«Власть меняется»: Каналы Януковича надели буденовку только после бегства своего патрона

«Власть меняется»: Каналы Януковича надели буденовку только после бегства своего патрона

28 Лютого 2014
4705

«Власть меняется»: Каналы Януковича надели буденовку только после бегства своего патрона

4705
Если в милиции не подтвердили, что людей на глазах сотен очевидцев расстреливали силовики – значит, этого не было. «Интер» в новостях во время кровавых событий в стране превзошел самого себя. Обзор освещения наиболее значимых событий в праймовых выпусках ежедневных новостей «1+1», «Интера», «Украины», ICTV, Первого национального и 5-го канала с 18 по 21 февраля 2014 года.
«Власть меняется»: Каналы Януковича надели буденовку только после бегства своего патрона
«Власть меняется»: Каналы Януковича надели буденовку только после бегства своего патрона

18 ФЕВРАЛЯ, ВТОРНИК

День начала активного противостояния на улицах Києва, в которое перерос «мирный протест» возле Верховной Рады.

http://www.pravda.com.ua/news/2014/02/17/7014143/

http://www.pravda.com.ua/news/2014/02/18/7014170

http://www.pravda.com.ua/photo-video/2014/02/18/7014296/

http://www.pravda.com.ua/photo-video/2014/02/18/7014373/

http://www.pravda.com.ua/photo-video/2014/02/18/7014470/

/community/article/90523/2014-02-18-kilkist-postrazhdalikh-zhurnalistiv-u-sutichkakh-u-tsentri-kieva-zrostae-onovlyuetsya/

Но поскольку «1+1», как и некоторые другие каналы, давали в этот день картину дня в развитии, выходя в эфир с экстренными выпусками новостей, то выпуск новостей в в 19.30, то есть за полчаса до штурма Майдана, начался с красноречивого сообщения:

«Лідія Таран, ведуча: Не оголошений, але фактично надзвичайний стан зараз у столиці. О 18-й сплив час дії ультиматуму СБУ та МВС, ще раніше зупинили метрополітен, обмежили в’їзд автотранспорту до Києва. Майдан зараз у тісній облозі силовиків. Сотні людей перебувають у лікарнях, 9 загиблих – про них відомо на цю хвилину. 7 мітингувальників і 2 міліціонера – такі цифри оприлюднила міліція. "Швидкі" весь день не встигали вивозити постраждалих з гарячих точок. Наші кореспонденти чатували під лікарнями Києва».

В сюжете Людмилы Бадалян – обзор о пострадавших и убитых во время столкновений, начавшихся утром еще под Верховной Радой.

«Людмила Бадалян, кореспондент: "Швидкі" ледь встигають від’їжджати з центральних вулиць. Переповнені. Кількість поранених ще зранку швидко перевалила за сотню. А вже до обіду з’явилася інформація про смерть. Відомості про загиблих і досі різняться. За нашими даними, нині в морзі на вулиці Оранжерейній – 7 тіл, які перевезли з центру протистояння (Здесь не мешало дать ссылку на источник. Хотя информация менялась каждые полчаса, заявление журналиста остается его собственными словами. – Авт.). Раніше з’являлася інформація про 3 тіла в Будинку офіцерів, де облаштований польовий медпункт».

Непонятно, отчего умерли эти люди. В интернет-СМИ о причинах смерти сообщали волонтеры, в частности Ольга Богомолец, координировавшая действия медиков.

Автор говорит о важной детали:

«Усі під’їзди до будівлі впродовж дня були заблоковані, та зараз "швидкі" вже можуть туди під’їхати. За повідомленнями, всередині – 7 людей у надважкому стані. А це 17-та столична лікарня. На наших очах близько 4 дня сюди привезли чоловіка, чиї травми були не сумісні з життям. Його до медзакладу власним авто доправив киянин. У "швидкій", каже, забракло місця.

Чоловік: "Я увидел, как его избили".

Кореспондент: Кто?

Чоловік: "Милиция. Я видел, как его избила. "Скорая" не хотела принимать его. Все "скорые" были переполнены. Мне пришлось сесть в свою машину и привезти"».

Не сказано, что подъезды к месту событий блокировала милиция.

Автор упоминает о двух погибших милиционерах. Здесь причину смерти указывает со ссылкой на сайт МВД:

«Людмила Бадалян, кореспондент: І про двох загиблих міліціонерів повідомляють на офіційному сайті Міністерства внутрішніх справ. За попередньою інформацією, один з них помер від вогнепального поранення в шию в кареті "швидкої допомоги". "Швидкі" без перебільшення під’їжджають до лікарень щоп’ять хвилин. Лише станом на шосту вечора у 17-й – мінімуму 6 десятків шпиталізованих. Двері приймального відділення не зачиняються. Травми кінцівок, голови, живота. Натомість у Міністерстві охорони здоров’я сьогодні свій підрахунок».

В сюжете есть информация и о пострадавших со стороны милиции:

«Людмила Бадалян, кореспондент: В урядовому кварталі поранено і понад 50 бійців МВС.

Ганна Коваленко, керівник госпіталю МВС України: "Закриті черепно-мозкові травми, переломи, ушкодження м’яких тканин, мінно-вибухова травма, ножове поранення та вогнепальні поранення".

Потерпілий: "Мітингувальники почали бігти на нас. Почали завдавати нам ударів, бити по щитах".

Людмила Бадалян, кореспондент: Потерпілих везуть майже в усі лікарні, розташовані в центрі Києва. Офіційно про кількість постраждалих не повідомляється. За неофіційними даними, їх сотні».

ТСН продолжила отслеживать ситуацию с раненными и пострадавшими. Об этом рассказала во включении Ирина Маркевич. Журналист говорит: «Якщо в першій половині дня травми були пов’язані з гранатами, кулями, опіками, то зараз характер травм трохи змінився. Ледь притомні тіла доправляють сюди. Як кажуть самі ці пацієнти, через побої».

Эти слова подтверждают сообщения журналистов других изданий о чрезмерной жестокости со стороны правоохранителей. Резиновые (?) пули и гранаты милиция применяла в первой половине дня, обороняясь от майдановцев. Контрнаступление повторило ситуацию на Банковой 1 декабря: «Беркут» и ВВ, сметая митингующих, добивали их не только дубинками, но и ногами и всеми подручными средствами. При этом им активно помогали неизвестные боевики в гражданском, шедщие в наступление из Мариинского парка и близлежащих улиц.

ТСН отслеживает в реальном времени начало зачистки майдана.

«Лідія Таран, ведуча: Годину і 37 хвилин тому, о 18-й, сплив термін ультиматуму, який близько 16-ї оголосили силовики євромайданівцям. Суть його – негайне припинення протистояння. Авторство – Міністерство внутрішніх справ і Служба безпеки України. Інакше силовики обіцяли вдатися до жорстких дій. Лідерів опозиції закликали заспокоїти протестувальників і повернутись за стіл переговорів. В заяві сказано, цитую: "Екстремісти з опозиції перейшли межу. Треба дати режисерам безпорядків рівно годину часу. У разі, якщо до 18 години безчинства не припиняться, МВС буде зобов’язане навести порядок всіма засобами, передбаченими законом". І остання інформація від прес-служби СБУ: силового варіанту поки що не буде, але подальші плани силовиків залежать від того, як будуть розгортатися події».

Блок, посвященный силовикам, «1+1» продолжил сообщением Генпрокурора. Однобоко звучат слова ведущей, со ссылкой на Пшонку, обвиняющего митингующих в применении силы: «в сутичках саме протестувальники застосовують травматичну і вогнепальну зброю».

Ситуацию на момент выхода в эфир сообщает ведущая:

«Лідія Таран, ведуча: Отже, ситуація на цю хвилину. Центр Києва заблокований, підземка вже давно стоїть. Мирний наступ на Верховну Раду, анонсований на ранок вівторка, обернувся новими і, власне, найзапеклішими від самого початку протестів масштабними сутичками. Середмістя Києва тепер – суцільне поле бою. Вже зараз фактично з усіх боків Євромайдан оточено силовиками».

Напоминая зрителям о начале столкновений, ведущая рассказывает только о двух сторонах конфликта – митингующих и милиции:

«Перші сутички почалися зранку в Маріїнському парку. Майже одночасно на всіх прилеглих до Верховної Ради вулицях почалися протистояння. "Коктейлі Молотова", шумові гранати полетіли у Кріпосному провулку, також на перехресті Інститутської і Шовковичної і біля головного офісу Партії регіонів на Липській. Відтісняти мітингарів силовики почали з Липської на Інститутську, з Кріпосного провулку до метро "Арсенальна". Територія протистояння сьогодні розширилась майже до Києво-Печерської лаври. "Беркут" відтіснив мітингарів з району метро "Арсенальна" у бік вулиць Московської, Івана Мазепи. Гаряче у Маріїнському парку. Там відбувалися ситуативні бої. Захоплено Будинок офіцерів. В ньому було обладнано шпиталь, він уже звільнений. Пізніше міліція у шоломах з металевими щитами повалила ворота на Грушевського і щільними колонами пройшла аж до Хрещатика. Вже давно не працює столичне метро. Людей, що були у вагонах, висадили на найближчих станціях. Входи у метрополітен перекрито і досі».

Нет ни одного слова о том, что на стороне милиции «воевали» боевики в штатском, с милицейскими щитами, битами, в экипировке, внешне напоминающей самооборону майдана!

Упомянут о титушках лишь после сюжета о штурме Киевской горадминистрации. И то – вскользь, в материале о начале столкновений:

«Ігор Бондаренко, кореспондент: Місце розбрату – Маріїнський парк. Його охороняють бійці Внутрішніх військ. За їхніми спинами – беркутівці. На паркових пагорбах – прихильники регіоналів. П’ятихвилинна словесна перепалка між євро- та антимайданівцями закінчується силовим протистоянням. Обидві сторони занадто агресивні і налаштовані на бійку. Проте почалася бійня. З обох боків летять шашки та гранати. Прихильники регіоналів кидають каміння з-за спин беркутівців. Спецпризначенці відкривають вогонь зі зброї. Тепер помпові рушниці зі спеціальною насадкою можуть стріляти гранатами. Стрілянина набирає обертів. В таборах протиборчих сторін з’являються полонені. Тітушок захоплюють цілими партіями. Серед затриманих – міліціонерів. Народних депутатів з фракції Регіонів супроводжують цілими колонами».

Игорь Бондаренко задает много вопросов, оставив ответы без внимания: «Стріляють із рушниць та пістолетів. (Кто? – Авт.) Вуличні бої переходять в рукопашні сутички. (Между кем? – Авт.) Спецпризначенці швидко перегруповуються і починають масований наступ. (Только ли спецназовцы?) Маріїнський парк зачищають (Где титушки? – Авт.)».

Далее во включении из центра столицы Руслан Ярмолюк смог в деталях описать то, как проходила дальнейшая зачистка улиц правительственного квартала. Журналист рассказал о зверствах силовиков по отношению как к митингующим, так и журналистам:

«Була паніка, люди просто почали давити одне одного, людей, котрі лишились лежати на асфальті по вулиці Інститутській. Було дуже важко. "Беркут" був дуже розлючений, бив усіх. Власне, коли побачив, що їх знімають, просто напали на нашу знімальну групу. Розбили одну камеру, відібрали другу, просто фактично по-звірячому намагались розібратися з людьми. Люди бігли до будівель, намагались стукати в двері, грюкати, щоб їх впустили. За ними просто біг "Беркут", їх просто витягували з будівель, бо, власне, людям ніхто не відкрив».

«Нам вдалося відзняти вже, власне, на телефони перші жертви. Якість не дуже добра, бо знімали на телефони. Це трупи людей. Вони лежать, лежали точніше, на барикаді біля станції метро "Хрещатик". Чоловік і жінка років 45–48. Міліція оглядали їхні речі, вже нікого не підпускала до них ближче і складала протоколи».

«Але найбільше нас вразила амуніція Внутрішніх військ, не розумію, для чого. У солдат були, крім рушниць, крім гранат, у солдат були саперні лопатки. І при тому саперні лопатки у них були просто в бронежилетах. Для чого ці саперні лопатки – реально пояснити дуже важко».

Помимо прочего, ТСН уделила отдельное внимание пострадавшим журналистам. Среди пострадавших были и корреспонденты «1+1». Здесь Лидия Таран озвучивает больше информации о титушках и их работе вместе с милицией: «Нападали міліціонери або невідомі з палицями. І щоразу вони з камер намагались забрати відеоносії і картки пам’яті», «також мої колеги твердять, що на них нападали так звані тітушки з Маріїнського парку. Весь час за нападом стежили спецпризначенці і сам комендант провладного табору антимайдану Олександр Зінченко. І лише після прохання допомогти силовики таки вгамували молодиків».

В информации о штурме офиса Партии регионов журналист ТСН говорит: Тим часом у Партії регіонів заявили про загибель працівника офісу», – и дает манипулятивный синхрон регионала Царева:

«Олег Царьов, фракція Партії регіонів: "Вышел переговорщик с тем, чтобы договориться, чтобы выпустили хотя бы женщин. Его убили. Он мертвый".

Ольга Нескородяна, кореспондент: Уже за кілька годин лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов нарахував трьох зниклих під час сутичок під офісом. Підтвердити чи спростувати ці дані поки що не вдалося. Як і дізнатись кількість постраждалих з іншого боку протистояння».

Слова Царева косвенно подтверждали некоторые сообщения в СМИ, но также давали и данные Госслужбы чрезвычайных ситуаций, где официально заявили об одном погибшем.

Во включении Евгения Агаркова – рассказ о зачистке «Беркутом» баррикады на Грушевского. Далее в выпуске – информация об окружении Майдана силовиками. Без купюр:

«Лідія Таран, ведуча: Майдан Незалежності у вогні. З боку силовиків, що зміцнили свої позиції на вулиці Інститутській, вони стоять біля Жовтневого палацу і на даху торговельного центру, у бій Майдану, де розташовані мітингувальники, летить каміння, коктейлі Молотова і навіть металева діжка. Порожня чи з горючим – було незрозуміло. Діжка застрягла між конструкціями торговельного центру. Внизу один за одним займались намети мітингувальників. Ви бачите цю пожежу. Запасів води немає, тому люди намагаються відтягувати дрова та інше легкозаймисте майно подалі. На час перебування знімальної групи ТСН на Майдані горіло в трьох місцях. Щойно Майдан запалав, силовики нагорі почали бити кийками у щити. Мітингарі кажуть, що у такий спосіб хочуть відтіснити людей з Майдану. Силовики зараз зайняли найкращі позиції з боку Інститутської, тобто згори.

Іван Ситько, киянин: "Чтобы у них были подступы к Майдану. У них здесь будут прекрасные маневры. Всеми способами пытались занять мостик, для того чтобы можно было обстреливать".

Мітингувальник: "Это нелюди, которые бросают на граждан. Они думаю, что их будет защищать кто-то? Их используют и выбросят как ненужные тряпки".

Мітингувальник: "Покажіть, як "Беркут" кидає запал. Ви подивіться"».

На видео видно, как силовики атакуют майдановцев совсем не законным способом: бросают булыжники и коктейли Молотова в мирных людей. При этом не продвигаются далее занятой территории.

ТСН в нескольких материалах рассказывает о транспортном коллапсе в столице, случившемся из-за закрытого метро. После в выпуске срочно подают информацию о начавшемся штурме Майдана. К сожалению, свою картинку на тот момент «1+1» дать не смог, иллюстрируя телефонное включение Александра Загороднего кадрами «Эспрессо ТВ».

Верстка выпуска выглядела нестандартной из-за постоянных включений. Но именно это позволяло создать у зрителя эффект присутствия. Журналисты на прямой связи появлялись постоянно и оперативно информировали аудиторию о происходящих событиях. Так, Александра Загороднего по телефону сменил Григорий Жигалов, сообщивший последние сводки с места боевых действий.

В выпуске ТСН есть и заявление МВД. Журналисты дали возможность пресс-секретарю министерства Бурлакову в очередной раз облить грязью митингующих и оппозицию, при этом ведущая постоянно употребляет слово «нібито».

«Лідія Таран, ведуча: Усю відповідальність за сьогоднішні дії МВС покладає на опозицію. За словами речника міністерства внутрішніх справ Сергія Бурлакова, дії силовиків – це відповідь на злочинні дії євроактивістів, яких нібито підбурювали лідери опозиції. Прес-служба МВС продемонструвала журналістам два револьвери, два обрізи мисливської зброї, два гранатомети. Їх нібито кидали мітингувальники, які тікали від силовиків. Серед правоохоронці, повідомляють, постраждали понад 70 осіб. Двоє померли у лікарнях. Подальші дії міліції будуть залежати від розвитку подій, – сказали у МВС.

Сергій Бурлаков, речник МВС: "Зараз ми бачимо, що протести вщухають. Але що буде далі, прогнозувати дуже важко. Тому зрозуміло, що міліція буде діяти відповідно до тієї ситуації, яка буде складатись цієї ночі та надалі. До активних дій поки що міліція не вдається"».

Если избиение митингующих, жестокая зачистка улиц с помощью армии титушек для господина Бурлакова не являлись активными действиями, то страшно представить, что они означали на самом деле.

«Интер» в 20.00 выдал выпуск с явным перекосом в сторону силовиков. При огромном количестве раненных и убитых ирония ведущей уже в первой подводке смотрится вызывающе:

«Анастасия Даугуле, ведущая: Сегодня в Киеве возобновилось противостояние между протестующими и силовиками. Не просто возобновилось, а многократно усилилось. В центре столицы – стреляют! Гибнут люди. Больницы переполнены. Началось всё с того, что утром митингующие направились от Майдана Незалежности к Верховной Раде. Собирались провести так называемое мирное наступление, чтобы потребовать от парламентариев вернуть Конституцию 2004 года. Но мирного шествия не получилось. В милицию полетели камни. Подожгли грузовик, который перекрывал движение по улице Шелковичной. Правоохранители в ответ применили светошумовые гранаты и слезоточивый газ. Хроника событий – в материале Евгения Оноприенко».

В этой подводке – всё отношение журналистов и их патронов к митингующим. Мирное шествие оказывается «так называемым», оно не получилось потому что «в милицию полетели камни», а «правоохранители в ответ» начали атаковать. Мнение о том, что людей спровоцировали титушки, автор подводки не учитывает.

В сюжете Евгения Оноприенко нужно обратить внимание на то, сколько раз он употребил сочетание слов «мирный» и «наступление».

«Евгений Оноприенко, корреспондент: "Мирное наступление". Вот подготовка. На Майдане и у Октябрьского дворца формируются колонны. Путь будут держать к Верховной раде. Многие протестующие в шлемах, в руках держат – щиты и палки. Но настаивают – наступление будет МИРНЫМ.

Андрей Фищук, общественный активист: "Точно це буде Мирний наступ. Можливі будь-які провокації. І хоча б якісь засоби захисту чи може навіть морального впливу на тих людей, які можуть адресувати проти мирних демонстрантів, вони потрібні".

Евгений Оноприенко, корреспондент: Около половины девятого стартуют. Пересекать линию майдановских баррикад протестующие начали еще около часа назад, но до сих пор продолжают идти. И края этому потоку пока не видно. Там впереди, возле очередной баррикады, даже образовалась пробка из людей. Вот маршрут Мирного наступления. Колонны двигаются вверх по Институтской. Поворачивают на Липскую – останавливаются возле Мариинского парка. К началу парламентского заседания протестующими занят по периметру весь правительственный квартал. Первые разбитые стекла в машинах силовиков сигнализируют – мирным наступление не будет».

На протяжении всего сюжета его автор упорно насаждает мысль о том, что Майдан заранее планировал беспорядки. Чтобы вбить в голову зрителя этот тезис, Оноприенко спекулирует на том, что акцию анонсировали как «мирную».

«Крепостной переулок. Улица Шелковичная. Почти одновременно в правоохраниетелей летят камни и питарды. В ответ – взрывы шумовых гранат».

А это – очередная попытка показать, что столкновения начали именно майдановцы.

Есть упоминание и об Антимайдане. Весьма толерантное к его участникам:

«А это видео снято в то же время в Мариинском парке. Полным ходом разливают коктейли Молотова, подвозят камни. Их вынимают прямо из алей парка».

На этом упоминания об антимайдановцах заканчиваются. Ни слова о том, как они помогали милиции жестоко избивать захваченных активистов Майдана.

Евгений Оноприенко акцентирует внимание на том, как и чем атакуют милиционеров митингующие: «Вот трофеи, которые оказались у милиции...», дальше – еще страшнее: «А вот захваченный протестующими грузовик. На большой скорости летит прямо в кордон правоохранителей». Возможно, было и так. Сам момент, когда автомобиль таранит милиционеров, «Интер» не показал. Но автору этих строк коллеги-журналисты рассказывали несколько иную версию: что своими глазами видели, как беркутовцы на грузовике въехали в толпу протестующих.

В прямом включении с Майдана, а точнее с балкона одного из близлежащих зданий, репортер Михаил Колесников поспешил заверить, что видел «БТР-80, но на нём не было пулеметов, то есть он, вероятно, использовался как тягач или как бронированное прикрытие». Хотя его коллега из ТСН Руслан Ярмолюк, также включаясь с Майдана, заявил, что «з боку Європейської площі підігнали важку техніку – два бронетранспортери. І що саме головне – на бронетранспортерах є зброя, і вона не закрита».

Таким образом, Михаил Колесников или соврал, или встретил другую технику.

О штурме Майдана, начавшемся вместе с эфиром «Подробностей», ведущая Анастасия Даугуле спрашивает у кореспондента: «Михаил, есть информация, что правоохранители призывают людей уйти с майдана. Протестующие подозревают, что готовится штурм. Что вам об этом известно?»

В ответ журналист старательно избегает слова «штурм», заменяя его «противостоянием»:

«Михаил Колесников, корреспондент: Да, были призывы правоохранителей. Они через громкоговорители призывали граждан не нарушать общественный порядок. Буквально, как вы можете видеть, слышны взрывы. Буквально 5 минут назад началось противостояние. Звучали выстрелы, были взрывы салютов. И так же были взрывы светошумовых гранат. Вот отсюда видно. В районе баррикады на улице Институтской, сейчас там все укрыто дымом, видно, что одна из сторон, очевидно силовики, поливают что-то из брандспойта. (Кто ж еще может поливать что-то укрытое дымом из брандспойта, да еще во время стрельбы и взрывов, как не силовики! – Авт.) Мы не можем сейчас видеть, перемещается ли кто-то, есть ли какие-то столкновения. Но однозначно слышны выстрелы, и слышны взрывы. Так же, за последнее время сюда приезжало достаточно много машин скорой помощи. Это еще до начала столкновения вывозили раненых митингующих, которых выносили из Дома профсоюзов. Так же митингующие начали баррикадировать улицу Михайловскую из всяких подручных средств, в частности, из мусорных контейнеров. Это вся информация на эту минуту. Мы снова слышим выстрелы, взрывы. Большая часть Майдана уже укрыта дымом. Мы видим, что пылает огонь возле стелы независимости в данный момент. Я попрошу оператора показать это крупным планом. Горит огонь. По-моему на том месте находились толи палатки, толи какие-то киоски, еще до этого. Ну и видно огни в районе баррикады на улице Институтской. Но мы не видим, есть ли там силовики, кто куда двигается. Сейчас наша съемочная группа сразу же после этого отправится туда, мы посмотрим, что происходит. И расскажем ближе к концу выпуска».

Ведущая подводит журналиста к словам о стрельбе со стороны протестующих:

«Анастасия Даугуле, ведущая: Еще одно уточнение. Мы тоже вместе с вами пытаемся рассмотреть это видео. Стреляют из салютных установок, я правильно понимаю?

Михаил Колесников, корреспондент: В том числе из салютных установок. Видно и салюты. До этого были взрывы, мы слышали взрыв, не могу сказать, что это взрывалось, честно говоря, салюты илы светошумовые гранаты. Все в дыму, сами понимаете, все вдалеке, все немножко смешалось.

Анастасия Даугуле, ведущая: Как вы видите, стреляют правоохранители или митингующие? Откуда идет огонь?

Михаил Колесников, корреспондент: О выстрелах я ничего не могу сказать, откуда стреляют. Вполне возможно, что и митингующие, и правоохранители. Вот сейчас там огонь загорелся как раз. Однозначно есть и салюты, которые применяют в частности митингующие. Они взрывались до этого и сейчас. Так же слышны такие достаточно громкие взрывы. Я бы не сказал, что это петарды. Вполне возможно, что это светошумовые или гранаты со слезоточивым газом».

Анализируя следующий сюжет, понимаешь, к чему подводила во время общения с Колесниковым Даугуле:

«Анастасия Даугуле, ведущая: В ход пошло настоящее оружие. Радикально (!!!) настроенные протестующие используют не только камни и коктейли Молотова, но и огнестрельное оружие. Стреляли на улицах Шелковичной, Институтской и Грушевского, об этом сообщает пресс-служба МВД. Пистолеты и ружья даже не прятали. Алена Цинтила – расскажет подробнее».

А здесь Алена Цинтила ответственно заявляет, что «сегодня протестующие взяли в руки огнестрельное оружие. И даже прятать его не собирались».

ЧТОБЫ ПОКАЗАТЬ МАСШТАБЫ НАПАДЕНИЯ НА СИЛОВИКОВ, ЖУРНАЛИСТКА ИСПОЛЬЗУЕТ НОВАТОРСКИЙ ПОДХОД К НОВОСТЯМ: ОБ ОДНОМ И ТОМ ЖЕ ЧЕЛОВЕКЕ ГОВОРИТ КАК О РАЗНЫХ ЛЮДЯХ:

«У этого мужчины в камуфляже в руках пистолет. Несколько выстрелов и лихо перезаряжает. А на этих кадрах мужчина в камуфляже и маске стреляет из пистолета – вверх. На крыше – силовики. После 5 выстрелов отвечают, – бросают светошумовую гранату. Потом – вторую. Выстрелы не утихают. Были и ружья».

Если внимательно присмотреться к видео – видно, что стреляет из пистолета тот же человек. Фраза «лихо перезаряжает» должна была сказать о профессионализме боевиков, но на том же видео видно, как неуклюже стрелок пытается сменить обойму. Насчет ружей – в кадре показан человек с винтовкой, больше похожей на пневматическую, чем боевую или охотничью.

Информацию о пострадавших сотрудниках МВД дает сразу Олег Царев – любимый комментатор действий «боевиков» у путинских СМИ.

Алена Цинтила посвятила весь (!) сюжет тому, как митингующие издеваются над милицией:

«Алена Цинтила, корреспондент: В ход шли кулаки, ноги, биты, и даже кухонные скалки. Разбитые лица и головы, некоторые милиционеры сами идти уже не могут. Кроме того, протестующие выхватывают из цепи сотрудников "Беркута", тащат их в толпу и бьют.

Активист: "Жив? На бок переверните! Врача!"

Алена Цинтила, корреспондент: А это уже другой пострадавший силовик – он без сознания.

Активист: "Та не трогайте його, у двір заносьте, бо та зараз приб'ють його. Ви що!"».

Автор намеренно указывает, что митингующие раздевали пленных побитых милиционеров, при этом отбирая не только амуницию, но и обувь, хотя на видео этого не видно:

«Алена Цинтила, корреспондент: Пока одни протестующие пытаются откачать силовика, другие – снимают с него обувь и защитную амуницию. А это – очередное наступление. Правоохранителей сперва забрасывают камнями. После – бьют палками. Далее – без комментариев. Кто-то из протестующих останавливает расправу. Зовет медиков. Всего, по данным МВД пострадали более 70 силовиков».

Странно, что когда правоохранители забрасывали камнями митингующих и добивали их безоружных вместе с титушками – «Интер» не классифицировал эти действия как «очередное наступление» силовиков.

Напоследок статистику пострадавших милиционеров озвучивает пресс-секретарь МВД. Хотя до этого в сюжете уже был нардеп-регионал Царев, озвучивавший также данные по избитым сотрудникам милиции.

Далее отдельной информацией «Интер» сообщает опять о гибели двух милиционеров. И здесь же снова, в третий раз, называет уже озвученные данные по количеству пострадавших сотрудников МВД.

А вот дальше – вновь сюжет о пострадавших, но уже как со стороны митингующих, так и милиции. Однако, учитывая, что в предыдущих материалах так же давали о пострадавших беркутовцах и ВВшниках – информация Ирины Романовой добавляет перекоса в сторону силовиков.

Очередной камень в огород митингующих – в виде ВМЗ о нападениях с их стороны на «скорые помощи»:

«Анастасия Даугуле, ведущая: По информации МВД, в центре столицы протестующие остановили "скорую помощь", которая везла двоих пострадавших. Произошло это возле правительственного квартала. Сначала машину заблокировали, затем выбили стекла и пробили колеса. В минздраве в свою очередь констатируют, что многие пострадавшие в уличных столкновениях не получили своевременно помощь потому, что к ним не смогли пробраться "скорые". В связи с этим министр здравохранения Раиса Богатырева обратилась к митингующим с просьбой не препятствовать работе медиков.

Раиса Богатырева, министр здравохранения: "Вперше ми відчули як бригадам екстреної медичної допомоги важко було добиратися до місця подій. І саме з цим було пов’язане наше звернення до громади, щоб бригадам швидкої екстреної допомоги не перешкоджали. Наразі нам не вдалося переконати багатьох. І ми сьогодні були свідками того, що навіть машини екстреної медичної допомоги були побиті, в них були проколоті колеса"».

Днем Леся Оробец сообщила новость, облетевшую интернет: о том, что «скорые» не пускали к митингующим. Выяснять это журналисты «Подробностей» не стали, и просто поверили министру Богатыревой, а также МВД, по советской традиции считая власть наиболее объективным источником информации.

В данных о поджоге офиса Партии регионов, со ссылкой на регионала Александра Ефремова, на «Интере» говорят о двух погибших. А вот провластный «Корреспондент» дает информацию об одном.

«Анастасия Даугуле, ведущая: В центре Киева подожгли штаб Партии регионов в огне погиб сотрудник офиса. Еще одного, по словам руководителя фракции партии регионов в парламенте Александра Ефремова, убили. Прямо на пороге офиса. 15 человек спасатели эвакуировали с крыши здания. О возгорании пожарным стало известно после полудня. Однако добраться оперативно на место происшествия они не смогли. Дорогу перегородили радикально настроенные активисты. Они угрожали спасателям, грозились даже поджечь транспорт. После долгих переговоров – на улице Шелковичной – к месту возгорания добрались четыре подразделения. Еще три, которые ехали со стороны Кловского спуска, вернулись в часть – протестующие не пропустили. Вследствие задержки, огонь успел охватить подвал, первый и второй этажи здания на улице Липской. Еще с утра его штурмовали активисты Майдана. Работники офиса пытались самостоятельно защитить помещение, однако у них не получилось. По предварительным данным, именно радикально настроенные активисты и подожгли здание».

«Интер» активно бьет на радикализм активистов, до последнего навязывая зрителю тезис о боевиках, настроенных на беспорядки. Но в этот раз им уже добавляют черты грабителей:

«Андрей Майборода, помощник народного депутата Украины: "Так называемые мирные митингувальники начали срывать с девушек и женщин золотые украшения, и бить, и отбирать личные вещи у людей. Имеется ввиду портфели и телефоны все что было документы и т.п. Те, кто не отдавали, их били по голове и одного нашего коллегу, который не отдавал документы, они избили и забрали на шесть часов "катувати" в примищення"».

На ICTV не позволили себе растягивать хронометраж выпуска, да и время выхода в эфир – 18.45 – сыграло не в пользу журналистов. Но ведущая сообщает информацию, стоящую нескольких сюжетов коллег:

«Олена Фроляк, ведуча: Вчорашня примара – хитке перемир'я – сьогодні розтанула в тумані диму на столичних вулицях Грушевського, Інститутській, Шовковичний, Садовій, Кріпосному провулку. Все це вулиці урядового кварталу, куди за задумом, вирушила вранці мирна акція, щоб переконати депутатів голосувати за зміни до конституції. Однак мітингувальників одразу ж зупинив кордон Беркуту на Грушевського і тут почалося. Хто спровокував бійки і застосування сили, зараз уже важко встановити. Однак процес дуже швидко вийшов з-під контролю».

Эти слова идут вразрез с данными «Интера» о том, что первыми конфликт начали митингующие.

Также в сюжете Марины Петровой звучит, что «тисячі євромайданівців намагаються прорватися до парламенту. Кажуть – бійку провокують правоохоронці, які закидають людей світло шумовими гранатами. У бік міліції летить каміння».

По крайней мере, автор озвучила одну из версий событий.

Журналистка сдержана в оценках стрелков с обеих сторон:

«Марина Петрова, кореспондент: Бруківку розбирають миттєво. Аж тут здіймається стовп диму – палають КамАЗи, якими правоохоронці перегородили прохід до парламенту. Самі вони – вже на дахах. І вже згори закидають натовп гранатами. Знизу в них жбурляють каміння та петарди. Люди помічають снайперів і показують гумові кулі. Водночас, стріляють і деякі активісти. Поранені є з обох боків. До них проривається швидка. Події у центрі столиці починають розгортатися блискавично. Масові зіткнення переростають у локальні. Підпалюють офіс Партії регіонів, а в той час нове протистояння – у Маріїнському парку. Вранці там був традиційний мітинг на підтримку влади. Згодом туди прориваються євромайданівці. Вони захоплюють Міністерство охорони здоров’я. На підмогу Антимайдану приходять загони «беркутівців», за якими традиційно ідуть тітушки. Люди починають тікати – тих, хто не встиг, добивають саме вони. Картина жахає учасників протистояння і журналістів.

Активіст: "Мы здесь все время стоим. Мы никуда не ходили не пикетировать, мы помогали своему президенту"».

«Факты», в отличие от «Подробностей», дают информацию о побитых журналистах. Хотя и не в целом, а лишь о коллегах с ТСН:

«Алла Хоцянівська, журналістка каналу "1+1": "Тьому відвели в інший бік, почали дубасити палкою, і бити камеру, трощити, мене відвели під забор і почали дьоргати мене, палкою по спині вдарили. Потім почали кричати, щоб я роздягалася".

Марина Петрова, кореспондент: Дані про поранених надходять щомиті. Спочатку йшлося про одиниці, по обіді – вже про сотні. Десятки важко поранених».

В один сюжет ICTV вместили всю информацию о событиях в правительственном квартале. В целом, материал вышел достаточно сбалансированным и емким.

Отдельно дают заявление Пшонки, сообщают о больших заторах в Киеве и перебоях в мобильной связи. В отличие от ТСН, «Факты» осторожней в оценках и стараются подать материал максимально отстраненно.

ТРК «Украина» выделяется особым подходом к верстке и наполнению выпуска. Сначала дают сюжет о столкновениях. В подводке – завидное для многих каналов поведение: говоря о погибших митингующих, ссылаются на Ольгу Богомолец, на нее же – ссылка в информации о недопуске «скорых» к Дому офицеров, указывают на публикацию фото убитых на сайте «Украинская правда» и автора фотографий – Виталя Уманца.

В ТО ЖЕ ВРЕМЯ, НА ВИДЕО, ИЛЛЮСТРИРОВАВШЕМ ОПИСАНИЕ СОБЫТИЙ, НЕТ ПРЕДСТАВИТЕЛЕЙ АНТИМАЙДАНА, В КАДР «УКРАИНЫ» НЕ ПОПАЛО И ЖЕСТОКОЕ ИЗБИЕНИЕ МИТИНГУЮЩИХ НА УЛИЦАХ.

«Украина» дает мнение экспертов Виталия Балы и Евгения Копатько. При этом оба они говорят совсем не в пользу оппозиции, обвиненную властью в организации беспорядков.

«Виталий Бала, политолог: Якби опозиція не пішла з людьми, було б набагато гірше. Те, що опозиція не змогла їх не повести, це дійсно встає питання до опозиції. Але ми повинні розуміти, якби вона їх не повела, то ми б уже опозиції не мали сьогодні.

Евгений Копатько, социолог: Лидеры оппозиции не собирались договариваться. Потому что подтянув такое количество людей подготовленных на движение к Верховной Раде, какого вы ожидали решения, какого мы ожидали решения. Мы что, не понимали, что это не может заканчиваться мирно».

При этом четко подан месседж первым комментатором – Балой: оппозиция вывела людей на улицы. Копатько продолжает мысль: заранее было известно, что акция не пройдет мирно.

В одном из ВМЗ ведущий акцентирует внимание:

«Евгений Михин, ведущий: Столкновения в центре города начались с так называемого мирного наступления, к которому еще в воскресенье на вече призывала оппозиция. Несколько тысяч экипированных самообороновцев с майдана подошли к Верховной Раде с другой стороны Грушевского. Первые стычки начались на улице Шелковичной. Потом в Мариинском парке. Протестующие соорудили баррикады из скамеек и мусорников, швыряли в милицию разобранную брущатку. Те отвечали светошумовыми гранатами и резиновыми пулями».

И снова, как на «Интере», журналисты ерничают над заявленным ранее мирным наступлении. Версию о том, что митингующих на насилие спровоцировали, «Украина» не рассматривала. Напротив, однозначно дает понять, что милиция ОТВЕЧАЛА на действия протестующих. За весь выпуск канал не сказал ни о титушках, ни о том, как избивали митингующих, но зато однобоко подчеркивал агрессию протестантов:

«Евгений Михин, ведущий: В ходе столкновений пришлось эвакуировать жителей близлежащих домов. Нам удалось связаться с одной из таких жительниц. Владислава Баева рассказала, что на первом этаже ее дома на углу Институтской и Шелковичной начался пожар. Ее вместе с соседями, прикрывая щитами, вывели правоохранители. На данный момент женщина ничего не знает о судьбе своей квартиры.

Женщина: Там всё черное, всё закопченное, окна разбиты. Туда возвращаться невозможно. В моем парадном всё сгоревшее, всё выломано. Я не знаю, что делать. Я не знаю, куда мне идти».

Интересно, что зрителю не говорят, был ли пожар в квартире женщины, или горела лестничная клетка. Но слова «куда мне идти» ранят душу обывателя и разжигают в нём ненависть к майдановцам.

«События» дают призыв «Правого сектора» к владельцам огнестрельного оружия мобилизоваться и приходить на Майдан. Встык к этой информации – видео канала «112», где митингующий стреляет из пистолета:

«Евгений Михин, ведущий: Одновременно с заявлениями в интернете появилось видео. На нем люди в масках ведут перестрелку с военными на пересечении улиц Институтской и Шелковичной. Оружие в руках стрелка похоже на травматический пистолет. Такое используется для самозащиты на коротких дистанциях в 5 метрах. Травматика официально разрешена в продаже, но только определенным категориям населения, сотрудникам судов, милиции, их родственникам, журналистам, депутатам и военнослужащим не срочникам».

Слова о том, что пистолет был похож на травматический, звучат реверансом в сторону митингующих.

На Первом национальном категорически в подводке дают понять, что милиция использовала только «официальные» спецсредства:

«Любов Добровольська, ведуча: Мирного наступу не вийшло. Коктейлі Молотова, саморобні рушниці, бруківка та палиці – з одного боку. Світлові гранати, травматична зброя та водомети – з іншого. Так закінчилася хода київського Майдану до Верховної Ради. Правоохоронці заявляють про дев’ятьох загиблих: двох міліціонерів та сімох цивільних. Нарахували і сотні постраждалих. Водночас медики-волонтери кажуть про півтори сотні поранених з боку протестувальників. І майже всі – тяжкі».

Артем Сорокин в своем сюжете старательно обходит острые углы: кто был зачинщиком конфликта:

«Артем Сорокін, кореспондент: Шумові гранати – від силовиків, Коктейлі Молотова – від майданівців. Так починається ранок у центрі Києва. Люди йшли до Ради вимагати повернення до Конституції 2004-го. Кількатисячна колона пройшла блокпост на Грушевського і наштовхнулася на кордон "Беркуту". Одразу ж з’являються постраждалі з обох боків. Травмованих мітингарів і міліціонерів разом виносять і майданівські медики, і активісти.

Учасник протесту: "Стреляют. Стоял просто там, просто наблюдал. Попала пуля"».

Впрочем, создается впечатление, что Первый национальный 18 февраля начал понемногу «прозревать». Вот сообщение о титушках в Мариинке:

«Артем Сорокін, кореспондент: Тим часом у Маріїнському парку летить каміння і лунають постріли. Це сходяться у двобої майданівці і прибічники влади. Обидві сторони озброєні кийками, бруківкою та саморобними рушницями. Одна за одною прибувають карети "швидкої". Рахувати поранених не встигають. Водночас десятки активістів штурмують офіс Партії регіонів на Липській. Виламують двері і заходять всередину. Хтось підпалює у дворі автівку і жбурляє у вікно коктейль Молотова».

Но, «прозреть» сразу каналу не удается. Автор явно намеренно топит информацию о застреленных митингующих в других данных:

«Приміщення спалахує. У сутичках гине охоронець офісу. Проти активістів міліція застосовує травматичну зброю і відтісняє майданівців. Гаряче на сусідній Шовковичній. А це новий шпиталь у Будинку офіцерів. Медики-волонтери рятують поранених. Поруч лежать загиблі. Через дорогу, у дворі Верховної Ради, побиті беркутівці».

ТРИ СЛОВА О ПОГИБШИХ ЛЮДЯХ!!! ИМЕННО СТОЛЬКО ТЕКСТА УДЕЛИЛ РАБОТНИК ПЕРВОГО НАЦИОНАЛЬНОГО ЭТОЙ ТЕМЕ ЗА ВЕСЬ СЮЖЕТ. Может, чтобы не травмировать основную аудиторию, состоявшую еще недавно из Николая Азарова, считавшего Первый канал самым объективным, и людей, у которых принимает только сигнал УТ-1.

В сюжете целый блок посвящен силовикам:

«Працівник "Беркуту": "Ударили не знаю чем. Попали в руку. Может, выбил, может, сломал".

Журналіст: "А кто ударил?"

Працівник "Беркуту": "Народ прорывался. Мы здесь стояли, дверь держали. Они сломали дверь".

Артем Сорокін, кореспондент: Міліція затримує активістів. Частину мітингарів садять в автозак. Тим часом протестувальники штурмують КМДА, палять шини і жбурляють у вікна коктейлі Молотова. І таки захоплюють адміністрацію. У столичному міліцейському главку на безлади реагують миттєво – кримінальними справами.

Співробітник МВС: "Вже відкрито кримінальне провадження за частиною другою статті 294 Кримінального кодексу України – це масові заворушення. Та стаття 348 Кримінального кодексу – посягання на життя працівника правоохоронного органу. І перший злочин, й інший – особливо тяжкий злочин – передбачає позбавлення волі строком на 15 років".

Артем Сорокін, кореспондент: Невдовзі МВС і СБУ видають попереджання: до шостої вечора опозиція має припинити збройне протистояння, інакше діятимуть силовими методами. І обіцяють покарати всіх організаторів масових заворушень.

Віктор Пшонка, генеральний прокурор України: "Генеральна прокуратура вимагатиме найсуворішого покарання як для тих, хто підбурював людей на сьогоднішню акцію, так і для тих, хто організовував та керував ними. Ніхто не уникне відповідальності за сьогоднішні події".

Артем Сорокін, кореспондент: Тим часом правоохоронці відтісняють мітингарів до Майдану. Починають розбирати основну барикаду на Грушевського. Далі проходять Європейську і зупиняються майже біля майданівських наметів. Беруться силовики і за форпост на Інститутській. Там штурм супроводжується обстрілом шумових гранат. Оточив "Беркут" і Жовтневий, і Український дім. Звідти починається евакуація. Люди перебираються в Будинок профспілок. Туди ж переходять і активісти з наметів. Екстрено передислоковуються Автомайдан і "Правий сектор". А зі сцени лунають заклики тримати оборону.

Олег Тягнибок, народний депутат України: "Нам потрібно зараз добре організувати свої сили – ті, які зараз лишилися на Майдані. Потрібно, щоб ті люди, які є за периметром Майдану, всіма можливими методами проникали сюди, на Майдан".

Артем Сорокін, кореспондент: Майдан не розходиться. Люди прибувають".

Естественно, о том, что «Беркут» и ВВ действовали сообща с антимайдановцами, титушками, Артем Сорокин не говорит.

Но видимый баланс пытались сохранить и в сюжете о пострадавших. Многообещающая подводка звучит так:

«Любов Добровольська, ведуча: Найбільше сьогодні роботи – в медиків. У центрі Києва працювали і бригади "швидкої", і майданівські лікарі. Всі вони виносили поранених із поля бою».

Однако начало сюжета после такой подводки более чем неожиданное:

«Ольга Скотникова, кореспондент: Із сиренами 11 карет "швидкої" за півгодини заїхали у двір центрального шпиталю МВС. Везуть постраждалих правоохоронців. На 16-ту – більше півсотні: закриті черепно-мозкові травми та переломи. Привезли чоловіка із кулею».

После ветеран нескольких президентских пулов Ольга Скотникова продолжает рассказ о милиционерах.

«Ганна Коваленко, начальник центрального госпіталю МВС України: "Троє пацієнтів були доставлені до центрального госпіталю Міністерства внутрішніх справ України без свідомості каретами швидкої медичної допомоги. Один постраждалий зараз готується до термінового оперативного втручання".

Ольга Скотникова, кореспондент: 19-річний боєць внутрішніх військ – один із тих, хто погодився спілкуватися з репортерами. У нього – ножове поранення. Хлопець закриває обличчя руками – ще не оговтався від шоку.

Співробітник внутрішніх військ: "Коли я впав, мене товариші витягнули назад, а там вже "Беркут" і всі остальні"».

Не обошлось и без информации о захваченных якобы митингующими врачах «скорой»:

«Ольга Скотникова, кореспондент: Ще один спілкується неохоче. Каже: погано почувається. Зі 148 чергових карет столичної "швидкої" – 40 у центрі. На цих табло у диспетчерській видно, куди викликають і де допомогу не можуть дочекатися. Бригади блокують, – скаржаться лікарі. Диспетчери бачать і трансляцію того, що діється в урядовому кварталі, і шлях машин "швидкої".

Алла Арешкович, в.о. директор департаменту охорони здоров’я: "Карету швидкої медичної допомоги атакував натовп громадян, мітингувальників, побили машину, пробивши колесо, розбивши скло. І таким чином зараз бригада заблокована і знаходиться в такому стані, що вона ні пацієнтів не може доставити до лікарні, ні… і, більше того, вона вибита з графіку. І сьогодні одну бригаду ми повинні зняти з роботи"».

О том, что сами правоохранители блокировали подъезды медбригад к митингующим – ни слова. По информации Скотниковой, создается впечатление, что митингующие и так своими силами справляются с ранеными. Хотя ведь иного выбора у них не было: отправить на «скорых» пытались самых тяжелых больных, потому что опасались похищений правоохранителями из больниц.

«Ольга Скотникова, кореспондент: А це – епіцентр протистояння. На вулиці Грушевського. Тут найбільше поранених. Їх приймає тимчасовий медпункт у Будинку офіцерів. Працюють волонтери. Кого виносять з полю бою, а кому надають допомогу просто на вулиці.

Журналіст: "Вас побили?"

Учасник протесту: "На виході біля Жовтневого".

Журналіст: "Скільки поранених ви бачили?"

Алла, медик-волонтер: "Бачила? Я только за своих отвечаю. У меня человек 40. тяжелых – человек 12. Очень тяжелых. Кисть оторвало моему пациенту сегодня утром".

Журналіст: "А де саме знаходиться?"

Алла, медик-волонтер: "В профспілок. Я відправляли всіх в профспілки".

Ольга Скотникова, кореспондент: Медики звертаються до всіх сторін протистоянь: пропускати "швидкі" і не виявляти агресії до лікарів».

С признаками заказного материала и явной дезинформации выдали в эфир Первого национального ВМЗ о пикете некими активистами представительств Евросоюза и Польши.

«Любов Добровольська, ведуча: Не втручатися у внутрішні справи України вимагає від закордонних дипломатів "Соціал-патріотична асамблея слов’ян". (Наверняка очень авторитетная организация, способная на международном уровне ставить ультиматумы Европе J. – Авт.) Активісти пікетували посольство в Польщі та представництва ЄС. Кажуть: Європа фінансує опозицію і Майдан, тому європейці і відповідальні за пролиту кров.

Володимир Печерський, голова ГО "Воля": "Ми зібралися тут проти фінансування європейськими державами так званого Євромайдану. Перша вимога – це припинити фінансування. Інша – це не збурювати, як кажуть, моральних дух наших українців на деякі революційні прояви в державі".

Едуард Коваленко, голова політичної партії СПАС: "Путем агрессии, путем поддержки экстремистского направления не добьешься справедливости и мира. Люди собрались высказать свою позицию, что таким путем не делаются добрые дела"».

В тот момент, когда на улицах Киева убивали людей, редакция новостей Первого национального преспокойно подливала масла в огонь, дискредитируя заказным материалом протестное движение.

На 5-м канале достаточно четко рассказали, что митингующие брали в плен титушек и милицию:

«Євгенія Таганович, кореспондент: А слідом цією ж вулицею попід руки тягнуть побитих молодиків. Натовп кричить: спіймали тітушок. Хто це?

Активісти: "Тітушка".

Євгенія Таганович, кореспондент: А де ви його спіймали, що він робив?

Активісти: "Зараз він на сцені все розкаже, звідки, хто його найняв".

Затриманий: "Мене приятель запросив, запропонував заробіток. Ну, я поїхав".

Євгенія Таганович, кореспондент: Що треба було робити на ці гроші?

Затриманий: "Охороняти, щоб ніхто не прорвався на територію".

Євгенія Таганович, кореспондент: Куди?

Затриманий: "В Маріїнський парк і біля Верховної Ради".

Євгенія Таганович, кореспондент: За ними в полоні мітингарів – уже правоохоронці. Зі скривавленими обличчями їх тягнуть у невідомому напрямку.

Активіст: "Вони взяли наших заручників сьогодні"».

При этом остальные каналы не акцентировали внимания на том, что митингующие захватывали пленных. Жестокость титушек, возможно, причастных к зверствам над евромайдановцами, не описывал никто. Также не говорили о том, что они были вооружены оружием, похожим на огнестрельное. О чём свидетельствовало одно из самых распространенных видео в сети. А «Интер» даже уделил отдельное внимание вооружению митингующих.

19 ФЕВРАЛЯ, СРЕДА

http://www.pravda.com.ua/articles/2014/02/19/7014642/

http://www.pravda.com.ua/news/2014/02/19/7014873/

http://www.pravda.com.ua/news/2014/02/19/7014880/

Все каналы, кроме «Интера», дали первой информацией подготовку грядущего побоища, анонсированного СБУ как «антитеррористическая операция». В верстке «Интера» этот материал шел 22-м в выпуске в 20.00. Возможно, редакция до последнего ждала отмашки «сверху» и выдала заверенный текст, только получив «добро».

«Особые» отношения СБУ и канала «Интер» проявились в сюжете о волнениях в регионах:

«Анастасия Даугуле, ведущая: Первая смерть во время штурма админздания. В Хмельницком возле облуправления СБУ застрелили женщину. Еще двое протестующих ранены. Кто стрелял – разбирается милиция. В Луцке участники акции протеста взяли в плен губернатора. А в Черновцах главу обладминистрации забросали яйцами. Обо всех самых важных событиях в регионах расскажут наши корреспонденты».

Вот такая полуправда: с одной стороны – действительно, застрелили, с другой – кто именно – ведущая не говорит.

«Инна Жмуд, корреспондент: …во время штурма здания областного управления СБУ в Хмельницком погибла женщина. Смерть наступила в результате огнестрельного ранения. Еще двоих протестующих ранили. В соцсетях уже появилась информация, что стреляли сотрудники СБУ. В милиции это не подтверждают».

То есть, сообщения очевидцев и видео, где (на 21-й секунде, а здесь на 6-й) видно и слышно, как изнутри помещения дали автоматную очередь по людям, журналистка «Интера» Инна Жмуд не взяла во внимание. Важнее собственных глаз и ушей для нее оказались социальные сети. А важнее соцсетей – милиция, в которой «это не подтверждают»!

Кстати, таким образом журналисты телеканала вели себя не раз. ПОКА В МИЛИЦИИ НЕ ПОДТВЕРДИЛИ, ЧТО ЛЮДЕЙ НА ГЛАЗАХ СОТЕН ОЧЕВИДЦЕВ, ЧТО ЗАФИКСИРОВАНО И НА ВИДЕО, РАССТРЕЛИВАЛИ СИЛОВИКИ – ЭТОГО НЕ БЫЛО. Такова логика корреспондентов телеканала «Интер».

А вот как об этом же говорит «1+1»:

«Лідія Таран, ведуча: 22-річна дівчина загинула під час штурму СБУ в Хмельницькому. П’ятеро людей з вогнепальними і осколковими пораненнями зараз в лікарні. Хвиля захоплень силових відомств накрила захід України одразу після того як протестувальники взяли під контроль облдержадміністрації. Адмінбудівлі захоплені в Луцьку, Хмельницькому, Ужгороді, Чернівцях, Львові, Івано-Франківському, Рівному і Тернополі. Вінничани теж намагались штурмувати обласне управління міліції, адміністрацію, але невдало. І щойно стало відомо, що люди прорвалися в обласний білий дім у Житомирі. Штурмують адміністрацію також у Полтаві.

Сніжана Шевчук, кореспондент: Кривавий штурм у Хмельницькому. 22-річна дівчина померла від кульових поранень. Ще 4 у лікарні прооперовані, вони були у перших лавах мітингувальників, які намагалися увійти у приміщення СБУ. Люди твердять: силовики, боронячи свою будівлю, відкрили вогонь на ураження. Натовп з-під стін СБУ не розходиться і досі».

На ICTV пошли дальше и передали слова экс-главы СБУ Смешко, подтверждающие незаконные действия силовиков:

«Олена Фроляк, ведуча: В регіонах ситуація автоматично за київськими подіями вийшла з-під контролю. Знову захоплюють приміщення місцевих органів влади. В Управлінні Служби безпеки Івано-Франківської області при штурмі вкрадено зброю та боєприпаси. Загалом за останню ніч атаковано три обласних управління СБУ – в Івано-Франківській, Тернопільській та Львівській областях. Коментуючи трагедію в Хмельницькому, де під час атаки на службу загинула жінка від вогнепального поранення, колишній глава СБУ Ігор Смішко повідомив, що військовослужбовець, що вартує біля певного об’єкту, має право застосовувати зброю у разі спроби його захоплення. Він має вистрілити вгору, попередити, що він буде застосовувати зброю. І якщо об’єкт атакують, за законом, він має право вистрілити, – пояснив Смішко. Екс-голова СБУ Вважає, що захоплення будівель служби треба розслідувати. На його думку, такий крок нічого не дає протестувальникам».

Но в самом сюжете автор уделил расстрелу людей в Хмельницком меньше всего времени:

«Кореспондент: У Хмельницькому – перша жертва протистояння. Від вогнепального поранення загинула жінка, яка брала участь у штурмі місцевого відділку СБУ».

И всё?..

«Украина» сообщает информацию, противоречащую интеровской:

«Корреспондент: В Хмельницком во время штурма управления СБУ тяжело раненная женщина умерла в реанимации. Получили ранения еще около 10 человек. Это спровоцировало штурм СБУ. С помощью троллейбуса они сломали ворота и захватили здание. Ответственность за стрельбу на себя взяло СБУ и пообещали выплатить компенсацию семье погибшей».

Новости на «Украине» выходят на час раньше, чем на «Интере». Но «События» сообщают, что СБУ подтвердило свою вину, а «Подробности» часом позже продолжают искать подтверждения информации в соцсетях и ждут ответа милиции!

Первый национальный действует в лучших традициях УТ-1. В сюжете о волнениях в регионах НИЧЕГО не сказано о расстреле митингующих сотрудниками СБУ. Лишь в конце Владимир Мельник упомянул название города Хмельницкий, но зато в каком контексте:

«Володимир Мельник, кореспондент: У Харкові сьогодні горіли офіси Партії регіонів і "Свободи". А ближче до вечора протестувальники штурмували обласні ОДА у Житомирі і Полтаві. Серйозні сутички мітингарів з "беркутівцями" були у Сумах та Хмельницькому».

В одном предложении автор сюжета применил несколько манипулятивных приемов: умолчал о стрельбе возле СБУ, раненной мирной женщине, признании ответственности за произошедшее силовиками. Вместо этого заявил, что между митингующими и беркутовцами были серьезные столкновения.

На 5-м канале Артем Овдиенко в одном ВМЗ смогли вместить всю известную на тот момент информацию:

«Артем Овдієнко, ведучий: У Хмельницькому близько п’яти тисяч мітингувальників штурмують нині обласне управління СБУ. Активісти кидають коктейлі Молотова у вікна другого та третього поверхів приміщення. Працівники СБУ із вищих поверхів намагаються їх загасити. Також горить і центральний вхід до цього приміщення. Наразі співробітники Служби безпеки, які перебувають всередині будівлі, на дії мітингувальників не реагують. Від кульових поранень під час акції протесту біля приміщення управління СБУ в Хмельницькому постраждали щонайменше четверо людей. Двоє поранених перебувають у реанімації, іще двох оперують. Серед них – і жінку, про яку раніше повідомляли, що вона начебто вбита. В аматорському відео, викладеному на каналі "YouTube", чути постріли з автоматичної зброї, видно кульові отвори у склі. Від силовиків вимагають не їхати до Києва. У відповідь на каміння від активістів їх поливають водою із пожежних гідрантів.

Тим часом керівництво обласної Служби безпеки в Хмельницькому взяло на себе відповідальність за вогнепальні поранення людей, які сталися сьогодні опівдні під час штурму приміщення СБУ протестувальниками. Про таке повідомив депутат Хмельницької міськради від "Свободи" Олександр Симчишин, який був на переговорах з керівництвом СБУ. За його словами, керівництво Служби безпеки заявило, що готове оплатити лікування постраждалих людей. Також СБУ вимагає, щоби протестувальники дали можливість працівникам спецслужби залишити приміщення».

20 ФЕВРАЛЯ, ЧЕТВЕРГ

Расстрел митингующих

http://www.pravda.com.ua/articles/2014/02/20/7015036/

http://www.pravda.com.ua/news/2014/02/20/7015249/

http://www.pravda.com.ua/news/2014/02/20/7015254/

http://www.pravda.com.ua/news/2014/02/20/7015214/

Марафон и спецвыпуски. ТСН, «1+1» взялась непрерывно освещать хронику противостояний, ознаменовавшихся для украинцев массовым убийством сограждан.

Озвучивая количество погибших, дают официальные и неофициальные данные.

«Лідія Таран, ведуча: Кількість загиблих у Києві зросла до 67 людей. І це офіційні цифри. Опозиція каже про майже 100 загиблих».

И тут же заявляют о том, что «в. о. міністра внутрішніх справ Захарченко дозволив силовикам використовувати бойову зброю». Тут уместно было бы заметить, что УБИВАЛИ БЕЗОРУЖНЫХ ЛЮДЕЙ ДО (!) ОФИЦИАЛЬНОГО РАЗРЕШЕНИЯ ПРИМЕНЕНИЯ ОГНЕСТРЕЛЬНОГО ОРУЖИЯ МВД.

Впрочем, далее Сергей Швец в своем репортаже упоминает, что «стріляти по Майдану почали давно, втім, сьогодні зранку різко активізувалися. О 9:30 запалали барикади на схилах біля центральної площі країни. В ці ж хвилини машина повезла першого пораненого з Хрещатика. Перші новини з крайніх барикад – міліція обстрілює мітингувальників з вогнепальної зброї.

Чоловік: "Прямо війна йде. З калашів стріляють. Бойові стріляють".

Сергій Швець, кореспондент: Вже о 10-й сюди, на околицю Майдану, до утвореного медичного пункту масово звозять поранених. Лікарі працюють самовіддано, оперативно рятуючи життя протестувальникам. Вцілілі стверджують, що по них міліція вела прицільний снайперський вогонь.

Чоловік: "Стріляють зі сторони Інститутської, за Жовтневим. Відразу стріляли снайпери прицільно. За щитами стріляли по ногах. Стріляли по ногах і стріляли в живіт. Дуже багато поранень в живіт. Вивертає просто все. Стріляли з бойових, тому що пробиває ногу, виламує кість геть і пробиває наскрізь".

Сергій Швець, кореспондент: Обстріл відбувався впродовж передислокації спецпідрозділів і сил протестувальників. Вони на руках виносили поранених з-під вогню».

Отдельно рассказали о снайперском огне.

«Лідія Таран, ведуча: Відстріл на відстані. Власне, силовики ведуть по мітингувальниках прицільний вогонь із снайперських рушниць. Інтернет рясніє численними фото- і відеодоказами цього. Є зображення куль, фотографії самих снайперів. Окремі бійці із снайперськими рушницями навіть не ховались, а вели прицільний вогонь під прикриттям силовиків з автоматами Калашникова в руках. Не припиняли вогонь, навіть коли мітингарі намагалися відтягнути поцілених активістів. Жахливі кадри зафільмували журналісти "Радіо Свобода" в центрі міста. Самооборона Майдану твердить, що снайперський вогонь вівся також з боку вулиці Костьольної, а також з даху готелю "Україна". Активісти кажуть, що ще одного снайпера бачили на даху Кабміну, а одного стрільця навіть вдалося затримати. Де він зараз перебуває – невідомо. Точну ж кількість убитих і поранених снайперами нині порахувати неможливо. З’явилося відео, що сталося з бійцями самооборони, які опинились на передовій. Там видно, як у людей влучали кулі, як металеві щити не могли від них захистити. Активісти поспішно відтягували поранених і вбитих просто під свист куль».

ТСН на протяжении дня отслеживала ситуацию в развитии, были прямые включения из разных точек противостояния, обновлялись данные по погибшим и раненым.

«Интер» с утра начал прямую трансляцию РАССТРЕЛА на Майдане, время от времени включаясь с репортажами своих корресподентов. То, как велась эта трансляция, почему она шла также и в эфире одного из российских каналов – вызывает много вопросов. Ответы на них еще предстоит найти, а вот какие впечатления трасляция вызвала у известной журналистки и пиарщицы Иванны Коберник:

«Ну от, все зрозуміло з оперативною трансляцією “Інтера”, яка триває зараз. У них ще до початку зіткнень були готові найкращі точки для прямих включень з #Євромайдан. Одна ПТС – біля Жовтневого палацу. Вони щойно повторювали відео 9-ї ранку, коли власне почався наступ Самооборони. Оператор знімав, аж поруч рявкнув командний чоловічий голос – "Комментируй, все что видишь!". І журналіст тремтячим голосом почав комментувати. Потім дали звернення Партії регіонів, яка клеймить опозицію. Зараз – звернення во начальника Київської міліції. "У всьому винні радикали в лідери опозиції." Таки спеціальна програма для західних міністрів, що прибули до Києва. І жодного слова, що загиблі – жертви снайперів. Апдейт: снайпери були якраз у активістів, повідомив “Інтер”».

Далее «Интер» выходил в эфир с короткими оперативными новостями.

Что интересно: на сайте «Подробностей» по ссылке за 20.02 вместо эфира в 20.00 выдает выпуск за 9 утра. Есть отдельные сюжеты выпуска. Действительно, как заметила и Ивана Коберник, в этот день у «Интера» каким-то образом оказалось очень много камер в центре столицы. Причем с самого утра. И группы операторов занимали позиции, наиболее выгодные для съемки расстрела митингующих. Однако теперь некоторое эксклюзивное видео, показанное в эфире, на сайте найти не удалось: например, кадры, снятые «Интером» из-за спин автоматчиков с желтыми лентами на рукавах, расстреливавших митингующих. А в выпуске в 20.00 зрителю показали не столько хронику событий, сколько реакцию на убийства в Украине и в мире. Наиболее содержательным выглядели включения Андрея Цаплиенко, выдержанные совсем не в стиле «Интера»:

«Андрей Цаплиенко, корреспондент: Сейчас мы находимся на Майдане Незалежности. Возле сцены, на сцене священники нескольких конфессий проводят молебен, отпевают тех, кто погиб сегодня на этой площади. Говорить очень тяжело. Людей вынесли из гостиницы “Украина”, пронесли на Майдан. Ведущий митинга попросил включить фонарики у кого есть, мобильные телефоны, и под гимн Украины погибших вынесли вот сюда в центр. И сейчас с этими людьми прощается вся площадь и весь Майдан. Мы не знаем, как эти люди жили, но мы вот буквально только что узнали, как они умирали. Рядом с нами человек, у которого на руках умер товарищ.

Активист: "Вчора біля Будинку профспілок під ранок була поранена людина, прострілені легені. Медик надала йому допомогу. Він просив зняти бронежилет. Сказав, я зараз помру. Ця Людина, на жаль, не вижила. Молодий хлопчина, 19 років. Ми не знаємо ні імені, ні прізвища, звідки він. Є інформація, що находяться близькі-рідні, які забирають з моргу. Є людина, яка померла на Фастівщині".

Андрей Цаплиенко, корреспондент: Які поранення у цього хлопця були?

Активист: "Прострілені легені. У всіх майже однакові поранення – це голова, серце, легені і шия".

Андрей Цаплиенко, корреспондент: У всіх поранених, яких несли звідси, були такі поранення?

Активист: "Більшість, таких щоб був прострелений живіт, таких не було. Тому що це не перестрілка, це працювали чітко люди, які стріляли на ураження".

Андрей Цаплиенко, корреспондент: Тобто тут на Майдані впевнені, що…

Активист: "Вчора була бійка біля гостиниці “Україна”. Відступили силовики, люди вийшли за територію Майдану, щоб взяти барикаду дальше. І начали стріляти всіх".

Андрей Цаплиенко, корреспондент: А ваш товариш, який більш старший, якому було 52 роки, який теж загинув.

Активист: "Це не товариш, це наш земляк з Фастівщини. Андрій Савенко, 52 роки. Тільки що його опізнали близькі в моргу, забрали на Фастівщину, аби там його хоронити."

Андрей Цаплиенко, корреспондент: Які в нього поранення?

Активист: "Прострілені легені".

Андрей Цаплиенко, корреспондент: Я хочу сказать, что еще мы только что говорили с пиротехниками здесь на Майдане. Вот когда протестующие продвинулись чуть дальше, за мост, и зашли на позиции, которые занимал “Беркут”, нашли боеприпасы. Если можно, покажите пожалуйста, что у вас в руках? Это кольцо от эфки?

Активист: "Да".

Андрей Цаплиенко, корреспондент: Я так понимаю, что это кольцо от гранаты, протестующий утверждает, что гранаты Ф-1. Это боевая граната. И патроны. И еще были гранаты РГД-5. Пиротехники, которые здесь работают на Майдане, говорят, что были гранаты РГД-5. Они сейчас, я так думаю, обезврежены. Чуть позже, я думаю, что мы подойдем к пиротехникам и покажем эти гранаты. Мы пройдем чуть дальше и чуть позже включимся, покажем, что происходит на баррикадах».

Благодаря Цаплиенко в эфир «Интера» вышла неперекрученная информация из первых уст.

ICTV марафонил с 12.00 в этот день. Новости, врезавшиеся в марафон, показывали хронику событий. Алексей Пшемиский, в отличие от многих коллег, акцентировал внимание на начале стычки:

«Олексій Пшемиський, кореспондент: Перемир'я, що обернулося найстрашнішою трагедією в історії незалежної України. Ще вночі на Майдані Незалежності було тихо. Але Беркут почав першим, кажуть в опозиції. О 8-й ранку правоохоронці спробували підпалити Консерваторію.

Ігор Жданов, член ради Майдану: "Почали атакувати, пішли в атаку. Цим самим спровокували наших мітингувальників відповісти".

Олексій Пшемиський, кореспондент: У відповідь на агресію спецпризначенців у наступ пішли активісти. Після цього над Майданом засвистіли кулі. Міліція запевняє – першими вогнепальну зброю застосували майданівці. Останні стверджують – це силовики холоднокровно їх розстрілювали. Ось на цих кадрах видно міліцейських снайперів на даху Жовтневого палацу. Інші групи правоохоронців з жовтими пов'язками вели прицільний вогонь уже з землі. Кров, сирени швидких, постріли та крики про допомогу. Вулиця Інститутська вкрилася тілами вбитих активістів. Старші, та зовсім молоді 20-річні хлопці. Кулі пробивали каски та дерев'яні щити, якими захищалися активісти. Епіцентром кривавої бійні стала частина вулиці Інститутської між готелем Україна та Жовтневим палацом. Люди кажуть – це були не попереджувальні постріли. Стріляли прицільно – в голову.

Активіст: "На Грушевського йшли вверх, коли беркутня відступала, тікала, і він отримав пулю, і все. Пуля навиліт прямо в голову. Якщо б була якась більш-менш совісна людина, вона могла б поранити його в коліно чи кудась, правильно, логіка є якась. Нащо вбивати, це молодих хлопчина".

Кореспондент: Скільки років?

Активіст: "22, по-моєму".

Олексій Пшемиський, кореспондент: Під кулями активісти витягували тіла вбитих побратимів. На Майдані шок і жах. В МВС теж рахують вбитих та поранених. Кажуть про 3 смерті і понад сотню з вогнепальними пораненнями. Ще 500 бійців травмовано. Після початку стрілянини солдати внутрішніх військ почали масово тікати з вулиці Інститутської. Наказ дали командири, бо стріляли майданівці. А в силовиків начебто зброї не було.

Командир ВВ: "Я як командир військовослужбовців строкової служби на штурм під пулі не пущу. В нас немає зброї".

Олексій Пшемиський, кореспондент: Як доказ, що стріляли саме майданівці, бійці показують свої пробиті щити.

Боєць ВВ: "Они стреляли с автоматов-пулеметов. Мы стояли просто со щитами, и всё".

Боєць ВВ: "Самая настоящая мирная акция. Людей 8 человек с огнестрелами вынес".

Олексій Пшемиський, кореспондент: Лише після появи кадрів, де видно, як невідомий міліцейський підрозділ стріляє по активістах, міністр внутрішніх справ робить заяву. Зброю таки видали. Стріляти в людей дозволено.

Віталій Захарченко, в. о. міністра внутрішніх справ України: "Мною підписані відповідні накази. Правоохоронцям видано бойову зброю. І вона буде застосована у відповідності до закону України про міліцію. Для захисту громадян від нападу, що загрожує їх життю і здоров'ю, а також звільнення заложників, для відбиття нападу на працівника міліції або членів його сім'ї. Якщо їх життю або здоров'ю загрожує небезпека"».

Журналист подает информацию равно ото всех сторон конфликта. Подчеркивает, что уже после стрельбы и масового убийства митингующих Захарченко заявляет, что оружие выдано и БУДЕТ применяться.

«Украина» дает новостной марафон. Больше сосредотачиваются не на описании утренних событий в центре Киева, а на реакции на них в регионах. Много бесед с известными политиками, общественными деятелями и экспертами в студии. Информация выдержана ровно, но без попыток глубоко копнуть.

В этот день резко поменял концепцию подачи новостей Первый национальный. Артем Сорокин, передавая хронику событий, теперь не стесняется передавать мнение митингующих так, как оно есть на самом деле. В эфире прозвучало даже название «Правого сектора»:

«Артем Сорокін, кореспондент: Перемир'я – така інформація з'явилась сьогодні опівночі. Активісти її почули зі сцени зі слів Арсенія Яценюка. Дехто на заяви від опозиції не відреагував взагалі. Більшість сприйняла її критично. "Правий сектор" заявив, що з владою не підписував ніяких домовленостей.

Мітингувальник: "Мы против перемирия, потому что они убивают людей. Я воюю за себе, бо у мене є донечка і я за неї воюю, щоб вона жила у демократичній державі"».

Однако автор не пытается объективно оценить ситуацию и выяснить, кто первым начал столкновение.

«Артем Сорокін, кореспондент: Від самого ранку на Майдані чутно вибухи та постріли. Люди нашвидкуруч укріплюють барикади, збирають каміння та зносять їх на передову. Аби якнайшвидше допомагати лінії фронту, на свої плечі 100 кілограмові мішки з камінням звалюють і літні жінки.

Жінка: "Я пішки, рачки. Щось треба робити, бо так жити неможливо. Тим дітям, бідним солдатам, повідривало руки. Ми самі… І нашим повідривало руки. Як так можна жити?"

Артем Сорокін, кореспондент: Незабаром Майдан огортає густий чорний дим. Майданівці йдуть у наступ. Відвойовують стелу і Жовтневий палац. Вулиця Інститутська знову у вогні. Полювання на активістів відкрито з усіх-усюд, навіть згори».

А вот здесь – намек на то, что майдановцы первыми идут в наступление. Хотя «Факты» говорили, что, по их версии, первыми начали силовики.

АРТЕМ СОРОКИН НАМЕРЕННО СГЛАЖИВАЕТ ОПИСАННУЮ СИТУАЦИЮ:

«Артем Сорокін, кореспондент: З кожним влучним пострілом поранених більшає. Медики-волонтери не встигають доправляти їх у місцеві пункти Червоного хреста. Кілометрову колону "швидких" люди пропускають крізь живий коридор».

АВТОР ПЕРЕВОДИТ ВНИМАНИЕ НА РАНЕНЫХ, А ОБ УБИТЫХ МОЛЧИТ.

Вот еще один пример «размыливания» информации:

«Мітингувальник: "Вісьмом чоловікам попрострілювали руки, ноги, шиї. Тільки-що. Зносять їх туда хлопці"».

По данному синхрону создается впечатление, что большинство ранений были не смертельными.

Лишь после этого – устами самого журналиста двумя предложениями прозвучит об истинном характере ранений:

«Артем Сорокін, кореспондент: Майданівці відтісняють спецпризначенців майже до Маріїнського парку. Деяких ціною власного життя. Далі без коментарів. Десятки загиблих – такі наслідки сьогоднішнього протистояння. У штабі національного опору кажуть: силовики стріляють на ураження. У більшості загиблих кульові поранення у груди, голову та шию. Відспівують померлих просто на вулиці. Тим часом на Майдані людей більшає. Вони укріплюють барикади та готуються до можливого штурму».

Следующее ВМЗ выглядит очень странно на фоне рассказа о расстреле митингующих. Заявление Захарченко, сделанное очень «вовремя», смотрится как попытка отбелить МВД и намекнуть на то, что стреляли вовсе не сотрудники милиции.

«Любов Добровольська, ведуча: Правоохоронцям видали бойову зброю. Наказ підписав в.о. міністра внутрішніх справ Віталій Захарченко. Каже, стрілятимуть відповідно до закону про міліцію. Спектр застосування зброї доволі широкий».

Расхождения в словах Захарченко и действиями силовиков показал только 5 канал:

«Ведуча: Міліцейський міністр офіційно дозволив використовувати бойову зброю. До цього вони заперечували, що міліціонери стріляють по мітингувальникам. Віталій Захарченко вимагає від екстремістів добровільно здати зброю, а від лідерів опозиції – не підтримувати дії радикалів.

Віталій Захарченко, в.о. міністра МВС: Перемир’я порушене, екстремісти продовжують нападати. В рамках роботи Антитерористичного центру при Службі безпеки України мною підписані відповідні накази – правоохоронцям видано бойову зброю і вона буде застосована у відповідності до Закону України “Про міліцію”.

Ведучий: Тож беркутівці неодноразово протягом сьогоднішнього дня, нагадаю сто смертей, застосовували вогнепальну зброю проти протестувальників. Відеозаписи щодо цього активно циркулюють у соцмережах. На кадрах видно, як силовики стріляють у активістів зі зброї, зокрема із автоматів Калашникова і снайпери зі снайперською гвинтівкою відстрілюють людей. Протестувальники падають і їх виносять із передової».

21 ФЕВРАЛЯ, ПЯТНИЦА

Подписание соглашении между Януковичем и оппозицией, реакция на это Майдана.

http://www.pravda.com.ua/articles/2014/02/21/7015037/

http://www.pravda.com.ua/articles/2014/02/21/7015533/

http://www.pravda.com.ua/news/2014/02/21/7015575/

http://www.pravda.com.ua/news/2014/02/21/7015576/

http://www.pravda.com.ua/news/2014/02/21/7015537/

http://www.pravda.com.ua/news/2014/02/21/7015535/

ТСН, «1+1», детально описывает ход переговоров, предществующих мировому соглашентю. Людмила Бадалян показывает видео разговора польского дипломата с оппозиционерами:

«Це відео з кулуарів незабаром з’явилося в Інтернеті. Польський дипломат у розмові з опозицією популярно роз’яснює, що чекає на Україну в разі не підписання.

Чоловік: Якщо ви цього не підтримаєте у вас буде військове положення, ви всі будете мертві».

Журналист также сообщает, что после перерыва «о другій збираються знову без росіян зате за участю посла ЄС в Україні Яна Томбінського…»

ТСН передает суть подписанного документа:

«Лідія Таран, ведуча: Отже, головні пункти угоди підписаної між опозицією і Президентом. Протягом 48 годин ухвалити закон, який поверне Конституцію 2004-го, його вже ухвалено. Тепер упродовж 10 днів слід створити коаліцію та уряд національної єдності. Конституційна реформа, яка збалансує повноваження Президента, уряду і парламенту, повинна завершитись до вересня 2014. Наступний пункт – дострокові вибори Президента, їх дата визначена доволі приблизно. Відразу після ухвалення нової конституції, але не пізніше грудня цього року. також угода передбачає розслідування проявів насильства, його будуть проводити спільно представники влади, опозиції і Рада Європи. Влада бере на себе зобов’язання не запроваджувати надзвичайний стан, а опозиція утримуватися від силових дій. Окремий пункт угоди – незаконна зброя має бути здана в органи МВС впродовж доби. Угоду підписали троє опозиційних лідерів та Янукович, засвідчили міністри закордонних справ Польщі, Німеччини і представник зовнішньополітичного відомства Франції».

Включение Нелли Ковальской с Майдана – рассказ о реакции митингующих на решения Рады и подписание соглашения между Януковичем и оппозицией.

«Неллі Ковальська, кореспондент: Взагалі Майдан сьогодні досить емоційний. Тут досить емоційно реагують на всі новини ззовні, але Майдан лишається досить міцним у тому плані, що ці рішення сьогоднішні Верховної Ради ніяк не вплинуть на рішучість майданівців, вони всі в один голос заявляють про те, що вони не збираються розходитись навіть після сьогоднішнього компромісу. Не збираються розходитися, тому що основною вимогою ще два місяці тумо стало вимога про відставку президента, причому негайну відставку. От що нам кажуть.

Чоловік: Все рішати на місці і сьогодні. Як не сьогодні, то найближчим часом.

Чоловік: Це не домовленість, це є просто ганьба цій владі. Ми очікували зовсім іншого. Не перевиборів, а відставки Януковича. Будемо стояти до кінця».

Видно, что обычные люди недовольны соглашением. Позднее это недовольство Майдан выскажет тройке лидеров оппозиции.

«Интер» дает полный текст мирового соглашения. При этом указывает, что путинский представитель его не подписал.

Сообщив о том, как парламент принимал возвращение Конституции 2004 года, освобождал участников акций протеста, увольнял Захарченко и декриминализировал статью, по которой осуждена Юлия Тимошенко, «Интер» дал реакцию на это Майдана.

Андрей Цаплиенко во включении не показал негативную реакцию на договоренности с Януковичем и дал только то, как восприимали на Майдане решения Рады:

«Андрей Цаплиенко, корреспондент: Добрый вечер, Анастасия. Сейчас мы находимся возле Лядских ворот на Майдане Незалежности. Чуть дальше на сцене транслируется заседание Верховной Рады, буквально каждое решение и каждое слово, к которому приходят сейчас народные депутаты, получает поддержку Майдана, потому люди, которые сейчас там стоят и кричат, они ожидают изменений в этой стране, и это чувствуется буквально в каждом слове, в каждом жесте каждого человека, кто находится здесь, на Майдане. Действительно, мы находились на краю пропасти и сделали шаг назад от этого края, и, возможно, мы будем двигаться в другом направлении, в лучшем направлении, в направлении к новой Украине, благополучной, Украине достойной, жизнь которой будет достойной и для достойных людей. Но я хочу сказать, что сегодня, кроме того, что буквально сейчас, вы можете слышать этот крик, он доносится сюда, если бы мы работали там, в толпе, в сердце Майдана, вы бы просто нас не услышали, а мы бы не услышали вас… Но я хочу сказать, что все-таки, на мой взгляд, самое главное, что сегодня происходило, происходило не в центре Майдана, а вот здесь, возле таких… ну, я бы назвал их – островки памяти. Это свечи, которые сегодня поставили в память погибших на Майдане, в память о тех 77 жизнях, которые оборвались за эти дни противостояний. Люди подходят, крестятся, вспоминают тех, кто погиб, и действительно надеются, что больше смертей не будет. Главное, я думаю, к чему мы сегодня пришли и чего ждут те люди, которые собрались возле сцены, – это то, что больше никто в центре Киева не будет умирать. Анастасия.

Анастасия Даугуле, ведущая: Спасибо, коллега. Это был Андрей Цаплиенко, который рассказал об атмосфере, которая сейчас на Майдане Незалежности».

Ведущая не говорит, что журналист лишь частично передал реакцию Майдана на политические договоренности.

Как сообщил нам сам Андрей Цаплиенко, у него в этот вечер был еще ряд включений с Майдана, где он дал реакцию людей на выступления оппозиции, их недовольство. Но на других каналах даже в более ранних по времени выхода в эфир новостях уже говорили о неудовлетворенности Майдана подписанным соглашением и действиями лидеров оппозиции. Поэтому откуда у Цаплиенко была информация о том, что якобы «буквально каждое решение и каждое слово, к которому приходят сейчас народные депутаты, получает поддержку Майдана», остается загадкой.

Только после этого «Интер» дает сюжет Ирины Романовой о событиях в Администрации президента. При этом ведущая манипулирует в подводке:

«Анастасия Даугуле, ведущая: Подписанию соглашения предшествовали непростые переговоры. В среду, после кровавых событий 18 февраля, лидеры оппозиции сели за стол переговоров с президентом Виктором Януковичем, а в четверг к переговорному процессу подключились европейцы – министры иностранных дел Франции, Германии и Польши. Вчера утром они встретились с Януковичем, а вечером – с лидерами оппозиции. Обсуждение пунктов документа длилось всю ночь – около девяти часов в Администрации президента. Посредниками были не только главы МИДов Германии, Польши и Франции, но посол России в Украине Михаил Зурабов и российский омбудсмен Владимир Лукин. А сегодня в полдень все участники процесса снова собрались в Администрации президента и подписали этот документ».

Учитывая, что представитель России не подписал документ, в эфир пошла обыкновенная ложь. Что тем более странно, поскольку далее в тексте сюжета сказано, что «Владимир Лукин – представитель России – соглашение не подписал. Он уже просто не возвращался».

ICTV называет соглашение о примирении так: «Доленосна і багатостраждальна – останній варіант угоди про врегулювання кризи в Україні погоджували понад добу. Опівдні на Банкову через блокпости посли з’їжджаються на підписання».

«Факты», хотя и вышли в эфир раньше всех, хорошо дали реакцию митингующих на действия политиков:

«Олена Фроляк, ведуча: Майдан стримано сприйняв останні новини з Банкової та Грушевського. Люди не почули виконання головної їхньої вимоги – термінової відставки президента».

Журналист Тарас Корниюк включался с Майдана, рассказывая о настроених людей:

«Тарас Корніюк, кореспондент: Доброго вечора, Олено. На Майдані все спокійно. Однак, знаєте, атмосфера тут доволі напружена. Адже впродовж цілого дня, і в тому числі зараз відбувається церемонія прощання з тілами активістів Євромайдану, які загинули вчора у протистояннях із силовиками. Тому люди, присутні тут, не зовсім знають всіх деталей підписання Угоди між Президентом та лідерами опозиції. І не слідкують за всіма постановами, які приймають, за роботою Верховної Ради. Адже трансляцію Верховної Ради тут вмикають час від часу. Люди радо сприйняли постанову про відставку Віталія Захарченка та звільнення Юлії Тимошенко. Що правда, люди тут не знають всіх деталей, що Україна повертається до Конституції 2004 року. Тому інформацію про це вони дізнаються здебільшого від нас – журналістів. З огляду на таку важку моральну атмосферу, люди одностайні в своєму рішенні бути на Майдані Незалежності до того часу, поки Президент Віктор Янукович не піде у відставку.

Чоловік: "Ті хлопці загинули. То Янукович ще повинен до Нового року правити країною? Як ви рахуєте? Таке простити неможливо. Неможливо".

Чоловік: "Це маленький процент зі 100% того, що треба зробити".

Жінка: "Бо я розумію, що буде нормальний порядок. Його зразу забирати. Бо він щось викрутить. Ви розумієте, він так на вчився дурити, керувати він не вміє. А дурити».

Разительный контраст с включением Андрея Цаплиенко («Интер»), не правда ли?

«Украина» вещала в режиме марафона. Но как таковой реакции на происходящее не озвучили. Умолчали о том, что Майдан требовал немедленной отставки Януковича, а договоренности с ним оопозиционеров воспринял в штыки.

«Наталія Нагорна, кореспондент: Наразі на Майдані Незалежності достатньо спокійно. Іноді, щоправда, лунає салют. Тоді люди трохи починають панікувати. Але на разі чогось страшного не відбувається. Відбувається віче. Віче, на яке зійшлося дуже багато людей. Щоправда, це більше нагадує не класичне віче, а велику поминальну службу, коли зібралося дуже багато людей, які дуже хочуть проститися з людьми, яких можливо вони навіть ніколи не знали. Кожні півгодини тут моляться за людей, згадують ім’я загиблих. Тут говорять про те, що, постійно називають списки людей, які загубилися. Тому що дуже багато людей, які хвилюються та переживають. Звичайно, дивляться засідання Верховної Ради, дуже активно на це реагують. Наразі люди залишаються на майдані і стоять тут».

На 5-м канале Инна Неродык сообщила во включении, что «не дуже схвально люди оцінюють хіба що закон про перевибори, тому що кажуть, що вони не збираються чекати до вересня і грудня, до кінця року, вони хочуть, щоби перевибори президента відбулися негайно. Навіть не перевибори, а всі вимагають саме відставки Віктора Януковича, і вимагають того, щоби його не допускали навіть балотуватися до наступних президентських виборів».

А Первый национальный, перечисляя условия мирового соглашения, дает синхрон Виталия Кличко – редкий случай для оппозиционера попасть в эфир Первого национального:

«Людмила Добровольська, ведуча: Конституція 2004-го, формування "уряду національної довіри" протягом десяти днів та дострокові президентські вибори не пізніше грудня. Угоду про мир підписали на Банковій за участі Віктора Януковича, лідерів опозиції та представників ЄС. Крім того, за документом, всі заарештовані активісти мають бути звільнені, а всі, хто причетний до кровопролиття, відповідатимуть за законом. Розслідування акцій насильства проводитимуть під наглядом Ради Європи. Також влада не запроваджуватиме надзвичайний стан та зобов’язується не застосовувати сили.

Віталій Кличко, лідер партії УДАР: "Припинити кровопролиття – це перше завдання. Друге завдання – зробити все, щоб винні в цих подіях понесли відповідальність. Третє – зробити все для того, що ні в якому разі не було розколу країни".

Радослав Сікорський, міністр закордонних справ Польщі: "Я задоволений, що після таких жахливих днів, коли стільки людей загинуло, можливо, є шанс, що вони не дарма пішли з життя, і революція на Майдані в Україні все ж таки доб’ється свого"».

Позже дают реакцию Рады Майдана на новые соглашения с властью:

«Людмила Добровольська, ведуча: Підписання угоди між владою та опозицією Рада Майдану схвалила, але за умови, що в новому уряді не буде нинішнього керівника МВС Віталія Захарченка і генпрокурором не буде Віктор Пшонка».

При этом – никакого негатива в адрес оппозиции от митингующих неслышно. Для Первого национального это может быть по двум причинам: подстраховаться на случай смены власти и не сообщать зрителям истинные намерения майдановцев – бороться до отставки Януковича.

ИТОГ

То, как освещали каналы события недели, показало действительную позицию самих журналистских коллективов по отношению к происходящему. «1+1» и 5 канал, передающий новости в режиме нон-стоп, вышли победителями в рейтинге всестороннести и достоверности подачи информации. Кстати, именно этим каналам планировали отключить вещание во время антитеррористической зачистки Майдана.

Хорошо проявил себя и ICTV.

Отдельно от всех держались Первый национальный и «Интер». Сначала подготавливая информационную почву для бойни, названной антитеррористической операцией, им пришлось уже через день после расстрела людей перекраивать выпуски по новым правилам. Первый национальный стал меньше манипулировать, подстраиваясь под ситуацию – и уже 22 февраля количество синхронов оппозиции стало расти невиданными темпами, второй день подряд упоминали Юлии Тимошенко, чье имя до последнего момента оставалось под запретом для государственного вещателя, называли майдановцев людьми и украинцами. Так же стал вести себя и «Интер» с вечера 21 февраля, до того агрессивно навязывая зрителю представление о радикалах-майдановцах. Очевидно, что от Первого национального теперь следует ожидать всестороннего освещения различных событий и не только в политическом плане. До сегодняшнего дня на Первом запрещали давать в эфир даже социалку с признаками негатива в адрес не торлько первых лиц государства, а и чиновников низшего ранга.

А вот поведение «Интера» будет зависить от позиции главного собственника – Дмитрия Фирташа и тех, на чьей стороне будет играть близкий соратник Януковича.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Кадр з відео / podrobnosti.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4705
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду