У статті для Independent виправдовують Путіна і пишуть, що він нібито не контролює бойовиків

00:00,
21 Липня 2014
1308

У статті для Independent виправдовують Путіна і пишуть, що він нібито не контролює бойовиків

00:00,
21 Липня 2014
1308
У статті для Independent виправдовують Путіна і пишуть, що він нібито не контролює бойовиків
Падіння літака Malaysia Airlines є такою ж катастрофою для Путіна, як і для будь-кого іншого. Росія робить усе, щоб не визнавати провину, хоча скоро може не знайти, де заховатися. Заяву російського глави держави про відповідальність Києва за трагедію неправильно зрозуміли. Про це у своїй статті для Independent пише відома журналіст-міжнародник Марі Дежевскі (Mary Dejevsky).

Авторка пише, що після падіння літака Malaysia Airlines на Заході посилився тиск на Росію та Путіна, адже з ним асоціювали вину за цей злочин. Натомість із Москви почали лунати всілякі заперечення своєї причетності та спроби перекласти вину на Київ, пише журналістка.

«Припущення заходу полягає в тому, що Путін контролює події на сході України, - каже Марі Дежевскі, – навіть якщо Росія фактично не вторглася. Поки що незрозуміло, чи так це насправді».

Журналістка зауважує, що бойовики не перебувають під повним контролем російського президента. Вона каже, що сепаратисти ігнорували його заклик до припинення вогню після президентських виборів в Україні.

«Росіяни сподіватимуться, що їхній лідер підтримуватиме бойовиків в Україні у боротьбі із прозахідною владою в Києві, - пише авторка. – Тим не менш, є всі ознаки того, що починаючи з виборів Президента Порошенка два місяці тому, пан Путін поступово відмовляється від повстанців на сході. Всі їхні звернення до Росії залишалися без відповіді та подальшої допомоги (після того, як вони втратили свій опорний пункт у Слов’янську».  

На думку журналістки, збиття MH17 є політичною ганьбою для російського президента. Адже, якщо він підтримує та контролює бойовиків, то є співучасником; якщо ж ні – розкриється його безсилля в Україні.

Водночас, Марі Дежевскі продовжує виправдовувати Путіна, пишучи, що його заяву про перекладення вини на Київ та тих, хто контролює територію, неправильно зрозуміли. На її думку, це радше треба було інтерпретувати як те, що Росія підкреслила своє визнання суверенітету України. Авторка вважає, що Володимир Путін заявив юридично правильну позицію про те, що відповідальність за дотримання порядку, безпеку місця аварії та відкриття розслідування лежить на владі країни де впав літак.

«І тут Москва може побачити гірку іронію. Після того, як Росія анексувала Крим, незаконно, Захід попереджав Росію про наслідки вторгнення у східну Україну. Як Путін може бачити, його нагорода за те, що він так не зробив, може полягати у понесенні відповідальності за продовжувану громадянську війну на сході, що, зрештою, спровокувала четвергову жорстокість. Із четверга Захід  просить Росію бути посередником із бойовиками і звинувачує її за те, що та цього не робить. Путін цілком міг би запитати Захід, чи хоче він, щоб Росія визнавала суверенітет незалежної України чи ні», - завершує свою статтю авторка.

Марі Дежевскі –  британська журналістка, яка у минулому працювала міжнародним кореспондентом у Москві, Вашингтоні, Парижі та багатьох частинах Європи. Була також спеціальним кореспондентом у Китаї. Дежевскі є членом Valdai Group (Міжнародний дискусійний клуб «Valdai»– мережа провідних світових експертів, які обговорюють роль Росії у світі, започаткований російським інформаційним агентством «РИА Новости»).

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
independent.co.uk
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду