Російський Перший канал подав неправдиву інформацію про те, що в Криму буде створено власне Міністерство оборони

00:00,
3 Березня 2014
1953

Російський Перший канал подав неправдиву інформацію про те, що в Криму буде створено власне Міністерство оборони

00:00,
3 Березня 2014
1953
Російський Перший канал подав неправдиву інформацію про те, що в Криму буде створено власне Міністерство оборони
Російський Перший  канал сьогодні  повідомив, що в Криму начебто буде створене власне Міністерство оборони.  У сюжеті подається  не лише неправдива інформація - журналісти маніпулюють, вибірково подаючи оцінки та синхрони.

«В Криму у найближчий час буде створено своє Міністерство оборони - про це заявив прем’єр Автономної Республіки», - зазначає ведуча у підводці. У сюжеті телеканалу цей намір не підтверджується ніяк, окрім посилання на слова Сергія Аксьонова – самопроголошеного  голови Ради Міністрів Криму. Тим не менш, велика кількість російських ЗМІ повідомляють про нове міністерство, наводячи лише цю заяву.

Але виникає питання: на базі чого буде створено таке міністерство в Криму? Телеканал далі маніпулює інформацією, щоб показати, що таке підґрунтя для створення кримського Міноборони є. 

 «Також відомо що представники ключових структур склали  присягу на вірність жителям Криму. Це зробили очільники МВС, СБУ, командувачі ВМС, прикордонники. 90% особового складу всіх підрозділів, розміщених в регіоні, перейшли під контроль місцевої влади, при чому зробили це добровільно, без примусу» - йдеться в сюжеті.

Інформація про «90% особового складу», які перейшли під контроль місцевій владі чи склали присягу - журналістами у сюжеті ніяк не підтверджується. Вона є неправдивою.

Натомість в новинах на сайті Міністерства оборони України, так само як в більшості  українських ЗМІ, зовсім інша інформація – про те, що «офіцери штабу Командування Військово-Морських Сил Збройних Сил України відмовилися складати присягу «на вірність кримському народу».

У сюжеті згадується і контр-адмірал Березовський Д.В., який «перейшов на сторону жителів, хоча був призначений Києвом».  Сюжет з’явився вранці 3 березня - як відомо, ще 2-го березня Березовський був відсторонений від виконання обов’язків командувача Військово-Морських Сил Збройних Сил України за зраду, про що була зроблена відповідна заява Міноборони.

«По суті, у Криму з’явились власні збройні сили і вже найближчим часом з’явиться власне міністерство оборони Криму», - робить висновок автор сюжету.

Всі коментарі «простих людей» підібрані однобоко: лунає думка тільки тих, хто зітхнув з полегшенням, бо їм присягнули силовики і їх тепер «захищає Росія». А призначених з Києва, зокрема Сергія Гайдука, народ нібито не сприймає – у сюжеті кадри з обуреними вигуками на його адресу.

«Тут розуміють, що їх мирний півострів хочуть перетворити у палаючий майдан. Посланці  Києва можуть приїхати  ̶   і зовсім не для переговорів»,  ̶   говорить автор сюжету. Далі показано синхрон невідомого чоловіка у формі (без титрів) про те, що «є інформація», що сюди намагаються потрапити «радикально налаштовані елементи – представники "Правого сектору", бандерівських організацій». Підтверджень такій інформації, звичайно, немає, а тема радикальних елементів логічно продовжилась у заяві Лаврова, яку також показав Перший канал.   Глава МЗС РФ заявив, що зараз надходить інформація про «підготовку провокацій проти Чорноморського флоту РФ на території України». Він зазначив, що на адресу російського населення постійно лунають  загрози щодо насильницьких дій з боку «ультра націоналістів» в Криму.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Скрін-шот www.1tv.ru/
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду