На Мадагаскарі судять журналістів за звинуваченням у дифамації

На Мадагаскарі судять журналістів за звинуваченням у дифамації

00:00,
24 Липня 2014
637

На Мадагаскарі судять журналістів за звинуваченням у дифамації

00:00,
24 Липня 2014
637
На Мадагаскарі судять журналістів за звинуваченням у дифамації
На Мадагаскарі судять журналістів за звинуваченням у дифамації
На Мадагаскарі судять видавця і головного редактора щоденної газети Madagascar Matin Жан-Люка Раагу (Jean-Luc Rahaga) та журналіста цього видання Соло Рабефірінгу (Solo Rabefiringa), повідомили «Репортери без кордонів» (RSF).

Журналістів судять за публікацію листа читача зі звинуваченням високих державних посадовців у торгівлі рожевою деревиною, з якої отримують дорогоцінне ефірне масло.

Позов проти журналістів за «публічну дифамацію» подав державний міністр з питань інфраструктури та управління територією. Серед скомпрометованих осіб у листі фігурує не тільки він, а й міністр навколишнього середовища, екології й лісів та міністр торгівлі.

Саме цим «Репортери» пояснюють те, як швидко спрацювала судова система Мадагаскару. «Це наводить на думку, що для спішного “врегулювання” справи чинився політичний тиск», - вважає організація.

Хроніка подій свідчить сама за себе. Резонансного листа, що викликав невдоволення влади, було опубліковано 12 липня.

А 21 липня з раннього ранку спочатку Жан-Люка Раагу, а слідом за ним Солу Рабеферінгу допитували у відділі розслідувань кримінальної жандармерії. Того ж дня опівдні справу передали до генеральної прокуратури, яка ввечері видала ордер на арешт журналістів. Відтоді їх тримали у тимчасовому ув’язненні у столичній тюрмі. А на 23 липня було призначено перше судове слухання.

«Кидати за ґрати двох журналістів у справі про дифамацію – це диспропорційний крок, - заявила завідувач африканського бюро RSF Клеа Кан-Скрібер (Clea Kahn-Sriber). - Як можна позбавляти їх права опублікувати листа? Яку загрозу несе він суспільству? Така суворість породжує сумнів щодо політичних мотивів, що могли штовхати до цього ув’язнення».

«Те, що великий острів повертається до найпохмуріших часів цензури – викликає тривогу», - наголосила вона.

Арешти журналістів газети Madagascar Matin підтверджують погіршення атмосфери свободи інформації у цій африканській країні відколи президентом після тривалої політичної кризи наприкінці минулого року став Ері Радзаунарімампіаніна (Héry Rajaonarimampianina). Він публічно попереджав журналістів «бути обачливими» і визначати «межі» свободи преси. А прем’єр-міністр острівної країни Роже Коло (Roger Kolo) вимагав від репортерів перестати порушувати  питання, що «дратують» президента.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Жан-Люк Раага, tananews.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду