Донбас на голці російської пропаганди

Донбас на голці російської пропаганди

00:00,
15 Липня 2014
2563

Донбас на голці російської пропаганди

00:00,
15 Липня 2014
2563
Донбас на голці російської пропаганди
Донбас на голці російської пропаганди
Російська інформаційна експансія відчутно впливає на настрої мешканців Донбасу і є однією з проблем на шляху вирішення кризи на сході України. Внаслідок інтенсивного промивання мізків у багатьох у регіоні виникла ненависть до будь-яких виявів українського. 

– Сколько это будет продолжаться? Почему им можно было на Майдане стоять, а нам нельзя?

– Вот именно! И почему это мы сепаратисты? Мы выступаем за свое будущее, зачем нам тут Обама с его Америкой? Долой Турчинова и Порошенко – киевская хунта уничтожает русскоязычных людей! Донбасс всегда был и будет русским!

Такі розмови точаться в Донецьку. Дискусії про те, під контролем якої країни жити краще, з кожним днем стають жорстокішими та абсурднішими.

Я страшенно боюся української армії. Люди, які мають захищати населення, хочуть мене вбити. Нашим хлопцям, які ходять тут з автоматами та палицями, і то більше довіряю. А «Правий сектор» – так це взагалі..!!» – каже жіночка старшого віку.

Згідно з недавнім опитуванням соціологічної групи «Рейтинг», 61% населення сходу України вважає нинішню антитерористичну операцію української армії «каральною». Керівник компанії Олексій Антипович впевнений, що це є прямим наслідком впливу російських телеканалів.

Тотальна російська пропаганда заполонила телеекрани жителів сходу України ще з весни. Мітинги на підтримку самопроголошених губернаторів та республік створювали красиву картинку для російського телебачення. Life News, Russia today, «Россия 24» та інші канали показували глядачам міфічні новини. Більша частина сходу України підтримує Донецьку народну республіку, а влада в Києві є незаконною: цю думку щодня вживляли в голови людям. А ще лякали «бандерівцями зі Львова», що їдуть на Донбас задля знищення російськомовних.

Донецька журналістка Катерина змушена була виїхати з області через загрозу життю з боку сепаратистів. Вона взагалі вважає, що інформаційна операція на сході тривала мало не всі 24 роки незалежності України. «Зараз маємо однобічну позицію, єдиноправильну та єдиноможливу, яку роками вкладали в голови мешканців сходу. Тому тепер так важко вибудувати діалог, шукати шляхи для мирного вирішення конфліктних ситуацій», – каже дівчина.

Масовим явищем стало захоплення журналістів тих видань, які не підтримували політики ДНР. Серед них редактор газети «Вечерний Донецк» Леонід Лапа, редактор газети «Донбасс» Олександр Бриж, журналіст сайту «Ура-Информ. Донбасс» Олександр Перемот та багато інших.

Російська пропаганда експлуатує дві вигідні Росії тези. Перша – заперечення України як держави. Російське телебачення транслює сюжети, згідно з якими в Києві керує «хунта», жити в Україні погано, порядку немає. До того ж київська влада ніяк не підтримує Донбас, який «кормит всю страну», і хоче знищити російськомовне населення. Другий напрямок російської пропаганди – підтримка міфічних Донецької та Луганської республік і відділення їх від України.

Російська пропаганда регулярно вдається до відвертої брехні й маніпуляцій. Яскравим прикладом є недавній сюжет LifeNews, у якому використано відео «Громадського ТБ» про антитерористичну операцію в Луганській області. Російські журналісти вирізали уривок з інтерв’ю українського військовослужбовця та використали його в зовсім іншому контексті. В оригіналі солдат каже, що готовий застрелити солдата зі свого підрозділу, якщо той займатиметься мародерством та вбивством мирних людей. У сюжеті ж російського телеканалу вирвані з контексту слова звучать як погроза солдатам за складення зброї та припинення війни.

Зараз українським журналістам працювати на контрольованій сепаратистами частині Донеччини небезпечно. Під дією російської пропаганди в жителів виникає нетерпимість та вороже ставлення до них та їхніх матеріалів. Їх переслідують представники невизнаних республік.

На значній території в області відімкнуто українські канали. На екранах донеччан замість «1+1», 5-го каналу, Першого національного, «Донбасу» з’явився напис «Канал отключен по требованию ДНР». Обласна державна телерадіокомпанія захоплена вже понад два місяці. 250 працівників позбавлені конституційного права на працю. Проте серед журналістів є й такі, які погодилися працювати на «Донецьку народну республіку», про що повідомив генеральний директор ДонТРК Олег Джолос.

У ході останніх подій українська армія звільнила захоплені раніше терористами міста. Серед найбільших – Слов’янськ, Краматорськ. В останньому вже відновили трансляцію українських телеканалів. А от у Слов’янську через падіння телевежі поблизу Карачуна все ще немає ні телебачення, ні інтернету. За словами жителів, відновити їх обіцяють найближчими тижнями.

22-річна донеччанка Ганна каже, що вірить російським новинам. «Це вже більше на підсвідомому рівні. У мене всі родичі живуть у Росії і я з дитинства звикла почуватися росіянкою, – пояснює вона. – Довіряю російським ЗМІ, тому що зроблений у Росії медіапродукт є для мене авторитетнішим».

Одна з донецьких журналісток на ім’я Вікторія каже, що російське телебачення справді сильно впливає на мізки. Але для вдумливих людей є інша альтернатива отримання інформації. «Ті, хто мислить логічно, не сприймають російське ТБ як достовірне джерело інформації, – каже вона. – По-друге, окрім нього є безліч способів отримати новини. Інтернет поки не відключено. А взагалі мені дивно, що українці вірять на всі сто відсотків чужим журналістам, а своїх вважають неправдивими».

Керівник соціологічної фірми «Рейтинг» Олексій Антипович вважає, що найкращою протидією пропаганді було би відключення російських телеканалів в Україні. Не можна жити в умовах, коли більше половини населення сходу й третина жителів півдня не довіряють українським ЗМІ та владі.

Журналіст Павло Казарін також підтримує думку про необхідність відімкнення російських телеканалів. «Російське телебачення – це отрута. Думаю, що боротися зі спадком Дмитра Кисельова та Володимира Соловйова доведеться дуже довго. Починати треба з освіти», – каже він.

Війна колись закінчиться, і перед владою та суспільством постане нелегке завдання – лікувати населення регіону від наслідків російської пропаганди. Нині мало хто розуміє, як це робити. Широка дискусія поки що не починалася.

Зашко Олена, студентка Донецького національного університету

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: zavodyuk.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду