Мешканці Слов’янська спростували інформацію «Первого канала» про розіп’яту дитину

00:00,
14 Липня 2014
2073

Мешканці Слов’янська спростували інформацію «Первого канала» про розіп’яту дитину

00:00,
14 Липня 2014
2073
Мешканці Слов’янська спростували інформацію «Первого канала» про розіп’яту дитину
Мешканці Слов’янська спростували повідомлення про те, що українські війська в день звільнення міста катували і стратили 3-річного хлопчика та знущалися з його матері. 12 липня новину під назвою «Біженка зі Слов'янська згадує, як при ній стратили маленького сина і дружину ополченця» показав «Первый канал».

Кореспондент каналу Юлія Чумакова поспілкувалася в Ростовській області із жінкою, яка назвалася Галиною зі Слов’янська. Біженка нібито бачила, як у день звільнення міста українські війська на центральній площі публічно стратили дитину. «Взяли дитину трьох років, хлопчика маленького в трусиках, у футболці, як Ісуса на дошку оголошень прибили. Один прибивав, двоє тримали. І це все на маминих очах. Маму тримали. І мама дивилася, як дитина стікає кров'ю. Крики. Вищання. І ще взяли надрізи зробили, щоб дитина мучилася», - розповіла жінка. Після цього, за її словами, військові прив’язали до танка непритомну матір дитини та возили по площі. Галина стверджувала, що страта нібито відбулася на площі Леніна, однак у Слов’янську центральна площа називається Жовтневої Революції.

Журналістка «Первого канала» Юлія Чумакова не отримала спростувань або підтверджень цієї інформації в інших джерелах.

Журналіст «Новой газеты» Євгеній Фельдман 13 липня на центральній площі Слов’янська поспілкувався з місцевими жителями. Усі співрозмовники спростували озвучену російським каналом історію. Дехто з місцевих був того дня на центральній площі, однак ніхто не бачив описаного нібито біженкою Галиною випадку. Окрім того, місцеві жителі стверджують, що якби така трагедія справді мала місце, то про неї знало би все місто.

Відео Євгенія Фельдмана:

Блогерам вдалося знайти в соціальних мережах сторінку героїні сюжету. Відомий ЖЖ-користувач під ніком v_n_zb стверджує, що біженку звати Галина Астапенко і вона є дружиною співробітника донецького «Беркута» Костянтина Пишняка, який сьогодні воює на стороні бойовиків. Їхні персональні сторінки «ВКонтакте» закрили від публічного доступу.

Нагадаємо, російський опозиціонер Олексій Навальний закликав судити авторів такої цинічної дезінформації.

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Дошка ганьби брехливих журналістів»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
1tv.ru
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду