Напередодні виборів у теленовинах різко знизились стандарти, а владі приділяли у 3,8 разів більше уваги, ніж опозиції – моніторинг АУП

00:00,
3 Червня 2014
1604

Напередодні виборів у теленовинах різко знизились стандарти, а владі приділяли у 3,8 разів більше уваги, ніж опозиції – моніторинг АУП

00:00,
3 Червня 2014
1604
Напередодні виборів у теленовинах різко  знизились стандарти, а владі приділяли у 3,8 разів більше уваги, ніж опозиції – моніторинг АУП
Автори:
Тиждень перед виборами (19-24 травня) позначився суттєвим зменшенням балансу  у новинах – лише 11%   повідомлень подавались з декількома точками зору на події (у квітні   -21%).

Про це свідчать презентовані сьогодні дані моніторингу Академії Української Преси.  Дослідження здійснювалося за участі вчених Інституту соціології НАН України методом контент-аналізу новин прайм-тайму восьми провідних українських телеканалів – «Інтера», «1+1», Нового каналу, «України», СТБ, ICTV, Першого національного та TВi.

За два тижні до виборів (12-17 травня) теж був зафіксований дуже низький відсоток новин з двома і більше точками зору (12%).  

Як пояснила Наталя Костенко, завідувач відділу соціології культури та масової комунікації Інституту соціології НАН України, ці цифри схожі на показники кінця 2004  та початку 2005 року – саме від того часу почався рух до більш збалансованих новин. «Такому різкому падінню можна знайти виправдання: воєнні дії, неоголошена війна, смерть людей – це ті ситуації, коли інша думка в новинах може зіграти підступну роль, - сказала пані Костенко. - Але постає  питання: до якої міри контекст, в якому відбуваються події, може впливати на новинні стандарти, де та межа, яку новинам не дозволено переступати».

Валерій Іванов, президент АУП,  зазначив, що через таке різке зниження стандартів медіа відпрацювали вибори дуже погано. «Телеканали  не відповідають вимогам часу, адже  очікування щодо демократичних  змін були спрямовані і на медіа, але вони їх не виправдали, - зауважив пан Іванов.  - Новини все більше починають нагадувати пропаганду. В демократичній країні це недопустимо».

Увага до президентських виборів у цілому становила  31% (тижнем раніше 18%, у квітні 13%), Увага до кандидатів на президентську посаду на третьому тижні травня 10%, тижнем раніше 13%, у квітні 16%, для порівняння – у листопаді 2009 було 31%. Серед кандидатів у президенти найчастіше згадувалися П.Порошенко та Ю.Тимошенко – по 4%, а також С.Тігіпко – 3%. Негативні і сумнівні оцінки стосувалися П.Симоненко (36%), Ю.Тимошенко (12%), А.Гриценко (11%) 

Зафіксовано зростаючий дисбаланс уваги на користь влади: увага до представників правлячої коаліції у 3.8 рази більша за увагу до опозиції.

«Не можна назвати демократією ситуацію, коли  опозиція фактично не має права голосу, - зазначив Валерій Іванов. -  В умовах гострого громадянського конфлікту навпаки всі голоси мають бути почутими  для розв’язанні конфлікту.       

Серед політичних гравців лідерами уваги новинних програм травня є ДНР (8%), Нова влада та ЦВК – по 5%.  Про ЦВК говориться позитивно, про ДНР – переважно негативно.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: MediaSapiens
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду