Журналіста НТВ Максима Березіна записано на Дошку ганьби

00:00,
31 Липня 2014
1972

Журналіста НТВ Максима Березіна записано на Дошку ганьби

00:00,
31 Липня 2014
1972
Журналіста НТВ Максима Березіна записано на Дошку ганьби
Ім’я журналіста телеканалу НТВ Максима Березіна записано на Дошку ганьби брехливих журналістів за серію сюжетів із Луганська. 

У своїх матеріалах російський журналіст із посиланням на недостовірні джерела намагався виправдати в очах глядачів дії бойовиків та перекласти на українські війська цілковиту відповідальність за загибель мирних жителів та руйнування. При цьому позицію української сторони щодо описуваних подій журналістом було фактично проігноровано. Максим Березін також приховував від глядачів факти участі в бойових діях на стороні бойовиків громадян Російської Федерації.

Зокрема, описуючи масштаби руйнувань у селищі Станиця Луганська, Максим Березін транслює версію бойовиків про те, що обстріл вела українська авіація: «Ракетно-бомбовый удар по Станице Луганской самолет украинских ВВС нанес около 11 часов утра», «украинский штурмовик ударил по мирной улице просто так». Водночас журналіст замовчує низку заяв РНБО про те, що українські військові не проводили бойових операцій над селищем і що обстріл вели терористи з установки «Град». За повідомленням сил АТО, цю ракетну установку згодом було захоплено.

У повідомленні про те, що уряд призупинив перерахунок коштів до Луганська, Максим Березін замовчує заяву української влади. Офіційний Київ повідомив, що змушений піти на такий крок, оскільки немає можливості гарантувати безпечну доставку грошей у райони, де перебувають бойовики. Без цієї інформації глядача підводять до висновку, що український уряд цілеспрямовано позбавляє регіон ресурсів.

У сюжеті для «Итоговой программы» з Кирилом Поздняковим за 22 червня Максим Березін із посиланням на одного з лідерів бойовиків Валерія Болотова транслює недостовірну інформацію про те, що українські військові вимагали викуп за тіла загиблих бойовиків. Раніше, 18 червня, журналіст підготував два сюжети для програм «Сегодня» та «Сегодня. Итоги», в яких жодної згадки про нібито вимагання викупу не прозвучало. Того ж дня Валерій Болотов був в ефірі НТВ, однак теж не згадував про жоден викуп. Заява лідера бойовиків з’явилася наступного дня, 19 червня, й окрім неї жодних підтверджень цій інформації немає. Не було схожих заяв і від місій ОБСЄ та Червоного хреста, які, згідно з сюжетом Максима Березіна, брали участь в обміні тілами загиблих.

У своїх сюжетах журналіст стверджує, що перебуває в Луганській народній республіці: «На границе России с Луганской народной республикой сегодня возобновились ожесточенные бои». Свої сюжети журналіст завершує таким повідомленням: «Максим Березин, Максим Ушанов, НТВ, Луганская народная республика». Таким чином Максим Березін намагається нав’язати глядачеві висновок про легітимність такого формування. Хоча існування так званої ЛНР, як і її кордонів, не визнала жодна держава світу.

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Дошка ганьби брехливих журналістів»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Максим Березін / ntv.ru
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду