Полонений іспанський журналіст повернувся із Сирії на батьківщину

Полонений іспанський журналіст повернувся із Сирії на батьківщину

00:00,
4 Березня 2014
1023

Полонений іспанський журналіст повернувся із Сирії на батьківщину

00:00,
4 Березня 2014
1023
Полонений іспанський журналіст повернувся із Сирії на батьківщину
Полонений іспанський журналіст повернувся із Сирії на батьківщину
Військовий кореспондент газети El Periódico de Catalunya Марк Мархінедас (Marc Marginedas) після майже піврічного перебування у сирійському полоні повернувся до Іспанії літаком віійськово-повітряних сил. Про це з посиланням на офіційні джерела повідомив Catalan News Agency (CAN).

У неділю в барселонському військовому аеропорту Марка Мархінедаса зустрічали рідні, головний редактор видання Енрік Ернандес (Enric  Hernández), віце-прем’єр Іспанії Сорая Саенс де Сантамаріа (Soraya Sáenz de Santamaría), каталонський чиновник Маріа де лос Льянос де Луна (María de los Llanos de Luna).

Уряд Каталонії назвав цей день «чудовим для родини Мархінедас, для газети El Periódico de Catalunya і для тих, хто цінує свободу як одну з основ суспільства».

Згідно з тим же джерелом, за день до цього Марк Мархінедас перетнув сирійсько-турецький кордон й одразу вилетів до Іспанії.

Яким чином йому вдалося вирватися на волю поки що достеменно не відомо.

Мархінедаса захопили 4 вересня минулого року повстанці на заході Сирії, поблизу міста Хамас. Журналіста викрали через три дні після того, як він в через Туреччину у супроводі вояків Вільної сирійської армії (FSA) проникнув на сирійську територію. Його редакційним завданням було висвітлювати реакцію уряду Сирії на ймовірне військове втручання США та розслідувати використання хімічної зброї проти мирного населення у передмісті сирійської столиці, що викликало світовий резонанс.

Викрадачі, змушували бранця-журналіста декілька разів змінювати  місцеперебування. Останніми тижнями у зв’язку з посиленням військових сутичок між ворожими групами повстанців це відбувалося дедалі частіше, розповів журналіст. Умови його життя ставали все екстремальнішими. Нині, як інформує ACN, Марк Мархінедас почувається добре.

46-річний  кореспондент El Periódico de Catalunya – ветеран військової журналістики.

Як пише каталонська Viquipèdia, Мархінедас висвітлював конфлікти у декількох гарячих точках світу, зокрема 1995 року – криваву громадянську війну в Алжирі між ісламістами та існуючим режимом. 

Як московський кореспондент каталонської газети у Росії до 2002 року висвітлював з ліній фронту другу чеченську війну. Після цього працював військовим кореспондентом в Афганістані та Іраку, в зонах конфліктів у Лівані та Дарфурі (Судан). З його репортажів каталонські читачі дізнавалися про події арабської весни у Тунісі та Лівії.

Марк Мархінедас побував у редакційних відрядженнях під час громадянської війни у Сирії тричі. Третє відрядження виявилося короткочасним і завершилося тривалим полоном.

Своїм професійним досвідом Марк Мархінедас ділиться у «Журналістика на полі бою» (Periodismo en el campo de batalla), що була опублікована торік.

CAN привертає увагу до того, що у сирійському полоні перебувають ще двоє іспанських репортерів: кореспондент газети El Mundo Хав’єр Еспіноса (Javier Espinosa) та каталонський незалежний фоторепортер Рікард Гарсіа Віланова (Ricard Garcia Vilanova).

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
ara.cat
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду