«Джинсуют» все. Кроме Первого национального

«Джинсуют» все. Кроме Первого национального

2 Травня 2014
3507

«Джинсуют» все. Кроме Первого национального

3507
Информацию о кандидатах в президенты телеканалы дают в привычном режиме сообщений от пиар-служб, не критично и без бэкграундов. Обзор освещения главных тем в праймовых выпусках ежедневных новостей «1+1», «Интера», «Украины», ICTV, Первого национального и СТБ с 21 по 26 апреля 2014 года.
«Джинсуют» все. Кроме Первого национального
«Джинсуют» все. Кроме Первого национального

На фоне массовых похищений журналистов в Славянске каналы стали обращать внимание на факты давления на своих коллег. Информацию о ситуации на востоке страны большинство каналов старались подавать сбалансированно, однако некоторые выбрали для себя тактику обходительного отношения к сепаратистам, давая им и их московским патронам больше возможностей для выражения позиции.

21 АПРЕЛЯ, ПОНЕДЕЛЬНИК

После того, как в плену славянских сепаратистов оказалась Ирма Крат, журналисты обратили внимание на то, что в заложниках уже продолжительное время удерживаются и другие их украинские коллеги. Хотя большинство каналов информацию об этом так и не дали сполна, сосредоточив внимание на отдельных моментах.

«ТСН», «1+1» упоминает только об Ирме Крат:

Наталія МОСЕЙЧУК, ведуча: Другу добу в руках сепаратистів перебуває журналістка Ірма Крат. Активістка Євромайдану приїхала до Слов'янська, який тепер визнаний найнебезпечнішим містом України, висвітлювати події. Однак її одразу затримали бойовики. Сьогодні під час спроби в'їхати в місто схопили журналістів італійського телебачення та білоруського репортера. Місто оточене барикадами, які контролюють загони самооборони. Однак уночі, попри запроваджену комендантську годину, стріляли. Удень Слов'янськ готувався до штурму регулярними військами та до похорону загиблих у ніч проти Великодня.

Павло ОЗЕРОВ, кореспондент: Тут у Слов'янську не визнають столичної влади і не дуже люблять журналістів, особливо українських та європейських. У заручниках уже два українських репортери, а двох італійських та одного білоруса, що затримали в місті, відпустили. Ті поїхали назад у Донецьк. Українців же досі утримують у захопленій будівлі СБУ.

ТСН не называет журналиста Сергея Лефтера, который, по данным медийщиков, находится в плену сепаратистов с 16 апреля. Есть лишь фраза о том, что «У заручниках уже два українських репортери». При этом редакция не увидела заявлений МВД о том, что милиция не нашла подтверждений похищения журналистов, хотя и внесла эту информацию в журнал единого учета и назначила проверку.

На «Интере» информацию о Крат дают дважды. Сначала упоминают в сюжете о ситуации на востоке. Материал в большей степени состоит из заявлений вице-премьера Яремы. При этом значительную часть занимает информация об Ирме Крат:

Корреспондент: Славянск – там похитили активистку Евромайдана и журналистку Ирму Крат. Вот отрывок ее интервью прокремлевскому телеканалу «Лайфньюс».

Ирма КРАТ, лидер женской сотни майдана: «Мене запідозрили, так як я сотник першої незалежної жіночої сотні, що я проти референдума. Забрали до себе, мене ніхто не бив, нормально ставляться, відносяться. Сказали, що з'ясують обставини, передивляться матеріали, які я готувала».

Виталий ЯРЕМА, первый вице-премьер-министр Украины: «Вона зараз у приміщенні СБУ, сепаратисти в Слов'янську допитують. Ця інформація знаходиться в керівництва антитерористичного центру, і які відбуваються плани по її звільненню, я, на жаль, не можу розголошувати».

Второй материал с упоминанием об Ирме Крат – «разоблачительный»:

Ведущий: В Славянске пророссийско настроенные похитили иностранных журналистов – итальянцев Поля Гого, Коссимо Аттанасио – и белоруса Дмитрия Галку. Такой информацией в соцсетях поделился журналист и блоггер Дмитрий Казанский. Позже он сообщил: коллег отпустили. Но у них отобрали документы, деньги и аппаратуру. Милиция убеждает: может и не похищали – свидетелей не нашли, да и вообще нет сведений об их пребывании в Славянске. Разбираются. Та же история с похищением Ирмы Крат и Сергея Лефтера, о которых сообщалось ранее. Об Ирме Крат и вовсе неожиданные сведения обнаружились. Будто бы она и не из женской сотни Майдана, как сообщалось.

Анна КОВАЛЕНКО, сотник 39 сотни Самообороны Майдана: «Більше вона була помічена в усіляких заворушках і провокаціях, ніж у реальній участі житті Євромайдану, або ж у бойових діях. Сама Ірма Крат ще під час Майдану зникала разів зо два, була така інформація, але вона завжди знаходилася цілою та неушкодженою. Вона ніколи не входила до сотень самооборони».

«Интер» упоминает о заявлении МВД насчет отсутствия свидетелей похищений журналистов. Однако сосредотачивается на персоне Ирмы Крат, указывая на ее «скандальность». Журналисту Лефтеру, готовившему на Донбассе материалы для польского фонда «Открытый диалог» и издания Ipress, канал посвятил минимум внимания. При этом поставил его в один ряд с Ирмой Крат, которую в журналистских кругах много кто не воспринимает. О причинах того, почему Крат легко давала интервью пропагандистскому кремлевскому каналу LifeNews, написала у себя в Фейсбуке журналист Анастасия Береза: «Ирма Крат никакая не журналист (мы же не считаем таковым, например, Чаленко?) и уж тем более не активистка-сотница Евромайдана (для этого мало напялить каску с бушлатом и показательно ругаться со “Свободой”). Эта сомнительная особа обычный провокатор, которую мы ни одной минуты не видели в Славянске на репортерской работе. Каким образом она вдруг оказалась в плену у местных боевиков, нам не известно, но цель этого спектакля, судя по ее последним заявлениям российским СМИ, вполне объяснима – дискредитация Майдана. Не совсем понятно только, зачем коллеги бездумно подхватывают и тиражируют всякую подброшенную утку, не давая даже пояснений в своих новостях и текстах об этой персоне. Надеюсь хотя бы, ни у кого не возникнет желания взять у нее "послепленное" интервью.
PS. Можна скільки завгодно розчаровуватися Майданом (хоча це і інфантильно), але ділитися своїми переживаннями з озброєнними сепаратистами та диверсантами в ефірі російських телеканалів – це зрада».

Таким образом, «Интер» дал объемный бэкграунд по Крат, но почему-то при этом заодно бросил тень сомнения в захвате и на Сергея Лефтера.

Очень кратко о Крат и Лефтере прозвучало на ICTV в сюжете о ситуации в восточных регионах:

Ксенія МІЛЄВА, кореспондент: Наступного ж дня після перестрілки лідер Слов‘янських сепаратистів В‘ячеслав Пономарьов звернувся до Росії з проханням ввести війська на Донеччину, або хоча би підтримати ополченців. Правоохоронці розслідують інцидент за статтею «Навмисне вбивство». Тим часом у Слов’янську знову зникають люди. Напередодні сепаратисти захопили активістку Майдану з жіночої сотні Ірму Крат. Сьогодні ж тут затримали трьох іноземних журналістів, італійців Поля Гого та Коссімо Аттанасіо й білоруса Дмитра Галко. У них відібрали гроші, техніку й документи, але згодом кореспондентів відпустили. Натомість сепаратисти вже кілька днів утримують журналіста, який раніше працював на Першому національному, Сергія Лефтера. Завтра у Слов’янську планують відновити навчання в школах. За словами городян, мер Неля Штепа обдзвонює директорів закладів. Однак мешканці міста не знають, що на думці у терористів, та й кілька блокпостів знаходяться просто біля шкіл.

На СТБ дали наиболее адекватный материал о похищенных в Славянске:

Ірина ЗАЄЦЬ, кореспондент: Побачити, що відбувається у Слов'янську насправді, українським журналістам не вдається. Останніми днями приблизно десяток представників українських ЗМІ потрапили в руки заколотників. Когось відпустили, а когось тримають і досі.

Євгенія МОТРИЧ, кореспондент: Інформація про викрадення у Слов'янську Ірми Крат, яка називає себе українською журналісткою, з'явилася напередодні ввечері. А російські телеканали назвали її активісткою Майдану й показали з пакетом на голові.

Чоловік: Она подозревается во многих преступлениях на Майдане против «Беркута», мирных жителей. Поэтому мы посчитали своим правом ее задержать.

Євгенія МОТРИЧ, кореспондент: Рідні Ірми приголомшені інформацією з російського ТВ і, не маючи від неї жодної звістки, вже написали заяву до міліції.

Мілана АНІЧІНА, сестра Ірми Крат: На даний час не ясно, чи вона жива, чи не жива. Ми самі не знаємо, що нам робити.

Євгенія МОТРИЧ, кореспондент: Утім сьогодні Крат хоч рідним так і не зателефонувала, без обмежень дала прес-конференцію для російських ЗМІ.

Ірма КРАТ: Если человек нормальный, по жизни нормальный, изначально нормальный по своей позиции – будь-де ти будеш, до тебе будуть хорошо відноситись.

Евгения Мотрич указала на то, что Ирама Крат «називає себе українською журналісткою», а говоря о ее майдановском прошлом, ссылается именно на сообщение российских журналистов. Ситуацию по Крат комментируют ее родственники. Автор материала обратила внимание, что Ирма Крат «без обмежень дала прес-конференцію для російських ЗМІ». В целом, информация о захваченных в Славянске подана наиболее полно из всех каналов. По поводу Сергея Лефтера автор упомянула, что, по данным журналистов, боевики обвинили его в причастности к «Правому сектору» и дала опровержение:

Євгенія МОТРИЧ, кореспондент: А от про Сергія Лефтера, колишнього журналіста Першого національного, досі немає інформації. У Слов'янськ він поїхав від польського фонду «Відкритий діалог» як журналіст і спостерігач. Колеги заперечують звинувачення, за яким бойовики затримали Сергія.

Ігор МЕДЕЛЯН, журналіст: Я знаю Сергія вже декілька років, ми товаришуємо. Я точно впевнений і знаю цю інформацію напевне, що Сергій не є активістом «Правого сектора», він не брав участі в якихось погромах, як це люблять тиражувати російські ЗМІ. Він був дійсно людиною, яка виконувала свою роботу. Людиною своєї професії. Він був і залишається журналістом.

Евгения Мотрич – единственная, кто упомянул о том, что в плену славянских сепаратистов находится и еще один медийщик – стрингер Артем Дейнега:

Євгенія МОТРИЧ, кореспондент: Так само невідома доля викраденого 8 днів тому в Слов'янську Артема Дейнеги, який вів онлайн-трансляцію з-під захопленої будівлі СБУ. Більше пощастило закордонним журналістам. Їх, протримавши у себе кілька годин, сепаратисти відпустили.

Материал, полностью посвященный захваченным журналистам, разносторонне отобразил ситуацию с отношением боевиков к представителям украинских и зарубежных (кроме российских) медиа:

Дмитро ГАЛКО, телефоном із Слов'янська: Были планы достаточно большие. Но мы уезжаем из Славянска. Итальянские и французские журналисты очень нервничают.

Євгенія МОТРИЧ, кореспондент: Білорус Дмитро Галко розповів: вони приїхали в Слов'янськ напередодні вранці. З дозволу сепаратистів навіть встигли зробити фоторепортаж, який Дмитро розмістив на своїй сторінці у Facebook.

Дмитро ГАЛКО, телефоном із Слов'янська: Договорились с командиром, он разрешил походить, пофотографировать. С гордостью показывал нам технику захваченную ими. И говорил, что она пойдет на штурм на Киев.

Євгенія МОТРИЧ, кореспондент: Та після завершення знімань до них під’їхали озброєні люди і відвезли на один із блокпостів.

Дмитро ГАЛКО, телефоном із Слов'янська: Пошутил один товарищ, который навел на нас автомат резко. У нас были неприятный минуты. Они забрали документы, проверяли. В итоге, видимо, им пришла команда нас отпустить".

Євгенія МОТРИЧ, кореспондент: Наразі є ще двоє зниклих. 4 дні тому невідомі посадили в машину і відвезли у невідомому напрямку депутата Горлівської міськради Володимира Рибака. Та після спроби зустрітися з лідером сепаратистів Слов'янська зникла міська голова Неля Штепа.

Единственное, чего не сделала автор сюжета, – не рассказала о том, что в МВД не нашли свидетелей похищений.

«Первый национальный», как и во времена Майдана, не стремится уделить особого внимания проблемам своих коллег. В сюжете, описывающем ситуацию в восточных регионах, сказали лишь об Ирме Крат, назвав ее активисткой Евромайдана:

Валерія БОГРЕНЦОВА, кореспондент: А у Слов'янськ нарешті дісталася місія ОБСЄ. Міжнародні спостерігачі приїхали до міста, щоби з'ясувати обставити стрілянини в ніч проти 20 квітня. Того ж дня там викрали ще одну людину – активістку Євромайдану, журналістку Ірму Крат. Її інтерв’ю з пакетом на голові оприлюднили в Інтернеті. А в описі до відео зазначили, що вона затримана для допиту сепаратистами. Як повідомлялось раніше, жінку утримували в захопленому СБУ.

Ірма КРАТ, заручниця: Мене запідозрили, так як я сотник першої незалежної жіночої сотні, що я проти референдуму, в такому плані. Забрали до себе, але ніхто не бив.

О заявлении милиции УТ-1 не сказал ничего.

ТРК «Украина» информацию о пропаже журналистов преподнес довольно «оригинально». Автор сюжета о ситуации в Славянске Александр Бондаренко представил своих коллег в нелицеприятном свете:

Александр БОНДАРЕНКО, корреспондент: У захваченного горсовета Славянска – большой белый внедорожник с эмблемой ОБСЕ. После нескольких неудачных попыток специальная миссия все же встретилась с руководством, как их назвали наблюдатели, вооруженных групп.

Марк ЭЗЕРИНГТОН, посредник миссии ОБСЕ в Украине: Мы обсудили 4 вопроса. Первое – собираются ли боевики выполнять требования «женевских соглашений». Второе – судьбу и состояние задержанных, включая мэра Штепу. Третье – нападение на представителей ромов в Славянске, а также инцидент на въезде в город 20 апреля.

Александр БОНДАРЕНКО, корреспондент: Доклад спецмиссии по итогам переговоров обещают подготовить сегодня же. Украинский МИД, между тем, возмущён похищением журналистов в городе и призывает к такой же реакции Россию.

Андрей ДЕЩИЦА, и.о. министра иностранных дел Украины: Ми також очікуємо, що міністерство закордонних справ Росії поінформує і зробить відповідну заяву про засудження таких дій терористів в Слов’янську.

Когда, сколько, кого именно, для чего и кто похитил из упомянутых Александром Бондаренко журналистов – так и не понятно. Но, как следует из дальнейших слов автора, виноваты медийщики сами:

Александр БОНДАРЕНКО, корреспондент: В самом городе на журналистов жалуются.

Местный житель: Народ надеется, что нас услышит весь мир, в крайнем случае, и не будет искажений фактов, что здесь происходит.

Далее автор, очевидно, считает, что он говорит с иронией. Но поняли ли ее зрители канала, если на ироничный контекст намекает лишь одно слово «маргинальную» – большие сомнения. Скорее, сепаратисты предстают в материале журналиста «Событий» Прометеями, несущими огонь знаний жителям Славянска:

Александр БОНДАРЕНКО, корреспондент: Чтобы факты не искажали, в Славянске сегодня вместо одного из центральных украинских телеканалов, запустили собственное вещание. Одна из первых трансляций видео – лекция Константина Петрова, который возглавлял маргинальную российскую партию под названием «Курсом правды и единения».

Константин ПЕТРОВ: И наконец-то люди смогут узнать правду, как ими управляют, начиная от глобального управления и заканчивая управлением локальным.

В общем-то, из сюжета следует, что до захвата местной телевышки (о чем автор скромно умалчивает) жители Славянска правды так и не знали.

22 АПРЕЛЯ, ВТОРНИК

В день похорон убитых на славянском блокпосте в эфире каналов произошла трансформация терминов в отношении сепаратистов. Слова о том, что «о мертвых или хорошо или никак», отразились в выпусках новостей.

Так ТСН («1+1»), до этого не гнушаясь в оценках, решила назвать убитых мягче, чем их живых соратников:

Лідія ТАРАН, ведуча: У Слов'янську сьогодні ховали трьох ополченців. Їх розстріляли невідомі великодньої ночі під час нападу на блокпост. Жертв стрілянини на в'їзді в місто було не три, а п'ять, таке заявив самопроголошений мер, і каже, що знайшли ще два тіла з ознаками тортур. Виконувач обов’язків Президента Олександр Турчинов вже звернувся до силовиків з вимогою захистити мирне населення східних областей, поновивши активну фазу антитерористичної операції.

В этом же материале «1+1» упоминает о том, что среди захваченных в руках сепаратистов оказался, якобы, член «Правого сектора»:

Павло ОЗЕРОВ, кореспондент: Із міста виїхали практично всі роми через переслідування та залякування. Нині в руках бойовиків 8 затриманих, серед яких нібито член «Правого сектора», два українських журналісти та мер Слов’янська Неля Штепа.

Собственно, это все, что выдала редакция «плюсов» о Виталии Ковальчуке – инструкторе киевского фитнес-клуба, представленного сепаратистами и российскими СМИ в качестве нападавшего на блокпост члена ПС. Хотя еще днем со ссылкой на сайт «Подробности» сайт ТСН выдал статью с названием «Задержанный в Славянске псевдоактивист “Правого сектора” на самом деле оказался фитнес-тренером».

Толерантно сказал об убитых и «Интер»:

Алексей ЛИХМАН, ведущий: В Славянске похоронили троих застреленных неизвестными на пригородном блокпосте в пасхальную ночь. Пришедшие на похороны пообещали уничтожить «Правый сектор» и судить убийц народным судом. Они уверены – нападали именно активисты «Правого сектора». Якобы, именно они стреляли по пророссийски настроенным. Позже нашли сожженные автомобили, в одном из них – несгораемую визитку лидера «Правого сектора» Дмитрия Яроша. Там – категорически отрицают свою причастность к стрельбе на блокпосте. А в СБУ это нападение назвали провокацией диверсантов.

Зато в эфире «Подробностей» вышел сюжет, разоблачающий ложь боевиков и российских пропагандистов. Сюжет Елены Механик детально иллюстрирует, как обычного тренера путинские СМИ могут превратить в боевика «Правого сектора», участвовавшего в кровавой бойне на славянском блокпосте:

Алексей ЛИХМАН, ведущий: Их знают. В лицо. Раскрыта тайна очередного псевдоактивиста. Журналистка Михайлина Скорык провела собственное расследование и обнаружила еще одного гастролера. Кого он играл и по чьему сценарию – подробнее Елена Механик.

Елена МЕХАНИК, корреспондент: Эти кадры облетели все СМИ. Заложник обреченно идет под конвоем… Конвоир вежливо направляет пленного… Его задержали в Славянске несколько дней назад – после ночного нападения на блокпост. С одной стороны – трое погибших, с другой – один задержанный.

Активист: Если сюда приедут мои друзья из «Правого сектора», их здесь просто-напросто убьют. Они ничего здесь не смогут сделать. Пожалуйста, помогите мне уехать домой… пожалуйста.

Елена МЕХАНИК, корреспондент: В искренности жертвы одной из первых усомнилась журналистка Михайлина Скорик. Ни синяк под глазом пленного, ни сам взгляд ее не убедили.

Михайлина СКОРИК, журналист: Він говорив російською мовою дуже доброю – так, як говорять швидше на сході України, ніж на Віничинні, звідки він представлявся, бо на Вінничині все-таки це суржик.

Елена МЕХАНИК, корреспондент: В разрез со статусом сурового бойца «Правого сектора» шла и гламурная экипировка заложника – модное пальто, стильные брюки.

Михайлина СКОРИК, журналист: Він також був убраний особливим чином, так не вдягається жодна з «группіровок».

Елена МЕХАНИК, корреспондент: О том, что пленный чужой среди своих, подтвердили и в «Правом секторе».

Ярослав БАБИЧ, пресс-секретарь «Правого сектора»: Ми не знаємо, що це за людина, я зараз говорю про людину, яка не має жодного відношення до «Правого сектора», яка нібито затримана, і яка нібито зізналась, що вона має відношення.

Елена МЕХАНИК, корреспондент: Все тайное стало явным, когда Михайлина Скорик обнаружила: лицо с синяком из этого ролика и накаченное тело с сайта одного из столичных спортклубов – один и тот же человек.

Михайлина СКОРИК, журналист: Ми знайшли цю сторінку фітнес-клуба в Фейсбуку, ми знайшли його сторінку ВКонтакте, і вдалося знайти ось вже фотографії хлопця, який працював реально тренером. Сам цей фітнес-клуб, він стер цього тренера. Але збереглась кешована копія, вона в Гуглі зберігається три дні.

Елена МЕХАНИК, корреспондент: В самом спортклубе отказались не только от своего бывшего работника – Виталия Ковальчука, но и от интервью с нами. Псевдоактивист «Правого сектора» и настоящий фитнес-инструктор – два в одном – тренд этого сезона. Вот – продавщица из Тернополя, она же солдатская мать… Или депутат самопровозглашенной Донецкой народной республики, он же – актер из Москвы. Кто знает, сколько таких гастролеров сейчас колесит по юго-востоку Украины? Сосчитать нельзя, вычислить можно.

 

СТБ ни слова не говорит о Ковальчуке. И так же, как и коллеги, упоминая о похоронах, мягко отзывается об убитых:

Євгенія МОТРИЧ, кореспондент: У Слов'янську на центральній площі міста прощаються із загиблими у провокаційній перестрілці біля блокпосту. Попрощатися з трьома вбитими прийшло кілька сотень люду. Після того, як труни виносять із церкви, на сходах починається імпровізований мітинг.

Жінка: Страшно, что я буду идти по улице, а меня кто-то убьет. У меня сын молодой.

Євгенія МОТРИЧ, кореспондент: У розстрілі блокпосту в ніч з 19 на 20 квітня бойовики звинувачують «Правий сектор». Той категорично відкидає свою причетність до обстрілу. А українські правоохоронці вважають це провокацією сепаратистів, аби зірвати «женевські домовленості». Тим часом сам Слов'янськ залишається під контролем сепаратистів. Місто вони патрулюють на захоплених раніше бойових машинах. І таки знайшлась очільниця Слов'янська Неля Штепа. Після кількаденної відсутності зустрілась у своєму кабінеті з російською журналісткою. Неля Штепа вже кілька разів робила суперечливі заяви – то вона підтримує сепаратистів, то не підтримує. Сьогодні вона знову на фоні російського прапора пояснює, чому зникла.

 

ICTV не упоминает о расстреле блокпоста в Славянске.

«Украина», наоборот, уделяет этой теме достаточно много внимания.

Елена КОТ, ведущая: Антитеррористическая операция на юго-востоке возвращается к активной фазе, - заявили в СБУ. Ее приостанавливали на время праздников. Впрочем, именно в пасхальную ночь в Славянске произошла перестрелка. Сегодня в городе простились с погибшими на блокпосту.

Андрей КУЗАКОВ, корреспондент: В Славянске прощаются с тремя погибшими активистами местной самообороны. Проводить их в последний путь пришли сотни горожан. Среди них – немало людей в камуфляже и с оружием.

Андрей Кузаков подает информацию только с позиции сторонников сепаратистов.

Андрей КУЗАКОВ, корреспондент: Мужчин убили в перестрелке в ночь на воскресенье. Они дежурили у въезда в поселок Бульбосовка. По словам местных жителей, к блокпосту подъехали четыре внедорожника. Через несколько минут прозвучали первые выстрелы. Родственники погибших вспоминать ту ночь не хотят.

Мужчина: Муж моей сестры. Это семья, в которой я вырос, меня воспитали. Погиб за идею.

Андрей КУЗАКОВ, корреспондент: Фотографии погибших вывесили в центре города. Местные жители приносят сюда цветы. Тут же собирают деньги для семей погибших.

Мужчина: Скорбь даже передать нельзя! Я с этим человеком очень много отработал: я медик, а он работал водителем скорой помощи на славянском курорте.

Андрей КУЗАКОВ, корреспондент: Насколько опасным стал Славянск, убедились и иностранные журналисты. Трое корреспондентов из Белоруссии, Италии и Франции несколько дней находились у захвативших здание горсовета. Отпустили их только после того, как операторы уничтожили все отснятое видео.

Местных сепаратистов Кузаков называет в духе Владимира Путина, когда тот комментировал присутствие российских войск в Крыму:

Андрей КУЗАКОВ, корреспондент: Накануне в Славянск с трудом въехали первые представители миссии ОБСЕ. Местные самооборонцы категорически отказывались их пропускать. Сегодня к экспертам ОБСЕ присоединилась еще одна группа международных наблюдателей – из Германии, Швеции, Польши и Чехии. Иностранные гости должны оценить количество военной техники в регионе.

Об «активисте “Правого сектора”» автор не говорит вообще. Явно неполная информация о том, каковы цели у международных наблюдателей.

 

Также нет упоминания о псевдоактивисте Виталии Ковальчуке и на Первом национальном. В сюжете о ситуации на востоке Украины – очень кратко говориться о нападении на блокпост в Славянске.

Павло ТИРСЬКИЙ, кореспондент: Відразу після завершення великодніх святкувань антитерористична операція знову повертається у активну фазу, – твердять в СБУ. Останні дні на сході України відзначились нападами на блокпости. Як, наприклад, на цей організований під Слов'янськом сепаратистами. Нападів зазнають і українські військові.

 

23 АПРЕЛЯ, СРЕДА

Заявление министра иностранных дел РФ Сергея Лаврова о возможном вводе российских войск в Украину дали «1+1», ICTV, Первый национальный. «Интер», «Украина» и СТБ умолчали об этом.

ТСН подводит к материалу, называя заявление дипломата прямой военной угрозой:

Наталія МОСЕЙЧУК, ведуча: Доки Росія, маніпулюючи фактами, переходить до прямих військових погроз, Євросоюз закликає Україну втримуватися від застосування сили і разом зі Сполученими Штатами готує чергові санкції.

В сюжете Яна Слисарчук без сантиметов продолжает эту мысль:

Яна СЛІСАРЧУК, кореспондент: Російські дипломати переписують вже новітню історію. Посол у Канаді, не минуло й тижня після женевської зустрічі, вже називає її організатором Росію, при тому, що та до останнього погрожувала на перемовах не з’явитися, вимагаючи участі в них сепаратистів нарівні з українською владою. З’явилось і пояснення, що роблять війська на українському кордоні.

Георгій МАМЕДОВ, посол Росії в Канаді: Війська там просто не дозволяють екстремістам мститися людям, які втікають до Росії. Ви можете сказати, що це казки, але найкращий доказ – те, що саме Росія, а не Сполучені Штати, не Євросоюз, не навіть мій улюблений канадський МЗС, саме Росія влаштувала зустріч у Женеві, аби припинити насильство.

Яна СЛІСАРЧУК, кореспондент: Керівник Мамедова міністр закордонних справ Росії, який до Женеви приїхав в останню мить, мало не запізнившись, уже відкрито погрожує Україні військовою агресією за грузинським сценарієм.

"Якщо на нас нападуть – ми, безумовно, відповімо. Якщо наші законні інтереси, інтереси росіян, будуть прямо атаковані, як це сталося в серпні в Південній Осетії, – я не бачу іншої можливості, крім відповісти у повній відповідності до міжнародного права: напад на громадян Росії – це напад на Росію", – Сергій ЛАВРОВ, міністр закордонних справ Росії.

 

ICTV – о последних «инициативах» России:

Інна ШЕВЧЕНКО, ведуча: Росія відділяє Крим від України протитанковими та протипіхотними мінами. Про це заявили у вітчизняному Міністерстві закордонних справ. І підкреслили – таким чином Москва намагається закріпити незаконну анексію півострова. Відповідне доручення військовим дав прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв. Але від міжнародної спільноти свої дії Москва намагається приховати. Адже встановлювати міни суперечить усім міжнародним конвенціям. Водночас поблизу східних кордонів з Україною російські війська продовжують активні навчання. Сьогодні тестували новітню зброю, яка здатна уражати кораблі усіх типів та будь-яку сухопутну ціль. Міністр МЗС Росії Сергій Лавров заявив – навчання цілком законні, адже проходять на російській території. Водночас каже: збройні сили мають бути абсолютно готові діяти в разі загрози інтересам росіян в Україні. Відтак Лавров фактично не виключив подальшого вторгнення Росії на наші території. А от причетність Кремля до заворушень на сході України дипломат продовжує заперечувати. Наголошує, цитую: «українське шоу зрежисоване у Вашингтоні». Натомість у США обурені порушенням Росією женевських домовленостей. У дипломатичних колах не виключають можливості проведення додаткових переговорів у Женеві.

 

На Первом национальном также прямо говорят о готовности россиян атаковать Украину:

Світлана ЛЕОНТЬЄВА, ведуча: Росія готова завдати удар по Україні. Про це заявив глава МЗС Росії Сергій Лавров. Каже: якщо інтереси Федерації будуть порушені, російські війська увійдуть в Україну.

Михайло ПРУДНИК, кореспондент: Напад на громадян Росії рівноцінний нападу на саму Росію, – твердить Сергій Лавров, і обіцяє захищати їх силою. Нагадує ситуацію в Південній Осетії, де права російських громадян нібито також опинились під загрозою. А ще скаржиться, що Київ не виконує женевських зобов'язань. Центр української столиці та адмінбудівлі й досі захоплені, а на сході, за словами Лаврова, відбуваються винятково мирні протести. Наявність російської амуніції і зброї у протестувальників на сході міністра не дивують, адже автомати Калашникова поширені по всьому світу. Натомість він розповів: виявлені в Україні запаси американської зброї та сотні воєнних організацій, які прибули з США. Звідти такі дані – дипломат не уточнив. Однак вдався дорікати Вашингтону, який впливає на офіційний Київ.

В последнем предложении явно не хватает слов «нібито» или «мовляв», без которых слова Лаврова выглядят как истина.

24 АПРЕЛЯ, ЧЕТВЕРГ

В этот день Владимир Путин назвал преступлением против народа использование украинских военных в антитеррористической операции в Славянске. В тот же день министр обороны РФ Шойгу в такт российскому президенту заявил о вынужденной реакции на события в Украине и начале новых военных учений возле ее границ.

В материале Маргариты Сытник на «1+1» присутствуют заявления Шойгу и Путина:

Маргарита СИТНИК, кореспондент: Наталю, вітаю. Офіційно міністр оборони Сергій Шойгу говорить про проведення навчань на території Росії, але поблизу українського кордону. Про його перетин російськими вояками мова не йде принаймні публічно. Взагалі інформація про навчання від Шойгу скупа, він не називає ані термінів її проведення, ані кількості задіяних вояків та військової техніки. Відомо, що від сьогодні батальйонні тактичні групи південного та західного військового округів починають тренування в прикордонних районах із Україною, зокрема будуть здійснювати навчання маршів, також використовуватимуть російську військову техніку авіаційну. Поблизу українського кордону кружлятимуть літаки. Взагалі Шойгу більш охоче говорив про власну оцінку антитерористичної операції на сході України і демонстрував обізнаність кількістю задіяної в ній української армії. Російський міністр оборони непокоївся тим, що нібито проти мирних жителів кинули таку величезну силу: 11 тисяч вояків та купу військової техніки.

Сергій ШОЙГУ, міністр оборони РФ: Силы явно неравны. Отмашка на применение оружия против мирных жителей своей страны уже дана. Если сегодня эту военную машину не остановить, то это приведет к большому числу погибших и раненых. Не способствует нормализации обстановки вокруг Украины и объявление учений войск НАТО на территории Польши и стран Балтии. Мы вынуждены реагировать на такое развитие ситуации.

Маргарита СИТНИК, кореспондент: В інтернет уже потрапило відео початку анонсованих Шойгу навчань. Очевидці зафільмували, як російська армія заходить у прикордонне місто Новошахтинськ Ростовської області, воно знаходиться у 10 км від українського кордону. Серед військової техніки помічені БТРи, камази з солдатами, «Урал» та самохідна артилерійська установка. Володимир Путін назвав сьогодні операцію на сході злочином проти народу та пригрозив Україні наслідками, зокрема, загостренням відносин із Росією.

Володимир ПУТІН, президент Росії: Это просто карательная операция и она безусловно будет иметь последствия для тех людей, которые принимают решения подобного рода, в том числе это касается и наших межгосударственных отношений.

Маргарита СИТНИК, кореспондент: Ну і взагалі Кремль в чергове зауважив, що ці події на сході, вони ставлять під сумнів легітимність виборів президента в травні. Наталю.

Ведуча: Маргарита Ситник із Москви – про сценарій, який наразі розігрується на кордоні з Україною, який може призвести до повномасштабних воєнних дій вже на нашій території.

Вывод, сделанный ведущей, подталкивает зрителя к мнению о том, что заявления высших чинов РФ – часть спланированного сценария военной агрессии.

«Интер» говорит только об информации от Шойгу:

Алексей ЛИХМАН, ведущий: Россия развернула войска в десяти километрах от нашей границы. И это называют – учениями. Активность своих военных министр обороны России Сергей Шойгу объяснил обострившейся ситуацией на юго-востоке Украины. Войска проводят различные тактические учения. В маневрах задействована также авиация.

При этом «Интер» не дает заявления Путина.

ICTV упоминает о возможном вторжении россиян в Украину:

Кореспондент: Антитерористичну операцію в Слов’янську призупинили – через скупчення російської військової техніки біля кордону з Україною. За даними розвідки, ризик вторгнення суттєво зріс. Очевидці розмістили відео в інтернеті з ешелонами поблизу російського міста Новошахтинськ. Тут всього за кілька кілометрів від кордону люди помітили кількадесят вантажних машин піхоти, а також колону з БТРів. Кажуть, рух техніки активізувався з початком спецоперації. А міністр оборони Росії підвтердив – Москва поновлює навчання поблизу українських кордонів через останні події на Донеччині. А перед тим Володимир Путін недвозначно заявив: використання Україною армії на Схід – злочин проти народу.

О заявлении Путина автор сюжета говорит вскользь. Однако уже в следующих материалах российскому президенту посвятили много внимания:

Інна ШЕВЧЕНКО, ведуча: Отже президент Росії Володимир Путін натякнув сьогодні, що захищатиме терористів від законних дій наших силовиків. І твердить, що офіційний Київ не виконує женевських угод, не роззброює радикалів, а навпаки – легалізує їх. Йдеться про національну гвардію, яка також бере участь у спецоперації на сході. Натомість Президент США Барак Обама переконаний, що саме Росія не виконує женевських угод. Не відводить війська від кордонів з Україною і не роззброює своїх заласих до України диверсантів. Тому Обама заявив, що нові санкції проти Москви вже на підході.

Также тезисы Путина передает и международка «Фактов»:

Інна ШЕВЧЕНКО, ведуча: Європа шукає шляхи до енергетичної незалежності від Росії, і сперечається, чи запроваджувати третій етап санкцій проти агресивного Кремля.

Кореспондент: Незалежність від російського палива у загальноєвропейському енергетичному союзі. Створити організацію пропонує польський прем’єр Дональд Туск. Головна ідея – гарантія повної підтримки союзників у разі, якщо Росія припинить постачати одній з країн паливо.

Дональд ТУСК, прем’єр-міністр Польщі: Європейський союз не має залежати від унікального джерела енергетичних поставок. Нам потрібна справжня диверсифікація та зниження цін, аби стимулювати конкурентоспроможність економіки. Йдеться про початок співпраці зі Сполученими Штатами а також Австралією, яка нині є багатообіцяючим експортером зрідженого газу.

Кореспондент: Ініціативу Туска вже підтримав французький президент Франсуа Олланд і голова Європейської Ради Герман ван Ромпей. Тим часом американські санкції спрямовані проти конкретних секторів російської економіки уже «на підході» - про це заявив у Японії Барак Обама. Президент переконаний – Москва не виконує женевських домовленостей. І якщо Росія раптом не схаменеться, обмеження запровадять.

Барак ОБАМА, президент США: Ми готові до можливого запровадження додаткових санкцій щодо Росії, але за цим стоїть ціла низка технічних нюансів. Завжди є можливість, що Росія завтра або через день кардинально змінить свій курс і використає інший підхід до ситуації.

Кореспондент: Водночас, на особисте переконання Володимира Путіна, женевські угоди ігнорує не Москва, а Київ. Адже, буцімто, не роззброює, а навпаки – легалізує радикалів. Натомість антитерористичну операцію у Слов’янську Путін вважає злочином проти народу.

Володимир ПУТІН, Президент Росії: Если действительно сегодняшний режим в Киеве начал применять армию против населения внутри страны, то это без всяких сомнений очень серьезное преступление против своего народ. Это не острая какая-то фаза. Это просто карательная операция.

СТБ дает слова Путина отдельным ВМЗ, без иных точек зрения, передавая критичное отношение к заявлениям Путина словами ведущего программы новостей:

Володимир БОЙКО, ведучий: І на події на сході України відреагувала Москва. Володимир Путін в розмові з регіональними журналістами сказав: впроваджена Києвом антитерористична операція на власних східних землях матиме для України наслідки. Які саме – не поточнив. Боротьбу з терористами на теренах нашої країни він назвав боротьбою проти народу. І повторив ту саму фразу, яку говорив при анексії Криму: закордонних росіян Росія захищатиме. І вкотре засумнівався в легітимності української влади.

Володимир ПУТІН, президент Росії: Если действительно сегодняшний режим в Киеве начал применять армию против населения внутри страны, то это, без всяких сомнений, очень серьезное преступление против своего народа. Это просто карательная операция. И она, безусловно, будет иметь последствия для тех людей, которые принимают решения подобного рода. В том числе, это касается и наших межгосударственных отношений.

Также отдельно, и с оценками самого ведущего, дают и заявления Сергея Шойгу.

Володимир БОЙКО, ведучий: Слова Путіна підтверджують тривожні кадри з Ростовської області Росії. Неподалік кордонів з Україною активізувалися російські війська. Техніка з Ново-Шахтинська рухається в бік Луганщини. Ці кадри зафільмували місцеві жителі. Усе відбувається усього за 10-15 кілометрів від українських кордонів. Коли інформація набула розголосу, міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив – це початок військових навчань, які розпочали через ситуацію на південному сході України.

Сергій ШОЙГУ, міністр охорони РФ: Отмашка применять оружие против мирных жителей, граждан своей страны, уже дана. Если сегодня эту военную машину не остановить – это приведет к большому числу погибших и раненных. Не способствуют нормализации обстановки вокруг Украины объявленные учения войск НАТО на территории Польши и в странах Балтии. Мы вынуждены реагировать на такое развитие ситуации.

«Украина» дает заявления Путина и Шойгу:

Елена КОТ, ведущая: Преступлением против народа уже окрестил действия украинских силовиков в Славянске Президент России. Владимир Путин пригрозил официальному Киеву: использование оружия повлечет за собой последствия, а министр обороны Сергей Шойгу заявил: у украинских границ уже формируются войска. По официальной версии – для учений. Возможно ли российское вторжение, и как на это реагирует мир. Знает Анна Беднова.

Анна БЕДНОВА, корреспондент: Если Киев не остановит антитеррористическую операцию, Москва не признает выборов 25 мая. Владимир Путин с новой силой ополчился на украинские власти, снова обвинил в невыполнении условий Женевского договора, а себя объявил спасителем Крыма. Дескать, уберег полуостров от донецкого сценария. Сегодняшние события на востоке Украины назвал расправой.

Владимир ПУТИН, Президент РФ: Это, конечно, хунта уже, клика какая-то просто. Если вот эти люди перешли так называемую острую фазу… Это никакая не острая фаза – это просто карательная операция, и она, безусловно, будет иметь последствия, в том числе это касается и наших межгосударственных отношений.

Анна БЕДНОВА, корреспондент: По мнению главного дипломата Кремля, разоружать необходимо не боевиков на востоке, а «Правый сектор» в Киеве, а в Донецке, Харькове и Луганске провести круглые столы по вопросам федерализации и языка. Депутатов Лавров призвал начать переписывать конституцию.

Сергей ЛАВРОВ, министр иностранных дел России: У нас нет никаких сомнений, что первые шаги должны сделать киевские власти. Это абсолютно неоспоримая вещь! Это просто некорректно – обвинять Россию в том, что мы вмешиваемся в то, что происходит на юго-востоке, не предъявляя ни единого факта.

Анна БЕДНОВА, корреспондент: Впрочем, такие факты предъявляет сама Москва. Министр обороны подтвердил, что вблизи украинской границы идут полномасштабные маневры. Добавил, правда, что учения начались только сегодня – в ответ на действия НАТО. Запад атаку России собирается отбивать традиционно.

Барак ОБАМА, Президент США: Мы готовы ввести дополнительные санкции. Для этого существуют технические возможности. Все зависит от России. Если она не передумает и не изменит свой курс, это неизбежно.

Анна БЕДНОВА, корреспондент: Впрочем, и от наращивания военного контингента союзники тоже не отказываются. В Эстонию и Латвию завтра прибудут три сотни американских армейцев, а в Черное море спешит еще один французский фрегат.

Франсуа ОЛЛАНД, Президент Франции: Мы не можем допустить эскалацию военного давления на Украину, любых действий, которые бы обостряли конфликт и угрожали всей Европе.

Анна БЕДНОВА, корреспондент: Вооруженная операция на Донбассе обвалила рубль до недельного минимума, а сама Москва выставила Киеву дополнительный счет за газ – 11 миллиардов долларов требуют за прошлогодний недобор. Выбраться из энергетической петли Украина пытается, налаживая реверсные поставки из Европы. Братислава, Брюссель и Киев ведут трехсторонние переговоры, результаты которых пока не известны. Не принял решение о помощи Украине и МВФ. Там затребовали дополнительные документы, пообещав ответить Киеву 30 апреля.

Оппонентами России в сюжете выступили не представители Украины, а главы США и Франции, и при этом в их синхронах нет прямого опровержения всех заявлений Лаврова (о разоружении ПС, о круглых столах). Корреспондент несколько иронично отзывается о «традиционной» реакции Запада – санкциями.

«Первый национальный» дает только два синхрона: Лаврова и Обамы, когда в ответ на слова Путина должен был бы высказать позицию официальный Киев.

Світлана ЛЕОНТЬЄВА, ведуча: Женевські домовленості зірвано. Ескалація насильства у Донецькій області це підтверджує. З такою заявою виступив голова спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугрюл Апакан. Тортури, вбивство двох людей, погрози на адресу журналістів та їх викрадення абсолютно неприйнятні, – заявив політик.

Росія також говорить про зрив женевських угод, але у цьому звинувачує Україну. Володимир Путін пригрозив Києву наслідками. Антитерористична операція, яку проводять українські силовики вплине на міждержавні відносини Федерації й України, – твердить російський президент.

Михайло ПРУДНИК, кореспондент: Володимир Путін не визнає правомірність антитерористичної операції, яку проводять силовики на сході України. Каже: застосування армії проти населення – серйозний злочин проти свого народу. Дії силовиків назвав каральною операцією, яка матиме наслідки для тих, хто приймає такі рішення. В унісон прозвучали і заяви глави зовнішньополітичного відомства Росії. Приборкання бойовиків на сході України він назвав злочинним рішенням. На переконання Лаврова, там діють не озброєні сепаратисти, а народ якому не подобається зміна влади в Києві. Тож у конфлікті звинувачує нову українську владу та Сполучені Штати. Мовляв, американці використовують Україну як пішака у своїй геополітичній грі.

Сергій ЛАВРОВ, міністр закордонних справ Росії: Представлять дело так, что в Киеве воцарились ангелы, и они всё делают правильно, без единой ошибки, это просто некорректно обвинять Россию в том, что мы вмешиваемся в то, что происходит на юго-востоке, не предъявляя ни единого факта. А то, что наши американские партнеры могут влиять на людей, объявивших себя властью в Киеве, у меня сомнений не вызывает, я уже об этом говорил.

Михайло ПРУДНИК, кореспондент: Конкретні факти, а саме викрадення, тортури та вбивство людей на сході України викликають серйозне занепокоєння у Європейському Союзі. У своїй заяві верховний представник ЄС з політики безпеки Кетрін Ештон засуджує ескалацію насильства і закликає усі сторони женевських домовленостей, а це Україна, Росія, США та ЄС, використати свої важелі і вплинути на незаконні збройні формування та зупинити вакханалію. Президент США Барак Обама звинуватив Росію у недотриманні женевських домовленостей і пригрозив новими санкціями. Київ, за його словами, зробив усе можливе, щоб зняти напруженість, на відміну від Москви. Перебуваючи з візитом у Токіо, він розповів, що пакет нових санкцій проти Росії уже готовий. Але зазначив, що Вашингтону потрібна підтримка союзників, щоб обмеження виявилися дієвими.

Барак ОБАМА, президент США: Поки що ми не бачимо ознак того, щоб вони діяли відповідно до женевських угод. Озброєні люди продовжують захоплювати будівлі. Якщо вони продовжать нехтувати домовленостями – будуть подальші наслідки.

Михайло ПРУДНИК, кореспондент: Пентагон водночас передислоковує війська до Східної Європи. Шістсот десантників найближчим часом розпочнуть навчання в Польщі та країнах Балтії. Таким чином США демонструють, що готові захищати безпеку своїх східних партнерів по НАТО. Такі дії мають змусити Кремль змінити свою позицію щодо Києва, – кажуть у Міноборони США. Через активність росіян на східних кордонах України уряд Німеччини заборонив компаніям своєї країни постачати військову продукцію до Росії. Ще на початку квітня сума товару, який заблокувало німецьке Міноборони, становило більш як п’ять мільйонів євро.

 

25 АПРЕЛЯ, ПЯТНИЦА

На протяжении недели время от времени проявляли себя кандидаты в президенты, по очереди заявляя о своем видении урегулирования ситуации на востоке страны. Многие из этих материалов были несбалансированными.

Так, ТСН в этот день подавала новость, имеющую откровенно «джинсовый» характер:

Наталія МОСЕЙЧУК, ведуча: Не загострювати конфлікт і зберегти єдність України закликала донецьких мітингарів кандидат на посаду президента України Наталія Королевська. Вона потрапила в епіцентр подій на сході – в Донецьку облдержадміністрацію. На Донбасі Королевська поспілкувалася з тамтешніми жителями та депутатами. За її словами, якщо вони хочуть бюджетну незалежність регіонів, необхідно їм це дати. Але головне – зберегти єдність України, - сказала політик.

 

«Интер» возможную «джинсу» от разных кандидатов в президенты традиционно вмещает в один материал.

Ведущий: До выборов президента Украины – ровно месяц. Время не ждет. Основные кандидаты не теряют ни дня. Кто из претендентов на пост главы государства запомнился сегодня и чем – смотрите.

Корреспондент: Петр Порошенко предлагает России назначить время и место переговоров для сохранения мира. Об этом он заявил в Киеве на конгрессе «Украина - Россия: диалог». Порошенко подчеркнул, что не Украина отказывается от диалога, а Кремль пришлось уговаривать встретиться в Женеве. И достигнутые там договоренности Россия выполнять не собирается.

Юлия Тимошенко записала обращение к Путину. Обещает, что эта война станет концом его режима.

Юлия ТИМОШЕНКО, кандидат на пост президента Украины: Нашего товарища, депутата партии «Батьківщина» Владимира Рыбака, замучили в Горловке до смерти сотрудники спецподразделений России. Я считаю Владимира Путина, который ведет необъявленную войну против Украины, лично ответственным за эту ситуацию.

Корреспондент: Дмитрий Ярош через Фейсбук обратился к и.о. президента Украины Александру Турчинову. Лидер «Правого сектора» призывает организовать народное ополчение на случай военного вторжения и просит начать массовое вооружения граждан. Анатолий Гриценко в Киеве встречался со студентами столичных вузов. Заявил, что миссия украинского Майдана очистить не только свою страну, но и заставить Запад жить иначе. Показать миру, что Путин является фашистом и угрозой для всей планеты. Наталья Королевская сегодня была у здания захваченной обладминистрации в Донецке. Сначала общалась с людьми на улице, потом внутри – с представителями так называемой Донецкой республики.

Наталья КОРОЛЕВСКАЯ, кандидат в президенты Украины: Я честно сказала тем людям, кто в обладминистрации сегодня находится и тем, кто рядом с обладминистрацией, что мы должны сохранить единство Украины.

 

По каким критериям «Интер» отбирал в список «основных» кандидатов в президенты, непонятно. Однако, судя по присутствию там Натальи Королевской, с треском проигравшей прошлые выборы в парламент, явно фактор рейтинга политиков журналисты не ставили на первое место.

ICTV тиражировал только заявления Королевской и Тигипко, что недвусмысленно пахнет «джинсой»:

Інна ШЕВЧЕНКО, ведуча: Україна має вимагати від Європейського союзу фінансової допомоги. Кандидат у президенти Сергій Тігіпко, відвідуючи Миколаїв, наголосив, країна залишилась без російського ринку, а для переорієнтації на європейський, потрібні інвестиції. На 10 років державі треба 165 мільярдів євро. Інакше багато підприємств закриється. Покращить інвестиційний клімат і боротьба з корупцією. На думку кандидата, нині уряд нічого не робить, аби хоч покарати так званих, «смотрящих» за областями. Вони координували взаємодію влади, міліції, Служби безпеки та прокуратури. Сергій Тігіпко переконаний, що Україні слід вернутися до суду з позовом до Росії про блокування експорту. А щодо розвитку регіонів політик пропонує реформу місцевого самоврядування, яка зламає жорстку схему централізації. Влада в областях, містах, районах та селах має сама розпоряджатися заробленими грошима і навчитися ініціативі – каже Тігіпко.

Сергій ТІГІПКО, кандидат у президенти України: Реформа предполагает то, что администрации районные убираются, и местные советы будут избирать свои исполкомы, исполнительные комитеты. Могут появиться неподготовленные люди. 1-2 года могут быть проблемы. Но после этого, все равно, власть будет себя вести более честно.

Героиня дня – Королевская – как и на других каналах, появляется в ВМЗ без синхрона, однако с очень «новой и важной» позицией:

Інна ШЕВЧЕНКО, ведуча: Ескалація конфлікту в Україні неприпустима – вважає Наталя Королевська. Про це кандидат у президенти заявила сьогодні у Донецьку, під час спілкування з протестувальниками та депутатами народної ради. Королевська перша з українських політиків, хто зміг потрапити на територію захопленої обласної державної адміністрації. Головний висновок розмови з донеччанами – слід зберегти мир та спокій в нашій державі. А зробити це можна лише шляхом діалогу та стабілізації виплат зарплат, пенсій та пільг. Дуже важливо, переконана кандидат на крісло глави держави, аби влада почула людей зі східної України, та їхні вимоги.

 

СТБ идет путем «Интера», давая кандидатов в одном сюжете без второй стороны, однобоко, тоже с признаками «джинсы», как и на всех каналах:

Володимир БОЙКО, ведучий: А от претенденти на вільне президентське крісло обрали позицію критиків. Щоправда, критикують кожен своє. Наприклад, Юлія Тимошенко має, що сказати Володимирові Путінові, тоді як Сергій Тігіпко незадоволений Євроспілкою. Політінформація – далі.

Кореспондент: Юлія Тимошенко звернулася до Володимира Путіна. Лідер «Батьківщини» каже: російський президент персонально відповідає за смерті українців на сході.

Юлія ТИМОШЕНКО, кандидатка в президенти: Я считаю Владимира Путина, который ведет необъявленную войну против Украины, лично ответственным за эту ситуацию. Сейчас я обращаюсь прямо к нему, наша борьба – это не борьба с народом России, мы боремся против ваших имперских амбиций. Война, навязанная Украине, станет концом вашего режима. Не сомневайтесь, мы победим.

Кореспондент: Королевська біля захопленої будівлі Донецької ОДА у колі міліціянтів походила та поспілкувалася з сепаратистами і представниками самопроголошеної народної республіки. Своїх вимог вони їй не оприлюднили.

Наталя КОРОЛЕВСЬКА, кандидатка в президенти: Зная Донецк, зная Луганск, я в Красном Луче родилась, несколько сот километров, даже меньше, и понимаю, что не такое у нас настроение у людей.

Кореспондент: Сергій Тигіпко заявляє, що українське керівництво недосить жорстко відстоює свої інтереси в діалозі з міжнародними фінансовими організаціями та ЄС, аби отримати обіцяні гроші. Україна, зі свого боку, виконала свої зобов’язання, зокрема, в законодавчій царині, а грошей так і не отримали ні від Європи, ні від МВФ.

Сергій ТИГІПКО, кандидат у президенти: Перед этим было обещано, что будет, благодаря таким очень жестким решениям, материальная поддержка. Одни тарифы, поднятие тарифов на коммунальные услуги чего стоят. Я считаю, что сегодня правительство недостаточно жестко себя ведет в переговорах с Европейским Союзом и с Международным валютным фондом.

 

Таким же путем идет и «Украина»:

Елена КОТ, ведущая: Кандидаты в президенты сегодня призывали и возмущались. Кто-то прямо из неспокойных регионов страны. Кто-то из уютных офисов.

Виталий ТАРАСОВ, корреспондент: Вооруженные люди, блокпосты и пролетающие над головой вертолеты. Напряженная ситуация не помешало Наталии Королевской присеять в Славянск. Там она посетила местную больницу, и пообщалась с ранеными. На баррикадах пробыла не долго. Говорила о недопустимости антитеррористической операции и единстве Украины.

Наталия КОРОЛЕВСКАЯ, кандидат в президенты Украины: Люди хотят одного – хотят мира, хотят уверенности в завтрашнем днем, хотят работы и понимания. И я считаю, что это задача сегодня всех. Это политиков, общественных деятелей. Нельзя чтобы сегодня раскалывалась Украина.

Виталий ТАРАСОВ, корреспондент: Жителей Донбасса нужно обеспечить достойной работой, и законодательно закрепить статус русского языка. Такое мнение Петр Порошенко высказал в Виннице. Он уверен, снять напряжение на востоке можно лишь мирным путем. Но с террористами нужно действовать адекватно.

Петро ПОРОШЕНКО, кандидат в президенты Украины: Є частина тих, хто зараз на Донбасі, які ні української ні російської мови не розуміють. Якою мовою з ними розмовляти? На тій, що вони зрозуміють, мовою сили. Бо сильна держава, має захистити своїх громадян.

Виталий ТАРАСОВ, корреспондент: Юлия Тимошенко делала заявление из студии. На фоне карты, и национального флага. На русском языке. Чтобы было понятно Владимиру Путину.

Юлия ТИМОШЕНКО, кандидат в президенты Украины: Наша борьба – это не борьба с народом России, мы боремся против ваших имперских амбиций. Война, навязанная Украине станет концом вашего режима. Не сомневайтесь, мы победим, а ваши люди ответят за все преступления. Украина будет единой и мирной. Слава Украине.

Виталий ТАРАСОВ, корреспондент: Вадим Рабинович озабочен непосредственно предвыборной гонкой, точнее не равные условиями кандидатов. Вопиющий Премьер Александр Турчинов предоставил госохрану выборочно, лишь 6 из них.

Вадим РАБИНОВИЧ, кандидат в президенты Украины: Тигипко, Тимошенко, Порошенко, Ляшко, Добкин и Богомолец. Це створення не рівних прав і умов участі у виборчому процесі. Получается, что страна переходит на режим ручного управления.

Виталий ТАРАСОВ, корреспондент: Сам Рабинович собирается посетить восток и даже Москву, дескать там у него есть влиятельные друзья, которые в состоянии снизить градус противостояния.

 

Ни об одном кандидате в президенты не рассказал Первый национальный. То ли неприятие директором НТКУ «черных» доходов сказалось, то ли на УТ-1 более взвешенно подошли к сути тиражируемых заявлений и не нашли в них общественно-полезной информации.

26 АПРЕЛЯ, СУББОТА

О том, что российский террорист «Стрелок» из Славянска показал лицо журналистам (российским) рассказали ICTV, «Украина» и Первый национальный.

«Факты» дают сюжет о ситуации на Востоке. Журналист не особо анализирует заявления Игоря «Стрелкова», уделяя ему немного эфирного времени:

Ірина БАЛИК, кореспондент: Напередодні бандити також захопили журналіста Юрія Лелявського, який працював для львівського телеканалу ЗІК. Тим часом українські бійці МВС та СБУ оточують донбаське гніздо терористів у Cлов’янську. Навколо міста знищили вже чотири блокпости, встановлені бандитами. Ті ж напередодні побили дітей, які фотографували бойовиків біля барикад. Місцеві мирні жителі дедалі більше обурюються поведінкою слов’янських загарбників. Сьогодні ж усі сепаратисти перейшли під контроль російського спецпризначенця Стрєлкова, причетного до вбивства горлівського депутата Рибака. Сам терорист зізнається: добровольців збирав у Криму.

Чоловік: Это действительно ополчение сильно разбавленное, конечно, добровольцами с других регионов Украины. Формировался непосредственно отряд, с которым я пришел в Славянск, он сформировался на территории Крыма, я не буду этого скрывать, он сформирован из добровольцев.

 

ТРК «Украина» в сюжете Андрея Кузакова из Славянска также акцентирует на персоне диверсанта:

Андрей КУЗАКОВ, корреспондент: У самого Славянска ни самообороны, ни силовиков не видно. Здесь продолжают укреплять баррикады боевики, теперь вооруженные автоматами и даже гранатометами. Их руководитель – полковник российского ГРУ Игорь Стрелков – открыл лицо и рассказал в интервью о своем отряде.

Игорь СТРЕЛКОВ, лидер ополченцев Славянска: Формировался отряд, с которым я пришел в Славянск, он сформировался на территории Крыма, я не буду этого скрывать. Большая часть действительно людей имеют боевой опыт непосредственно, многие воевали в рядах российских вооруженных сил.

Андрей КУЗАКОВ, корреспондент: И Стрелков, и самопровозглашенный мэр Славянска подтвердили, что задержали группу иностранных военных наблюдателей. Миссию обвиняют в шпионаже.

Синхрон и информация от «Стрелкова» и самовозпроглашенного мэра о захвате (а не задержании!) иностранных наблюдателей поданы не критично, без второй стороны и бэкграунда.

Первый национальный, говоря о захваченных боевиками представителях ОБСЕ, более четко указывает на то, что это – дело рук «Стрелка», также более четко называет и цели захвата, жестче называет произошедшее «викраденням»:

Яна ТАНЧАК, кореспондент: В СБУ припускають, що терористи хочуть використати заручників як живий щит. Там кажуть: організатор викрадення – керівник російських диверсантів у Слов’янську Ігор Стрєлков. Нині він показався на люди. В інтерв’ю "Комсомольській правді" він заявив, що ополченці знищуватимуть блокпости і вбиватимуть українських військовиків, якщо ті і надалі виконуватимуть свої обов’язки в рамках антитерористичної операції.

Ігор СТРЄЛКОВ, керівник російських диверсантів у Слов’янську: "Если мы начнем их убивать, а возможности такие у нас есть, и их много, то мы будем убивать своих братьев. Это противник прекрасно понял и использует в своей тактике".

Примечательно, что о человеке, которого СБУ обвиняет в тяжких преступлениях, гражданине России, который руководит захватами админзданий, похищениями, организацией массовых беспорядков и, по сути, организовал и курировал действия террористов, не рассказала половина каналов. А другая половина лишь вкратце упомянула, несмотря на то, что интервью с ним в российской «Комсомольской правды» вышло довольно обширным. Причина того, возможно, в нежелании украинских СМИ тиражировать заявления террориста.

ИТОГ:

На фоне нарастающего противостояния в восточных регионах Украины телеканалы активно освещают деятельность кандидатов в президенты. А точнее – тиражируют их заявления, в массе схожие одно на другое, при этом любая информация из уст кандидата не подвергается критике ни на одном канале. Из этой когорты отчаянно выбивается Первый национальный, который вообще не дает пустопорожних речей участников президентсткой гонки.

При освещении сепаратистских выступлений, переростающих в масштабную террористическую операцию, каналы старались дать максимум информации. Несколько выбивалась из общего контекста редакция ТРК «Украина», смягчая картинку из Донецка, а то и рассказывая о событиях только с точки зрения сепаратистов. Также, когда в эфирах одних каналов зритель узнавал о «сепаратистах», «боевиках» и «захватчиках», журналисты «Украины» нередко по-прежнему повествовали об «активистах» и «ополченцах».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: 1tv.com.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3507
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду