У перший тиждень лютого Перший національний відверто маніпулював на користь влади

У перший тиждень лютого Перший національний відверто маніпулював на користь влади

7 Березня 2014
2021

У перший тиждень лютого Перший національний відверто маніпулював на користь влади

2021
Канал критично викривляв інформаційну картину кожного дня за рахунок незбалансованості подачі як фактів, так і коментарів; як по окремих темах, так і в цілому. Моніторинг замовчань важливих суспільно-політичних тем Першим каналом за тиждень 3–9 лютого 2014 р.
У перший тиждень лютого Перший національний відверто маніпулював на користь влади
У перший тиждень лютого Перший національний відверто маніпулював на користь влади

ГО «Телекритика» розпочинає окремий моніторинг Першого національного. Цей державний телеканал фінансується з державного бюджету України коштом податків громадян. Саме тому вважаємо за необхідне посилити контроль за дотриманням цим каналом професійних стандартів. Особлива увага приділятиметься замовчаним темам.

Детально про методологію проведення моніторингу дивіться тут.

Узагальнений моніторинг усіх загальнонаціональних каналів за січень можна прочитати тут.

Загалом протягом першого тижня лютого Перший національний критично викривляв інформаційну картину кожного дня за рахунок незбалансованості подачі як фактів, так і коментарів; як по окремих темах, так і в цілому. Викривлення інформаційної картини відбувалося чітко на користь влади, «офіційної версії» того, що відбувається в країні.

1. Загальна кількість суспільно-політичних тем, окремих фактів чи заяв, важливих для повноцінної і невикривленої інформаційної картини кожного дня, замовчаних Першим каналом у підсумкових випусках щоденних новин («Підсумки дня», ефіри щодня з понеділка до суботи о 21:00):

Тиждень

Загальна кількість важливих суспільно-політичних тем

З них замовчано Першим каналом

Кількість замовчаних
у % від всіх тем

3–9 лютого

212

185

87%

Про що розповідав і про що не розповідав Перший канал протягом звітного тижня:

3 лютого (понеділок):

У понеділок і напередодні по країні відбувалося чимало масових акцій протесту – пікетування Мінкульту в Києві, пікетування ОДА в Кіровограді, пікетування львівської податкової підприємцями, пікетування обласної міліції в Луцьку, надзвичайно масовий євромайдан у Запоріжжі.

Цього ж дня оприлюднювалися важливі дані: євромайдану – про 1739 жертв репресій, 4 загиблих і 35 зниклих безвісти, Інституту масової інформації – про 136 постраждалих журналістів, ветеранів-афганців – про 116 затриманих активістів.

Суди цього дня змінювали запобіжні заходи активістам євромайдану на «більш м’які», але ті залишалися підслідними.

Цього дня мітингувальники звільнили будівлю МінАПК, афганці й «Правий сектор» вели власні переговори з силовиками про звільнення заручників, а комендант майдану Парубій підтвердив, що протестувальники не звільнятимуть адмінбудівлі до повного звільнення заручників.

Цього ж дня Івано-Франківська облрада висловила недовіру губернатору.

Також в неділю і в понеділок було зроблено декілька важливих заяв, зокрема, Обама сказав, що США виступає проти обмеження свободи мирних протестів і свободи слова в Україні, Брок назвав фінансову допомогу Росії владі Януковича «втручанням у чистому вигляді», Фюле сказав, що ЄС повинен пообіцяти Україні перспективу вступу, а Синод УГКЦ підтримав протестувальників у своєму зверненні.

Про все це глядачі Першого національного не довідалися з підсумкового випуску новин.

Натомість Перший у підсумковому випуску повідомляв про таке:

Загальними фразами про порядок денний роботи ВР, що обговорювався на погоджувальній раді ВР. Наводиться незмістовний синхрон Рибака («Політична ситуація в країні та повернення до Конституції 2004-го року, – це народні депутати планують обговорювати на початку четвертої сесії сьомого скликання»). При цьому не повідомляється, зокрема, що опозиція вимагає відміни закону Мірошниченка про амністію і ухвали закону про безумовне звільнення заручників.

Подається заява Януковича про «неприпустимість екстремістських настроїв» – не збалансовано ні думками опонентів, ні належними бекґраундами.

МВС заявляє про затримання «озброєних майданівців». Дається лише синхрон працівника Святошинського управління МВС, при цьому стверджується, що затримані «наймалися на Майдан» за 200 грн і їм «пропонували за гроші стріляти по «беркутівцях». Також стверджується, що на майдані бачили «різну зброю», а пістолет затриманий «отримав від старшого загону». При цьому не подається спростування Кубіва, який назвав провокацією заяву МВС про начебто затриманих на майдані активістів зі зброєю і висловив припущення, що це були співробітники МВС або тітушки, спеціально найняті для провокації. І не подається те, що Парубій спростував заяви МВС про те, що нібито затримані «працювали» на майдані за гроші.

Про те, що Дмитро Булатов уже за кордоном, повідомляється з посиланням на ГПУ. На Першому кажуть, що Булатова відпустив суд «за клопотанням» прокуратури, але він і далі залишається підозрюваним.

МВС про три версії викрадення Дмитра Булатова. Версії: «комерційна діяльність активіста, викрадення з хуліганських мотивів або ж з метою спровокувати масові заворушення». Дається синхрон Татарова з Головного слідчого управління: «навіть прикмет підозрюваних він нам не надає». Не подається належний бекґраунд (який сам по собі спростовує міліцейські версії). При цьому не повідомляється також про те, що міліціонери намагалися вручити Булатову в лікарні постанову про арешт.

Євросоюз і США готують план фінансової допомоги Україні – Ештон

Відмежуватися від екстремістів закликає опозицію Леонід Кожара – тут баланс імітується фразою ведучого: «Натомість опозиційні лідери закликали в Мюнхені вжити санкцій щодо українських чиновників».

Нарис про те, що «на Майдані й на вулиці Грушевського спокійно». В сюжеті наводяться синхрони на кшталт: «Якщо у вас така єсть ситуація, що хочеш, щоб жінка твоя не дізналася, але треба, щоб до адресата дошло» – про «козацьку пошту» на майдані. Або: «Опозиція практично своєю бездіяльністю довела…». В сюжеті оцінки журналіста «під сценою людей небагато» тощо.

Про круглий стіл «Демократичний процес і загроза радикалізму в Україні» з незмістовною цитатою Кравчука, без згадування про склад учасників цього столу.

Нацбанк України ввів в обіг пам’ятні монети номіналом дві та десять гривень до Олімпіади в Сочі.

4 лютого (вівторок):

Цього дня в Києві тітушки з ножами напали на активіста УДАРу, суди продовжували «пом’якшувати» запобіжні заходи майданівським активістам, але не всім, крім того суд відмовився розглядати апеляцію на утримання під вартою адвоката «Дорожнього контролю» Смалія, в Києві продовжували палити автівки.

Незважаючи на обіцянки влади, долар на міжбанку цього дня «пробив» позначку в 8,9 грн. І цього ж дня з’явилася інформація, що бюджет Києва за 2013 рік владі вдалося наповнити лише на 80%.

Лідер «Правого сектору» цього дня сказав, що 19 січня на Грушевського сутички з міліцією не планувалися, «Правий сектор» захищав євромайданівців від побиття силовиками. Кличко сказав, що наполягає на переговорах із Януковичем за присутності міжнародних посередників. Нардеп Москаль вимагає від Генпрокуратури покарати чиновників Кабміну, які дали дозвіл застосовувати водомети на майдані в мороз.

Цього ж дня глава МЗС Німеччини сказав про можливість санкцій щодо України, а Брок – про те, що вимога закону про звільнення адмінбудівель взамін на звільнення людей робить їх заручниками української влади. Туск заявив, що переговори України з ЄС за участі Росії є неприйнятними. І цього ж дня була заява Хармс, яку мас-медіа трактували як звинувачення Азарова, Арбузова і Клюєва у подвійному громадянстві. Цю ж заяву спростували того ж дня сам Азаров і речник МЗС Австрії.

Крім того у вівторок голова Рівненської облради подав у відставку, а студентів київського Медуніверситету проти ночі виселили з гуртожитку.

Усього цього Перший національний не повідомляв. Натомість у підсумковому випуску було таке.

Про те, що Верховна Рада не змогла проголосувати за повернення до Конституції 2004 року, канал подавав незбалансовано, наводячи лише емоційний синхрон Єфремова. При цьому в повідомленні не згадувалося, що опозиція (зокрема Кличко) вимагає негайного повернення до Конституції 2004 року для того, щоб депутати стали суб’єктами прийняття рішень, а не кнопкодавами.

Було повідомлення про те, що Київрада ухвалила бюджет столиці і програму соціально-економічного розвитку міста на рік.

Був нарис про побут майдану – в цілому нейтральний. При цьому в синхронах раптом була така думка учасника акції: «Вже, повірте мені, накипіло. Ото всьо ставлення до людей, ото всьо обман, ото всьо, що у тій Верховній Раді одне роблять, якісь закони приймають».

Про те, що митниця заблокувала польську гуманітарну допомогу майдану, Перший національний подавав лише у вигляді спростування цього факту Клименком.

Повідомлялося також про те, що рятувальники розгорнули по Україні більш ніж 5 тисяч пунктів обігріву, і наводився синхрон Вілкула.

5 лютого (середа):

Цього дня Перший канал нічого не повідомляв про те, що євромайданівці не пустили до Львівської ОДА близько 50 тітушок, що активісти звільнили будівлю обладміністрації в Рівному (5 лютого), що євромайданівці й журналісти пікетували Одеську обласну телерадіокомпанію, яка почала робити випуски новин російською (5 лютого), а в Києві пікетували Міноборони, вимагаючи не втягувати армію в протистояння з народом.

Перший канал не повідомляє про те, що 25 українських дипломатів у відкритому листі висловили солідарність із учасниками майдану й закликали до мирного розв’язання кризи, що віце-президент США закликав Януковича вивести силовиків з вулиць і звільнити ув’язнених, мерія Праги відмовилася офіційно приймати Януковича з запланованим на квітень візитом, а МЗС Литви підтвердив, що стан Булатова відображає фізичні ознаки перенесених тортур.

Не повідомляють слова Кличка про готовність Євросоюзу делегувати на переговори опозиції з владою посередників високого рівня.

Не було також повідомлень про те, що в Луганську активісти УДАРу заявляють про обшуки і вилучення носіїв інформації.

Не повідомлялося і про заяви опозиції, що норми закону Олійника-Колесніченка (зокрема про «наклеп» і про «екстремістську діяльність») продовжують діяти в Кримінальному кодексі, попри скасування самого закону.

А ось про що і як розповідав підсумковий випуск новин Першого.

Сюжет про те, що курс гривні – «не в критичному стані». Цілком незбалансований сюжет, де за рахунок безпідставних узагальнень стверджується, що ситуація на валютному ринку контрольована і нормальна. «Не в критичному стані – так оцінюють курс гривні до долара вітчизняні банкіри. В уряді кажуть: ситуація під контролем. А людей просять не панікувати. 8,5 – такий курс американської валюти заплановано в бюджеті на 2014 рік. Причину різкого падіння валюти української і експерти, й урядовці вбачають у масових протестах». «Вітчизняні банкіри просять українців не панікувати. Кажуть – ситуація під контролем». «А поки ситуація не стабілізувалася, українці до обмінних пунктів не квапляться. Кажуть, що розуміють – на коливання курсу здебільшого тисне політика». «Але експерти запевняють: нинішнє падіння курсу залежить не лише від України. Зараз падають майже всі валюти розвинених країн».

При цьому Перший національний не згадує про те, що Український кредитно-банківський союз закликав владу негайно відновити стабільність на валютному ринку, що гривня на міжбанку цього дня обвалилася до 9,40 грн за долар і що внаслідок стрибка курсу долара почав дорожчати бензин.

Перший надає слово Пшонці, який каже, що 80 затриманим активістам Майдану пом’якшено запобіжний захід, при цьому вимагає звільнення адмінбудівель протягом 15 днів, натомість протягом місяця обіцяє закрити кримінальні справи. Балансу думок і бекґраундів нема. І, зокрема, замовчується те, що комендант майдану Кубів назвав аморальним обмін людей на будівлі. Крім того, Перший замовчує те, що апеляційні суди цього і попереднього дня масово відкладають розгляд скарг затриманих активістів на тиждень. Замовчує й заяви опозиції про те, що це робиться навмисно, щоб тримати людей у заручниках і дочекатися збігання терміну звільнення адмінбудівель.

Заява Арбузова на засіданні Кабміну про те, що блокування адмінбудівель заважає ухвалі обласних бюджетів. Без балансу і бекґраундів і без згадки, що ці бюджети мали бути ухвалені ще наприкінці 2013 року (коли адмінбудівлі в обласних центрах ще не блокувалися).

Про безрезультатне засідання і закриття ВР до наступного тижня – неповно і незбалансовано з єдиним синхроном Єфремова. Позиція опозиції подана лише словами ведучого: «Опозиція наполягала, щоб парламент збирався щодня, поки не виконають вимоги майдану, зокрема, не повернуть Конституцію 2004-го року. У більшості пояснюють: змінювати Конституцію треба законними шляхами».

Про зустріч Януковича з Ештон – Перший національний, як і всі інші джерела, повідомляє лише теми цієї розмови.

Про обговорення в Європарламенті ситуації в Україні, зокрема, Перший національний каже про те, що ЄС готовий збільшити допомогу Україні, але замовчує, що Європарламент підготував жорстку резолюцію по Україні з санкціями проти чиновників.

Повідомлення про дівчину, яка заявила, що викрадення її з майдану «Беркутом» було інсценовано, подається виключно зі слів міліції, натомість замовчують коментар коменданта Кубіва, який назвав цю заяву міліцейською провокацією.

Перший також повідомляє про нечисленний пікет посольства США «об’єднанням Боротьба проти втручання у внутрішні справи України». З порушенням стандартів балансу думок і повноти інформації.

Про призначення Януковичем нового губернатора Волині – без належного бекґраунду і коментарів.

Повідомлення про те, що «Янукович доручив в. о. міністра енергетики контролювати енерго- й теплопостачання» з незмістовним синхроном Ставицького (це взагалі не новина, адже той за своєю посадою повинен все це контролювати).

Українські митники кажуть, що український експорт не затримується на кордоні з Росією. Без балансу думок, – зокрема, нема коментарів з цього приводу представників експортерів і коментарів російської сторони.

6 лютого (четвер):

Перший національний цього дня не повідомляв про те, що мітингувальники оточили урядовий квартал.

Не повідомляв також про те, що в Литві Булатов у подробицях розповів журналістам про своє викрадення і тортури, Руслана в Польщі заявила про погрози вбивством, адвоката «Дорожнього контролю» Смалія суд залишив під вартою до 7 березня, а інтернет-провайдери виступили з відкритим листом, в якому повідомили, що СБУ вимагає від них персональні дані про користувачів. Не повідомляли заяви Луценка про те, що проти нього порушено ще одну кримінальну справу – «за заклик до повалення влади».

Не повідомлялося про те, що, за даними Інституту масової інформації, за минулий місяць постраждало більше журналістів, ніж за весь минулий рік (6 лютого).

Не повідомляв канал і про заяву посла США, що введення надзвичайного стану чи силовий сценарій в Україні потягнуть за собою фінансові санкції для Януковича. І про те, що Польща прийняла на лікування перших чотирьох важкопоранених активістів євромайдану.

Канал замовчав те, що вночі в Києві тітушками, замаскованими під євромайданівців, було розгромлено два ресторани й нічне інтернет-кафе, а комендант майдану Кубів назвав це провокацією. Також канал не повідомляв про те, що МВС визнало, що раніше поширювало неправдиву інформацію про начебто зґвалтування жінки в наметі на євромайдані.

Не було сказано про те, що в Житомирі було створено Народну раду, а в Чернівцях мітингувальники звільняють ОДА і розбирають барикади.

Натомість Перший національний цього дня розповідав про таке:

Повідомляє про вибух у Будинку профспілок, неповно і незбалансовано. Надається слово лише представнику МВС з головним змістом: протестувальники не пускають міліцію на місце події. Не повідомляють також, що поранених від цього вибуху в лікарні від міліції охороняють ветерани-афганці. Крім того, Перший національний не повідомляє, що самооборонці самі розслідують цю подію, кажучи, що серед них вистачає фахівців, у тому числі й експертів із вибухотехніки. Також не повідомляють, що, за словами прес-секретаря автомайдану, в Українському домі мітингувальники також знайшли і самотужки знешкодили підкинуту вибухівку.

Повідомляє про зустріч Януковича з Нуланд, не кажуть, що президент пообіцяв заступниці держсекретаря США якомога скоріше звільнити затриманих активістів.

Про резолюцію Європарламенту, де згадуються персональні санкції проти українських високопосадовців, Перший національний повідомляє, хоч незбалансовано (дається лише різкий коментар українського МЗС) і без необхідного бекґраунду.

Подають незмістовні думки регіоналів Рибака і Єфремова з приводу того, як слід вносити зміни до Конституції. Що не є новиною. Крім того, в тих думках є закиди до опозиції і нема коментарів у відповідь. Крім того, Перший національний подає думки лідера комуністів Симоненка з приводу пропорційної системи виборів, що також не є новиною.

Дуже коротко повідомляють, що під Верховною Радою відбувалося одразу два мітинги – прихильників влади та євромайданівців, з оцінками ведучої: «Спілкувалися представники двох таборів через паркан і кордон силовиків. Говорили про наболіле – як дійти політичного компромісу».

Подають «офіційну версію слідства», що журналістку Чорновол побили хулігани – за те, що вона підрізала їхній автомобіль із відповідним синхроном заступника генпрокурора. При цьому замовчують реакцію самої Чорновол, яка назвала абсурдною версію Генпрокуратури про «хуліганський напад» на неї і вважає затриманого підозрюваного «підставною особою», оскільки в спілкуванні з ним вона побачила, що той не знає деталей злочину. Перший національний також не повідомляє, що адвокати Чорновол заявляють про намір вимагати подовження слідства.

Подають думку Захарченка про те, що машини в Києві палять навмисно, щоб «підвищити градус ненависті до влади». Без балансу думок, без належних бекґраундів.

Повідомляють про те, що в Миколаєві влада відновлює роботу добровільних народних дружин – без балансу думок, лише синхрон «керівника організації Молодіжна єдність», який каже про «опасность от радикалов».

Дають заяву радника голови НБУ про те, що «гривня – під контролем». Без балансу думок, без належної повноти інформації.

В такий же спосіб дають заяву Бойка про те, що «Турбоатом» не продаватиметься.

Повідомляють про те, що придбані МОЗом нові автівки «швидких» проходять державну експертизу. Ні балансу думок, ні повноти інформації, зокрема бекґраундів, зокрема про придбання цих «швидких» відбувалося традиційно на «тендері з одним учасником», ні кому належить фірма-постачальник тощо.

7 лютого (п’ятниця):

Цього дня Перший національний не повідомляє нічого про пікетування євромайданівцями СБУ та Генпрокуратури і про те, що на Грушевського влада масово стягає підрозділи силовиків, попри запевнення, зокрема, Захарченка про те, що влада не планує силового сценарію.

Нічого не повідомляє Перший канал також про те, що апеляційний суд залишив під арештом активіста, якого звинувачують у «організації масових заворушень» за покришки в багажнику авто, що юристи звинуватили ДАІ в масовій фальсифікації адмінпротоколів проти автомайданівців, і що суд пом’якшив запобіжний захід фотографу Гавриліву і ще двом активістам, але вони залишилися під звинуваченнями.

Не повідомляється про те, що ЄС ухвалив документ «20 тез Східного партнерства після Вільнюса», значною частиною присвячений ситуації в Україні.

Не кажуть у випуску Першого й про те, що цього дня було оприлюднено декілька фотодоказів, що силовики на Грушевського також використовували коктейль Молотова, що досі заперечувалося владою.

Натомість Перший національний у п’ятницю розповідає про таке:

Починає випуск з повідомлень про те, що Янукович «підтримує бойовий дух збірної» в Сочі. І про те, що «вірить у перемоги нашої збірної і Вілкул». Обидва позначення – прямі цитати. Обидва цих повідомлення не є новинами, що складають реальну інформаційну картину дня. Крім того є повідомлення, що Янукович у Сочі поговорив із генсеком ООН і з главою ОБСЄ, без жодних подробиць, що також не є реальною новиною.

Повідомляється про прес-конференцію Нуланд після зустрічі з Януковичем.

Без балансу думок і бекґраундів подається заява Захарченка проти радикальних настроїв.

Повідомляється про те, що МВС вважає вибух у Будинку профспілок «роботою радикалів, які планують теракт», і звинувачення в тому, що самооборонці перешкоджають слідству. Без слова у відповідь. Зокрема без заяви коменданта Парубія, який назвав цей вибух диверсією влади, і його ж заяви, що майданівці оцінюють заяви МВС про можливість терактів як погрозу продовження таких диверсій з боку влади.

Нарисовий сюжет про те, що відбувається на майдані.

Розповідь про нечисленний пікет під посольством Німеччини проти «втручання у внутрішні справи України». Без балансу думок і без повноти інформації, зокрема без бекґраунду, що таке це «громадське об’єднання “Боротьба”», яке влаштувало пікет.

Повідомлення про засідання громадської ради при СБУ. Не новина.

Безпідставне узагальнення про те, що «політологи переконані», що конфлікт в Україні вирішиться мирно. В якості підтвердження – синхрон «політолога» Цибулька (компетентність якого в якості політолога викликає сумнів). Так само не новина. В цьому ж матеріалі повністю недостовірно (без всіх належних вихідних даних) наводиться соцдослідження, за яким «відносна більшість українців не готова вийти на вулиці і приєднатися до протестів. Бо люди не довіряють лідерам опозиції, не сприймають радикальних дій і бояться втратити економічну стабільність. Також, на думку опитаних, вийти з кризи українці здатні самотужки, без втручання третіх сил».

Натомість Перший національний не повідомляє результати соцопитування КМІСу і «Соцісу», за якими Янукович програє в другому турі президентських виборів будь-кому з лідерів опозиції.

Повідомлення про те, що НБУ перейшов до гнучкого валютного курсу. Є синхрон глави Нацбанку Соркіна і коментар представника Незалежної асоціації банків. Немає належних бекґраундів із поясненням складних економічних понять. Не повідомляється про те, що ринок відреагував на рішення НБУ переобліками і підвищенням цін на споживчі товари.

8 лютого (субота):

Перший національний у суботу не повідомляв про те, що жінки пікетували «маршем каструль» Дніпропетровську ОДА проти репресій і тітушок, у Сімферополі активісти провели форум євромайданів, у Донецьку прихильники влади силою розігнали мітинг-жалобу за загиблими на майдані, а в Луганську активісти влаштували суботник і фотовиставку про життя київського євромайдану.

Не повідомляв Перший національний про те, що МВС відкрила кримінальну справу проти «Центру UA» – засновника руху «Чесно», Булатов у Литві пройшов офіційну судово-медичну експертизу наслідків тортур і побиття, адвокати активістів автомайдану повідомляють, що проти їхніх підзахисних, побитих і затриманих 23 січня в Києві, слідчі перекваліфіковують справи з хуліганства на масові заворушення, а у Вінниці учасники євромайдану скаржилися на те, що міліція проводить обшуки активістів Народної ради, штурмуючи їхні квартири без надання будь-яких документів.

Натомість Перший канал розповідав про таке.

Починав випуск повідомленням про те, що в Сочі Янукович поговорив із Путіним. Жодних подробиць цієї розмови нема.

Повідомляв про те, що міністри Сафіулін і Мутко уклали договір про співпрацю в галузі фізкультури і спорту і синхрон Сафіуліна.

Повідомляв про те, що «повітряним терористом» зайнялася СБУ, при цьому додається, що «джерела в правоохоронних органах твердять: він – активний учасник євромайдану. Останнім часом працював у місцевому об'єднанні «Батьківщина». Без перевірки фактів і без балансу думок. Зокрема інші канали подавали спростування останньої інформації з різних джерел.

Повідомляв про суботник на майдані. Також повідомляв про те, що «прибрати Хрещатик планували й учасники акції За чистий Київ». «Але євромайданівці їх на свою територію не пустили». Не кажуть журналісти Першого при цьому, що це були люди, найняті на Київському вокзалі за 150 гривень (підтверджують це синхрони самих учасників акції і відео на 5-му каналі), організатори наміром мали не «прибирати Хрещатик», як каже Перший національний, а розібрати барикади. Також не повідомляють, що учасники «Чистого Києва» після суперечок із самообороною пішли, покидавши лопати та відра, які їм повидавали на вокзалі.

Повідомляв про мітинг на підтримку влади в Полтаві. Без балансу думок. Не повідомляв, що на мітингу були головно бюджетники, про що повідомляють інші канали.

Замовчання за окремими тематичними напрямами:

2. Масові акції протесту проти попередньої влади в різних містах України:

Тиждень

Замовчано тем цієї тематики

3–9 лютого

15

Перший канал не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

У Кіровограді близько 500 майданівців провели Народне віче під ОДА (2 лютого)

Львівський автомайдан пікетує бізнес губернатора Сала (2 лютого)

Львівські підприємці на мітингу під обласною податковою вирішили не платити податків, із яких утримують «Беркут» і Адміністрацію президента (3 лютого)

У Луцьку городяни пікетували облміліцію, вимагаючи перестати тиснути на активістів євромайдану (3 лютого)

У Запоріжжі на євромайдан зібралося понад 2 тисячі людей (3 лютого)

Митці пікетували Міністерство культури проти затримання двох десятків колег силовиками за участь у євромайдані (3 лютого)

Євромайданівці і журналісти пікетували обласну телерадіокомпанію, яка почала робити випуски новин російською (5 лютого)

Євромайданівці пікетували Міноборони, вимагаючи не втягувати армію в протистояння з народом (5 лютого)

Мітингувальники повністю оточили урядовий квартал (6 лютого)

Майже тисяча євромайданівців пікетували СБУ, вимагаючи розібратися з сепаратистськими заявами кримського парламенту (7 лютого)

Євромайданівці пікетували Генпрокуратуру (7 лютого)

Жінки пікетували «маршем каструль» Дніпропетровську ОДА проти репресій і тітушок (8 лютого)

В Сімферополі активісти провели форум євромайданів (8 лютого)

У Донецьку прихильники влади розігнали мітинг-жалобу за загиблими на майдані (8 лютого)

У Луганську активісти влаштували суботник і фотовиставку про життя київського євромайдану (8 лютого)

3. Факти і розслідування злочинів попередньої влади проти особистої свободи, здоров’я та життя громадян, цілісності їхнього майна:

Тиждень

Замовчано тем цієї тематики

3–9 лютого

39

Перший канал не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

Станом на 2 лютого «ЄвромайданSOS» розшукує 36 зниклих активістів (2 лютого)

Луценко каже, що з початку подій на майдані його двічі намагалися заарештувати, в тому числі інкримінуючи «замах на територіальну цілісність України» і «диверсії» (2 лютого)

В Черкаській області суд залишив під домашнім арештом трьох затриманих за штурм ОДА (2 лютого)

Протягом вихідних в Києві спалили 17 приватних автівок (2 лютого)

Лідер «Спільної справи» Данилюк переховується від переслідувань у Лондоні (3 лютого)

В Києві посольство Данії шукає зниклу безвісти громадянку своєї країни – активістку євромайдану (3 лютого)

Громадський сектор євромайдану заявляє про 1739 жертв репресій, з яких 4 загиблих, а 35 зникли безвісти (3 лютого)

Суд відправив під домашній арешт ще 8 затриманих на Грушевського (3 лютого)

У Черкасах суд звільнив чотирьох активістів і взяв їх під домашній арешт (3 лютого)

Родичі одного з дніпропетровських активістів євромайдану стверджують, що силовики при обшуку підкинули тротил (3 лютого)

У Луцьку на допит викликали 80 активістів, вони влаштували під міліцією «мовчазний» пікет, заклеївши роти (3 лютого)

Ветерани-афганці стверджують, що загалом затримано 116 активістів євромайдану (3 лютого)

Нардеп Геращенко каже, що у відповіді на її запит Генпрокуратура каже, що досі не знайшла жодного винного у масових побиттях протестувальників (3 лютого)

В Києві за добу спалили ще 8 автівок (4 лютого)

У Києві тітушки з ножами напали на активіста УДАРу (4 лютого)

Суд відмовився розглядати апеляцію на утримання під вартою адвоката «Дорожнього контролю» (4 лютого)

Суд замінив дніпропетровським євромайданівцям арешт на домашній арешт і особисте зобов’язання (4 лютого)

В Кіровограді суд залишив під арештом одного з активістів (4 лютого)

Апеляційний суд залишив під арештом одного з активістів, затриманих на Грушевського (5 лютого)

Координатора черкаського автомайдану звільнили під домашній арешт (5 лютого)

У Черкасах суд звільнив 12 активістів під домашній арешт (4 лютого)

В Луганську активісти УДАРу заявляють про обшуки і вилучення носіїв інформації (5 лютого)

Норми закону Олійника-Колесніченка (зокрема про «наклеп» і про «екстремістську діяльність») продовжують діяти в Кримінальному кодексі, попри скасування самого закону (5 лютого)

Європейський суд в рекордні терміни взяв до розгляду справу про побиття євромайданівця силовиками 30 листопада (5 лютого)

Українська гельсинська спілка готує до Європейського суду десятки позовів євромайданівців, постраждалих від дій силовиків (5 лютого)

Булатов у подробицях розповів журналістам про викрадення і тортури (6 лютого)

Руслана в Польщі заявляє про погрози вбивством, але каже, що все одно повертається до України (6 лютого)

Адвоката «Дорожнього контролю» Смалія суд залишив під вартою до 7 березня (6 лютого)

Інтернет-провайдери виступили з відкритим листом, у якому повідомляють, що СБУ вимагає від них персональні дані про користувачів (6 лютого)

В Севастополі спалили автівку ударівця (7 лютого)

Юристи звинувачують ДАІ в фальсифікації адмінпротоколів проти автомайданівців (7 лютого)

Оприлюднено декілька фотодоказів, що силовики на Грушевського також використовували коктейль Молотова, що досі заперечувалося владою (7 лютого)

Апеляційний суд залишив під арештом активіста, якого звинувачують у «організації масових заворушень» за покришки в багажнику авто (7 лютого)

МВС відкрила кримінальну справу проти «Центру UA» – засновника руху «Чесно» (8 лютого)

В центрі Черкас суд заборонив мітинги до 15 березня (8 лютого)

В Луганській області підпалили автівку керівника райорганізації ВО «Свобода» (8 лютого)

Булатов у Литві пройшов офіційну судово-медичну експертизу наслідків тортур і побиття (8 лютого)

У Вінниці учасники євромайдану скаржаться на те, що міліція проводить обшуки активістів Народної ради, штурмуючи їх квартири без надання будь-яких документів (8 лютого)

Адвокати активістів автомайдану повідомляють, що проти їх підзахисних, побитих і затриманих 23 січня в Києві, слідчі перекваліфіковують справи з хуліганства на масові заворушення (8 лютого)

4. Факти і розслідування економічних злочинів попередньої влади та пов’язаних із ними подій чи наслідків:

Тиждень

Замовчано тем цієї тематики

3–9 лютого

11

Перший канал не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

Регіонал зареєстрував у ВР законопроект про виділення «Нафтогазу» 25 млрд грн за рахунок збільшення державного боргу (3 лютого)

Незважаючи на обіцянки влади, долар на міжбанку «пробив» позначку в 8,9 грн (4 лютого)

Бюджет Києва за 2013 рік вдалося наповнити лише на 80% (4 лютого)

У Луганську планують обмежити роботу тролейбусів до 18 години через брак водіїв, які позвільнялися через невиплату зарплати (5 лютого)

На Харківському заводі імені Шевченка 400 працівників звільнилися після чотирьох років невиплат зарплати (5 лютого)

Мінфіну не вдалося продати ОВДП на 1,5 млрд грн (6 лютого)

МВФ заявив про відсутність інтересу влади України до співробітництва з Фондом (6 лютого)

Кінотеатр «Жовтень» звернувся до киян із проханням захистити його від виселення, яке планує влада (5 лютого)

Прибутки банків України за рік знизилися у 3,5 рази (7 лютого)

Агентство Fitch знизило суверенний рейтинг України і підтвердило негативний прогноз (7 лютого)

Золотовалютні резерви НБУ за січень 2014 року скоротилися майже на 13% (7 лютого)

5. Заяви і дії представників опозиції та громадських ватажків євромайдану:

Тиждень

Замовчано тем цієї тематики

3–9 лютого

20

Перший канал не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

Яценюк заявив про готовність опозиції сформувати уряд народної довіри (2 лютого)

Кличко назвав заклики до федералізації України шляхом до її знищення (2 лютого)

Кличко каже, що опозиція вимагає відміни закону Мірошниченка про амністію і ухвали закону про безумовне звільнення заручників (2 лютого)

Парубій: Майдан не звільнятиме адмінбудівлі до повного звільнення затриманих та заарештованих активістів (3 лютого)

Томенко вимагає, щоб ВР розглянула питання щодо розпуску парламенту Криму за сепаратизм (4 лютого)

Лідер «Правого сектору» каже, що 19 січня на Грушевського сутички з міліцією не планувалися, «Правий сектор» захищав євромайданівців від побиття силовиками (4 лютого)

Кличко наполягає на переговорах із Януковичем за присутності міжнародних посередників (4 лютого)

Москаль вимагає від Генпрокуратури покарати чиновників Кабміну, які дали дозвіл застосовувати водомети на майдані в мороз (4 лютого)

Порошенко в депутатському запиті закликав Януковича вивести з Києва всі спецпідрозділи, щоб не дестабілізувати ситуацію (5 лютого)

Кличко про вихід з кризи: або Конституція 2004 року, або дострокові вибори президента (5 лютого)

В «Свободі» заявляють про отримання загроз фізичного знищення керівництва партії (5 лютого)

Яценюк вимагає від Рибака запросити Януковича до ВР, щоб той «дав вказівку фракції ПР» проголосувати за необхідні закони (5 лютого)

Кличко каже, що ЄС висловив готовність делегувати на переговори опозиції з владою посередників високого рівня (5 лютого)

Свободівці вимагають кримінального переслідування кримських політиків за прояви сепаратизму (5 лютого)

Яценюк: Зараз вся відповідальність за ескалацію конфлікту лежить на Партії регіонів (6 лютого)

Луценко вважає, що якісь гарантії Януковичу може дати лише Тимошенко (6 лютого)

Луценко каже, що проти нього порушено ще одну кримінальну справу – «за заклик до повалення влади» (6 лютого)

Кубів назвав провокацією проти майдану погроми двох ресторанів у Києві тітушками під виглядом майданівців (6 лютого)

Опозиція зареєструвала в ВР проект постанови про вибори в Києві (7 лютого)

Оробець каже, що депутатів-регіоналів «обробляють погрозами», щоб ті проголосували за прем’єрство Клюєва (8 лютого)

6. Факти порушення свободи слова, перешкоджання журналістській діяльності й фізичного насильства проти журналістів:

Тиждень

Замовчано тем цієї тематики

3–9 лютого

4

Перший національний не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

У Дніпропетровську антимайданівці побили блогера за те, що він фотографував їх мітинг для твітер-репортажу (2 лютого)

Інститут масової інформації заявляє про 136 постраждалих журналістів за час масових протестів в Україні (3 лютого)

За даними Інституту масової інформації, за минулий місяць постраждало більше журналістів, ніж за весь минулий рік (6 лютого)

Правоохоронці не пускають журналістів на мітинг антимайданівців перед ВР, кажучи, що для цього тим потрібен дозвіл від прес-служби ВР (7 лютого)

7. Реакції і дії міжнародної спільноти стосовно українських подій:

Тиждень

Замовчано тем цієї тематики

3–9 лютого

31

Перший канал не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

У Вільнюсі відбувся благодійний концерт-марафон зі збору грошей на лікування поранених євромайданівців (2 лютого)

Автомайдан у Відні пікетував маєток сімейства Азарова (2 лютого)

Обама сказав, що США виступає проти обмеження свободи мирних протестів і свободи слова українською владою (2 лютого)

Брок назвав фінансову допомогу Росії владі Януковича «шантажем» і «втручанням у чистому вигляді» (3 лютого)

Брок після візиту до Києва заявляє, що Янукович втрачає підтримку народу і своєї партії (3 лютого)

Брок: Щойно наша делегація покинула Київ, Янукович раптово «одужав», він «хворів», щоб не зустрічатися з делегацією ЄС (3 лютого)

Баррозу: Нинішні економічні проблеми України не пов’язані з питаннями асоціації з ЄС (3 лютого)

Баррозу: ЄС вважає неправильним підхід, що він повинен заплатити Україні за підпис під угодою про асоціацію (3 лютого)

Фюле: ЄС повинен пообіцяти Україні перспективу вступу (3 лютого)

Президент Польщі вважає, що в України залишилося приблизно два тижні на розв’язання політичної кризи (3 лютого)

Хармс заявила, що у Азарова, Арбузова і Клюєва можуть бути австрійські паспорти (4 лютого) – Азаров спростував // речник МЗС Австрії спростував

Туск: Переговори України з ЄС за участі Росії є неприйнятними (4 лютого)

Європейський суд вимагає пояснень від українського уряду щодо скарги євромайданівця на побиття силовиками (4 лютого)

Глава МЗС Німеччини каже про можливість санкцій щодо України, якщо влада не домовиться з опозицією про вихід з кризи (4 лютого)

МЗС Литви заявляє, що стан Булатова відображає фізичні ознаки перенесених тортур (4 лютого)

Брок вважає, що вимога закону про звільнення адмінбудівель взамін на звільнення людей робить їх заручниками української влади (4 лютого)

Європарламент підготував жорстку резолюцію по Україні з санкціями проти чиновників (5 лютого)

Фюле каже, що ЄС і МВФ готові збільшити допомогу Україні (5 лютого)

Фюле каже, що українська опозиція повинна дистанціюватися від радикалів (5 лютого)

Віце-президент США закликав Януковича вивести силовиків з вулиць і звільнити ув’язнених (5 лютого)

Мерія Праги відмовилася офіційно приймати Януковича з запланованим на квітень візитом (5 лютого)

Глава МЗС Литви сказав, що тиск Росії на українську владу «переходив будь-яку межу» і ЄС недооцінив його (5 лютого)

Польща та Литва готові надати лікування тяжкопораненим євромайданівцям (5 лютого)

Посол США: введення надзвичайного стану чи силовий сценарій в Україні потягнуть за собою фінансові санкції для Януковича (6 лютого)

Польща прийняла на лікування перших чотирьох важкопоранених активістів євромайдану (6 лютого)

ЄС ухвалив документ «20 тез Східного партнерства після Вільнюсу» (7 лютого)

Туск вважає вимоги української опозиції до влади «відповідальними і стриманими» (7 лютого)

Українська діаспора з фотографіями убитих майданівців пікетувала посольство України в США, коли там вечеряли нардепи Клюєв і Бондаренко (7 лютого)

США спростувало заяви росіян про фінансування американцями євромайдану – прес-секретар Білого дому (7 лютого)

Естонія дасть 50 тисяч євро постраждалим активістам євромайдану (8 лютого)

Правляча партія Німеччини готова підіймати питання санкцій проти української влади (8 лютого)

Інші теми, про які Перший національний не повідомляв протягом звітного тижня:

Синод УГКЦ підтримав протестувальників у своєму зверненні (2 лютого)

Євромайдан влаштував безпечну парковку на Європейській площі (3 лютого)

Суд за позовом Громадського сектору майдану проти Захарченка за бездіяльність під час розгону мирної акції 30 листопада перенесли вдруге (3 лютого)

У Луганську міліція разом з тітушками затримала автівку УДАРу з листівками (3 лютого)

Суд відмінив рішення Тернопільської міськради про визнання Народної ради (3 лютого)

Мітингувальники звільнили будівлю Мін АПК (3 лютого)

Івано-Франківська облрада висловила недовіру губернатору області (3 лютого)

У ВР зареєстровано законопроект про звільнення членів Конституційного суду за порушення присяги (3 лютого)

Регіонали Львівщини проігнорували організований Добкіним «зліт» партійців у Харкові (3 лютого)

На Оболоні в Києві з’явилися загони самооборони від тітушок (3 лютого)

Ветерани-афганці і «Правий сектор» ведуть власні переговори з силовиками, кажуть, що домовилися, що спочатку ті мають випустити активістів, а тоді вже майданівці розблокують Грушевського і КМДА (3 лютого)

Народна рада Деснянського району Києва заборонила КПУ і ПР (3 лютого)

Голова Рівненської облради подав у відставку (4 лютого)

Студентів Медуніверситету серед ночі виселили з гуртожитку (4 лютого)

Самооборона майдану затримала трьох силовиків у цивільному і передала їх їхньому командиру (4 лютого)

МВС не шукатиме Корчинського, оскільки той підпадає під амністію (5 лютого)

Євромайданівці не пустили до Львівської ОДА близько 50 тітушок (5 лютого)

Єфремов вважає, що доцільніше вести переговори з майданом, а не з опозицією (5 лютого)

Подальше надання кредиту Україні залежатиме від нового Кабміну – голова комітету Держдуми РФ (5 лютого)

25 українських дипломатів у відкритому листі висловили солідарність із учасниками майдану і закликали до мирного розв’язання кризи (4 лютого)

Янукович змінив голів обласних управлінь СБУ в західних областях, де протести проти влади є найбільшими (5 лютого)

Активісти звільнили будівлю обладміністрації в Рівному (5 лютого)

В Житомирі створено Народну раду (6 лютого)

В Чернівцях мітингувальники звільняють ОДА і розбирають барикади (6 лютого)

Нардеп Швайка каже, що з Харкова на Київ їде кілька автобусів з озброєними тітушками, які під виглядом Самооборони майдану чинитимуть провокації (6 лютого)

Глави УПЦ КП і УГКЦ здійснили спільний молебень за Україну в Вашингтоні (6 лютого)

Глава Київського патріархату закликав США і ЄС допомогти Україні протистояти Росії (6 лютого)

Харківські активісти звинувачують добкінський «Український фронт» у руйнуванні пам’ятного хреста воїнам УПА в Харкові (6 лютого)

88% протестувальників на майдані – з усіх регіонів країни – опитування фонду «Демініціативи» (6 лютого)

В Сумах демонтовано передостанній пам’ятник Леніну (6 лютого)

На Грушевського – тимчасове перемир’я, силовики стягують туди додаткові підрозділи (6 лютого)

МВС визнало, що раніше поширювало неправдиву інформацію про зґвалтування жінки в наметі на євромайдані – відповідь на депутатський запит (6 лютого)

Суд пом’якшив запобіжний захід фотографу Гавриліву і ще двом активістам (7 лютого)

У Тернополі активісти ігнорують рішення суду звільнити ОДА (7 лютого)

Міліція перевіряє на причетність до подій на Грушевського затриманих підозрюваних в убивстві російського бізнесмена, яке сталося 6 листопада (7 лютого)

На Грушевського масово стягають силовиків (7 лютого)

Янукович програє в другому турі президентських виборів будь-якому з лідерів опозиції – соцопитування КМІСу і «Соцісу» (7 лютого)

В Полтавській області обезголовили ще один пам’ятник Леніну (8 лютого)

В Горлівці Донецької області вчинено напад на офіс «Батьківщини» (8 лютого)

Росія не дасть другий транш обіцяного Україні кредиту, поки не отримає плату за газ – Мінфін РФ (8 лютого)

Моніторинг здійснено в рамках програми Ради Європи "Впровадження європейських стандартів в українському медійному середовищі"

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: 1tv.com.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2021
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду