Якими були теленовини напередодні виборів. Моніторинг АУП

Якими були теленовини напередодні виборів. Моніторинг АУП

00:00,
27 Травня 2014
1406

Якими були теленовини напередодні виборів. Моніторинг АУП

00:00,
27 Травня 2014
1406
Якими були теленовини напередодні виборів. Моніторинг АУП
Якими були теленовини напередодні виборів. Моніторинг АУП
У травні увага до кандидатів у президенти залишалася на низькому рівні: в чотири рази нижчою, ніж перед виборами 2010 року. Дотримання стандартів у цьому місяці порівняно з квітнем знизилося: лише 12% новинних повідомлень були з кількома точками зору. Увага до представників влади у 2,3 рази більша за увагу до опозиції.

Академія української преси представила результати моніторингу новин за 12–17 травня. Дослідження здійснювалося за участі вчених Інституту соціології НАН України методом контент-аналізу новин прайм-тайму восьми провідних українських телеканалів: «Інтера», «1+1», Нового каналу, «України», СТБ, ICTV, Першого національного й TВi.

Протягом другого тижня травня 59% повідомлень новинних програм стосувалися політичних подій в Україні (у квітні 63%, у лютому 39%,). Найбільше їх на Новому каналі – 70%, найменше – на «Інтері» – 46%. Найбільшу увагу новинні випуски приділили  подіям на сході, АТО в Донецькій області, діяльності кандидатів у президенти.

Загалом увага до виборів президента становить 18% – це вищий показник, аніж у квітні (13%). Однак увага до самих кандидатів низька. Найчастіше згадували Петра Симоненка, Петра Порошенка та Юлію Тимошенко – по 4%, що в 4 рази менше, ніж увага до кандидатів у листопаді 2009 року (тоді увага до окремих кандидатів досягала 16‒18%).

Високу увагу до Симоненка можна пояснити тим, що саме на цьому тижні він заявив, що знімає свою кандидатуру з виборів.

Переважно сумнівно й негативно оцінювалися Петро Симоненко (35%), Анатолій Гриценко (13%), Юлія Тимошенко (12%).

У новинних повідомленнях про вибори зафіксовано новий показник – згадування про легітимність виборів.

Якщо вибори є головною темою, то в 6% випадків ідеться про легітимність виборів, а в 1% – про нелегітимність (у 97% випадків про легітимність не згадується). Якщо вибори є додатковою темою, то в 10% повідомлень ідеться про легітимність, у 4% – про нелегітимність, у 3% повідомлень про те й інше.

Моніторинг АУП у травні засвідчує суттєве зниження стандартів подання новин порівняно з квітнем. Так, лише 12% повідомлень у цілому були з декількома точками зору (у квітні 21%, у лютому 15%). Це один із найнижчих показників за всі роки спостереження. Найбільше їх на «Інтері» (18%, у квітні 29%), СТБ та «1+1» – по 17%. Переважно неоднозначно оцінювалися «референдуми» на сході, ініціатива про заборону КПУ та Всеукраїнський круглий стіл.

При цьому залишається тенденція негативного чи конфліктного контексту. 62% повідомлень супроводжувалися конфліктним та негативним контекстом (у квітні 65%, у лютому 48%). Найбільший він на «1+1» – 67% (у квітні на СТБ – 67%).

Серед політичних гравців лідерами уваги новинних програм травня є так звана Донецька народна республіка – увага до неї виявилася навіть більшою, ніж до «Нової влади» – 11%. «Нова влада» і Партія регіонів – по 6%.

У лідерів уваги спостерігається баланс позитивних і негативних згадувань, проте частіше такі оцінки адресуються ДНР – 6% та 7% відповідно.

Серед політичних персон найбільшу увагу новинні програми приділили Олександрові Турчинову – 8% та Арсенію Яценюку – 6%. У сумнівно-негативному контексті найчастіше повідомлялося про Олега Царьова (92%), Віктора Януковича (67%) та Валерія Болотова (56%).

Серед політичних персон найбільша частка синхрону в Олександра Турчинова (8%), Андрія Магери (7%) та Арсенія Яценюка (6%).

Моніторинг засвідчив, що 23% синхрону в новинах – це пряма мова в ефірі членів фракції та партії ВО «Батьківщина». 18% – представників Партії регіонів, 5% синхрону належить представникам антимайдану/ федералістам.

У цілому частка синхрону представників влади у 2,3 рази більша за частку синхрону опозиції – 48% проти 21% (у квітні в 2,6 рази більша – 55% проти 21%, у лютому в 1,6 рази, у грудні минулого року ‒ в 3,1 раза).

Розподіл синхрону за партіями на різних телеканалах виглядає таким чином:

Серед кандидатів у президенти найбільша частка синхрону в Петра Порошенка – 20%, Дмитра Яроша ‒ 17%, Петра Симоненка ‒ 14%, Юлії Тимошенко – 14%.

Ця частка синхрону значно менша, ніж була в кандидатів перед виборами 2010 року.

Щодо рейтингу уваги, то в цілому увага до представників влади, як і синхрон, у 2,3 рази більша за увагу до опозиції – 44% проти 19%. 

Рейтинг уваги по телеканалах:

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: cifragroup.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду