Дуня Міятович: Не зроблено ніяких кроків для захисту журналістів у східних областях України

00:00,
15 Квітня 2014
1457

Дуня Міятович: Не зроблено ніяких кроків для захисту журналістів у східних областях України

00:00,
15 Квітня 2014
1457
Дуня Міятович: Не зроблено ніяких кроків для захисту журналістів у східних областях України
Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович заявила, що ситуація з безпекою журналістів на Сході жахлива і українська влада має вживати заходи для їх захисту.

Про це пані Міятович сказала сьогодні під час відкриття дводенного семінару «Безпека журналістської діяльності».  Семінар проходить у рамках програми «Впровадження європейських стандартів в українському медійному середовищі» за фінансування уряду Канади.

Дуня Міятович розповіла, що вона побувала у  Харкові, де спілкувалась із журналістами, і зробила висновок, що вони працюють у вкрай небезпечних умовах: «Ніхто не думає про те, як захистити журналістів.  Міліція частіше всього просто ігнорує випадки порушень прав журналістів та спостерігає за цим».

У планах Дуні Міятович також візит до Одеси, де вона буде спілкуватися із місцевими журналістами. Вона зазначила, що мала розмову із представниками української влади, в якій наголосила, що «голос уряду має бути сильнішим» і безпека повинна гарантуватися усім громадянам, в тому числі журналістам. «Журналісти, які працюють зараз в Україні, - герої, і про це треба говорити. Без журналістів зміни у країні не відбудуться», - наголосила пані Міятович.

Схожу думку висловив і Трой Лулашник, посол Канади в Україні: «Українські журналісти демонструють відвагу та рішучість. Люди, які дивляться новин, часто забувають, що журналісти ризикують життям, аби повідомити ці новини».  Він підкреслив, що уряд Канади цілковито підтримує рух України до Європи, також Канада сприятиме розвитку в Україні розслідувальної журналістики і посиленню безпеки журналістів.

На семінарі було приділено увагу як фізичній безпеці журналіста, так і он-лайн безпеці. Про те, як журналісту слід працювати в умовах воєнних дій розповідали Наталя Гуменюк, журналіст Hromadske.TV, Андрій Цаплієнко, тележурналіст «Інтер», Юрій Луканов, голова НМПУ та Сергій Каразій,  продюсер TV Reuters в Україні.  

Андрій Цаплієнко зазначив, що становище українських медіа є унікальним у поганому сенсі: "Зараз Україна перебуває у стані латентної війни. Особливістю української ситуації є те, що одна сторона ставиться до журналістів вороже - вони фактично є мішенню".

Про  технічну безпеку розповідали Марек Тучинський, співзасновник та креативний директор Tactical Technology Collective, Артуро Філасто, розробник в команді Tor Project (проекту, що займається питаннями анонімності он-лайн) та інші експерти. Завтра увага буде приділена питанням правової безпеки медіа. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: MediaSapiens
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду