Олександр Мотиль: Падіння малайзійського літака змусить США та Європу підійти до межі з неприємними реаліями

00:00,
20 Липня 2014
1613

Олександр Мотиль: Падіння малайзійського літака змусить США та Європу підійти до межі з неприємними реаліями

00:00,
20 Липня 2014
1613
Олександр Мотиль: Падіння малайзійського літака змусить США та Європу підійти до межі з неприємними реаліями
Падіння літака Malaysia Airlines змусить Сполучені Штати та Європу осягнути неприємні факти. Росія, фактично розпочала війну з Україною. Київ бореться вже не із місцевими бойовиками та сепаратистами, а із російськими солдатами, із російським військовим озброєнням під її ж військовим командуванням. Такі думки у своїй статті War Comes to Ukraine («Війна приходить до України») висловлює професор Олександр Мотиль (Alexander J. Motyl).

У своїй статті для Foreign Affairs американський історик спершу описує події, що передували збиттю літака та коментарі сепаратистів після нього, а потім намагається передбачити можливі наслідки цієї трагічної події.

Автор зазначає, що до катастрофи ескалація конфлікту на сході України залишалася загалом непоміченою у західних виданнях. «Але тепер, незважаючи на те, хто випустив ракету, все зміниться, - пише він. – Збиття цивільного літака, очевидно, може бути кваліфіковане як військовий злочин, адже призвело до необґрунтованого знищення цивільної мішені. У всякому разі, це, без сумніву, звірство та акт тероризму. І якщо Гіркін (етнічний росіянин, який, за деякими даними, досі є офіцером російської військової розвідки – що робить його підпорядкованим російському президенту) справді був залучений до цього, Путін, ймовірно, може нести політичну відповідальність за цей злочин».

Олександр Мотиль зауважує, що хоч на Заході і критикували Росію за підтримку сепаратистів в Україні, однак, схоже, що з розмов про санкції щодо РФ переключилися на інші міжнародні проблеми (як-от ситуацію в Іраку чи Ізраїлі). І саме падіння малайзійського літака змусило США та Європу подивитися на ситуацію по-іншому та осягнути неприємну реальність.

Професор каже, що Росія, очевидно вірить, що Донбас є її територією і що терор є виправданим заходом для контролю над ним. Крім того, за даними Amnesty International, російські сили систематично порушують права цивільних людей у цьому регіоні.

«Одним словом, до вчора Донбас був на шляху до того, щоб стати українською Боснією, - пише Олександр Мотиль. – Із Путіним у ролі сербського лідера Слободана Мілошевича, Росією у ролі Сербії та путінськими прихильниками на Донбасі у ролі боснійських сербів. Одного разу, коли Боснія стала полем убивств, Європа та Сполучені Штати не змогли більше залишатися ігнорувати ситуацію. Сили НАТО втрутилися у серпні 1995 року із операцією «Обдумана сила»; через два місяці війна закінчилася підписанням Дейтонської мирної угоди».

На думку професора, пряме військове втручання видається малоймовірним. Однак військова допомога є можливою, адже зі збиттям літака Росія перейшла червону лінію.

Цьоготижнева трагедія, вважає історик, знищує останню надію на те, що Путін може бути значимим співрозмовником в Українській кризі. Навряд чи він чинитиме тиск на сепаратистів, захоче стати миротворцем і підпише якісь угоди із Петром Порошенком, зазначає автор, однак якщо він цього не зробить, що російська холодна війна із Заходом може відчутно розгорітися.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
foreignaffairs.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду