Паралельні реальності південно-східної тележурналістики

Паралельні реальності південно-східної тележурналістики

22 Липня 2014
3078

Паралельні реальності південно-східної тележурналістики

3078
Під повний контроль терористів перейшов донецький «27-й канал». На Луганщині терористів підтримували «ЛОТ» та «ІРТА». Моніторинг теленовин регіональних телекомпаній півдня та сходу за травень 2014 року.
Паралельні реальності південно-східної тележурналістики
Паралельні реальності південно-східної тележурналістики

Насичений травень 2014-го став справжнім випробуванням на профпридатність для працівників телевізій південних і східних регіонів. Адже країна в цей час жила в умовах визначальних подій, ‒ завершувалася президентська кампанія, а на сході зростала ескалація конфлікту між сепаратистськими формуваннями та українською владою. І якщо журналісти з Одеси, Дніпропетровська та Запоріжжя ситуацію на Донбасі висвітлювали «по дотичній», то донбаські колеги відчули на собі всі нюанси роботи під дулом пістолета в прямому сенсі слова.

Тож риторика та якість новин місцевих каналів варіювалася залежно від міри тиску емісарів керівництва самопроголошених ДНР та ЛНР, пресингу проросійськи налаштованої громадськості та позиції власника на момент здійснення моніторингу. Скажімо, під повний контроль терористів перейшов донецький «27-й канал», який здебільшого транслював програми каналу «Росія 24» та пропагандистські й рекламні матеріали ДНР. Дещо поміркованішу позицію займали Донецька ОДТРК та канал «Юніон». У їхньому контенті частка власного продукту була більшою, а пропаганда «ДНР» мала хвилеподібний характер, залежно від розвитку ситуації.

Єдиним телеканалом із повноцінним інформаційним мовленням та підсумковими випусками, який реалізовував більш-менш незалежну від «ДНР» інформаційну політику, був «Донбасс», що входить до медіахолдингу Ріната Ахметова. Цікаво, що й у його новинах експерти зафіксували кардинальні метаморфози: впродовж тижня ставлення кореспондентів до деенерівців змінювалося від героїчно-патріотичного пафосу до переведення їх у ранг бойовиків та озброєних молодчиків.

Луганські телеканали «ЛОТ» та «ІРТА» легалізували «ЛНР» цілком і повністю. Скажімо, випуски новин «ІРТА» починала звітами про діяльність керівництва квазіреспубліки, а сюжети «ЛОТ» у кращих традиціях «паркету» позиціонували його як легітимну владу. Натомість чинна українська влада у їхніх новинах – це «тимчасова влада» або «київська хунта», яка проводить «так звану АТО». До того ж, іртівці у своїх новинах кілька разів озвучували офіційну інформацію органів влади Російської Федерації.

Окупаційна специфіка відчутно вплинула на дотримання місцевими каналами стандартів професійної журналістики. Зокрема, баланс думок донецьким та луганським телевізійникам вдалося забезпечити менш ніж у третині сюжетів, та й то за рахунок нейтральних повідомлень. І якщо «Донбассу» майже вдалось уникнути заангажованості, то луганські телевізійники випускали в ефір по 30‒40% (у розрізі каналів) новин, які мають ознаки замовності.

Зовсім інша реальність у новинах регіональних каналів, які функціонували в «українській Україні». Хоча АТО на Донбасі йшла повним ходом, у випусках новин Одеської ДТРК цього майже не помітно. «Первый городской» розповідав про військові дії на сході щодня. Варто зауважити, що представників самопроголошених ДНР та ЛНР місцеві медійники називають «терористами» та «бойовиками». Людьми поза законом («бандити», «сепаратисти») постають вони й на запорізькому телебаченні (ТВ5), хоча протистояння на сході тут висвітлювалось оглядово. В новинах Луганщина згадується лише раз, в основному ‒ Донеччина, та й то у контексті акції протесту на підприємствах Ріната Ахметова.

Мирне одеське, запорізьке та дніпропетровське телебачення, окрім власне інформування своїх глядачів про важливі події, переймалося ще й поствиборчими збіговиськами, піаром комерційних структур власників каналів та громадських формувань, які набуваються впливу у регіонах. Тож джинса в ефірі не зникла, хоча кількість замовних сюжетів дещо зменшилася, коливаючись від 5 до 21% у новинах різних каналів.

Що ж стосується відповідності новин міжнародним фаховим стандартам, то середній показник їх дотримання регіональними телевізіями півдня і сходу в середньому склав 3,69 бала із шести можливих. І якщо донецьких та луганських медійників певною мірою виправдовує складна суспільно-політична ситуація в регіоні, то менш ніж 60-відсотковий рівень дотримання стандартів рештою каналів, включених до моніторингу, змушує серйозно замислитися, чи відповідає їхнє мовлення суспільним запитам сьогодення.

Моніторинг теленовин регіональних телекомпаній Одеси («Первый городской», «ОДТРК»), Дніпропетровська («11 канал»), Луганська («ІРТА», «ЛОТ»), Запоріжжя (ТВ5) та Донецька («Донбасс») за травень 2014 року.

Методологія моніторингу новин на місцевих телеканалах аналогічна методології моніторингу новин на загальнонаціональних каналах. Її викладено тут.

Огляд матеріалів із ознаками політичного чи комерційного замовлення (джинси) у випусках новин

Одеса, «Первый городской», ОДТРК

Попри те, що у травні в країні вже повним ходом ідуть військові дії, з випусків новин ОДТРК цього майже не помітно, ‒ із 43 сюжетів про конфлікт згадується лише у трьох: двічі неназвані «події на сході» є прикрою причиною відтермінування початку вступної кампанії та додаткової сесії ЗНО. Ще одну новину присвячено затриманню групи терористів, діяльність яких пов’язують із діями сепаратистів.

Натомість на «Первом городском» війна на сході фігурує в новинах щодня. При цьому представників самопроголошених «ДНР» та «ЛНР» у новинах називають терористами та бойовиками, а затриманих в Одесі – диверсантами.

Утім, пріоритетними для місцевих телевізій були все ж місцеві події. Зокрема, відгомін виборів міського голови. Експерти вказують на заангажованість медій, які висвітлюють цю тему, та відверту підтримку каналом Геннадія Труханова, який змагався з Едуардом Гурвіцом за крісло мера Одеси. Зокрема, ознаки замовності є в трьох сюжетах, які вийшли на початку програми «Факти» (ОДТРК) від 27 травня, а саме «Підсумки виборів міського голови Одеси озвучили сьогодні на урочистій сесії міської ради», «Новопризначений мер Одеси Геннадій Труханов заявив, що ніколи не підтримував сепаратистів» та «13176 виборців підтримали кандидата у мери Одеси від темної сторони сили Дарта Вейдера». У кожному з них, хоча на той момент опонент ще оскаржував результати в суді, звучить одна й та сама фраза: «Переможець виборів міського голови Геннадій Труханов». Крім того, у другому сюжеті наголошено на підтримці Труханова одеським губернатором Палицею, хоча в сюжеті іншої телекомпанії серед іншого Палиця каже: «Це була рекордна за брудом виборча кампанія, добре, що все закінчилося».

Значну частку новин ОДТРК можна віднести до «паркетних», позаяк такі сюжети – не що інше, як протокольні матеріали з заходів чиновників та політиків, у яких відсутня зрозуміла суспільно значуща інформація. Зокрема, це новини «Державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування пройдуть програми з підвищення кваліфікації» та «Забезпечення безпеки на воді у купальний сезон стає чи не найголовнішим питанням для працівників державної служби з надзвичайних ситуацій» за 27 травня, і сюжет «Проведення відеоконференції за участю керівників МОЗ України стала вже традиційною» за 29 травня.

В ефірі «Первого городского» також є матеріали, що містять ознаки політичного замовлення. Зокрема, йдеться про матеріали, спрямовані проти Геннадія Труханова та на підтримку Едуарда Гурвіца. Таких матеріалів за тиждень 26‒30 травня на каналі вийшло аж вісім. Всі вони так чи інакше просувають дві тези: «По результатам параллельного подсчета студии Савика Шустера одесским городским головой избран Эдуард Гурвиц, который опередил своего конкурента на более чем 9%» та «Эдуарду Гурвицу не дают возможности опротестовать результаты выборов городского головы, полученные с существенными нарушениями».

Не можна оминути увагою й комерційну джинсу від «Первого городского» в сюжеті за 29 травня «Показали, на что способны. На набережной дельфинария прошла показательная тренировка боксеров». У новині відомого українського боксера Олександра Усика представлено не як олімпійського чемпіона, а як обличчя відомого бренду стільникового зв’язку. Аби глядач стовідсотково зрозумів, про якого оператора йдеться, в сюжет включено кілька секунд рекламного ролика МТС.

Попри все, «Первый городской» порівняно з квітнем свій результат дещо покращив, позаяк відсоток джинси в новинах зменшився з 9 до 5%, і це найкращий показник серед каналів, включених до моніторингу. Натомість ОДТРК програє своєму «сусіду» більш ніж учетверо, позаяк експерти віднайшли ознаки замовності у 21% новин каналу. Зокрема, за рахунок «паркетних» матеріалів.

Дніпропетровськ, «11 канал»

У травні кількість матеріалів, що мають ознаку замовності, в новинах Дніпропетровського «11-го каналу» склала 11%, або 15 із 127 проаналізованих сюжетів. Це майже утричі менше, ніж було у квітні. Показово, що змінилися й герої джинсових новин. Якщо попереднього місяця матеріали з ознакою політичної замовності були переважно про Петра Симоненка та КПУ, то в травні вони слугували промоції «Правого сектору», «Громадської сили» політичного діяча Загіда Краснова і деяких депутатів Дніпропетровщини.

Наприклад, як у новині за 23 травня:

«Ведучий, Євген Коптєв: “Правий сектор” на Дніпропетровщині почав боротьбу із наркоторгівлею. Начальник міськвідділу міліції Першотравенська, його заступник і оперативник написали рапорти на звільнення. Зробили вони це після того, як представники “Правого сектору” затримали кількох керівників мережі збуту різноманітних видів наркотиків. Один з них зізнався, що працював за сприянням місцевої міліції. У “Правому секторі” вважають, що своєю акцією вони закон не порушили. Усі свідчення задокументовані. Активісти повідомляють, що до торгівлі у Першотравенському два депутати місцевих рад».

Керівник “Правого сектора” у Дніпропетровській області, Андрій Денисенко: “Мала місце сутичка. В одному із офісів, який, фактично, використовувався одним із озброєних злочинних угруповань, як база наркодиллерів. Внаслідок якої постраждало три громадянина, які здійснювали незаконну торгівлю наркотиками. У нас є відповідні свідчення і всі ці свідчення довели до відома, вони задокументовані, і передані до обласного управління СБУ та обласної прокуратур”».

Цього ж дня виходить і такий сюжет:

«Ведучий, Євген Коптєв: “Трьох Дніпропетровських малярів-сепаратистів цієї ночі затримала мобільні група “Правого сектора”. Хлопці намагались розмалювати стелу з назвою міста на запорізькому шосе у кольори російського прапора. Виявлені невідомі були одразу, тож здійснити акт вандалізму не встигли. Хуліганів активісти «Правого сектора» вирішили трохи провчити. Розмалювали молодих сепаратистів їхньою ж фарбою. Вночі хлопців передали представникам органів внутрішніх справ. За попередньою інформацією всі троє імовірно входять у проросійську агентурну сепаратистську мережу”.

 Керівник “Правого сектора” у Дніпропетровській області, Андрій Денисенко: “Наскільки мені відомо ці хлопці є членами однієї із лівацьких і проросійських організацій, яка фінансується через цілу низку посередників. Гроші ідуть від народного депутата Олега Царьова”».

У цих новинах «Правий сектор» представлено виключно позитивно, журналіст навіть не ставить питання про законність дій представників політичної сили, не цікавиться позицією правоохоронців та батьків затриманих дітей.

Два сюжети телевізійники присвятили діяльності політика Загіда Краснова та очолюваної ним «Громадської сили». Розповідаючи про його діяльність винятково компліментарно, телевізійники навіть включили в сюжет номери «гарячої лінії» політика:

«Ведуча: “Комплексний благоустрій мікрорайону провели мешканці та активісті “Громадської сили” на житловому масиві Лівобережний 2. Від тепер тут красується новий спортивний майданчик, висаджено безліч квітів, облаштовані пісочниці для малечі, а також проведений комплексний ремонт внутрішньобудинкових комунікацій. Більше семи років організація Загіда Краснова реалізує соціальні проекти направленні на покращення якості життя городян. Люди відзначають соціальну значимість таких проектів, адже самотужки привести до ладу прибудинкові території вкрай важко”.

Кореспондент: “До “Громадської сили” звернулися мешканці багатоповерхівок на вулиці Людмили Мокієвської з проханням про допомогу. Всеукраїнська громадська організація і раніше реагувала на звернення активістів житлового масиву. Декілька років тому встановили дитячий майданчик і зараз залюбки вирішила допомогти. Цього разу у дворі встановили спортивні тренажери, привезли пісок для малечі, саджанці для клумб, фарбу та пензлі для фарбування гойдалок. Мешканці взялись за роботу з гарним настроєм. Долучились і малеча і дорослі”.

Тетяна Андріївна, мешканка вул. Л. Мокієвської: “Мы же здесь живем и даже если нам помогли поставить всю эту красоту, то мы должны, по крайней мере, не ухудшить ее, чтоб она продолжала существовать. Чтобы детям было хорошо. Каждый день они занимаются на этих площадках. И каждый день мы спокойны за детей”.

Яна, мешканка вул. Л. Мокієвської: “Мы довольны, что Загид Краснов нам помогает. Площадку поставили, когда у меня ребенка еще не было, но я очень довольна. Ребенок появился есть где гулять. Добавляются еще, вон нам поставили тренажеры”.(…)

Кореспондент: “Громадська сила” вирішила і нагальну проблему місцевих мешканців. Здійснивши комплексний ремонт внутрішньобудинкових комунікацій.

Лідер всеукраїнської організації “Громадська сила” Загід Краснов особисто приїхав поспілкуватися з мешканцями прилеглих будинків. Вислухати що їх хвилює. Зі свого боку пояснив людям, що цього року з місцевого бюджету не виділятимуть гроші на подібні потреби, адже ситуація в країні складна».

Загід Краснов, лідер всеукраїнської організації “Громадська сила”: “Сегодня нужно дворам самоорганизоваться. Сегодня им нужно быть не безразличным к судьбе своего города, своего народа. Бизнессменам, общественным деятелям, политикам нужно объединиться, стать рядом с народом и показать, как они любят свой город. Сегодня нужно создать в каждом дворе, на каждой улице “Майдан”, только “Трудовой майдан””.

Кореспондент: “Злагоджена праця активістів громадської сили на чолі з Загідом Красновим та небайдужих мешканців, продемонструвала справжній патріотизм не а словах, а на ділі.

До уваги, працює гаряча лінія Загіда Краснова 735-23-23”».

Або візьмімо наступний сюжет:

«Ведучий: “Допомога дітям є пріоритетною у роботі “Громадської сили”. Її лідер Зегід Краснов більше семи років тому ініціював низку соціальних проектів спрямованих на підтримку закладів, де виховують дітей, що залишились без опіки батьків. А саме інтернатів, дитячих будинків і в тому числі сімейного типу. Всі вони звертаються до «Громадської сили» зі своїми проблемами і звичайно отримують допомогу. Наприклад у дитячому будинку “Сім’я” чекали на благоустрій територій та прибирання небезпечних дерев і роботи вже тривають”.(…)

Олена Гуржий, директор дніпропетровського районного дитячого будинку “Сім’я”: “Загид Геннадиевич у нас как скорая помощь. Потому что я обращалась во многие инстанции, я обращалась ко многим людям, но не все смогли отозваться. Загид Геннадиевич, он сразу же откликнулся, сразу же отозвался. Приехали, буквально за сутки был решен этот вопрос. Сегодня вы видите, что у нас подготавливается площадь, идут все работу по сносу старых насаждений для того, чтобы могли обустроить спортивное поле для детей”. (…)

Кореспондент: “Загід Краснов приїхав особисто перевірити хід робіт. За доброю традицією політик поспілкувався з вихованцями будинку та з педагогічною частиною закладу. Тут його зустрічають, як доброго друга. На знак подяки подарували презент зроблений власними руками”».

П’ять сюжетів каналу в моніторинговий період визнано експертами як такі, що мають ознаки комерційної джинси. Зокрема, йдеться про майже рекламні сюжети про місцеві виші, а також іміджеві сюжети про великі підприємства Дніпропетровщини. Зокрема, ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», котре в сюжеті журналістів «11-го каналу» представлене, як надвідповідальне виробництво з погляду дотримання норм природоохоронного законодавства. При цьому в сюжеті немає ані думок експертів, ані інформації про зменшення негативного впливу на довкілля іншими підприємствами.

«Ведучий: “Екологічні питання вкрай гостро стоять у промислових містах наприклад таких, як Кривий Ріг. Доволі часто забезпечення чистоти повітря прилягає на заводи гіганти. Підприємство “АрселорМіттал Кривий Ріг”, не лише твердо виконує узяті на себе природоохоронні зобов’язання, а й дотримуються принципів збереження природних багатств”.

Кореспондент: “На пильну увагу заслуговує механізм раціонального використання води, що діє на підприємстві “АрселорМіттал Кривий Ріг”. Це вкрай важливо в умовах коксохімічного виробництва. У ПАТ “АрселорМіттал Кривий Ріг” працює сучасна система водовідведення, що дозволяє повторно використовувати стічні води”(…).

Кореспондент: “Завдяки унікальному комплексу очищення тут повністю виключено скидання забруднених рідин у природні водні об’єкти”(…).

Кореспондент: “Введена в експлуатацію нова наносна станція. Встановлені холодильники для повернення воді природної температури. Це дозволило позбавитись старого обладнання та запустити систему закритого очищення”.

Олександр Мельников, начальник технологічного цеху коксохімічного виробництва ПАТ “АрселорМіттал Кривий Ріг”: “В настоящее время очистка сточных вод от фенолов на биохимической установке производиться до 99,9% от роданидов 99,7%”.

Кореспондент: Після такого очищення стічні води знову готові до використання у виробничому процесі завдяки замкненому циклу водопостачання коксохімічного виробництва ПАТ “АрселорМіттал Кривий Ріг”».

Луганськ, «ІРТА», «ЛОТ»

За оцінками експертів, луганські телеканали «ІРТА» і «ЛОТ» у моніторинговий період були лідерами за кількістю сюжетів із ознаками замовності в новинах, ‒ 39% і 29% відповідно. Причому превалювала в таких матеріалах саме політична складова, присмачена дуже неоднозначними новинами про діяльність «ДНР» та «ЛНР», визнаних чинною владою терористичними структурами. Майже всі вони віднесені до категорії політичної джинси.

Зокрема, «ЛОТ» у травні джинсував за кількома напрямкам. Насамперед ідеться про висвітлення діяльності самопроголошеної «ЛНР» та її лідерів («Першочергове завдання влади “ЛНР” – припинити хаос» – сюжет за 28 травня, «Засідання Верховної Ради “ЛНР”» – сюжет за 27 травня, «Між “ЛНР” і “ДНР” мир та злагода» – сюжет за 27 травня, а також «Керівництво “ЛНР” обіцяє позбавити ліцензій перевізників, які завищують ціни» – сюжет за 27 травня).

Значна увага в новинах приділялася й діяльності чинної влади. Причому сюжети досить часто були створені в паркетному форматі. Зокрема, йдеться про новини «Мер Свердловська просить припинити АТО» – сюжет за 28 травня, «Мер Луганська провів низку перевірок дитсадків» – сюжет за 28 травня, а також «Голова Луганської облради обговорив з Віце-прем’єром перспективи децентралізації влади» – сюжет за 28 травня.

Складна суспільно-політична ситуація не завадила журналістам каналу пропіарити депутата облради Родіона Мірошника («У Новоайдарі гімназія проваджала випускників у доросле життя» – сюжет за 30 травня).

Новинами про діяльність «ЛНР» «ІРТА» розпочинала практично кожен випуск новин. Їхня тривалість була значно більшою, ніж у подальших сюжетів. Слід також зауважити, що звернення чи виступи лідера «ЛНР» Болотова у багатьох випадках подавалися не короткими цитатами, а практично повнотекстово. Також у сюжетах фігурували висловлювання на кшталт «київська хунта» й «тимчасова влада», коли йшлося про чинну українську владу, а також формулювання «так звана АТО».

Особливим засиллям політичної джинси новини каналу відзначалися в період проведення «референдуму» про незалежність «ЛНР». Усі сюжети на згадану тему практично повторювали новини російських телеканалів під час референдуму в Криму, зокрема, винятково позитивними синхронами людей. Опитування журналісти проводили тільки серед тих, хто брав участь у голосуванні.

Окремої уваги заслуговує сюжет у кращих традиціях російської пропаганди про нібито впійманого сепаратистами бійця Нацгвардії, який розповідає, як українські силовики стріляють у мирне населення та розправляються з тими, хто відмовляється стріляти в людей (23 травня, «Луганські ополченці впіймали вояку української армії»).

Щодо стосується комерційної джинси, то експерти віднесли до цієї категорії новину каналу «ЛОТ» про конкурс від компанії «Метінвест» під назвою «Місто нашими руками», яка сприяє формуванню позитивного іміджу компанії. Власне компанії були присвячені промосюжети каналу «ІРТА» «Промислові підприємства Донецька о 12-й годині увімкнули гудок, як закликав Р. Ахметов» та «Понад 15 млн грн отримає “Краснодонвугілля” від компанії “Метінвест”».

Запоріжжя, «ТВ 5»

Кожну шосту новину, яка вийшла на каналі ТВ5 у моніторинговий період, експертами визнано замовною. Цікаво, що до цієї категорії можна віднести й матеріали про ситуацію на сході. Зокрема, два великих сюжети про події на Донеччині повністю присвячені акції протесту на підприємствах Ріната Ахметова, (20, 21 травня, «Предприятия Донецка поддержали инициативу Рината Ахметова» (про страйк ‒ авт.) та «Голос Донбасса». В обох у повному обсязі повністю демонструється відеозвернення Ріната Ахметова, а також пряма мова менеджерів і топ-менеджерів підприємств, які входять до холдингу «Метінвест». Тривалість цих сюжетів порівняно з іншими завелика (другий триває аж сім хвилин!).

Про перебіг АТО у власних новинах каналу згадується лише раз, та й то у сюжеті за 20 травня «В Бердянск прибыли бойцы спецподразделения “Азов”», у якому йдеться про відпочинок та бойову підготовку бійців батальйону. В новинах щодо учасників збройних угруповань, які воюють на боці самопроголошених «ДНР» та «ЛНР», вживаються терміни «терористи», «сепаратисти», «бандити» тощо.

Логічним подовженням теми популяризації діяльності Ріната Ахметова та його структур на тлі подій, що розгортаються на сході України, є новина за 22 травня «Фонд Рината Ахметова окажет финансовую помощь семьям погибших во время трагических событий 9 мая в Мариуполе». Сюжет повністю присвячено позитивним моментам діяльності Фонду, він де-факто повторює прес-реліз фундації. Аналогічні новини вийшли в багатьох інтернет-ЗМІ і повторюють його майже дослівно.

Присвячений діяльності підприємства, що входить до підконтрольної Ахметову групи ДТЕК, і сюжет «Председатель запорожской обладминистрации побывал с рабочей поездкой в Приазовском и Акимовском районах». Власне, в сюжеті розповідається про робочу поїздку голови облдержадміністрації Валерія Баранова, але значну увагу приділено соціальному партнерству влади з компанією «Вінд наввипередки дякують підприємству за підтримку.

Традиційним улюбленцем ТВ5 є й компанія «Запоріжсталь». Відверто промоційних сюжетів про це підприємство в новинах каналу за тиждень вийшло аж чотири. Так, навіть сюжет «Украина и Европа стали на шаг ближе друг к другу» про візит делегації всеукраїнської організації «Спас» до Польщі на фестиваль української культури, містить посилання на «Запоріжсталь» як мецената акції.

Ознаки замовності містить і сюжет «Конструктивный механизм и диалог во взаимодействии органов власти и молодёжи», ‒ один із низки матеріалів, що регулярно виходять на телеканалі й популяризують соціальну діяльність «Запоріжсталі». В сюжеті наведено розгорнуті коментарі тільки представників підприємства.

З цієї ж серії є сюжет «Проблема несанкционированных свалок», у якому йдеться про те, що комбінат «Запоріжсталь» допоміг прибрати несанкціоноване звалище у Вільнянському районі. На початку новини повідомляється, що смітник ліквідовано, але в самому сюжеті показано звалище і коментар чиновника на його тлі. Не зрозуміло: все вже прибрали чи процес тільки почався? Зате кілька разів наголошується, що боротися зі сміттям допомагає комбінат «Запоріжсталь».

Інший сюжет безпосередньо присвячено конкурсу що проводить «Запоріжсталь» ‒ «Завершен приём проектных заявок на участие в конкурсе социальных проектов». В сюжеті подано коментарі чиновників та представників підприємства, представлених виключно в позитивному ореолі.

Героєм іще одного джинсового сюжету – «Кабинет министров подготовил проект постановления, которое снимает с центральной власти функции контроля за повышением цен на коммунальные услуги» ‒ став Олександр Вілкул. Насправді іся новина ‒ це його коментар із приводу постанови Кабміну, до того ж поданий у переказі диктора в студії. Інших поглядів, фактів та коментарів за темою сюжету немає. Аналогічний текст розтиражовано великою кількістю інтернет-сайтів.

Серед замовних запорізьких сюжетів є й низка «паркетних матеріалів». До цього розряду потрапили три сюжети про роботу правоохоронних органів, які дублюють повідомлення прес-служб, і ще чотири матеріали, що стосуються діяльності інших відомств.

Донецьк, «Донбасс»

У травні «Донбасс» єдиний із місцевих каналів зміг реалізовувати власну інформаційну політику, незалежно від нав’язуваних «ДНР» тем і стандартів. Припускаємо, через належність телевізії до медіахолдінгу Ріната Ахмєтова. Тональність новин упродовж моніторингового тижня змінювалася не в останню чергу залежно від позиції власника. Якщо у програмі «Время новостей Донбасса» за 26 травня тележурналісти вели репортаж майже із зони бойових дій поблизу Донецького аеропорту, причому з боку терористів, героїзуючи їх навіть ракурсом зйомки «з низу догори», додаючи зросту та ставності, то в подальших випусках із певних причин таких репортажів не було.

У відеоряді новин збільшилася кількість архівних зйомок без належного титрування, відео з інтернету та мобільних телефонів, а також прихованою камерою. Змінились і визначення учасників бойових дій. Якщо на початку тижня комбатани, які воюють із українською армією та підрозділами МВС, називались «активистами ДНР», «ополченцами», «повстанцами», «зелеными человечками», то протягом тижня вони перетворилися на «боевиков ДНР» та «вооруженных молодчиков».

Як не дивно, кількість матеріалів із ознаками замовності, попри складну ситуацію та збільшення кількості сюжетів у новинах, у травні склала 7% проти 23% у квітні. Причому всі матеріали, ідентифіковані як замовні, належать до категорії політичної джинси Вони стосуються ініціатив власника медіахолдингу Ріната Ахметова, діяльності його структур, а також міського голови Донецька Лук’янченка, котрого вважають його людиною. Наприклад, у випуску новин за 30 травня Лук’янченко з’являється у трьох сюжетах, два з яких «паркетні», ‒ про свято останнього дзвоника та про відкриття парку відпочинку.

Зміна ситуації в регіоні спричинила й ротацію героїв замовних сюжетів каналу. Якщо в березні більшість джинси стосувалася діяльності голови Донецької ОДА Сергія Тарути (8 сюжетів) та інших місцевих чиновників (4), а в квітні ‒ висвітлення діяльності та намірів осіб із самопроголошеної «ДНР», то у травні діяльність очільника області не висвітлювалася взагалі. Це може слугувати ілюстрацією зміни ставлення Ріната Ахметова до Сергія Тарути, якому було відмовлено у медіасупроводі єдиного незалежного від «ДНР» телеканалу.

Дотримання професійних стандартів

Одеса, «Первый городской», ОДТРК

Одеські травневі новини в моніторинговий період були значною мірою підпорядкованими темі завершення президентських виборів та обрання містянами свого мера. Демонстрація політичних вподобань власників каналів відчутно впливала на ступінь дотримання стандартів інформаційної журналістики. Загалом, «Первый городской» набрав 3,48 бала, а ОДТРК – 4,19, із якими вийшла у лідери серед каналів, включених до моніторингу.

Прогнозовано найнижчими були показники балансу думок (0,38 для «Первого городского» та 28% – для ОДТРК). Досить вільно почувалися місцеві журналісти і в питанні відокремлення фактів від коментарів: тільки 36% новин «Первого городского» і 56% ‒ ОДТРК не містили їхніх оціночних суджень. Залишало бажати кращого й забезпечення повноти представлення фактів – відповідно 48% та 67% сюжетів у випусках новин каналів давали глядачеві вичерпну картину того, що відбувається.

Експерти зауважили досить оперативну роботу одеситів, яким, на їхню думку, вдалося забезпечити дотримання згаданого стандарту, відповідно, на 62% та 79%. Посилання на джерела у сюжетах зафіксовано у 79% новин «Первого» і 91% матеріалів ОДТРК. Найвищі ж показники журналісти обох каналів забезпечили за стандартом точності (84% на «Первом» і 98% на ОДТРК).

Монітори вважають, що високі показники точності, достовірності та оперативності на ОДТРК обумовлені дещо формальним підходом до новин, попри те, що у двох третинах сюжетів викладається одна точка зору. Відомості подаються журналістами каналу з місця подій, максимально докладно, найчастіше – з посиланнями на джерела й цитатами дійових осіб. Більш ніж у половині випадків ані ведучий, ані кореспондент узагалі не дають жодних коментарів, дослівно цитуючи джерела. Саме це обумовило і достатньо високий показник відокремлення фактів від коментарів.

Водночас, безапеляційність і відсутність балансу думок, які усе ж трапляються, призводить до відчутного викривлення інформації в цілому. Характерним є приклад із трьох поспіль сюжетів на початку програми «Факти» від 27 травня, а саме «Підсумки виборів міського голови Одеси озвучили сьогодні на урочистій сесії міської ради», «Новопризначений мер Одеси Геннадій Труханов заявив, що ніколи не підтримував сепаратистів» та «13176 виборців підтримали кандидата у мери Одеси від темної сторони сили Дарта Вейдера». Журналісти знехтували тим, що на момент виходу цих новин результати виборів оскаржувались у суді, й де-факто проголосили пана Труханова переможцем.

На думку моніторів, випуски новин каналу за 26‒29 травня свідчать про його максимальну лояльність до влади. Скидається на те, що журналістів не цікавить думка жодних осіб, окрім профільного представника влади. Характерним прикладом цього є постійне згадування теми переносу початку вступної кампанії (у випусках від 27 та 28 травня) та щодо початку основної сесії ЗНО (29 травня), у яких точка зору кореспондента доповнюються лише словами обласного чиновника освіти. Жодного разу не трапляється ані синхрон абітурієнтів, ані позиція їхніх батьків чи представників вишів. Із 43 сюжетів ОДТРК за 26‒29 травня пряма мова пересічних громадян трапляється лише двічі: при обговоренні майбутнього Дня захисту дітей та в сюжеті щодо затримання диверсантів спецпризначенцями.

Прикладом порушення стандартів, зокрема відокремлення фактів від коментарів, є сюжет «Одещина першою серед українських регіонів почне збір урожаю ранніх зернових» за 29 травня: кореспондент безапеляційно стверджує, що «на ціни продуктів неврожай не вплине», а ведучий від себе – що «надто рано цьогоріч почнуться жнива».

Попри зазначені недоліки, слід відзначити оперативність, точність подачі інформації та використання (у більшості випадків) посилань на джерела. З огляду на це в загалом досить якісних новинах неповнота подачі матеріалу може розглядатись не лише як недогляд, а і як навмисна маніпуляція. На підтвердження цієї тези ‒ одна цитата з випуску «Фактів» від 27 травня: «Геннадій Труханов заявив, що він не підтримував сепаратистів і є послідовним прихильником єдиної унітарної України». На підтвердження цього йде синхрон зі словами нового одеського мера під час представлення у міській раді. Формально сюжет точний, достовірний і оперативний, позаяк пан Труханов справді таке казав. Але до виборів міського голови і подій 2 травня він мав іншу позицію, зафіксовану в сюжетах інших каналів та джерел, як одеських, так і національних.

Значну частину новин «Первого городского» складали відверто незбалансовані сюжети, які стосувалися виборів міського голови, їх результатів та наслідків. Таких матеріалів за тиждень 26‒30 травня на було аж вісім. Прикладом маніпуляції свідомістю глядача є сюжет «У Одессы новый мер» за 27 травня, у якому наголошується на невизнанні результатів виборів Гурвіцем і дано синхрон, у якому він обіцяє оскаржувати рішення ТВК в суді. Поза увагою журналістів залишилося визнання на момент виходу в ефір рештою кандидатів результатів виборів.

Дисбаланс думок і точок зору перекочовує і в інші сюжети. Так, зокрема, у новині «Во вторник новый глава города был представлен и принял присягу» за 27 травня є такі слова: «Не успели огласить результаты выборов, а Труханов уже празднует свою победу», «Труханова в Одессе поддержало лишь относительн ебольшинство», «Поздравить новоявленного мера пришли лишь его политические соратники, остальные депутаты внеочередную сессию проигнорировали», «Губернатор Игорь Палица неоднократно делал акцент на исключительно грязной предвыборной кампании», «Нового мера поддерживает только пятая часть одесситов».

Тенденційність, відсутність альтернативних думок і оцінок притаманна й сюжетам «Первого городского» про результати виборів Президента. Двічі (26 та 28 травня) наголошується на «разгромной победе Петра Порошенко». При цьому Юлія Тимошенко згадується виключно у негативному ракурсі: «Набрав всего лишь 13 процентом, второе место занимает Юлия Тимошенко», в другому – «Тимошенко собрала в четыре раза меньше голосов, чем новый президент». При цьому слід визнати, що, на відміну від ОДТРК, де двічі називали лише переможця, на «Первом городском» щоразу вказували мінімум п'ятірку переможців.

Стійкою вадою журналістів каналу є зловживання власними коментарями й оціночними судженнями. Наприклад, коли йдеться про замінування Одеської ОДА («Здание Одесской областной администрации заминировано», 28 травня, вже на 12-й секунді маємо: «Очевидно, таким образом неизвестные пытались…», а далі «ловить телефонних хулиганов конечно же легче». Коли ж ідеться про основного героя сюжетів каналу – мера Одеси Труханова, то текст рясніє епітетами «скандальная», «коррупционная», «наживаться» (сюжет «Дорога к успеху. Строительны екомпании, связанные с Геннадием Трухановым, до конца года должны отремонтировать больше 10 тыс кв. метров одеських дорог и благоустроить зоопарк» за 27 травня).

Решті героїв сюжетів також перепадає «на горіхи» від невідсторонених журналістів. У сюжеті «Чиновников на ключевые должности будут выбирать». («Первый городской», «Время Одессы» 29.05.14), у міськраді Одеси працює «чиновница, известная своим безответственным отношением к историческому облику города», а в новині «Цель оправдывает средства. Ресурс Hubs опубликовал статистику затрат кандидатов в президенты на телевизионную рекламу» кореспондент Ксенія Ноздрова, здається, знає краще за всіх, як треба було проводити рекламну кампанію президента, переглядаючи «незамисловатиє ролікі шокладного короля».

У журналістів «Первого городского» доволі низькі показники повноти та оперативності подачі інформації. Визначення «сьогодні», «вчора» чи покажчик дати в переглянутих сюжетах використовувався лише тричі (з 58 новин). Особливо важко визначити їхню свіжість, коли новина не має жодного синхрону і не згадана іншими ресурсами. У випуску за 30 травня таких новин аж чотири: «В Одессе группа журналистов и экспертов проводит свое расследование событий 2 мая», «Все больше украинцев хотят в Евросоюз», «СБУ рассекретила архивы о депортации крымских татар в 1944 году», і «Необычная экскурсия – в тюрьму».

Найменше претензій до точності й достовірності сюжетів «Первого городского», хоча й тут трапляються прикрі випадки. Зокрема, новина про вбивство терористами генерала Кульчицького («Террористы сбили под Славянском украинский вертолет» за 29 травня) – неповна порівняно з сюжетами центральних каналів, що вийшли раніше. До того ж, ідеться про «близько десяти» загиблих, хоча за дві години до того у випуску ТСН та повідомленнях інформагентств вже йшлося про 14 жертв.

Дніпропетровськ, «11 канал»

Сумарний показник дотримання «11-м каналом» міжнародних норм підготовки сюжетів, як і минулого місяця, був найнижчим серед телеканалів, чиї новини вивчали експерти, ‒ 3 бали. Тобто, дотримання стандартів місцевими телевізійниками було половинчастим.

Як і у квітні, найгірше місцеві медійники дотримуються стандарту достовірності (0,36), часто нехтуючи посиланнями на джерела.

Прикро, що зменшився рівень дотримання балансу думок з 0,7 у квітні до 0,57 бала у травні. Натомість журналісти каналу більш ґрунтовно підійшли до забезпечення у новинах повноти фактів з висвітлюваної проблеми, тож показник за критерієм зріс до 0,8 бала.

Найбільш помітною була відсутність балансу думок у вищезгаданих новинах про діяльність «Правого сектору», віднесена експертами до категорії замовних («“Правий сектор” на Дніпропетровщині почав боротьбу із наркоторгівлею» та «Трьох Дніпропетровських малярів-сепаратистів цієї ночі затримала мобільні група “Правого сектора”»). Ці сюжети є однобокими, бо попри суспільну значущість подій, про які в них розповідається, наведено тільки погляди політичної сили – героя сюжету. Натомість коментарів іншої сторони (міліціонерів, батьків затриманих дітей) немає. Немає в новинах і бекґраунду, який би дав глядачам можливість зробити власні висновки про події, дізнатися, що їм передувало.

Луганськ, «ІРТА», «ЛОТ»

Найбільшою проблемою луганських телеканалів, включених до моніторингу, залишалося дотримання стандарту балансу думок. Особливо це помітно в сюжетах, які стосуються висвітлення діяльності самопроголошеної «ЛНР» та місцевої влади. Як результат, телеканал «ЛОТ» дотримувався даного стандарту тільки у 22% проаналізованих сюжетів (9 із 42, а телеканал ІРТА – у 42% (35 із 85 сюжетів).

Зокрема, прикладом цього є сюжети «Мер Свердловська просить припинити АТО» і «Першочергове завдання влади ЛНР ‒ припинити правовий хаос, ‒ Болотов» за 28 травня, а також «Керівництво ЛНР обіцяє позбавити ліцензій перевізників, які завищують ціни» за 27 травня.

Украй однобокими є й сюжети каналу «ІРТА» «Проведенню народного волевиявлення ніхто не заважав», «Велике зібрання прихильників федералізації на центральній площі Луганська», що вийшли другої декади травня, та «Губернатор ЛНР Ю. Булатов підписав указ про призначення керівника УМВС області» і «Міністр внутрішніх справ ЛНР дав першу прес-конференцію», які з’явилися в ефірі дещо раніше.

З тих чи інших причин місцеві журналісти цілком прийняли запропоновану їм реальність і навіть не намагалися забезпечити наявності в новинах всебічного висвітлення подій.

У частині сюжетів луганських телевізій відчувається брак додаткової інформації щодо ситуації, про яку розповідається у матеріалі. Зокрема, це стосується повідомлень про військові дії на тій чи іншій території області та перебіг голосування про незалежність самопроголошеної «ЛНР». Про кожну зі згаданих подій журналісти розповідають відокремлено, без передісторії та паралелей, не забезпечуючи розуміння всієї повноти картини. Тож ідеться про дотримання  стандарту повноти на 43% відсотки в телеканалу «ІРТА» і на 55% в сюжетах каналу «ЛОТ». Найпоказовішими в цьому сенсі є новини останнього «Нацгвардія підтягує нові підрозділи і намагається взяти Луганськ у щільне кільце» за 30 травня, «Військовозобов'язаних після нічного штурму в Олександрівську відпустили додому» за 29-те і «На Луганському кордоні знову неспокійно» за 28 травня.

Аналогічних зауважень заслуговують і деякі сюжети каналу «ІРТА», зокрема, «Активісти Самооборони Антрациту на міському відділені міліції зняли прапор України і встановили стяг ЛНР», «Результати референдуму. Як функціонуватиме новостворена республіка» та «В передмісті Луганська теж відбувається референдум».

Втім, експерти зазначають, що переважна більшість сюжетів перелічених телеканалів виходили в ефір оперативно, з точним поданням інформації і з посиланням на джерела. Що, власне, дало змогу набрати каналу «ІРТА» за дотримання фахових стандартів 4,02 бали, а «ЛОТ» ‒ 3,98.

Запоріжжя, ТВ5

У травні підходи журналістів каналу ТВ5 до продукування новин з погляду відповідності фаховим стандартам практично не змінилися. Показник їх дотримання проти квітня зріс мінімально ‒ з 3,25 до 3,36 і загалом відповідає середньозваженому серед регіонів, включених до моніторингу.

Суттєво не змінилися й показники окремих стандартів. Але тішить зростання рівня дотримання балансу думок. Якщо у квітні за цим критерієм канал спромігся на 0,20 бала, то в травні покращив показник до 0,51, тобто більш ніж удвічі. Також експерти зауважують зростання показників дотримання стандарту точності до 0,64. Як і раніше, досить високою залишається оперативність подачі новин та достовірність джерел (0,69 у квітні ‒ 0,91 в травні).

Більшість сюжетів каналу розповідають про новини в день події. Щоправда, за винятком понеділка, коли ТВ5 повідомляє про те, що відбувалося під час вихідних і навіть п’ятниці попереднього тижня. Трапляється, такі сюжети виходять аж у вівторок.

Значна кількість сюжетів є репортажем журналістів із місця подій, що збільшує довіру до достовірності наданої інформації. До прикладу, сюжет від 19 травня «Без денег никакого строительства», присвячений проблемі непогашених фінансових зобов’язань обласної влади перед фірмами-забудовниками. Журналісти виїхали безпосередньо на зустріч голови Запорізької облдержадміністрації Валерія Баранова з представниками фірм-забудовників.

Показник стандарту відокремлення фактів від коментарів зріс — у квітні був 0,54, в травні — 0,68. Журналісти телеканалу в політичних новинах та соціальних сюжетах намагаються його дотримуватися максимально. Найчастіше він порушується в сюжетах про культурні події. Скажімо, в сюжеті «Великан в поисках земляники» про виставу в дитячому театрі журналіст зловживає епітетами й надто суб’єктивно переказує події, що відбувалися. Наприклад, журналіст каже: «В ходе постановки пришлось потрудиться, зато зрители по достоинству оценили такой эксперимент». Пряма мова глядачів, яка це підтверджує, не наводиться.

Експерти зауважують зростання у випусках новин кількості власного продукту, хоча частка загальноукраїнських новин, які не мають прямого адресного стосунку до Запорізької області, залишається досить помітною. Наприклад, «Кабмин подготовил проект, которое снимает с центральной власти функцию контроля за повышением цен на коммунальные услуги», «До выборов президента осталось меньше недели», «Накануне выборов президента милиция переходит на усиленный режим» тощо.

Донецьк, «Донбасс»

Показник дотримання професійних стандартів інформаційної журналістики в новинах каналу «Донбасс» у травні становив 3,8 бала з шести можливих. Попри роботу в надскладних суспільно-політичних умовах, журналістам каналу порівняно з квітнем навіть вдалося дещо покращити свої здобутки. Це при тому, що кількість сюжетів у випусках новин зросла на 40%.

Значна кількість новин виходила у форматі коротких повідомлень, які не містять синхронів, а почасти й посилань на джерело інформації. Проте з відеорядом, що підтверджує оприлюднену інформацію. Це стосувалося або повідомлень про появу нових блокпостів, або про обставини нападів та кількість цивільних, які постраждали від терористів.

Зокрема, зросли показники стандартів оперативності ‒ 0,93 проти 0,86, повноти представлених фактів ‒ 0,59 проти 0,38 у квітні, відокремлення фактів від коментарів – 0,62 замість 0,52 у квітні, показник точності – 0,7 у травні проти 0,49 у квітні.

Натомість відчутно впав показник балансу думок – 0,24 бала порівняно з 0,39 бала у квітні, трохи зменшилися показники достовірності 0,72 проти 0,80.

Загалом, випуски новин телеканалу «Донбасс» давали глядачам деякі відповіді на питання, про те, що сталося протягом доби в Донецьку, але не інформували про причини подій. У сюжетах майже відсутній баланс думок, все ще багато оціночних суджень, а бекґраунд, чи натяк на нього, наявний лише почасти.

Попри все, експерти вважають, що колектив каналу «Донбасс» в умовах психологічного і фізичного навантаження, погроз життю та здоров’ю, дефіциту часу, логістичних і технічних проблем, пов’язаних із бойовими діями на території Донецька та області, навіть поліпшив показники дотримання професійних стандартів у медіа, що може бути прикладом для колег із інших регіонів.

Нагадаємо, що результати моніторингу засобів масової інформації також є оціночними судженнями, відповідно до статті 47-1 Закону України «Про інформацію», і не мають офіційного характеру.

Моніторинг дотримання професійних стандартів у роботі інформаційних служб українських телеканалів здійснюється громадською організацією «Телекритика» за підтримки USAID, наданої через «Інтерньюз Нетворк». Метою моніторингу є підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності, дотримання журналістських стандартів та підвищення якості медійного продукту.

Моніторинг є незалежною експертною оцінкою громадської організації «Телекритика». Всі висновки й погляди, висловлені в усіх публікаціях моніторингу, можуть не збігатися з позицією USAID чи «Інтерньюз Нетворк». Методологію проведення моніторингу викладено тут. Матеріали проекту читайте в рубриці «Моніторинг» сайту MediaSapiens.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: citynews.lg.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3078
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду