Медіамер: як всеукраїнські ЗМІ писали про Андрія Садового під час виборів

Медіамер: як всеукраїнські ЗМІ писали про Андрія Садового під час виборів

00:00,
9 Червня 2014
3166

Медіамер: як всеукраїнські ЗМІ писали про Андрія Садового під час виборів

00:00,
9 Червня 2014
3166
Медіамер: як всеукраїнські ЗМІ писали про Андрія Садового під час виборів
Медіамер: як всеукраїнські ЗМІ писали про Андрія Садового під час виборів
Успіхом на виборах у Київраді «Самопоміч» завдячує дивовижно позитивному медійному образу свого лідера. Медіаогляд

Від MediaSapiens. Ми розпочинаємо серію публікацій аналізу висвітлення різними ЗМІ виборчої кампанії тих чи інших кандидатів та політичних сил (якщо йдеться про київські вибори). Цей аналіз не є моніторингом ГО «Телекритика». Його здійснювали студенти Школи журналістики УКУ. Проте він містить цікаві спостереження та багато прикладів, які можуть спонукати читача до певних висновків.

У лютому 2014-го, коли формувався тимчасовий уряд Арсенія Яценюка, міський голова Львова Андрій Садовий відмовився від запропонованої йому посади міністра регіонального розвитку та будівництва. Пояснив він свою відмову небажанням підводити львівян, які його обрали, та кидати місто напризволяще. Це, втім, не означає, що Садовий не має амбіцій політичного лідера всеукраїнського рівня. Підтвердженням таких амбіцій стала участь партії «Самопоміч», очолюваної львівським мером, у виборах до Київської міської ради. Попри те, що «Самопоміч» дотепер не вела політичної діяльності, не мала ані масової нав’язливої агітації, ані розкручених облич у першій п’ятірці, її результат – близько 7% – є третім після партії УДАР і Радикальної партії Олега Ляшка, та, ймовірно, буде більшим за результат «Свободи». Ключем до цього успіху, схоже, став медійний феномен Андрія Садового, який в останні місяці остаточно став всеукраїнським.

Досліджуючи цей феномен, ми проаналізували згадки про Садового на сайтах каналу «24», «Українська правда», ТСН, «Обозреватель», «Сегодня», «Вести» і «Вести: Репортер», «Комсомольская правда в Украине», «Кореспондент», lb.ua, «Український тиждень» та «Радіо Свобода» за останні три місяці.

Зірка відеозвернень

Актуальна інформація щодо діяльності мера Львова одразу ж з’являється на його Facebook-сторінці. У період із 25 лютого там публікувалися відеозвернення (типовий для Садового спосіб спілкування з громадою) не лише до львів’ян та українців, але також окремо до киян.

У багатьох випадках ці відео про ситуацію в країні та діяльність «Самопомочі» ставали інформаційним приводом для онлайн-видань; природно, найбільше звернень було опубліковано на сайті каналу «24», що входить до медіахолдингу Андрія Садового «Люкс». Звернення до українців опублікував також сайт ТСН, а «Обозреватель» наголосив на тому, що львівський міський голова звертається до мешканців Криму та Східної України російською. «Сегодня» також акцентує на цьому, але як ілюстрацію подає чомусь відеозапис звернення до львів’ян. Останнє детальніше описав lb.ua. «Український тиждень» помістив звернення львівського мера до кримців та мешканців Сходу поміж іншими відео, які закликали приїжджати до Львова і спростовували чутки про озброєних бандерівців. «Вести» ж зазначили, що мер висловив повагу тим людям, які 26 лютого говорили у Львові російською мовою. 

Про те, чому він не має охоти балотуватися на пост Президента України, Садовий також дав відеовідповідь, опубліковану ТСН.  А «Обозреватель» написав про це аж двічіз посиланням на facebook політика та з відео ТСН. «Українська правда» посилалася на запис Садового у своєму блозі. Журнал «Вести: Репортер» наголосив на задавненому конфлікті Андрія Івановича зі «Свободою»; підбиваючи підсумки, автор стверджує, що Садовий як політик має непогані шанси вийти на національний рівень.

Дбайливий мер

Коли в Україні почалася війна, Андрій Садовий у своїх зверненнях і публічних коментарях став частіше говорити про військових, розповідати про роботу військкоматів тощо. Так, на сайті «24» та на «Обозревателе» наведено його думку, висловлену в ефірі «Шустер Live», що сучасні війни виграють не зброєю, а інтелектом. А на «Кореспонденті» згадується, що Садовий звернувся до Міністерства освіти з пропозицією щодо відновлення військових кафедр в університетах. Канал «24» також повідомляє про те, що одразу після початку окупації Криму мер розпорядився повісити на ратуші поруч із державним прапором стяг військово-морських сил України, привезений із Севастополя.

У численних публікаціях, зокрема на сайті «24», Садовий акцентує на необхідності проведення виборів до ВРУ і місцевих рад одразу після президентських. Іще одна постійно повторювана теза – потреба в децентралізації влади. Її відтворює «Сегодня», а «Обозреватель» навіть подає інструкцію з децентралізації, посилаючись на Facebook-сторінку політика. Виступає Садовий і за створення муніципальної поліції, пише канал «24». У публікації на цю тему на lb.ua львівський мер розповідає про Ніч гніву (з 18 на 19 лютого) у Львові, коли місто залишилося без правоохоронців на кілька днів, і в цей період рівень злочинності знизився в кілька разів. Із цього Садовий робить висновок про доцільність підпорядкування ДАІ та УМВС органам місцевого самоврядування.

Мер Львова весь час висловлює готовність поділитися з колегами досвідом розвитку міста. Те, що він не голослівний, засвідчує «Обозреватель» у матеріалі про обмін досвідом з мерією Івано-Франківська. Інформаційним приводом для всеукраїнських ЗМІ стало рішення Садового обмежити масові заходи на День міста, зокрема за участі дітей – про це повідомляють канал «24» та «Радіо Свобода». Також останній ресурс повідомляє про заборону всіх масових заходів на 9 травня. «24» та «Обозреватель» повідомили про те, що мер обласного центру запросив постраждалих від рук терористів шахтарів приїхати на реабілітацію до курортів Львівської області, а «Радіо Свобода» – про аналогічне запрошення (також від імені області, а не міста) для мешканців Криму. «Кореспондент» звернув увагу на вияв солідарності з кримськими татарами в річницю депортації.

Турботу Садового про культуру описала Комсомольская правда», розмістивши матеріал про святкування ювілею Кобзаря у Львові. В ньому згаданий Андрій Іванович, який зі сцени Майдану читав «Думи мої». У цьому ж виданні вийшов анонс піар-фестивалю за участі Садового. А ТСН із посиланням на «Комсомольскую правду» опублікував матеріал про те, що мер Львова нагородив Руслану званням «Почесний громадянин Львова» (наголосивши, втім, що таким був вибір громади).

Трапляється прізвище Садового й у релігійному контексті: сайт «Сегодня» опублікував матеріал про трагічну смерть священика, навівши співчуття мера Львова, а про участь Андрія Івановича в українській делегації до Папи Римського повідомили «Кореспондент» та «Радіо Свобода».

Завзятий революціонер

Наступна складова образу Садового – активний учасник Революції гідності. Наприклад, таким його змалював журнал «Вести:Репортер». Зокрема, на запитання, чи можливе примирення з тогочасною владою, Садовий відповів: «Ну вот зубную пасту выдавили из тюбика — вы можете ее затолкать обратно?».

Про активну участь Садового в Євромайдані згадує народний депутат Олесь Доній в інтерв’ю lb.uа: мовляв, львівський мер допомагав вивозити поранених із Києва, але ніде про це не хвалиться. Про створення мерами Львова і Праги освітньої програми для учасників Майдану написали сайт каналу «24» та ТСН.

Кажуть про вшанування мером Львова пам’яті вбитих на Майдані. Про пропозицію Садового відзначати 20 лютого День пам’яті Героїв Майдану написав «Обозреватель». А «Сегодня» повідомляє, що Садовий видав сертифікати на квартири родинам загиблих. Навіть у матеріалі «Сегодня» про сороковини Небесної сотні в Києві з’являється львівський мер – на фото його зображено з головою Київської міської державної адміністрації Володимиром Бондаренком. Про участь львівської делегації в жалобному вічі на Майдані пише «Український тиждень». «Українська правда» та «Кореспондент» використали відео 5-го каналу з Бондаренком (голова КМДА) та Садовим, який пояснює, що зі Львівщини було найбільше загиблих. У матеріалі про цей день lb.ua використовує власні фото, а Садового згадує поруч із Порошенком і Кличком. І, нарешті, канал «24» вважає фразу Андрія Івановича про те, що кожен чиновник повинен мати книжку про Небесну сотню, однією з найгучніших цитат 30 березня.

Обєднувач сходу із заходом

У своїх інтерв’ю та публічних виступах Андрій Садовий весь час акцентує на єдності України. Так, в інтерв’ю своєму каналу «24»  він розповідає про те, що Львів приймає дуже багато гостей зі сходу. У матеріалі газети «Вести» йдеться про акцію «Схід і Захід разом», у рамках якої за сприяння мера Львова до західної столиці щовихідних приїжджали молоді люди. Про березневу акцію, коли львів’яни полетіли на хокейний матч до Донецька, а донецькі до Львова, написали ТСН, «Кореспондент», «Вести» та lb.ua. Останнє видання нагадало про запрошення Садового приїжджати до Львова. Сайт «Сегодня» зробив наголос на словах львівського мера про розвінчування стереотипів та на його думці щодо Криму – мовляв, за півострів треба боротися самим, не чекаючи допомоги.

Жертва «Свободи»

Після того, як прокурором Львівської області став Володимир Гураль, ЗМІ Садового, зокрема канал «24», оголосили: спеціальним завданням новопризначеного є «посадити» мера. Виконувач обов’язків Генерального прокурора Олег Махницький це заперечив, хоча сам Садовий в інтерв’ю «Сегодня» повторив звинувачення – мовляв, отримав цю інформацію з власних джерел.

У цій самій публікації йдеться про погіршення стосунків Садового з «Холдингом емоцій !Fest»: «Один из совладельцев этого холдинга Юрий Назарук раньше был моим советником, но два года назад я его уволил, увидев, что они начинают заходить за пределы законодательной базы».

Доходами Садового зацікавилися «Кореспондент» та «Вести». Про ще один конфлікт – між Садовим і колишнім керівником ДАІ Богданом Мицаком – написали «Обозреватель» (мер у цій публікації назвав поновлення Мицака на роботі «пощечиной и плевком в лицо Евромайдану») та «Сегодня».

Лідер за кадром

Партія «Самопоміч» на виборах до Київради заінтригувала багатьох. Про причини балотування розповіли «24» та ТСН, тоді як в «Українському тижні» та lb.ua вийшла інформація про відкритий конкурсний принцип формування виборчого списку. Трохи менш детально про цей механізм розповів сайт «Сегодня».

Коли список був складений, його розібрав «24», а «Вести» звернули увагу на велику кількість бізнесменів серед кандидатів. Канал «24» також показав, як юридична служба партії допомагає у приватизації гуртожитків у столиці, нагадавши, що «Самопоміч» іде на вибори Київради.

Самого Андрія Івановича, який після церкви з родиною прийшов голосувати у вишиванці, зобразили «Комсомольская правда» та «Сегодня»; обидва видання використали те саме фото, розіслане прес-службою Львівської міської ради. Згодом у «Сегодня» вийшов матеріал зі звітом Садового про перебіг виборів у Львові, а також його цитатами про те, що громадськість повинна контролювати владу й діяти, а не чекати месію, і про готовність сприяти появі нових облич у владі. Ці цитати зауважила й «Українська правда».  «Вести», коли з екзит-полів стало зрозуміло, що «Самопоміч» проходить до Київради, ще раз наголосили на тому, що четверо з кандидатів першої п’ятірки партії – бізнесмени.

Підбиваючи підсумки, зауважимо, що протягом передвиборної кампанії прізвище львівського мера весь час було присутнім у всеукраїнському медіапросторі. Повідомлення були переважно позитивними або нейтральними, майже жодне не відштовхувало читачів від мера. Ще одним чинником медійного успіху Садового слід визнати успішну роботу в соціальних мережах, де він не лише транслює свої заяви, але й звітує про ситуацію в місті. Природно, створений засобами масової інформації імідж лідера відбився на довірі до нової політичної сили та, як наслідок, її результаті на виборах до Київради. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: espreso.tv
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду