам депутата облсовета Владимира Святаша, на сегодняшний день на областном складе имеется 500 доз такой вакцины стоимостью 80 гривен. Член комиссии настаивает, необходимо сделать прививки сотрудникам департаментов облгосадминистрации и областного совета, врачам и работникам областной клинической больницы.

Владимир Святаш, депутат Харьковского областного сонета: На сегодняшний день ситуация действительно очень и очень неординарная, потому что предполагается и в этом году высокий уровень заболеваемости этой вирусной этиологии. По моим подсчетам, это нужно где-то выделить 32 тысячи гривен, чтобы закупить эту вакцину».

І два приклади сюжетів із яскравими ознаками комерційного замовлення: 7 канал відверто рекламує ресторан (9 грудня):

«Анатолій Мирошниченко, ведучий: Повернення на 300 років назад, в стару Великобританію. Тематичні вечірки в ресторані-пивоварні AltBier, з неповторною шоу-програмою, конкурсами та подарунками – одна з родзинок закладу. Про нові цікавинки ресторану у наступному матеріалі

Анастасія Полякова, кореспондент: А ще у ресторані-пивоварні оновили меню – від гарячих страв до закусок.

Сергій Коваленко, генеральний директор ресторану-пивоварні AltBier: Мы развиваемся. Мы стараемся сделать как можно лучше для наших гостей, которые давно уже стали нашими друзьями. Большая часть людей посещает ресторан 3-4 раза в месяц. Для них это и было. Какое бы не было замечательное меню, все-таки, хочется попробовать чего-то нового».

І ще один такий сюжет 10 грудня із розхвалюванням цілої мережі закладів:

«Альона Ільїна-Макарова, ведуча: Ліки з ланів природи. Щоб придбати їх, далеко не потрібно мандрувати – у Харкові такі у мережі здравниць ЭЗелена планета Наталії Земної. У цих спеціальних закладах можна пройти діагностику у провідних лікарів фітотерапії. А щомісяця прийом проводить президент товариства природолікування ЭЗелена планетаЭ Наталія Земна. Черговий прийом вона провела у здравниці, що на Полтавському шляху, 123.

Кореспондент: Жінки та чоловіки, люди похилого віку та діти. Сотні людей прийшли на прийом до цілительки Наталії Земної.

Наталія Мирошниченко, мати Микити: Сегодня привела сына. Мы как бы в первый раз здесь. Потому что, уже была исхожена ни одна больница, очень много врачей прошли, ребенку не лучше.

Кореспондент: Після ретельного огляду Микити цілителька Наталія Земна дає консультацію.

Наталія Земна, президент Українського товариства природолікування Зелена планета: Когда уже видишь ребенка, он пришел бледный…ребенок плохо спит. Это значительно большое количество паразитов, которые досаждают нашим детям».

Суми

Кожен 5-й сюжет експерти віднесли до категорії із ознаками замовності. Найбільше таких матеріалів у новинах СОДТРК – 27%. ТРК «Відікон» – 14% , а в «Академ ТВ» – (16%). Державній телерадіокомпанії вкотре не вдається збалансовано, подаючи різні думки, висвітлювати так званий офіціоз, а також тему майдану. З ефіру СОДТРК не щезають протокольно-офіційні повідомлення про заяви президента і прем’єра, про досягнення міністерств, про «надзвичайно актуальні» заходи за участі голови Сумської облдержадміністрації. За малоймовірною, але профільною версією СОДТРК, «у Міністерстві соціальної політики говорять, що працюють у штатному режимі», – Сумська ОДТРК. Причому каже про це одна Королевська-міністр.

«Максим Едель, ведучий: А от у Міністерстві соціальної політики говорять, що працюють у штатному режимі. Ніякі мітинги та страйки не затримають видачу пенсії та соціальної допомоги. У цьому запевняє профільний міністр Наталія Королевська».

Це абсолютно протирічить тому, що говорить Азаров у цей же моніторинговий період на каналі «Вінниччина» – див. нижче.

Вінниця. Фаворити журналістів: регіонали і комуністи

У 18% сюжетів від загальної кількості експерти побачили ознаки замовності. ТРК «Вінтера» – 19% від усіх новин цього телеканалу. Найбільший відсоток матеріалів із ознаками замовності мають новини ТРК «Вінниччина» – 24%. У новинах ТРК «Віта» за звітний період не виявленого жодного матеріалу, який містив би ознаки замовності.

Більшість сюжетів із ознаками замовності ТРК «Вінтера» є протокольними матеріалами із заходів чиновників, які не містять суспільно важливої новини. Наприклад, «Іван Мовчан: Серед пріоритетів державної політики – забезпечення громадян робочими місцями та гідною зарплатнею» (9 грудня).

Показовою є наявність у одному випуску новин двох поспіль сюжетів про одну й ту ж заступницю голови облдержадміністрації: «Любов Спірідонова ознайомилась з роботою Вінницького районного центру зайнятості» («Вінтера», 10.12) і «Білозерівську загальноосвітню школу відвідала заступник голови обласної державної адміністрації Любов Спірідонова» («Вінтера», 10.12).

Як приклад матеріалу, в якому просуваються інтереси лише однієї сторони, можна навести наступний сюжет ТРК «Вінтера» від 9 грудня: «Вікторія Мотичмо, ведуча: Партія регіонів закликає український народ до порозуміння. Тож у всіх областях України планують створити стабілізаційні штаби. Діючи в рамках даної ініціативи обласної апарат Партії регіонів провів зустріч із представниками громадських організацій.Кореспондент: Відмова від передчасного підписання асоціації з Євросоюзом спричинена економічними чинниками. В той же час, за словами представників Партії регіонів, євроінтеграція залишається стратегічним курсом нашої держави.

Владислав Старинець, заступник керівника міської організації Партії регіонів: "Нашими оппонентами рисуется картинка того, что как только мы подпишем договор об ассоциации, у нас будут тут же у всех безвизовый режим. Это не правда, нету такого пункта в договоре про ассоциацию. Второе, что у нас у всех в значительной степени увеличиться зарплаты и пенсии, социальные выплаты. Это тоже совершенно не имеет ничего общего с реальностью. Потому что вся помощь, которую нам на сегодняшний момент обещает Европейский союз, – это 610 миллионов долларов. Чтобы мы все понимали, Венгрия получила 50 миллиардов долларов. Польша получила тоже порядка 70 миллиардов долларов".

Кореспондент: Непокоїть представників Партії влади напружена ситуація, що склалася в країні останнім часом. У зв’язку з цим регіонали планують створити у всіх областях України стабілізаційні штаби.

Тетяна Антонець, голова фракції Партії регіонів у Вінницькій обласній раді: "Ті опоненти, які сьогодні стоять в противагу до влади, зацікавлені в тому, щоб ситуація вийшла із-під контролю, привести державну до дестабілізації, спровокувати цілий ряд дій і порушень, які суперечать чинному законодавству, і втягнути державу в довготривалий конфлікт"».

Опонентам слова журналісти не надали. Експертів із європейської інтеграції також проігнорували. Попри те, що ще у вересні цей же канал промотував підписання на листопадовому саміті Угоду із ЄС, зокрема у сюжетах про участь вінницьких посадовців в економічному форумі у Польщі.

Типовими сюжетами ТРК «Вінниччина», що мають ознаки замовності, є сюжети, що просувають інтереси однієї політичної сили. Як правило, цією силою є Комуністична партія України. Наприклад, сюжет ТРК «Вінниччина» від 10 грудня:

«Катерина Медвідь, ведуча: Через боротьбу двох олігархічних кланів за хлібні місця, а саме влади й опозиції, наша країна втрачає державність, – заявив лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко.

Кореспондент: Внутрішні конфлікти не вперше виникають в Україні. Але цього року країна постала перед втратою державності. Це заявив лідер Комуністів Петро Симоненко.

Петро Симоненко, народний депутат України, лідер Комуністичної партії України: "Закінчується рік, і обвал відбувається в економіці. Сьогодні під загрозою організація роботи систем життєзабезпечення, і ви бачите до чого це може призводити. Нагнітається істерія, агресія, екстремізм в суспільному нашому житті, і це вже призвело до кровопролиття".

Кореспондент: Як стверджує головний комуніст країни, сьогодні люди дійсно повстали. Але не за опозицію, а проти бідності. І в цьому КПУ їх підтримує».

Іноді сюжети, ідентичні випущеним ТРК «Вінниччина», розміщують інші ЗМІ, що є непрямим підтвердженням їхньої замовності. Так, два сюжети розміщені також на сайті хмельницького телеканалу. За іронією долі, телеканал називається «Ексклюзив». «Учасники мітингу на підтримку курсу Президента України вимагають від політиків стабілізації ситуації в країні» (ТРК «Вінниччина», 10.12). «Тижнева блокада роботи уряду з боку опозиції може призвести до затримок соціальних виплат» (ТРК «Вінниччина», 12.12).

Також у новинах ТРК «Вінниччина» виявлено два сюжети, які мають відверті ознаки комерційної замовності. Обидві «новини» від 09.12 є фактично рекламними сюжетами відповідно ресторану і спортивної секції. «Катерина Медвідь, ведуча: У нашому місті є чимало затишних кафе та ресторанів, де можна спробувати смакоти української, європейської та східної кухні. Днями у нас відкрився ще один затишний куточок дозвілля вінничан, де можна скуштувати страви самобутньої закарпатської кухні. У новому ресторані "Світлиця" із іменитим шеф-кухарем із Мукачево про особливості приготування бограчу, гуляшу, крумплів та іншої смакоти дізнавалася Лариса Олійник.

Лариса Олійник, кореспондент: На околиці Вінниці у селі Пирогове гостинно відчинила свої двері світлиця. Саме під такою назвою відкрився новий ресторан із затишною камінною залою, прикрашений рушниками, зітканими найкращими майстринями Поділля та виробами гончарного мистецтва. Та не лише інтер’єрними рішеннями приваблює гостей "Світлиця". Славиться ресторан єдиною в місті закарпатською кухнею…

Лариса Олійник, кореспондент: Дружній компанії, яка полюбляє скуштувати смакоту, вишуканий, інтернаціональний та водночас нашої рідної закарпатської кухні та посидіти у затишній місцині біля палаючого каміну, не можна нічого кращого порекомендувати, аніж "Світлицю"».

І ще сюжет: «Катерина Медвідь, ведуча: У Вінниці функціонує чимало залів, у яких займаються важкою атлетикою. Найбільш потужним майданчиком для формування спортсменів високого класу вважається міська дитячо-юнацька спортивна школа №5. Вона заснована у 1990-му році.

Олександр Ковальчук, тренер-викладач ДЮСШ №5: "Зал у нас відносно новий. Ми переїхали сюди, перейшли з 2007 року. Дітки тренуються в прекрасних умовах. У нас є тепла вода, і душові, роздягальні".

Владислав Хоров, юний важкоатлет: "Я тут тренуюсь з липня місяця. Мені дуже подобається важка атлетика"».

Львів. Чистий ефір

У грудні в випусках редакцій львівських теленовин, таких матеріалів що, свідчили б про ознаки політичної замовності не було. Лише два матеріали експерти віднесли до таких, що мають ознаки комерційної замовності, але радше є прикладом крос-промо, коли в рамках одного інформаційного холдингу одне медіа рекламує інше. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
zn.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4112
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду