Журналіста «Первого канала» Олександра Євстігнєєва занесено на Дошку ганьби

00:00,
24 Липня 2014
1751

Журналіста «Первого канала» Олександра Євстігнєєва занесено на Дошку ганьби

00:00,
24 Липня 2014
1751
Журналіста «Первого канала» Олександра Євстігнєєва занесено на Дошку ганьби
Ім’я кореспондента «Первого канала» Олександра Євстігнєєва занесено на Дошку ганьби за систематичне дезінформування глядачів про події в Україні й трансляцію недостовірних відомостей.

Протягом березня – липня 2014 року журналіст неодноразово героїзував дії терористів на Донбасі. Водночас відповідальність за всі бойові дії, загибель мирних жителів та руйнування журналіст без жодної аргументації перекладав на українських військових. У сюжетах Олександра Євстігнєєва з України практично відсутні позиція та коментарі української сторони. Найчастіше журналіст озвучував позицію офіційної влади у власній інтерпретації, що спотворювало або робило її неповною.

У сюжетах про катастрофу малазійського літака на Донбасі журналіст озвучує лише версію бойовиків про те, що «Боїнг» збив український літак. Після чого бойовики нібито збили український винищувач.

«По версии ополченцев, украинский истребитель Су сбил малазийский пассажирский лайнер и после этого ополченцы сбили украинский самолёт Су. Пока неизвестно, удалось ли катапультироваться лётчику», – стверджує Олександр Євстігнєєв.

Згодом цю ж версію озвучили в Міністерстві оборони РФ. Про підтверджену розвідкою США версію України про те, що пасажирський літак збили бойовики, журналіст у своїх сюжетах не згадує.

Окрім цього, Олександр Євстігнєєв у кількох сюжетах переповідає недостовірні чутки про те, що з бойовиками «ДНР» та «ЛНР» на Донбасі воюють іноземні найманці: «Под Семёновку перебросили группу наёмников, уверены ополченцы. Как минимум, один экипаж танка, судя по профессионализмус огромным боевым опытом. Виртуозного миномётчика, разведгруппу и снайперов» (11 червня)

«Автобус с такими странными военными заблокировали жители Донецка. Предположительно, это бойцы частной военной компании GreyStone, США. Отличаются жестокостью и исполнительностью. Если эксперты не ошиблись, получается, запад грубо вмешался во дела суверенного государства» (13 квітня) Спеціалісти компанії GreyStone опублікували спростування цієї інформації ще 10 квітня, а отже Олександр Євстігнєєв не міг про це не знати.

«Тем временем на территории страны уже высадились бойцы частных военных компаний. Так называемые солдаты удачи. 300 наёмников находятся в Киеве. Об этом сообщил украинский военно-дипломатический источник агентству "Интерфакс"» (5 березня).

Жодна з цих чуток не мала підтверджень; кожну з них було спростовано українською владою.

У сюжеті за 5 березня Олександр Євстігнєєв стверджує, що у Львові активісти «Правого сектору» розклеюють листівки «Тут живуть москалі». «Так же германские нацисты помечали дома евреев, звездой Давида в 40-е во время оккупации Украины», – додає журналіст. Листівки такого змісту були опубліковані в мережі, однак жодного факту розміщення такої листівки у Львові зафіксовано не було. «Правий сектор» спростовує наявність та поширення організацією таких листівок. Львівським журналістам не вдалося знайти жодного мешканця, на чиї двері клеїли згадану листівку.

З іншими фактами маніпуляції та брехні в сюжетах Олександра Євстігнєєва можна ознайомитися на Дошці ганьби брехливих журналістів.

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Дошка ганьби брехливих журналістів»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
1tv.ru
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду