Справу про вбивство російської журналістки Анни Політковської розглядає вже третій суд присяжних

Справу про вбивство російської журналістки Анни Політковської розглядає вже третій суд присяжних

00:00,
18 Квітня 2014
1288

Справу про вбивство російської журналістки Анни Політковської розглядає вже третій суд присяжних

00:00,
18 Квітня 2014
1288
Справу про вбивство російської журналістки Анни Політковської розглядає вже третій суд присяжних
Справу про вбивство російської журналістки Анни Політковської розглядає вже третій суд присяжних
Через 7 років після вбивства видатної російської журналістки «Нової газети» Анни Політковської суд знову розглядає її справу. Підсудними є п’ятеро осіб. Обвинувачення їм вперше пред’явили ще у 2011 році, однак лише у 2013 розпочався цей контроверсійний судовий процес. Троє із нинішніх підозрюваних у 2009 році вже були виправдані в цій справі справі. Про це спеціальна кореспондентка Комітету захисту журналістів у Москві Єлєна Мілашева пише у своїй статті, опублікованій на офіційному сайті організації.

Серед п’яти нинішніх підсудних троє братів-чеченців – Джабраїл, Ібрагім та Рустам Махмудови, яких звинувачують у виконанні вбивства. Іншими обвинуваченими є: дядько Махмудових Лом-Алі Гайтукаєв (який підозрюється в отриманні від невідомого керівника наказу вбити журналістку, а також в організації нападу); Сергій Хаджікурбанов, колишній офіцер поліції з Московського управління з боротьби з організованою злочинністю (якого звинувачують в пособництві).

Двоє останніх чоловіків вже відбували тюремні покарання за інші злочини. Ібрагім та Джабраїл Махмудови, а також Сергій Хаджікурбанов раніше були виправдані у справі Політковської. Тоді суд визнав надані обвинуваченням докази недостатніми. Усі п’ять підозрюваних в цій справі не визнають своїй вини.

Шостий підозрюваний у цій справі, колишній лейтенант поліції Дмитро Павлюченков, якого спершу звинувачували в організації вбивства, був засуджений 14 грудня 2012 року. Це відбулося в рамках угоди зі слідством, за якою той визнав свою вину. Однак, як кажуть родичі та колеги Політковської, це завадило ідентифікації справжніх замовників.

Його засудили до 11 років позбавлення та зобов’язали виплатити дітям Політковської 96 786 доларів компенсації моральної шкоди. Однак діти журналістки заявили, що таке покарання є надто м’яким.

Зараз триває суд над п’ятьма підозрюваними у Московському міському суді. Процес розпочався влітку 2013 року, але був зірваний, коли обвинувачення і захист не змогли домовитися щодо вибору суду присяжних. Другий склад суду також звільнили. І в січні було створене третє журі у цій справі. Останніми місяцями адвокат братів Махмудових Мурада Мусаєва сам став суб’єктом кримінального розслідування за підкуп присяжних в іншій справі. На думку Муаєва, таким чином його хочуть відсторонити від справи про вбивство Політковської.

Незважаючи на те, що цей судовий процес є відкритим, він не привернув уваги великої кількості ЗМІ, пише журналістка КЗЖ. Вона пояснює це тим, що вбивство відбулося дуже давно.

Колеги та родина Політковської вважають, що у судовому розгляді не вистачає показань Павлюченкова, якого допитували за зачиненими дверима. Відповідно до норм російського кримінально-процесуального законодавства його свідчення тепер недосяжні. Відомості від Павлюченкова могли б допомогти розслідувати справжніх замовників убивства, вважають родичі та колеги журналістки.

За словами заступника головного редактора «Нової газети» Сергія Соколова (який стежить за розслідуванням від самого початку), є ще один шанс допитати Павлюченкова. Як він повідомив КЗЖ, найближчим часом Павлюченков має бути допитаний в іншій справі, щодо вбивтсва журналіста Пола Хлебникова . Сергій Соколов каже: «Якщо Павлюченков спробує укласти угоду зі слідством у справі Хлєбнікових, то «Нова газета» буде наполягати на тому, що вона можлива лише за умови, коли Павлюченков назве прізвища замовників у двох убивствах».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
ITAR-TASS
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду